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Meertalige weergave van Koninklijk Besluit van 26/05/2011
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Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 14 juli 1997 betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2011/3/EU Arrêté royal modifiant l'arrêté royal du 14 juillet 1997 relatif aux critères de pureté des additifs pouvant être utilisés dans les denrées alimentaires, en transposant la Directive 2011/3/UE
FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 26 MEI 2011. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 14 juli 1997 betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2011/3/EU ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet. Gelet op de wet van 24 januari 1977 betreffende de bescherming van de gezondheid van de verbruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en SERVICE PUBLIC FEDERAL SANTE PUBLIQUE, SECURITE DE LA CHAINE ALIMENTAIRE ET ENVIRONNEMENT 26 MAI 2011. - Arrêté royal modifiant l'arrêté royal du 14 juillet 1997 relatif aux critères de pureté des additifs pouvant être utilisés dans les denrées alimentaires, en transposant la Directive 2011/3/UE ALBERT II, Roi des Belges, A tous, présents et à venir, Salut. Vu la loi du 24 janvier 1977 relative à la protection de la santé des consommateurs en ce qui concerne les denrées alimentaires et les
andere producten, artikel 4, § 1; autres produits, l'article 4, § 1er;
Gelet op het koninklijk besluit van 14 juli 1997 betreffende Vu l'arrêté royal du 14 juillet 1997 relatif aux critères de pureté
zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt; des additifs pouvant être utilisés dans les denrées alimentaires;
Gelet op advies nr. 49.439/3 van de Raad van State, gegeven op 12 Vu l'avis 49.439/3 du Conseil d'Etat, donné le 12 avril 2011, en
april 2011, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 1°, van de application de l'article 84, § 1er, alinéa 1er, 1°, des lois sur le
wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973; Conseil d'Etat, coordonnés le 12 janvier 1973;
Op de voordracht van de Minister van Volksgezondheid en de Minister Sur la proposition de la Ministre de la Santé publique et de la
van Landbouw, Ministre de l'Agriculture,
Hebben Wij besloten en besluiten Wij : Nous avons arrêté et arrêtons :

Artikel 1.Dit besluit voorziet in de omzetting van Richtlijn

Article 1er.Le présent arrêté transpose la Directive 2011/3/UE de la

2011/3/EU van de Commissie van 17 januari 2011 tot wijziging van Commission du 17 janvier 2011 modifiant la Directive 2008/128/CE
Richtlijn 2008/128/EG houdende vaststelling van bijzondere établissant de critères de pureté spécifiques pour les colorants
zuiverheidseisen voor kleurstoffen die in levensmiddelen mogen worden pouvant être utilisés dans les denrées alimentaires.
gebruikt.

Art. 2.De bijlage bij het koninklijk besluit van 14 juli 1997

Art. 2.L'annexe de l'arrêté royal du 14 juillet 1997 relatif aux

betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen critères de pureté des additifs pouvant être utilisés dans les denrées
mogen worden gebruikt, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 1 alimentaires, modifiée par les arrêtés royaux des 1er décembre 1998,
december 1998, 15 februari 1999, 25 januari 2000, 23 januari 2001, 28 15 février 1999, 25 janvier 2000, 23 janvier 2001, 28 septembre 2001,
september 2001, 20 maart 2002, 7 september 2003, 5 juni 2004, 27 20 mars 2002, 7 septembre 2003, 5 juin 2004, 27 décembre 2004, 21
december 2004, 21 januari 2005, 22 april 2005, 2 februari 2007, 19 janvier 2005, 22 avril 2005, 2 février 2007, 19 novembre 2007, 1er
november 2007, 1 oktober 2008, 20 januari 2010, 4 oktober 2010 en 13 octobre 2008, 20 janvier 2010, 4 octobre 2010 et 13 mars 2011 est
maart 2011 wordt gewijzigd overeenkomstig de bijlage bij dit besluit. modifiée conformément à l'annexe du présent arrêté.

