Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 21 januari 2013
gepubliceerd op 03 mei 2013

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 20 oktober 2011, gesloten in het Paritair Subcomité voor de elektriciens : installatie en distributie, betreffende de beroepenclassificatie

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2012207212
pub.
03/05/2013
prom.
21/01/2013
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

21 JANUARI 2013. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 20 oktober 2011, gesloten in het Paritair Subcomité voor de elektriciens : installatie en distributie, betreffende de beroepenclassificatie (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Subcomité voor de elektriciens : installatie en distributie;

Op de voordracht van de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 20 oktober 2011, gesloten in het Paritair Subcomité voor de elektriciens : installatie en distributie, betreffende de beroepenclassificatie.

Art. 2.De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 21 januari 2013.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werk, Mevr. M. DE CONINCK _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Subcomité voor de elektriciens : installatie en distributie Collectieve arbeidsovereenkomst van 20 oktober 2011 Beroepenclassificatie (Overeenkomst geregistreerd op 3 november 2011 onder het nummer 106855/CO/149.01) In uitvoering van artikel 19 van het nationaal akkoord 2011-2012 van 10 oktober 2011. HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers, de arbeiders en de arbeidsters van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Subcomité voor de elektriciens : installatie en distributie.

Art. 2.Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt onder "arbeiders" verstaan : de mannelijke en vrouwelijke werklieden. HOOFDSTUK II. - Beroepenclassificatie

Art. 3.De arbeiders worden ingedeeld in één van de 6 kwalificatiecategorieën die als volgt worden omschreven : A. Hulpwerkman Persoonlijke kwaliteiten : - Minimum kennis en opleiding : - elementaire schoolkennis. - Bekwaamheden : - moet in een ploeg kunnen werken en een meer gespecialiseerde arbeider bij de uitvoering van zijn werk kunnen helpen; - moet orders en eenvoudige taken kunnen uitvoeren onder de leiding van andere personen; - moet de veiligheidsregels toepassen.

Activiteiten : - Intellectueel : - nauwgezet de instructies uitvoeren. - Het werk : - uitvoering van taken die geen specifieke beroepsopleiding vergen; - voornamelijk handarbeid en eventueel onderhoud van de lokalen; - werkt enkel onder de leiding van een meer gekwalificeerd arbeider.

Verantwoordelijkheid : - De gegeven instructies goed uitvoeren; - De leiding op de hoogte houden van de ondervonden moeilijkheden.

B. Geoefende werkman 2de categorie Persoonlijke kwaliteiten : - Minimum kennis en opleiding : - kennis eigen aan het vak verkregen door schoolse opleiding of de praktijk; - een opleidingsperiode van minstens 6 maanden om tot deze categorie te kunnen toetreden; - kent de meeste gereedschappen en de meeste eenvoudige en courante toestellen. - Bekwaamheden : - moet in een ploeg kunnen werken en een meer gespecialiseerde arbeider bij de uitvoering van zijn taak kunnen helpen; - moet de veiligheidsregels toepassen.

Activiteiten : - Intellectueel : - eenvoudige schema's begrijpen en op basis hiervan werken uitvoeren; - verslag uitbrengen over de ondervonden moeilijkheden. - Het werk : - voert voorbereidende activiteiten uit; - moet eenvoudige en veel voorkomende handelingen kunnen uitvoeren.

Verantwoordelijkheid : - Het opgelegde werk op een degelijke manier uitvoeren.

C. Geoefende werkman 1ste categorie Persoonlijke kwaliteiten : - Minimum kennis en opleiding : - een opleidingsperiode van minstens 12 maanden om tot deze categorie te kunnen toetreden; - kent de materialen en meest courante toestellen, hun toepassing en hun installatievoorwaarden; - kan toestellen bedienen. - Bekwaamheden : - moet even goed in ploegverband als alleen kunnen werken; - moet aan de vereisten van de voorgaande categorieën voldoen; - moet de veiligheidsregels toepassen.

Activiteiten : - Intellectueel : - eenvoudige schema's kunnen begrijpen en op basis hiervan werken kunnen uitvoeren; - verslag uitbrengen over de ondervonden moeilijkheden. - Het werk : - werkt meestal onder iemands leiding; - kan een groot aantal verschillende werken uitvoeren aan de installaties.

Verantwoordelijkheid : - Het opgelegde werk correct en met rendement uitvoeren.

D. Geschoolde arbeider 3e categorie Persoonlijke kwaliteiten : - minimum kennis en opleiding : - kent zijn vak via theoretische kennis en praktische ervaring; - kent alle materialen en toestellen, hun toepassing en installatievoorwaarden; - kent de materialen van de constructies waar de installaties moeten gemonteerd worden; - kan met de meeste elementaire meettoestellen werken; - kan een plan lezen; - kennis van de reglementeringen inzake veiligheid en gezondheid; - kennis van de technische reglementeringen met betrekking tot zijn activiteiten. - Bekwaamheden : - moet in ploegverband en alleen kunnen werken.

Activiteiten : - Intellectueel : - schema's begrijpen, ze kunnen interpreteren en eventuele fouten ontdekken; - moet instructies kunnen geven; - moet een schriftelijk rapport kunnen opstellen; - kan zonder toezicht werken aan een bepaalde taak. - Het werk : - hij kan zich inzetten voor een speciale taak zonder hulp of controle.

Verantwoordelijkheid : - Het opgelegde werk tot een goed einde brengen zowel op technisch gebied als op het vlak van het rendement; - Initiatief kunnen nemen bij eenvoudige problemen, bij moeilijkere problemen roept hij de hulp in van een hoger gekwalificeerd arbeider; - Hij ziet toe op de toepassing van de veiligheidsregels.

E. Geschoolde arbeider 2e categorie Persoonlijke kwaliteiten : - Minimum kennis en opleiding : - kent het beroep ten gronde en volledig door de theoretische kennis en de praktische ervaring; - kent alle materialen en toestellen, hun toepassing en installatievoorwaarden; - kent de materialen van de constructies waar de installaties gemonteerd moeten worden; - kan met de meeste elementaire meettoestellen werken; - kan een plan lezen; - kennis van de reglementeringen inzake veiligheid en gezondheid; - kennis van de technische reglementen met betrekking tot zijn activiteiten. - Bekwaamheden : - kan met derden over de technische problemen discussiëren.

Activiteiten : - Intellectueel : - de moeilijkheden voorzien die zich kunnen voordoen en oplossingen vinden zodat deze geen tijdverlies veroorzaken; - de nodige initiatieven nemen om het gevraagde resultaat te bereiken; - schema's begrijpen, ze kunnen interpreteren en eventuele fouten ontdekken; - moet instructies kunnen geven; - moet een schriftelijk rapport kunnen opstellen; - kan zonder toezicht werken aan een bepaalde taak. - Het werk : - ziet toe op de opvolging van het materiaal; - kan op zelfstandige wijze installaties controleren en herstellen.

Verantwoordelijkheid : - Is verantwoordelijk voor de leiding van de werf zowel op technisch als op organisatorisch vlak; - Stelt schriftelijk verslag op voor zijn meerderen, discussieert met hen over de mogelijkheden van realisatie, vraagt om bijstand indien nodig; - Controleert de levering van het materiaal, maakt de gepaste opmerkingen in dit verband en trekt de nodige conclusies betreffende de evolutie van het werk; - Doet alle veiligheidsregels naleven.

F. Geschoolde arbeider 1e categorie Persoonlijke kwaliteiten : - Minimum kennis : - kent het beroep ten gronde en volledig door de theoretische kennis en de praktische ervaring; - kent alle materialen en toestellen, hun toepassing en installatievoorwaarden; - kent de materialen van de constructies waar de installaties gemonteerd moeten worden; - kan met meettoestellen werken; - kan een plan lezen en aanpassen indien nodig in overleg met zijn meerdere; - kennis van de reglementeringen inzake veiligheid en hygiëne; - kennis van alle technische reglementen met betrekking tot zijn activiteiten; - kennis van de reglementeringen inzake personeelsbeheer; - kennis van de administratie van het werfbeheer. - Bekwaamheden : - naast de kwaliteiten eigen aan de voorgaande klasse, zal de betrokkene tevens delicate problemen behandelen met goed resultaat, zoals : over een aanpassing in het werk discussiëren die afwijkt van de offerte, het hoofd kunnen bieden aan problemen tussen werknemers.

