Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 26 januari 2025
gepubliceerd op 11 februari 2025

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 13 juni 2024, gesloten in het Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek, betreffende de automatische overgang van personeel

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2025000524
pub.
11/02/2025
prom.
26/01/2025
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

26 JANUARI 2025. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 13 juni 2024, gesloten in het Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek, betreffende de automatische overgang van personeel (1)


FILIP, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 13 juni 2024, gesloten in het Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek, betreffende de automatische overgang van personeel.

Art. 2.De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 26 januari 2025.

FILIP Van Koningswege : De Minister van Werk, P.-Y. DERMAGNE _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek Collectieve arbeidsovereenkomst van 13 juni 2024 Automatische overgang van personeel (Overeenkomst geregistreerd op 25 juli 2024 onder het nummer 189030/CO/140)

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1.§ 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers die ressorteren onder het Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek en van wie de activiteit bestaat uit het verzekeren van geregeld vervoer in opdracht van de Vlaamse Vervoermaatschappij (VVM) alsook op de leden van hun rijdend personeel die aan de uitvoering van dit vervoer zijn toegewezen en op de leden van hun niet-rijdend personeel, die tot de arbeiderscategorie behoren. § 2. Onder "geregeld vervoer" wordt verstaan : het personenvervoer verricht voor rekening van de VVM en de OTW-TEC, ongeacht de capaciteit van het voertuig en ongeacht het soort aandrijving van de gebruikte vervoermiddelen. Dit vervoer wordt verricht volgens de volgende criteria : een welbepaald traject en een welbepaald, geregeld uurrooster. De passagiers worden opgehaald en afgezet aan vooraf vastgelegde halten. Dit vervoer is toegankelijk voor iedereen, zelfs indien, in voorkomend geval, het verplicht is de reis vooraf te reserveren. § 3. Met "rijdend en niet-rijdend personeel" worden zowel de vrouwelijke als de mannelijke leden van het rijdend en niet-rijdend personeel bedoeld.

HOOFDSTUK II. - Principes

Art. 2.Onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing, in geval van gehele of gedeeltelijke verandering van exploitant als gevolg van de gunning van een contract van geregeld vervoer door de Vlaamse Vervoermaatschappij (VVM) in het kader van marktraadplegingen voor de uitvoering van geregeld vervoer op het kernnet en het aanvullend net.

Art. 3.§ 1. In geval van gehele verandering van exploitant als gevolg van de gunning van een contract van geregeld vervoer door de Vlaamse Vervoermaatschappij (VVM) worden het rijdend en het niet-rijdend personeel, dat bij de oorspronkelijke exploitant (overlater) tewerkgesteld was in uitvoering van het contract van geregeld vervoer, voorwerp van de gunning door de Vlaamse Vervoermaatschappij (VVM), automatisch en van rechtswege overgedragen aan de nieuwe exploitant (overnemer). § 2. In geval van gedeeltelijke verandering van exploitant als gevolg van de gunning van een contract van geregeld vervoer door de Vlaamse Vervoermaatschappij (VVM), zal huidige collectieve arbeidsovereenkomst en de overdracht van rechtswege aan de nieuwe exploitant conform huidige collectieve arbeidsovereenkomst eveneens toepassing vinden op het integrale rijdend en niet-rijdend personeel dat bij de oorspronkelijke exploitant (overlater) tewerkgesteld was in uitvoering van het contract van geregeld vervoer, voorwerp van de gunning door de Vlaamse Vervoermaatschappij (VVM). In het geval er met betrekking tot het over te dragen personeel keuzes dienen te worden gemaakt, zullen deze keuzes in eerste instantie gebaseerd zijn op vrijwilligheid. Voor het personeel dat niet op basis van vrijwilligheid wordt overgedragen, zal de keuze worden bepaald op grond van technische, economische of organisatorische redenen afgesproken op bedrijfsniveau. In laatste instantie, wanneer de keuze niet kan worden gemaakt op basis van voorgaande criteria, gebeurt de overdracht op basis van het "last in, first out-principe".

Indien als gevolg van de gunning de oorspronkelijke exploitant (overlater) door meerdere exploitanten (overnemers) wordt opgevolgd, wordt het aantal over te dragen leden van het rijdend en het niet-rijdend personeel pro rata vastgelegd door de overlater en aan de overnemers van de krachtens de gunning toegewezen lijnen of van het in de gunning toegewezen deelgebied, gecommuniceerd.