Art. 3.De minister bevoegd voor Volksgezondheid en de Minister

Art. 3.Le Ministre qui a la Santé publique dans ses attributions et

bevoegd voor de Veiligheid van de Voedselketen zijn, ieder wat hen le ministre qui a la Sécurité de la Chaîne alimentaire dans ses
betreft, belast met de uitvoering van dit besluit. attributions sont chargés, chacun en ce qui le concerne, de
l'exécution du présent arrêté.
Gegeven te Brussel, 26 mei 2011. Donné à Bruxelles, le 26 mai 2011.
ALBERT ALBERT
Van Koningswege : Par le Roi :
De Minister van Volksgezondheid, La Ministre de la Santé publique,
Mevr. L. ONKELINX Mme L. ONKELINX
De Minister van Landbouw, La Ministre de l'Agriculture,
Mevr. S. LARUELLE Mme S. LARUELLE
Bijlage bij het koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk
besluit van 14 juli 1997 betreffende zuiverheidseisen voor additieven Annexe à l'arrêté royal modifiant l'arrêté royal du 14 juillet 1997
die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van relatif aux critères de pureté des additifs pouvant être utilisés dans
Richtlijn 2011/3/EU les denrées alimentaires, en transposant la Directive 2011/3/UE
In de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 juli 1997 betreffende A l'annexe de l'arrêté royal du 14 juillet 1997 relatif aux critères
de pureté des additifs pouvant être utilisés dans les denrées
zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden alimentaires, la rubrique relative à E 160d est remplacée par la
gebruikt, wordt de tekst over E160d vervangen door : rubrique suivante :
E 160 d Lycopeen E 160d Lycopène
i synthetisch lycopeen i Lycopène synthétique
Synoniemen Synonymes
Lycopeen uit chemische synthese Lycopène obtenu par synthèse chimique
Definitie Définition
Synthetisch lycopeen is een mengsel van geometrische isomeren van Le lycopène synthétique, mélange d'isomères géométriques de lycopènes,
lycopenen en wordt geproduceerd door de wittig-condensatie van synthetische tussenproducten die gewoonlijk worden gebruikt bij de productie van andere in levensmiddelen gebruikte carotenoïden. Synthetisch lycopeen bestaat hoofdzakelijk uit all-trans-lycopeen tezamen met 5-cis-lycopeen en kleinere hoeveelheden van andere isomeren. Commerciële lycopeenpreparaten, bestemd voor gebruik in levensmiddelen, worden geformuleerd als suspensies in spijsolie of in water dispergeerbaar of in water oplosbaar poeder. Colour Index-nummer est obtenu par la condensation de Wittig d'intermédiaires de synthèse couramment utilisés dans la production d'autres caroténoïdes employés dans les denrées alimentaires. Le lycopène synthétique se compose essentiellement de lycopène tout-trans et contient aussi du lycopène cis-5 et de faibles quantités d'autres isomères. Les préparations commerciales de lycopène destinées à être utilisées dans les denrées alimentaires se présentent sous la forme de suspensions dans des huiles comestibles ou de poudre hydrodispersable ou hydrosoluble. Numéro d'index
75125 75125
Einecs-nummer Einecs
207-949-1 207-949-1
Chemische naam Dénomination chimique
psi, psi-caroteen, all-trans-lycopeen, (all-E)-lycopeen, psi,psi-carotène, lycopène tout-trans, lycopène (tout-E),
(all-E)-2,6,10,14,19,23,27,31-octamethyl-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriacontatridecaeen (tout-E)-2,6,10,14,19,23,27,31-octaméthyl-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriacontatridécane
Molecuulformule Formule chimique
C40H56 C40H56
Relatieve molecuulmassa Poids moléculaire
536,85 536,85
Gehalte Composition
Niet minder dan 96 % totale lycopenen (niet minder dan 70 % Pas moins de 96 % de lycopènes, tous lycopènes confondus (pas moins de
all-trans-lycopeen) 70 % de lycopène tout-trans)
E1 cm1 %bij 465 - 475 nm in hexaan (voor 100 % zuiver E1 cm1 % à 465 à 475 nm dans l'hexane (pour 100 % de lycopène
all-trans-lycopeen) is 3450 Beschrijving Rood kristallijn poeder Identificatie Spectrofotometrie tout-trans pur) de 3450 Description Poudre cristalline rouge Identification Spectrophotométrie Une solution dans l'hexane révèle une absorption maximale à environ
Een oplossing in hexaan laat een absorptiemaximum bij circa 470 nm zien 470 nm.
Test voor carotenoïden Test de dépistage de caroténoïdes
De kleur van de oplossing van het monster in aceton verdwijnt na La couleur de la solution de l'échantillon dans l'acétone disparaît
