gepubliceerd op 01 september 2004
Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 september 2002, gesloten in het Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw, betreffende de procedure inzake functieclassificatie
23 JUNI 2004. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 september 2002, gesloten in het Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw, betreffende de procedure inzake functieclassificatie (1)
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;
Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw;
Op de voordracht van Onze Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 16 september 2002, gesloten in het Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw, betreffende de procedure inzake functieclassificatie.
Art. 2.Onze Minister van Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 23 juni 2004.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werk, F. VANDENBROUCKE _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw Collectieve arbeidsovereenkomst van 16 september 2002 Procedure inzake functieclassificatie (Overeenkomst geregistreerd op 3 januari 2003 onder het nummer 64898/CO/111) HOOFDSTUK I. - Inleiding
Artikel 1.Toepassingsgebied Deze overeenkomst is van toepassing op de werkgevers en arbeiders van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw, met uitzondering van de ondernemingen die bruggen en metalen gebinten monteren.
Onder "arbeiders" wordt verstaan : de mannelijke en vrouwelijke arbeiders.
Onder "paritaire functieclassificatie" wordt verstaan : een functieclassificatie ingevoerd volgens de regels vastgelegd in deze collectieve arbeidsovereenkomst.
De aangegeven procedure is van toepassing op paritaire functieclassificaties ingevoerd na datum van de inwerkingtreding van deze collectieve arbeidsovereenkomst.
De toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst geldt voor alle ondernemingen, binnen het toepassingsgebied van deze collectieve arbeidsovereenkomst, die na bedrijfsintern overleg unaniem beslissen een paritaire functieclassificatie in te voeren onder één van de vormen voorzien binnen deze collectieve arbeidsovereenkomst.
Art. 2.Voorwerp Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten in uitvoering van punt 2.4. van het nationaal akkoord 2001-2002 van 23 april 2001, geregistreerd onder het nummer 57347/CO/111 (bericht verschenen in het Belgisch Staatsblad van 23 juni 2001).
Art. 3.Algemeen verbindend verklaring Ondertekenende partijen vragen dat deze collectieve arbeidsovereenkomst bij koninklijk besluit algemeen verbindend wordt verklaard. HOOFDSTUK II. - Samenstelling van de commissies
Art. 4.Paritaire Technische Commissie De Paritair Technische Commissie wordt samengesteld uit één deskundige vertegenwoordiger van de werkgeversvertegenwoordiging in het paritair comité en één deskundige vertegenwoordiger per in het paritair comité vertegenwoordigde werknemersorganisatie.
Hun mandaat is van onbepaalde duur.
De deskundige vertegenwoordiger van elke organisatie wordt aangeduid of vervangen door een beslissing van het paritair comité.
Art. 5.Externe waarderingscommissie Een externe waarderingscommissie wordt samengesteld uit de leden van het Paritaire Technische Commissie, van wie de organisatie vertegenwoordigd is in de onderneming, en/of uit door de Paritaire Technische Commissie aangeduide deskundigen.
Art. 6.Interne waarderingscommissie met externe systeembewaking Een interne waarderingscommissie met externe systeembewaking wordt op ondernemingsvlak samengesteld uit de leden van de interne commissie, bedoeld in artikel 7, aangevuld met externe deskundigen aangeduid door de Paritaire Technische Commissie.
Art. 7.Interne commissie Een interne commissie wordt op ondernemingsvlak samengesteld uit werkgeversvertegenwoordigers en werknemersvertegenwoordigers, maar beperkt tot één vertegenwoordiger per werknemersorganisatie vertegenwoordigd binnen de onderneming. Het aantal werkgeververtegenwoordigers kan het aantal werknemersvertegenwoordigers niet overstijgen.
In functie van de toegewezen bevoegdheden van de commissie kunnen tijdelijk en in functie van de werkzaamheden van de commissie interne of externe deskundigen, voor de technische ondersteuning van de werkzaamheden, aangeduid worden. HOOFDSTUK III. - Opdrachten van de commissies
Art. 8.Paritaire Technische Commissie § 1. De Paritaire Technische Commissie stelt de minimumvoorschriften op voor het opstellen van de huishoudelijke reglementen van de commissies, bedoeld in de artikelen 5, 6 en 7 en volgt ze op.
De door de paritaire Technische Commissie opgestelde minimumvoorschriften worden ter goedkeuring aan het paritair comité voorgelegd.
A. Basiselementen voor de opstelling van huishoudelijke reglementen De minimumvoorschriften voor huishoudelijke reglementen, opgesteld door de Paritaire Technische Commissie, moeten alleszins onderstaande basiselementen bevatten : - een deontologische code met betrekking tot de werking van de betrokken commissie; - de taken en bevoegdheden inzake de voorbereidingsfase van het classificatiedossier; - de taken en bevoegdheden inzake de waardering van de functies; - de beroepen met betrekking tot de functieclassificatie; - het onderhoud van de functieclassificatie.
B. Wijziging van de minimumvoorschriften voor huishoudelijke reglementen De Paritaire Technische Commissie kan steeds op basis van actuele situaties de minimumvoorschriften voor de huishoudelijke reglementen wijzigen.
De gewijzigde minimumvoorschriften van huishoudelijk reglementen hebben slechts kracht van uitwerking na goedkeuring door het paritair comité.
Bij wijziging van de minimumvoorschriften van de huishoudelijke reglementen heeft de Paritaire Technische Commissie de opdracht om alle betrokken ondernemingen op de hoogte te stellen van de wijzigingen en de datum van invoering ervan.