Art. 4.§ 1. De automatische en van rechtswege overdracht waarvan sprake in artikel 3, staat niet in de weg dat er tussen de overlater en één of meerdere werknemers van de overlater een akkoord tot reaffectatie tot stand komt waarbij de betreffende werknemer(s) bij de onderneming of groep van ondernemingen van de overlater tewerkgesteld blijft(blijven) en de aldus tussen de overlater en diens werknemer(s) overeengekomen reaffectatie door de overnemer moet aanvaard worden. § 2. Dit akkoord tot reaffectatie wordt uiterlijk zes maanden vóór de start van de uitvoering van het nieuwe contract geregeld vervoer gesloten.

Art. 5.Aangezien het overgedragen personeel van rechtswege in dienst treedt bij de overnemer, geeft de overlater geen opzegging aan het betrokken personeel.

Art. 6.§ 1. Het overgedragen personeel behoudt de bedrijfsanciënniteit die het reeds verwierf bij de overlater. § 2. Het overgedragen personeel behoudt eveneens de loon- en arbeidsvoorwaarden die contractueel werden overeengekomen in een sectorale collectieve arbeidsovereenkomst of een collectieve arbeidsovereenkomst op ondernemingsvlak of in de individuele arbeidsovereenkomst, op voorwaarde dat alle wettelijke bepalingen ter zake werden gerespecteerd. § 3. Het personeel in tijdskrediet of in thematisch verlof behoudt zijn rechten bij de overnemer onder voorbehoud van aanvaarding door de bevoegde instantie. De overnemer onderneemt de nodige administratieve stappen uiterlijk twee maanden vóór de overdracht. § 4. De collectieve en individuele loon- en arbeidsvoorwaarden mogen niet meer gewijzigd worden vanaf de datum van kennisgeving van de beslissing tot gunning van het contract geregeld vervoer, met uitzondering van de wijzigingen die het gevolg zijn van automatische en/of sectorale indexeringen en van de wijzigingen die het gevolg zijn van nieuwe voorwaarden opgenomen in sectorale collectieve arbeidsovereenkomsten.

Art. 7.De overnemer die de verplichting tot overname van het personeel krachtens de modaliteiten voorzien door onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst niet respecteert, neemt alle kosten verbonden aan het ontslag van het betrokken personeel ten laste.

HOOFDSTUK III. - Beschermde werknemers

Art. 8.§ 1. Indien een ondernemingsraad (OR) en/of een comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) en/of een syndicale delegatie (SD) werden opgericht bij de overnemer, behouden de beschermde werknemers, binnen de OR en/of het CPBW en/of de SD, het mandaat dat zij uitoefenden (effectief of plaatsvervangend) bij de overlater alsmede de eraan verbonden bescherming en dit tot de volgende sociale verkiezingen. § 2. Indien er geen OR of CPBW of SD bestaat bij de overnemer, behouden de beschermde werknemers die worden overgedragen, het mandaat dat zij uitoefenden bij de overlater, maar dan enkel met een vertegenwoordigingsbevoegdheid van de werknemers die werden overgenomen in bedrijven met minder dan vijfentwintig arbeiders. § 3. De bijkomende mandaten bij de overnemer blijven bestaan tot de volgende sociale verkiezingen.

HOOFDSTUK IV. - Procedure

Art. 9.§ 1. In geval van verandering van exploitant als gevolg van de gunning van een contract van geregeld vervoer door de Vlaamse Vervoermaatschappij (VVM), stellen alle werkgevers vermeld in artikel 1, § 1 op stelplaatsniveau tegen uiterlijk 31 juli 2024 een raming op van het benodigde rijdend en niet-rijdend personeel voor de uitvoering van het nieuw contract, uitgedrukt in VTE. § 2. Deze raming wordt bezorgd aan de vakbondsafvaardiging, indien aanwezig, en aan de vakbondssecretaris(sen). § 3. Deze raming wordt eveneens bezorgd aan het rijdend en het niet-rijdend personeel, bedoeld in artikel 1, § 1. § 4. Een datum voor overleg met betrekking tot de criteria vermeld in artikel 3, § 2 wordt op dat moment vastgelegd, waarbij dit overleg uiterlijk op 15 september 2024 is opgestart.