Activiteiten : - Intellectueel : - erop toezien dat geen enkele technische moeilijkheid - van welke aard ook - opduikt tijdens de uitvoering van het werk door deze te voorzien en de gepaste oplossing te zoeken en toe te passen, waardoor vertraging van de werken voorkomen wordt.

Verantwoordelijkheid : - Is verantwoordelijk voor de leiding van de werf zowel op technisch als op organisatorisch vlak; - Stelt schriftelijk verslag op voor zijn meerderen, discussieert met hen over de mogelijkheden van realisatie, vraagt om bijstand indien nodig; - Controleert de levering van het materiaal, maakt de gepaste opmerkingen in dit verband en trekt de nodige conclusies betreffende de evolutie van het werk; - Doet alle veiligheidsregels naleven; - Neemt op autonome wijze de nodige initiatieven om alle nodige informatie aan de directie door te geven enerzijds, en om op rendabele wijze de opdrachten uit te voeren die hem werden toevertrouwd anderzijds.

Art. 4.In afwijking van de bepalingen zoals voorzien in artikel 3 van deze overeenkomst, worden de arbeiders uit de ondernemingen waarvan de hoofdbedrijvigheid zich situeert in de handel van elektrische apparatuur en die steeds en uitsluitend één of verscheidene van de navolgende taken uitoefenen : a) schoonmaken van lokalen en werktuigen;b) het toezicht op de veiligheid van de gebouwen en installaties (bijvoorbeeld : portiers en nachtwakers);c) het laden, lossen, behandelen, stockeren en inpakken van de materialen en de goederen, op algemene wijze alle functies waarvoor geen geschooldheid is vereist, ingedeeld in de kwalificatiecategorieën welke als volgt worden omschreven : A.Hulpwerkman : de arbeider van wie geen speciale kennis of bijzondere lichamelijke geschiktheid gevergd wordt en die eenvoudigste arbeid verricht waarvoor geen leertijd wordt vereist;

B. Geoefende werkman 2de categorie : de arbeider die bekwaam is eenvoudige en geregeld terugkerende werken uit te voeren waarvoor slechts een beroepsopleiding nodig is die na een korte aanpassingsperiode verworven wordt;

C. Geoefende werkman 1ste categorie : gespecialiseerde arbeider die zijn werk met de nodige handigheid uitvoert en die over de vereiste kwaliteiten beschikt. HOOFDSTUK III. - Algemene bepalingen

Art. 5.De overgang naar een hogere categorie is niet automatisch en het behoort de werkgever of zijn afgevaardigde de arbeiders in de onderneming te rangschikken. De werkgever waakt er evenwel over dat de leden van de ondernemingsraad of de vakbondsafvaardiging, daar waar een of meerdere van deze organen bestaan, hun taak ter zake in de beste voorwaarden kunnen vervullen.

Art. 6.Op iedere individuele loonfiche en loonafrekening, overhandigd aan de arbeider, moet de juiste beroepencategorie, waartoe de betrokkene hoort, vermeld worden. Iedere arbeider behoort noodzakelijkerwijze tot één van de beroepencategorieën vermeld onder artikelen 3, 4 of 5. Voor de vermelding volstaat het gebruik van de kenletter behorende bij iedere beroepencategorie : categorie "A" of "B" of "C" of "D" of "E" of "F".

Art. 7.Inzake procedure kan de meest gerede partij, indien op ondernemingsvlak geen consensus inzake classificatie kan worden bereikt, een verzoeningsvergadering aanvragen via de voorzitter van het paritair subcomité.

Art. 8.De bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst zijn minimumvoordelen die de in de ondernemingen bestaande voordeliger toestanden onverkort laten. HOOFDSTUK IV. - Geldigheid

Art. 9.Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt deze van 23 juni 2009, gesloten in het Paritair Subcomité voor de elektriciens : installatie en distributie, tot vaststelling van de beroepenclassificatie, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 17 maart 2010 (Belgisch Staatsblad van 2 juni 2010).

Art. 10.Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang op 1 oktober 2011 en geldt voor onbepaalde duur.

Zij kan door één van de partijen worden opgezegd met een opzegging van zes maanden, betekend bij een ter post aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Subcomité voor de elektriciens : installatie en distributie.

Deze opzegging kan slechts ingaan ten vroegste vanaf 1 januari 2013.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 21 januari 2013 De Minister van Werk, Mevr. M. DE CONINCK

^