gepubliceerd op 12 februari 2003
Koninklijk besluit betreffende het programma, de voorwaarden en de examenjury voor het praktisch bekwaamheidsexamen van de "erkende boekhouders" en "erkende boekhouders-fiscalisten"
20 JANUARI 2003. - Koninklijk besluit betreffende het programma, de voorwaarden en de examenjury voor het praktisch bekwaamheidsexamen van de "erkende boekhouders" en "erkende boekhouders-fiscalisten"
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 22 april 1999 betreffende de boekhoudkundige en fiscale beroepen, inzonderheid op artikel 51;
Gelet op het advies van de Hoge Raad voor de economische beroepen van 20 juni 2001;
Gelet op het advies nr. 32.902/3 van de Raad van State, gegeven op 24 september 2002;
Op de voordracht van Onze Minister van Telecommunicatie en Overheidsbedrijven en Participaties, belast met Middenstand, Hebben Wij besloten en besluiten Wij : HOOFDSTUK I. - Definities
Artikel 1.Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : 1° de wet : de wet van 22 april 1999 betreffende de boekhoudkundige en fiscale beroepen;2° het Instituut : het Beroepsinstituut van erkende boekhouders en fiscalisten, opgericht bij artikel 43 van de wet;3° de kaderwet : de kaderwet van 1 maart 1976 tot reglementering van de bescherming van de beroepstitel en van de uitoefening van de dienstverlenende intellectuele beroepen;4° de Kamers : de Uitvoerende Kamers, zoals bedoeld in artikel 6, § 3, van de kaderwet;5° de Kamers van Beroep : de Kamers van Beroep zoals bedoeld in artikel 6, § 3, van de kaderwet;6° de Raad : de Nationale Raad, zoals bedoeld in artikel 6, § 3, van de kaderwet;7° het Bureau : het Bureau van het Beroepsinstituut van erkende boekhouders en fiscalisten, zoals bedoeld in artikel 34 van het koninklijk besluit van 27 november 1985 tot bepaling van de regels inzake de organisatie en de werking van de beroepsinstituten die voor de dienstverlenende intellectuele beroepen zijn opgericht;8° de Stagecommissie : de examenjury zoals bedoeld in artikel 51 van de wet en in hoofdstuk IV van dit besluit;9° het praktisch bekwaamheidsexamen : het examen bedoeld in artikel 51 van de wet. HOOFDSTUK II. - Programma van het praktisch bekwaamheidsexamen
Art. 2.Het praktisch bekwaamheidsexamen heeft tot doel na te gaan of de kandidaat aan het einde van zijn stageperiode in staat is om zijn theoretische kennis in de beroepspraktijk van een erkend boekhouder of erkend boekhouder-fiscalist toe te passen alsook of hij in staat is het beroep uit te oefenen met inachtneming van de wetten en de regels van plichtenleer.
Art. 3.Het praktisch bekwaamheidsexamen bestaat uit een schriftelijk en een mondelinge proef, welke gelijkwaardig zijn, rechtstreeks of onrechtstreeks handelend over volgende vakken : 1° algemene boekhouding;2° wetgeving op de boekhouding en de jaarrekening van de ondernemingen;3° algemene beginselen van het financieel beheer;4° het opstellen, de analyse en de kritische beoordeling van de jaarrekening;5° organisatie van de boekhoudingsdiensten en van de administratieve diensten van de onderneming;6° belasting op de toegevoegde waarde;7° personenbelasting;8° vennootschapsbelasting;9° belastingsprocedures;10° vennootschapsrecht en de wetgeving in verband met ondernemingen in moeilijkheden;11° beginselen van registratie- en successie-rechten;12° beginselen van douane en accijnzen;13° beginselen van het arbeids- en sociaal zekerheidsrecht;14° plichtenleer van de erkende boekhouders en boekhouders-fiscalisten.
Art. 4.§ 1. De schriftelijke proef van het bekwaamheidsexamen voor de toegang tot de titel van erkend boekhouder of erkend boekhouder-fiscalist bestaat uit het oplossen van één of meer praktische toepassingsgevallen met betrekking tot de in artikel 3 omschreven materies. § 2. Bij de schriftelijke proef van het bekwaamheidsexamen voor de toegang tot de titel van erkend boekhouder-fiscalist wordt een grondigere kennis vereist van de vakken vermeld in artikel 3, 6°, 7°, 8°, 9°, 11° en 12°.