successieve toevoegingen van een 5 %-oplossing van natriumnitriet en après ajouts successifs d'une solution de 5 % de nitrite de sodium et
zwavelzuur 1N d'acide sulfurique 1N.
Oplosbaarheid Solubilité
Onoplosbaar in water en goed oplosbaar in chloroform Insoluble dans l'eau, facilement soluble dans le chloroforme
Eigenschappen van 1 %-oplossing in chloroform Propriétés d'une solution de 1 % dans le chloroforme
Is helder en heeft een intense roodoranje kleur Clair et couleur rouge-orange intense
Zuiverheid Pureté
Gewichtsverlies bij drogen Perte par déshydratation
Maximaal 0,5 % (40 °C, vier uur bij 20 mm Hg) Pas plus de 0,5 % (40 °C, 4 h à 20 mm Hg)
Apo-12'-lycopenal Apo-12'-lycopénal
Maximaal 0,15 % Pas plus de 0,15 %
Trifenylfosfineoxide Oxyde de triphénylphosphine
Maximaal 0,01 % Pas plus de 0,01 %
Oplosmiddelresiduen Résidus de solvants
Methanol : maximaal 200 mg/kg Méthanol : pas plus de 200 mg/kg
Hexaan, 2-propanol : maximaal 10 mg/kg elk Hexane, propane-2-ol : pas plus de 10 mg/kg chacun
Dichloormethaan : maximaal 10 mg/kg (alleen in commerciële preparaten) Dichlorométhane : pas plus de 10 mg/kg (en préparations commerciales uniquement)
Lood Plomb
Maximaal 1 mg/kg Pas plus de 1 mg/kg
ii lycopeen uit rode tomaten ii Lycopène de tomates rouges
Synoniemen Synonymes
Natural Yellow 27 Jaune naturel 27
Definitie Définition
Lycopeen wordt verkregen door oplosmiddelextractie van rode tomaten Le lycopène est obtenu par extraction par solvant de tomates rouges
(Lycopersicon esculentum L.) gevolgd door verwijdering van het oplosmiddel. Slechts de volgende oplosmiddelen mogen worden gebruikt : koolstofdioxide, ethylacetaat, aceton, 2-propanol, methanol, ethanol en hexaan. De voornaamste kleurstof van tomaten is lycopeen, van andere carotenoïdepigmenten mogen geringe hoeveelheden aanwezig zijn. Naast de kleurpigmenten mag het product oliën, vetten, wassen en aromacomponenten bevatten die van nature in tomaten voorkomen Colour Index-nummer (Lycopersicon esculentum L.), puis élimination du solvant. Seuls les solvants suivants peuvent être utilisés : dioxyde de carbone, acétate d'éthyle, acétone, propane-2-ol, méthanol, éthanol et hexane. Le principe colorant majeur des tomates est le lycopène; de faibles quantités d'autres pigments caroténoïdes peuvent être présentes. Outre les autres pigments colorés, le produit peut contenir des huiles, des graisses, des cires et des aromatisants naturellement présents dans les tomates. Numéro d'index
75125 75125
Einecs-nummer Einecs
207-949-1 207-949-1
Chemische naam Dénomination chimique
psi,psi-caroteen, all-trans-lycopeen, (all-E)-lycopeen, psi,psi-carotène, lycopène tout-trans, lycopène (tout-E),
(all-E)-2,6,10,14,19,23,27,31-octamethyl-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriacontatridecaeen (tout-E)-2,6,10,14,19,23,27,31-octaméthyl-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriacontatridécane
Molecuulformule Formule chimique
C40H56 C40H56
Relatieve molecuulmassa Poids moléculaire
536,85 536,85
Gehalte Composition
E1 cm1 %bij 465 - 475 nm in hexaan (voor 100 % zuiver E1 cm1 % à 465 à 475 nm dans l'hexane (pour 100 % de lycopène
all-trans-lycopeen) is 3450 tout-trans pur) de 3450
Niet minder dan 5 % totale kleurstoffen Beschrijving Donkerrode viskeuze vloeistof Identificatie Spectrofotometrie Pas moins de 5 % de matières colorantes, toutes matières confondues Description Liquide visqueux rouge foncé Identification Spectrophotométrie
Maximum in hexaan bij circa 472 nm Absorption maximale dans l'hexane à environ 472 nm
Zuiverheid Pureté
Oplosmiddelresiduen Résidus de solvants
2-Propanol Propane-2-ol
Hexaan Hexane
Aceton Acétone
Ethanol Ethanol
Methanol Méthanol
Ethylacetaat Acétate d'éthyle
Maximaal 50 mg/kg, afzonderlijk of gecombineerd Pas plus de 50 mg/kg, seuls ou en association
Sulfaatas Cendres sulfatées
Maximaal 1 % Pas plus de 1 %
Kwik Mercure
Maximaal 1 mg/kg Pas plus de 1 mg/kg
Cadmium Cadmium
Maximaal 1 mg/kg Pas plus de 1 mg/kg
Arseen Arsenic
Maximaal 3 mg/kg Pas plus de 3 mg/kg
Lood Plomb
Maximaal 2 mg/kg Pas plus de 2 mg/kg
iii lycopeen uit Blakeslea trispora iii Lycopène issu de Blakeslea trispora
Synoniemen Synonymes
Natural Yellow 27 Jaune naturel 27
Definitie Définition
