gepubliceerd op 27 december 2006
Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 9 januari 2006, gesloten in het Paritair Comité voor de makelarij en verzekeringsagentschappen, betreffende de koopkracht
21 NOVEMBER 2006. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 9 januari 2006, gesloten in het Paritair Comité voor de makelarij en verzekeringsagentschappen, betreffende de koopkracht (1)
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;
Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de makelarij en verzekeringsagentschappen;
Op de voordracht van Onze Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 9 januari 2006, gesloten in het Paritair Comité voor de makelarij en verzekeringsagentschappen, betreffende de koopkracht.
Art. 2.Onze Minister van Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 21 november 2006.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werk, P. VANVELTHOVEN _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de makelarij en verzekeringsagentschappen Collectieve arbeidsovereenkomst van 9 januari 2006 Koopkracht (Overeenkomst geregistreerd op 23 februari 2006 onder het nummer 78814/CO/307) Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werknemers van de ondernemingen die behoren tot het Paritair Comité voor de makelarij en verzekeringsagentschappen.
Zij wordt afgesloten in het kader van de loononderhandelingen voor de jaren 2005-2006.
Artikel 1.Vanaf 1 januari 2006 worden de sectorale loonschalen verhoogd met 1 pct. voor alle looncategorieën. Indien er op hetzelfde ogenblik een indexering zou doorgaan wordt deze verhoging boven de geïndexeerde loonschalen doorgevoerd.
Art. 2.De werknemer die een loon ontvangt dat hoger ligt dan de sectorale loonschalen, ontvangt eveneens een koopkrachtverhoging, gelijk aan 1 pct. van de sectorale loonschaal waar deze werknemer onder valt.
Art. 3.Indien een werknemer een loon ontvangt dat hoger ligt dan de sectorale loonschaal maar deze werknemer ontvangt nog geen eindejaarspremie of ontvangt een eindejaarspremie die geen volledige dertiende maand uitmaakt, dan zal de verhoging worden gebruikt voor een eindejaarspremie of als aanvulling van een reeds bestaande eindejaarspremie.
Het bedrag van de eindejaarspremie is de maandelijks berekende verhoging zoals voorgesteld in artikel 2 van deze collectieve arbeidsovereenkomst, vermenigvuldigd met factor 12,92. Indien de verhoging tot gevolg zou hebben dat een volledige dertiende maand wordt bereikt, dan dient het saldo te worden betaald zoals bepaald in artikel 5 van deze collectieve arbeidsovereenkomst. Tevens dient de procedure, beschreven in artikel 5 van deze collectieve arbeidsovereenkomst, te worden toegepast.
Art. 4.Ondernemingen waar een volledige dertiende maand betaald wordt en waar een syndicale afvaardiging bestaat, kunnen de verhoging zoals ze wordt voorgesteld in artikel 2 van deze collectieve arbeidsovereenkomst, besteden aan sociale voordelen en dit voor minimaal een bedrag per werknemer gelijk aan de maandelijkse berekende verhoging (zie artikel 3), vermenigvuldigd met factor 12,92, en dit indien er een akkoord kan worden gesloten met de syndicale afvaardiging.
Art. 5.Ondernemingen waar een volledige dertiende maand betaald wordt en waar de lonen hoger liggen dan de sectorale barema's, kunnen de verhoging, bepaald in artikel 2 van deze collectieve arbeidsovereenkomst, per werknemer toekennen onder de vorm van sociale voordelen. Deze verhoging is gelijk aan deze voor ondernemingen met een syndicale afvaardiging. In dit geval moet de werkgever elke individuele werknemer schriftelijk melden hoe deze verhoging wordt aangewend in zijn voordeel.
Art. 6.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2005 en wordt afgesloten voor onbepaalde tijd. De collectieve arbeidsovereenkomst kan worden opgezegd door elke ondertekenende partij, door melding aan de voorzitter van het paritair comité via aangetekende brief, mits inachtname van een opzegperiode van 6 maanden.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 21 november 2006.
De Minister van Werk, P. VANVELTHOVEN