Art. 5.De mondelinge proef omvat de bespreking van de schriftelijke proef en een ondervraging over de praktijk van de functie, de opdrachten, de aansprakelijkheid en de plichtenleer van de erkende boekhouders en boekhouders-fiscalisten.
Alleen de kandidaten die bij de schriftelijke proef ten minste vijftig procent van de punten behaald hebben, worden tot de mondelinge proef toegelaten.
De kandidaten voor de titel van erkend boekhouder-fiscalist dienen bovendien bij de schriftelijke proef zestig procent van de punten te behalen voor de vakken bedoeld in artikel 4, § 2, om tot de mondelinge proef toegelaten te worden. HOOFDSTUK III. - Voorwaarden betreffende de toelating tot en de organisatie van het praktisch bekwaamheidsexamen
Art. 6.De kandidaat die wenst deel te nemen aan het praktisch bekwaamheidsexamen, richt hiertoe een schriftelijk verzoek aan de stagecommissie, bedoeld in hoofdstuk IV.
Art. 7.De kandidaat wordt toegelaten tot het praktisch bekwaamheidsexamen van zodra hij zijn stage heeft volbracht overeenkomstig de wettelijke en reglementaire bepalingen, alsook de door de Raad uitgevaardigde richtlijnen, die de stagiair-boekhouder of stagiair boekhouder-fiscalist dient na te leven tijdens zijn stage, heeft gerespecteerd.
Het Instituut stelt binnen een termijn van één maand de stagiair schriftelijk in kennis van de datum van het eerstvolgend praktisch bekwaamheidsexamen nadat deze een schriftelijke aanvraag heeft gedaan, zoals bedoeld in artikel 6. In geval de stagiair niet aan de vereisten beantwoordt om deel te nemen aan het praktisch bekwaamheidsexamen wordt hij hiervan schriftelijk op de hoogte gebracht. Hij kan een nieuwe aanvraag indienen overeenkomstig artikel 6 wanneer hij wel voldoet aan alle toelatingsvereisten zoals bedoeld in het eerste lid.
Art. 8.Het praktisch bekwaamheidsexamen wordt ten minste twee maal per jaar door het Instituut ingericht en kan worden afgelegd in één van de drie landstalen naar keuze van de kandidaat.
Art. 9.De uitslagen worden door het Instituut aan de kandidaat betekend binnen de drie maanden na het praktisch bekwaamheidsexamen en worden bij zijn dossier gevoegd.
Art. 10.De kandidaten die na het mondeling gedeelte zestig procent van de te behalen punten hebben, zijn geslaagd en worden geacht hun aanvraag te hebben gedaan tot inschrijving op het tableau zoals bedoeld in artikel 46 van het koninklijk besluit van 27 november 1985 tot bepaling van de regels inzake de organisatie en de werking van de beroepsinstituten die voor de dienstverlenende intellectuele beroepen zijn opgericht. De lijst van de geslaagde kandidaten wordt aan de Kamer overgemaakt. Zij schrijft hen in op het tableau van de beroepsbeoefenaars overeenkomstig artikel 8, § 1, 1°, van de kaderwet.
Art. 11.Indien de kandidaat niet is geslaagd overeenkomstig artikel 10, kan hij een nieuwe aanvraag richten overeenkomstig artikel 6 om tot het volgende praktisch bekwaamheidsexamen toegelaten te worden en dit tot aan het verstrijken van de maximale stageperiode van 36 maanden zoals voorzien bij artikel 51 van de wet. HOOFDSTUK IV. - De stagecommissie/Examenjury
Art. 12.Er wordt een Stagecommissie opgericht binnen het Instituut.
Deze Stagecommissie treedt op als examenjury, zoals bedoeld in artikel 51 van de wet, en is belast met het afnemen van het praktisch bekwaamheidsexamen dat georganiseerd wordt door het Instituut.
Art. 13.De Stagecommissie beschikt in de uitoefening van haar opdracht over de ruimste middelen inzake toezicht en controle. Zij kan de haar toevertrouwde opdrachten aan één of meerdere van haar leden opdragen.