Art. 10.§ 1. In geval van verandering van exploitant als gevolg van de gunning van een contract van geregeld vervoer door de Vlaamse Vervoermaatschappij (VVM), is de overnemer verplicht contact op te nemen met de overlater uiterlijk tegen 30 september 2024. § 2. De overlater is ertoe gehouden om de overnemer de volgende informatie te bezorgen voor elk lid van het rijdend en het niet-rijdend personeel dat wordt overgedragen conform artikel 3 van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst : 1) naam;2) adres;3) telefoonnummer;4) overige contactgegevens;5) type arbeidsovereenkomst en arbeidsregime met inbegrip van het aantal uren;6) uurloon;7) overige loon- en arbeidsvoorwaarden afgesproken bij sectorale collectieve arbeidsovereenkomst of een collectieve arbeidsovereenkomst op ondernemingsvlak of in de individuele arbeidsovereenkomst;8) anciënniteit en datum van indiensttreding bij de overlater;9) lijst van beschermde werknemers in het kader van de wetgeving met betrekking tot de ondernemingsraad, het comité voor preventie en bescherming op het werk en de syndicale delegatie;10) overzicht van de gevolgde opleidingen vakbekwaamheid Code 95 en het opleidingsplan per werknemer en de planning van de opleidingen tot en met de einddatum van het contract. § 3. De informatieplicht waarvan sprake in § 2 is niet van toepassing op de leden van het personeel waarvoor een akkoord, zoals vermeld in artikel 4 van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst, werd afgesloten. § 4. De te bezorgen informatie wordt hernomen in een standaarddocument. Een model van dit document bevindt zich in bijlage van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst. § 5. De overlater en de overnemer verbinden zich ertoe om deze informatie vertrouwelijk te behandelen en ze enkel te verwerken ten behoeve van de uitvoering van hun verplichtingen die voortvloeien uit onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst. § 6. De overlater informeert elk lid van het rijdend en het niet-rijdend personeel dat wordt overgedragen, dat de informatie vermeld in § 2 aan de overnemer werd bezorgd. § 7. De overlater is ertoe gehouden om deze informatie te bezorgen ten laatste binnen de 10 werkdagen na het verzoek van de overnemer.

Art. 11.De overnemer die vaststelt dat de informatie, bezorgd door de overlater, niet correct of onvolledig is, beschikt over een termijn van maximum 5 werkdagen om bijkomende informatie te vragen aan de overlater.

Art. 12.De overlater beschikt over een termijn van 5 werkdagen om dit verzoek om bijkomende informatie te beantwoorden.

Art. 13.In geval van discussie over het aantal over te dragen personeelsleden of in geval van het niet-respecteren van de procedure beschreven in de artikelen 9 tot 12 van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst, komt het verzoeningsbureau van het Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek zo snel mogelijk samen om een oplossing te vinden.

Art. 14.De overnemer maakt met de overlater de nodige afspraken teneinde het over te laten personeel toe te laten op het onthaal en opleidingen georganiseerd door de overnemer ten bedrage van maximaal 3 werkdagen in de periode van 6 maanden voorafgaand aan de start van het nieuwe contract en waarbij de loonkosten worden gedragen door de overnemer.

Art. 15.Het akkoord tussen de overlater en de overnemer met betrekking tot het over te laten personeel moet uiterlijk op 31 december 2024 afgerond zijn.

Art. 16.De overgedragen leden van het rijdend en het niet-rijdend personeel maken van rechtswege deel uit van het personeel van de overnemer vanaf de aanvangsdatum van de uitvoering van het contract of vanaf een eerder tussen overlater en overnemer afgesproken tijdstip, gekoppeld aan een overdracht van activiteiten en met instemming van de opdrachtgever, de Vlaamse Vervoermaatschappij (VVM).

HOOFDSTUK V. - Toekenningsmodaliteiten van bepaalde voordelen aan het overgedragen personeel

Art. 17.De eindejaarspremie van het jaar waarin de overdracht plaatsvindt, wordt betaald door de overlater enerzijds en door de overnemer anderzijds in functie van het aantal maanden gepresteerd bij elk van hen. De andere toekenningsmodaliteiten van deze premie blijven van toepassing.