C. Invoering van een huishoudelijk reglement Na beslissing tot een paritaire functieclassificatie, conform artikel 1, moet de Paritaire Technische Commissie op de hoogte gesteld worden van de unaniem goedgekeurde huishoudelijke reglementen.
Hiertoe worden deze door alle in de commissie vertegenwoordigde partijen ondertekend verstuurd aan de voorzitter van het paritair comité die ze onverwijld overmaakt aan de Paritaire Technische Commissie.
Tegelijkertijd wordt een copie ervan verstuurd aan alle in de Paritaire Technische Commissie vertegenwoordigde organisaties.
De Paritaire Techische Commissie zal de conformiteit van de huishoudelijke reglementen met de minimumvoorschriften nagaan.
Binnen de vier weken na ontvangst van het reglement deelt de Paritaire Technische Commissie haar standpunt schriftelijk en gemotiveerd mee aan de betrokken commissie. § 2. Betwistingen en hoger beroep De Paritaire Technische Commissie behandelt hogere beroepen en betwistingen binnen het kader van de huidige collectieve arbeidsovereenkomst.
De Paritaire Technische Commissie kan steeds door de meeste gerede partij gevraagd worden om bij betwistingen of in het kader van een hoger beroep in de uitvoering van een paritaire functieclassificatie uitspraak te doen.
In deze gevallen is de uitspraak van de Paritaire Technische Commissie bindend.
Bij betwisting of hoger beroep, zal de Paritaire Technische Commissie steeds uitspraak doen binnen de gangbare AGORIA-classificatie, meer bepaald binnen de 11 AGORIA-klassen "arbeiders".
Bij betwisting of hoger beroep dient volgende informatie overgemaakt te worden aan de voorzitter van het paritair comité die ze onverwijld overmaakt aan de Paritaire Technische Commissie : - de betwiste functie(s) of in hoger beroep te behandelen functie(s); - een functiebeschrijving voor zover alle partijen zich akkoord verklaren omtrent de inhoud en de geschilpunten; - de verschillende technische argumenten ter toelichting van de standpunten; - een overzicht van de bestaande functiehiërarchie en klassenindeling in de betrokken onderneming.
Tegelijkertijd wordt een copie ervan verstuurd aan alle in de Paritaire Technische Commissie vertegenwoordigde organisaties.
De Paritaire Technische Commissie houdt zich echter het recht voor om bijkomende toelichtingen op te vragen of de werkposten ter plaatse te observeren indien noodzakelijk voor de uitspraak.
Na ontvangst van alle noodzakelijke elementen worden de betrokken partijen op de hoogte gebracht van de startdatum voor behandeling van de betwisting of het hoger beroep, en dit binnen de 14 kalenderdagen na ontvangstdatum van de schriftelijke aanvraag tot behandeling.
Binnen de drie maanden na mededeling van de startdatum doet de Paritaire Technische Commissie uitspraak.
De uitspraak, ondertekend door de leden van de Paritaire Technische Commissie, wordt schriftelijk overgemaakt aan de betrokken partijen. § 3. Opdrachten op vraag van het paritair comité Het paritair comité kan steeds opdrachten met betrekking tot technische materies doorgeven aan de Paritaire Technische Commissie.
De Paritaire Technische Commissie zal bij ontvangst van de opdracht een stappenplan of planning voor de uitwerking van de opdracht overmaken aan het paritair comité. Na goedkeuring van het stappenplan of planning zal de Paritaire Technische Commissie de werkzaamheden aanvatten.
De Paritaire Technische Commissie zal in dergelijke gevallen op regelmatige tijdstippen rapporteren aan het paritair comité. § 4. Aanduiding deskundigen De Paritaire Technische Commissie duidt de deskundigen aan voor externe vertegenwoordiging in de commissies bedoeld in artikels 5 en 6. § 5. Opstellen van een huishoudelijk reglement De Paritaire Technische Commissie stelt een eigen huishoudelijk reglement ter uitvoering van haar opdrachten op.
Art. 9.Externe waarderingscommissie De externe waarderingscommissie heeft de opdracht om aangeboden functies te onderzoeken en te waarderen volgens de overeengekomen methode binnen de Paritaire Technische Commissie. Zij deelt het resultaat mee onder de vorm van een functiehiërarchie binnen de 11 AGORIA-klassen.
De externe waarderingscommissie voert haar opdrachten uit volgens een huishoudelijk reglement in overeenstemming met artikel 8, § 1, C.
Art. 10.Interne waarderingscommissie met externe systeembewaking De interne waarderingscommissie met externe systeembewaking heeft de opdracht om aangeboden functies te onderzoeken en te waarderen.
De externe toegevoegde deskundigen hebben de opdracht op te treden als systeembewaker om iedere non-conforme toepassing van het systeem te vermijden.
De interne waarderingscommissie met externe systeembewaking voert haar opdrachten uit volgens een huishoudelijk reglement in overeenstemming met artikel 8, § 1, C.
Art. 11.Interne commissie De interne commissie heeft de opdracht om het functieclassificatieproces te bewaken op uniformiteit en te sturen.
Zij staan ook in voor de behandeling en goedkeuring van de functiebeschrijvingen volgens het, op bedrijfsvlak, overeengekomen systeem.
De interne commissie voert haar opdrachten uit volgens een huishoudelijk reglement in overeenstemming met artikel 8, § 1, C. HOOFDSTUK IV. - Duur
Art. 12.Duur Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt met ingang van 16 september 2002 gesloten voor onbepaalde duur. Zij kan door één van de partijen opgezegd worden mits een opzegging van zes maanden, betekend bij een ter post aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 23 juni 2004.
De Minister van Werk, F. VANDENBROUCKE