Lycopeen uit Blakeslea trispora wordt geëxtraheerd uit de fungale biomassa en gezuiverd door kristallisering en filtrering. Het bestaat hoofdzakelijk uit all-trans-lycopeen. Het bevat ook kleinere hoeveelheden van andere carotenoïden. Isopropanol en isobutylacetaat zijn de enige oplosmiddelen die bij de vervaardiging worden gebruikt. Commerciële lycopeenpreparaten, bestemd voor gebruik in levensmiddelen, worden geformuleerd als suspensies in spijsolie of in water dispergeerbaar of in water oplosbaar poeder. Colour Index-nummer Le lycopène issu de Blakeslea trispora est extrait de la biomasse fongique et purifié par cristallisation et filtration. Il se compose essentiellement de lycopène tout-trans. Il contient également de faibles quantités d'autres caroténoïdes. L'isopropanol et l'acétate d'isobutyle sont les seuls solvants utilisés pour l'élaborer. Les préparations commerciales de lycopène destinées à être utilisées dans les denrées alimentaires se présentent sous la forme de suspensions dans des huiles comestibles ou de poudre hydrodispersable ou hydrosoluble. Numéro d'index
75125 75125
Einecs-nummer Einecs
207-949-1 207-949-1
Chemische naam Dénomination chimique
psi,psi-caroteen, all-trans-lycopeen, (all-E)-lycopeen, psi,psi-carotène, lycopène tout-trans, lycopène (tout-E),
(all-E)-2,6,10,14,19,23,27,31-octamethyl-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriacontatridecaeen (tout-E)-2,6,10,14,19,23,27,31-octaméthyl-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriacontatridécane
Molecuulformule Formule chimique
C40H56 C40H56
Relatieve molecuulmassa Poids moléculaire
536,85 536,85
Gehalte Composition
Niet minder dan 95 % totale lycopenen en niet minder dan 90 % Pas moins de 95 % de lycopènes, tous lycopènes confondus, et pas moins
all-trans-lycopeen van alle kleurstoffen de 90 % de lycopène tout-trans de toutes les matières colorantes
E1 cm1 %bij 465 - 475 nm in hexaan (voor 100 % zuiver E1 cm1 % à 465 à 475 nm dans l'hexane (pour 100 % de lycopène
all-trans-lycopeen) is 3450 Beschrijving Rood kristallijn poeder Identificatie Spectrofotometrie tout-trans pur) de 3450 Description Poudre cristalline rouge Identification Spectrophotométrie Une solution dans l'hexane révèle une absorption maximale à environ
Een oplossing in hexaan laat een absorptiemaximum bij circa 470 nm zien 470 nm.
Test voor carotenoïden Test de dépistage de caroténoïdes
De kleur van de oplossing van het monster in aceton verdwijnt na La couleur de la solution de l'échantillon dans l'acétone disparaît
successieve toevoegingen van een 5 %-oplossing van natriumnitriet en après ajouts successifs d'une solution de 5 % de nitrite de sodium et
zwavelzuur 1N d'acide sulfurique 1N.
Oplosbaarheid Solubilité
Onoplosbaar in water en goed oplosbaar in chloroform Insoluble dans l'eau, facilement soluble dans le chloroforme
Eigenschappen van 1 %-oplossing in chloroform Propriétés d'une solution de 1 % dans le chloroforme
Is helder en heeft een intense roodoranje kleur Clair et couleur rouge-orange intense
Zuiverheid Pureté
Gewichtsverlies bij drogen Perte par déshydratation
Maximaal 0,5 % (40 °C, vier uur bij 20 mm Hg) Pas plus de 0,5 % (40° C, 4 h à 20 mm Hg)
Andere carotenoïden Autres caroténoïdes
Maximaal 5 % Pas plus de 5 %
Oplosmiddelresiduen Résidus de solvants
2-Propanol : maximaal 0,1 % Propane-2-ol : pas plus de 0,1 %
Isobutylacetaat : maximaal 1,0 % Acétate d'isobutyle : pas plus de 1,0 %
Dichloormethaan : maximaal 10 mg/kg (alleen in commerciële preparaten) Dichlorométhane : pas plus de 10 mg/kg (en préparations commerciales uniquement)
Sulfaatas Cendres sulfatées
Maximaal 0,3 % Pas plus de 0,3 %
Lood Plomb
Maximaal 1 mg/kg Pas plus de 1 mg/kg
Gezien om gevoegd te worden bij ons besluit van 26 mei 2011 tot Vu pour être annexé à notre arrêté du 26 mai 2011 modifiant l'arrêté
wijziging van het koninklijk besluit van 14 juli 1997 betreffende royal du 14 juillet 1997 relatif aux critères de pureté des additifs
zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden pouvant être utilisés dans les denrées alimentaires, en transposant la
gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2011/3/EU. Directive 2011/3/UE.
ALBERT ALBERT
Van Koningswege : Par le Roi :
De Minister van Volksgezondheid, La Ministre de la Santé publique,
Mevr. L. ONKELINX Mme L. ONKELINX
De Minister van Landbouw, La Ministre de l'Agriculture,
Mevr. S. LARUELLE Mme S. LARUELLE
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