Art. 18.De trimestriële ARAB-vergoeding van het trimester tijdens hetwelk de overdracht plaatsvindt, wordt betaald door de partij die het personeelslid het grootste gedeelte van het trimester heeft tewerkgesteld.

HOOFDSTUK VI. - Ontslagen werknemers en werknemers van bedrijven zonder opvolger in het geregeld vervoer

Art. 19.De werknemers die door de overnemer ontslagen worden omwille van redenen die te maken hebben met de gunning van het contract van geregeld vervoer aan deze laatste, worden in de pool van het "Sociaal Fonds voor de werklieden der ondernemingen van openbare en speciale autobusdiensten en autocardiensten" opgenomen met het oog op een wedertewerkstelling in het geregeld vervoer.

Art. 20.De overnemer doet hiertoe een aanvraag bij het sociaal fonds binnen een termijn van 14 dagen na het ontslag.

Art. 21.Indien een wedertewerkstelling binnen het geregeld vervoer niet mogelijk is, onderzoeken de sociale partners hoe de ontslagen personeelsleden door middel van sectorale opleidingen of initiatieven kunnen geheroriënteerd worden naar een andere functie binnen de sector van het collectief personenvervoer per autobus en autocar.

Art. 22.De werknemers van bedrijven zonder opvolger in het geregeld vervoer, die door hun werkgever ("overlater") worden ontslagen, worden eveneens in de pool van het "Sociaal Fonds voor de werklieden der ondernemingen van openbare en speciale autobusdiensten en autocardiensten" opgenomen met het oog op een wedertewerkstelling in het geregeld vervoer.

Art. 23.De werkgever doet hiertoe een aanvraag bij het sociaal fonds binnen een termijn van 14 dagen na het ontslag.

Art. 24.Indien een wedertewerkstelling binnen het geregeld vervoer niet mogelijk is, onderzoeken de sociale partners hoe de ontslagen personeelsleden door middel van sectorale opleidingen of initiatieven kunnen geheroriënteerd worden naar een andere functie binnen de sector van het collectief personenvervoer per autobus en autocar.

HOOFDSTUK VII. - Inwerkingtreding en geldigheidsduur

Art. 25.§ 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op de dag van haar ondertekening en wordt afgesloten voor onbepaalde duur. § 2. Zij kan door elk van de contracterende partijen worden opgezegd.

Deze opzegging moet minstens drie maanden op voorhand geschieden bij een ter post aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek, die zonder verwijl de betrokken partijen in kennis zal stellen. De termijn van drie maanden begint te lopen vanaf de datum van verzending van bovengenoemde aangetekende brief.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 26 januari 2025.

De Minister van Werk, P.-Y. DERMAGNE


Bijlage aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 13 juni 2024, gesloten in het Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek, betreffende de automatische overgang van personeel

Naam/ Nom

Adres + tel. nr. Overige contactgegevens/ Adresse + n° tél Autres coordonnées

Rijdend/ niet- rijdend personeel Personnel roulant/ non roulant

Datum indiensttreding/ Date d'entrée en service

Anciënniteit/ Ancienneté

Type arbeids- overeenkomst/ Type de contrat de travail

Arbeids- regime - Aantal uren/ Régime de travail - Nombre d'heures

Uurloon/ Salaire horaire

Loon- en arbeids- voorwaarden sectorale CAO's/ Conditions salariales et de travail CCT sectorielles

Loon- en arbeids- voorwaarden bedrijfs CAO's/IAO/ Conditions salariales et de travail CCT d'entreprise/CTI


Lijst van beschermde werknemers

Naam/Nom

Orgaan/Organe

Effectief/Effectif

Plaatsvervanger/Suppléant

Niet-verkozen/Non élu


Overzicht van de gevolgde opleidingen vakbekwaamheid Code 95. Het opleidingsplan per werknemer en de planning van de opleidingen tot en met 30 juni 2025.

Naam/ Nom

Gevolgde opleidingen Code 95/ Formations suivies Code 95

Opleidingsplan/ Plan de formation

Planning opleidingen 30 juni 2025/ Planification formations 30 juin 2025


Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 26 januari 2025.

De Minister van Werk, P.-Y. DERMAGNE


^