gepubliceerd op 10 september 2002
Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 3 maart 2000, gesloten in het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart, betreffende een werkgelegenheidsclausule in toepassing van de sociale lastenvermindering toegekend aan de ondernemingen met een zeesleepactiviteit
23 APRIL 2002. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 3 maart 2000, gesloten in het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart, betreffende een werkgelegenheidsclausule in toepassing van de sociale lastenvermindering toegekend aan de ondernemingen met een zeesleepactiviteit (1)
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;
Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart;
Op de voordracht van Onze Minister van Werkgelegenheid, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 3 maart 2000, gesloten in het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart, betreffende een werkgelegenheidsclausule in toepassing van de sociale lastenvermindering toegekend aan de ondernemingen met een zeesleepactiviteit.
Art. 2.Onze Minister van Werkgelegenheid is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 23 april 2002.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de binnenscheepvaart Collectieve arbeidsovereenkomst van 3 maart 2000 Werkgelegenheidsclausule in toepassing van de sociale lastenvermindering toegekend aan de ondernemingen met een zeesleepactiviteit (Overeenkomst geregistreerd op 20 juli 2000 onder het nummer 55353/CO/139) Inleiding De Belgische zeevaartsector - de koopvaardij, de baggersector en de sleepdiensten - vragen bijzondere maatregelen om hun concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland te versterken.
Deze drie sectoren hebben een belangrijke impact op de Belgische economie en tewerkstelling en genieten een grote internationale faam.
De gehele zeevaartsector heeft sinds enige tijd af te rekenen met een aanzienlijke internationale concurrentie vanwege de lagelonenlanden.
Deze problematiek werd erkend door de Europese instanties en heeft geleid tot de uitvaardiging van de Europese richtsnoeren voor overheidssteun aan het zeevervoer. Deze richtsnoeren, die onder andere door Nederland in hun geheel werden overgenomen, geven de lidstaten de wettelijke bevoegdheid om bijzondere maatregelen te nemen om het concurrentievermogen te verbeteren.
De richtsnoeren reiken de mogelijkheden aan om maatregelen te nemen op het vlak van de sociale zekerheid en op fiscaal vlak.
Door de wet ter bevordering van de werkgelegenheid van 24 december 1999 - Belgische Staatsblad van 27 januari 2000 - editie 2 - hoofdstuk VI - Steunmaatregelen voor de sleepvaartsector en baggersector - worden de ondernemingen van de sleepvaartsector vrijgesteld van betaling van bepaalde sociale zekerheidslasten, in het belang van het behoud van de sleepvaartsector en in het raam van de Europese richtsnoeren.
Op deze wijze wordt aan de sector de gelegenheid geboden zijn positie, ook in het belang van de werkgelegenheid, te behouden.
Op vraag van de Minister van Sociale zaken en Pensioenen, en van de Minister van Werkgelegenheid omtrent een tewerkstellingsclausule heeft het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart besloten om een collectieve arbeidsovereenkomst te sluiten met als doel de werkgelegenheid in bedoelde ondernemingen, tijdens de periode van lastenvermindering, te handhaven.
Collectieve arbeidsovereenkomst Toepassingsgebied
Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werklieden en werksters van de ondernemingen met als activiteit zeesleepdiensten, die tot het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart behoren, en die beschikken over een zeebrief in toepassing van de Europese richtsnoeren, en die in aanmerking komen voor de vermindering van de sociale lasten in toepassing van de wet ter bevordering van de werkgelegenheid van 24 december 1999 - Belgisch Staatsblad van 27 januari 2000 - editie 2 en van zijn uitvoeringsbesluiten.
Art. 2.De ondernemingen die voldoen aan de in artikel 1 gestelde voorwaarden dienen door middel van een akte, waarvan model in bijlage, toe te treden tot deze collectieve arbeidsovereenkomst.
De toetredingsakte dient bij aangetekend schrijven overgemaakt te worden aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart en wordt tevens door de werkgever neergelegd bij de Griffie van de dienst van de collectieve arbeidsbetrekkingen.
Het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart brengt binnen de 30 dagen, na ontvangst van deze akte, advies uit omtrent deze toetreding.
Het advies wordt overgemaakt aan de Minister van Sociale Zaken en Pensioenen en aan de Minister van Werkgelegenheid.
De ondernemingen die door de Minister van Sociale Zaken erkend worden om in aanmerking te komen voor vernoemde lastenvermindering verbinden er zich toe onderstaande tewerkstellingsclausule toe te passen.
Tewerkstellingsclausule
Art. 3.De ondernemingen die toetreden tot deze collectieve arbeidsovereenkomst dienen hun tewerkstellingsvolume, uitgedrukt in voltijdse equivalenten, gedurende de periode dat zij genieten van de sociale lastenvermindering, te handhaven vanaf de aanvang van deze lastenvermindering. Hiervan kan afgeweken worden indien de onderneming om structurele redenen en/of overmacht haar tewerkstellingsvolume niet kan handhaven.
De ondernemingen dienen hiertoe bij de aanvang van de lastenvermindering, het aantal werknemers en een lijst van de werknemers waarop de lastenvermindering van toepassing is, bij aangetekend schrijven ter kennis te brengen aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart.
Per kwartaal en uiterlijk de tiende dag na verloop van het kwartaal waarop de lastenvermindering betrekking heeft, dienen de ondernemingen, bij aangetekend schrijven, het gemiddeld aantal werknemers per kwartaal en een lijst van de werknemers ingeschreven in het personeelsregister op de laatste dag van het kwartaal waarop de lastenvermindering van toepassing is over te maken aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart.
Controle
Art. 4.Na ontvangst van de personeelsgegevens vermeld in artikel 3, zal het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart advies uitbrengen omtrent de toepassing van de tewerkstellingsclausule in de betrokken onderneming.
Het advies zal ter kennis gebracht worden van de Minister van Sociale Zaken en Pensioenen en van de Minister van Werkgelegenheid.
Duur
Art. 5.Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2000 en wordt gesloten voor onbepaalde tijd.
Elk van de ondertekenende partijen kan ze opzeggen mits een opzegtermijn van zes maanden in acht wordt genomen. De opzeg wordt bij een ter post aangetekende brief aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart en elk van de ondertekenende partijen betekend en heeft uitwerking op de derde werkdag na datum van verzending.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 23 avril 2002.
De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX