gepubliceerd op 24 april 1998
Koninklijk besluit tot goedkeuring van wijzigingen in de statuten van de « Nationale Verrekenkas voor Kinderbijslag der Arbeiders van België », te Brussel
22 FEBRUARI 1998. Koninklijk besluit tot goedkeuring van wijzigingen in de statuten van de « Nationale Verrekenkas voor Kinderbijslag der Arbeiders van België », te Brussel
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders, inzonderheid op artikel 26, derde lid;
Gelet op de beslissingen van de buitengewone algemene vergaderingen van 12 juni 1996 en 25 juni 1997 waarbij de Nationale Verrekenkas voor Kinderbijslag der Arbeiders van België te Brussel, wijzigingen in zijn statuten aanneemt;
Op de voordracht van Onze Minister van Sociale Zaken, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.De wijzigingen opgenomen in de statuten van de « Nationale Verrekenkas voor Kinderbijslag der Arbeiders van België » te Brussel, aangebracht bij beslissingen van zijn buitengewone algemene vergaderingen van 12 juni 1996 en 25 juni 1997, worden goedgekeurd.
Art. 2.Onze Minister van Sociale Zaken is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 22 februari 1998.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Sociale Zaken, Mevr. M. DE GALAN
Bijlage Nationale Verrekenkas voor Kinderbijslag der Arbeiders van België Vereniging zonder winstoogmerk te Brussel Statuten De statuten van het betrokken kinderbijslagfonds worden als volgt gewijzigd : - artikel 1 wordt vervangen door wat volgt : «
Artikel 1.De vereniging wordt genoemd « HDP Verrekenkas voor kinderbijslag », vereniging zonder winstoogmerk. »; - artikel 12 wordt vervangen door wat volgt : «
Art. 12.De raad van beheer heeft tot taak de instelling te beheren en alle maatregelen te treffen welke nodig zijn voor de goede werking ervan.
Hij is ertoe gehouden elk jaar de rekeningen van het voorbije dienstjaar en de begroting van het eerstvolgend dienstjaar aan de goedkeuring van de algemene vergadering te onderwerpen.
De goedkeuring van de rekeningen door de algemene vergadering geldt als ontheffing voor de raad van beheer en de commissaris-revisor.
Hij heeft de ruimste bevoegdheden voor de administratie en het beheer van de stoffelijke belangen en de verdediging der zedelijke belangen van de vereniging alsook voor de verwezenlijking van het doel ervan.
Al wat niet uitdrukkelijk door de statuten of door de wet voorbehouden is aan de algemene vergadering behoort tot de bevoegdheden van de raad van beheer.
Hij mag inzonderheid alle contracten en kopen sluiten, alle roerende en onroerende goederen nodig voor de verwezenlijking van het maatschappelijk doel kopen, verkopen, ruilen, verkrijgen, vervreemden, pachten en verpachten, giften en legaten aanvaarden, alle zakelijke rechten toestaan op de maatschappelijke goederen, zowel roerende als onroerende, zoals voorrechten, hypotheken, panden en andere, de dagelijkse uitwinning toestaan, opheffing van alle bevoorrechte of hypothecaire inschrijvingen geven, alsmede van alle bevelen, overschrijvingen, inbeslagnemingen en andere beletselen, met of zonder vaststelling van betaling, afzien van de ontbindende rechtsvordering, alle directeurs of bedienden benoemen en ontslaan, hun wedden, hun bevoegheden en eventueel hun borgtochten bepalen, alle reglementen van inwendige orde vaststellen, compromissen en dadingen aangaan, alle leningen op korte en lange termijn aangaan onder inachtneming van de voorschriften van de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders. Hij regelt de belegging van de maatschappelijke fondsen.
De rechtsvorderingen, als eiser en als verweerder zullen namens de vereniging ingesteld worden, ter opvolging en benaarstiging van de voorzitter of van de door de raad van beheer aangewezen afgevaardigde.
De raad van beheer kan bepaalde speciale bevoegheden opdragen of geven aan één of verscheidene van zijn leden of zelfs aan aangesloten derden, met of zonder bezoldiging.
Alle akten, fakturen, publicaties, en andere stukken van de vereniging moeten de naam ervan dragen, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden : « vereniging zonder winstoogmerk ».
Alle akten die de vereniging verbinden, andere dan die van het dagelijks beheer of die uitgaan van de speciale mandatarissen worden ondertekend door twee beheerders die tegenover derden geen voorafgaande beraadslaging van de raad hoeven te bewijzen.
Voor de akten betreffende het dagelijks beheer, de ontheffingen en kwijtingen tegenover de administraties van de spoorwegen, post en telegraaf en de postchecks, volstaat het dat zij door één beheerder of door de gemandateerde functionaris ondertekend worden.
De beheerders zijn slechts verantwoordelijk voor de uitoefening van hun mandaat.
Uit hoofde van hun beheer gaan zijn geen enkele persoonlijke verplichting aan tot de verbintenissen van de vereniging. »; - artikel 13 wordt vervangen door wat volgt : «
Art. 13.De algemene vergadering duidt een commissaris-revisor aan, onder de leden van het Instituut der bedrijfsrevisoren, belast met het nakijken van de rekeningen van de vereniging en het voorleggen van zijn jaarlijks verslag. Hij oefent zijn mandaat uit voor een vernieuwbare termijn van drie jaar.
De commissaris-revisor kan, zonder ze te verplaatsen, inzage nemen van de boeken, correspondentie, notulen en in het algemeen van alle boekingsbescheiden van de Verrekenkas.
Een maand voor de algemene vergadering moet de raad van bestuur hem de rekeningen van het boekjaar samen met een beheersverslag overmaken. »; - artikel 14 wordt vervangen door wat volgt : «
Art. 14.De algemene vergadering, regelmatig samengesteld, vertegenwoordigt de gezamelijke leden, zij bestaat uit al de leden van de vereniging.
Zij beschikt over de meest uitgebreide bevoegheden om de akten, die de vereniging betreffen, op te maken en te bekrachtigen. Een beslissing van de algemene vergadering is nodig voor de volgende aangelegenheden : 1. de wijziging van de statuten;2. de benoeming of de afzetting van de beheerders, van de commissaris-revisor en het bepalen van hun aantal;3. het vaststellen van het honorarium van de commissaris-revisor;4. de goedkeuring van de begroting en van de rekeningen;5. de uitsluiting van de leden;6. de ontbinding van de vereniging. De beslissingen van de algemene vergadering zijn bindend voor al de leden. »; - artikel 17 wordt vervangen door wat volgt : «
Art. 17.De algemene vergadering wordt door de zorgen van de raad van beheer per gewone brief bijeengeroepen ten minste acht dagen vóór de datum van de bijeenkomst; de convocatie vermeldt de agenda van de vergadering.
Elk voorstel ondertekend door een aantal leden gelijk aan het twintigste van dat van de laatste jaarlijst moet op de agenda worden geplaatst.
De leden mogen zich doen vertegenwoordigen op de algemene vergadering door een ander lid, drager van een geschreven volmacht; een lid mag nochtans niet meer dan drie leden vertegenwoordigen.
Er mag geen enkel besluit genomen worden over een punt dat niet op de agenda voorkomt.
De vergaderingen worden voorgezeten door de voorzitter van de raad of, bij een ontstentenis, door de oudste van de aanwezige beheerders.
De notulen van de algemene vergaderingen worden ondertekend door de voorzitter, de secretaris en een bestuurder.
De notulen worden in een speciaal register opgetekend dat ten zetel van het kinderbijslagfonds bewaard wordt waar al de leden er kennis mogen van nemen zonder verplaatsing.
De resoluties van de algemene vergadering worden per gewone brief ter kennis van de leden en door de socialistische dagbladen ter kennis van derden gebracht..
De expedities of uittreksels af te leveren aan derden worden door de voorzitter of door twee beheerders ondertekend. ».
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 22 februari 1998.
De Minister van Sociale Zaken, Mevr. M. DE GALAN