Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 20 juni 1997
gepubliceerd op 15 oktober 1997

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 23 juni 1995, gesloten in het Paritair Comité voor het tabaksbedrijf, ter uitvoering van hoofdstuk II van de wet van 3 april 1995 houdende maatregelen ter bevordering van de tewerkstelling

bron
ministerie van tewerkstelling en arbeid
numac
1997012462
pub.
15/10/1997
prom.
20/06/1997
ELI
eli/besluit/1997/06/20/1997012462/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

20 JUNI 1997. Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 23 juni 1995, gesloten in het Paritair Comité voor het tabaksbedrijf, ter uitvoering van hoofdstuk II van de wet van 3 april 1995 houdende maatregelen ter bevordering van de tewerkstelling (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op de wet van 3 april 1995 houdende maatregelen tot bevordering van de tewerkstelling;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor het tabaksbedrijf;

Op de voordracht van Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 23 juni 1995, gesloten in het Paritair Comité voor het tabaksbedrijf, ter uitvoering van hoofdstuk II van de wet van 3 april 1995 houdende maatregelen ter bevordering van de tewerkstelling.

Art. 2.Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 20 juni 1997.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Tewerkstelling en Arbeid, Mevr. M. SMET Bijlage Paritair Comité voor het tabaksbedrijf Collectieve arbeidsovereenkomst van 23 juni 1995 Uitvoering van hoofdstuk II van de wet van 3 april 1995 houdende maatregelen ter bevordering van de tewerkstelling (Overeenkomst geregistreerd op 20 juli 1995 onder het nummer 38563/CO/133) Overwegende dat aan de werkgelegenheid en vorming prioriteit dient te worden gegeven, Overwegende dat in de tabaksindustrie die in ruime mate afhangt van de uitvoer, de invoering van nieuwe technologieën noodzakelijk was teneinde het concurrentievermogen te vrijwaren en de leefbaarheid van deze industrie te verzekeren, Overwegende dat de tabaksindustrie niet kan bijdragen tot de bevordering van de tewerkstelling, Overwegende dat de tabaksindustrie bereid is de werkgelegenheid zo veel mogelijk te vrijwaren en indien mogelijk, in stand te houden, is tussen de ondertekenende partijen volgende collectieve arbeidsovereenkomst gesloten : HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werklieden van de tabaksondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor het tabaksbedrijf.

Onder "werklieden" wordt verstaan de arbeiders en arbeidsters. HOOFDSTUK II. - Oogmerken

Art. 2.De maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid en de vorming van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst beogen de besteding voor het jaar 1995 van 0,15 pct. en voor het jaar 1996 van 0,20 pct. berekend op grond van het volledige loon van de werknemers, aan de werknemers behorende tot de risicogroepen enerzijds en aan de werknemers op wie een begeleidingsplan van toepassing is anderzijds.

Art. 3.De inspanning ten voordele van de risicogroepen, richt zich hoofdzakelijk tot volgende categorieën werknemers : 1° oudere of laaggeschoolde werklieden uit de sector bedreigd door : - collectief ontslag; - herstructurering, of - geconfronteerd met de invoering van nieuwe technologieën door het bevorderen van opleidings- en of omscholingsinitiatieven.

In dit raam kunnen de ondertekenende partijen, zo zij het nodig achten, beroep doen op doelstelling IV van het Europees Sociaal Fonds; 2° langdurige werklozen, d.w.z. werklieden sinds meer dan één jaar werkloos, door aanwerving; 3° vervangers van beroepsloopbaanonderbrekers door de aanwerving onder de werklieden behorende tot de risicogroepen;4° laaggeschoolde werklieden, dit wil zeggen werklieden die niet kunnen getuigen van een vorming minstens gelijk aan niveau A2 door omscholing, vorming en aanwerving.

Art. 4.§ 1. De inspanning ten voordele van de werknemers op wie het begeleidingsplan van toepassing is, richt zich hoofdzakelijk tot de werknemers die sinds meer dan één jaar werkloos zijn en zijn afgevloeid ingevolge collectief ontslag, herstrukturering of sluiting van ondernemingen in de tabakssector. § 2. De uitvoeringsmodaliteiten van het project ingevolge het begeleidingsplan dat enerzijds in bemiddeling zal voorzien en anderzijds in beroepsopleiding of reconversie zal het voorwerp uitmaken van een overeenkomst tussen partijen.

Naast de mogelijkheden die het begeleidingsplan biedt, zal de tabaksindustrie tevens de mogelijkheden nagaan tot het sluiten van samenwerkingsakkoorden met de VDAB, FOREM, ORBEM/BGDA teneinde de werkgelegenheid en de vorming te bevorderen. HOOFDSTUK III. - Financiëring

Art. 5.Het totale bedrag van de 0,15 pct. in 1995 en van de 0,20 pct. in 1996 zoals omschreven in artikel 2 wordt door de ondernemingen gestort aan het Sociaal fonds der tabaksverwerkende industrieën volgens de modaliteiten en binnen de termijnen, zoals voorzien voor de sociale zekerheidsbijdragen. HOOFDSTUK IV. - Beheer, controle en evaluatie

Art. 6.Uiterlijk op 1 juli van het jaar volgende op het jaar waarop de collectieve arbeidsovereenkomst betrekking heeft, wordt door de ondertekenende partijen een evaluatieverslag en een financieël overzicht neergelegd op de Griffie van de Dienst der collectieve arbeidsbetrekkingen van het Ministerie van Tewerkstelling en Arbeid.

Dit evaluatieverslag en het financieël overzicht wordt opgesteld door de raad van beheer van het sociaal fonds der tabaksverwerkende industrieën dat instaat voor de coördinatie van de genomen maatregelen, de nodige controle uitvoert en de financiële tussenkomsten toestaat.

Vóór 1 juli zoals bepaald in het eerste lid van dit artikel, wordt het evaluatieverslag en het financieel overzicht opgesteld door de raad van beheer van het Sociaal fonds der tabaksverwerkende industrieën, ter goedkeuring voorgelegd aan het Paritair comité voor het tabaksbedrijf. HOOFDSTUK V. - Duur, geldigheid

Art. 7.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing vanaf 1 januari 1995 en houdt op van kracht te zijn op 31 december 1996.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 20 juni 1997.

De Minister van Tewerkstelling en Arbeid, Mevr. M. SMET Voor de raadpleging van de voetnoot, zie beeld

^