Art. 14.§ 1. De Stagecommissie bestaat uit twintig werkende leden, de voorzitter en de ondervoorzitter van het Instituut inbegrepen. Tien leden zijn Nederlandstalig en 10 leden zijn Franstalig. De werkende leden worden, op voorstel van het bureau, door de Raad aangewezen voor een hernieuwbare termijn van vier jaar. Dit gebeurt tijdens de tweede zitting van de nieuw samengestelde Raad volgend op de verkiezingen. De benoemingen van de leden van de Stagecommissie worden onderworpen aan de goedkeuring van de Minister die bevoegd is voor de Middenstand. § 2. De voorzitter en de ondervoorzitter van het Instituut zijn tevens voorzitter en ondervoorzitter van de Stagecommissie. § 3. In voorkomend geval, kan de Raad op voorstel van het Bureau, plaatsvervangende leden aanstellen van wie het mandaat eindigt samen met de werkende leden benoemd overeenkomstig § 1. De plaatsvervangende leden mogen de vergaderingen van de stagecommissie slechts bijwonen wanneer zij worden opgeroepen ter vervanging van een werkend lid.
Art. 15.§ 1 Er bestaat onverenigbaarheid tussen het mandaat van lid van de Stagecommissie en het mandaat van : 1° werkend of plaatsvervangend lid van de Kamer;2° werkend of plaatsvervangend lid van de Kamer van Beroep. § 2. De voorzitter en de ondervoorzitter uitgezonderd, telt de Stagecommissie ten hoogste vijf Nederlandstalige en vijf Franstalige leden die tevens lid zijn van de Raad. § 3. Ten minste één Franstalig en één Nederlandstalig lid moeten docent zijn aan een universiteit, een inrichting voor hoger onderwijs van universitair niveau of aan een inrichting voor hoger economisch onderwijs. § 4. Eén van de leden van de Stagecommissie moet beschikken over een voldoende kennis van de Duitse taal. § 5. De overige leden van de Stagecommissie moeten leden van het Instituut zijn of personen gekozen op grond van hun specifieke kennis van de materies relevant voor het beroep.
Art. 16.§ 1. De Stagecommissie vergadert op uitnodiging van haar voorzitter of, bij diens afwezigheid, van haar ondervoorzitter. Het lid dat verhinderd is, verwittigt tijdig de voorzitter. § 2. De vergaderingen van de Stagecommissie worden voorgezeten door de voorzitter of, bij zijn afwezigheid, door de ondervoorzitter. Indien beiden afwezig zijn, wordt de vergadering voorgezeten door het oudste aanwezige lid. De dienstdoende voorzitter beschikt over dezelfde bevoegdheden als de voorzitter. § 3. De Stagecommissie beraadslaagt per taalrol. Zij kan slechts geldig beraadslagen wanneer ten minste zes leden aanwezig zijn. De beslissingen worden bij eenvoudige meerderheid van stemmen genomen.
Bij staking van stemmen is die van de voorzitter doorslaggevend. HOOFDSTUK V. - Vrijstellingen
Art. 17.§ 1. De erkende boekhouders, leden van het Beroepsinstituut van erkende boekhouders en fiscalisten, die over een diploma beschikken dat toegang verleent tot de titel van erkend boekhouder-fiscalist, en die hun inschrijving vragen op het tableau van de erkende boekhouders-fiscalisten, worden vrijgesteld van het volgen van een stage. Zij worden, na het met succes afleggen van een praktisch bekwaamheidsexamen over de fiscale materies van artikel 3, door de Kamer ingeschreven op het tableau van de erkende boekhouders-fiscalisten. § 2. Het praktisch bekwaamheidsexamen zoals bedoeld in § 1, bestaat uit een mondelinge proef die wordt afgenomen door de Stagecommissie. HOOFDSTUK VI. - Diverse bepalingen
Art. 18.Dit besluit treedt in werking de dag waarop het wordt bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad .
Art. 19.Onze Minister van Telecommunicatie en Overheidsbedrijven en Participaties, belast met Middenstand, is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 20 januari 2003.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Telecommunicatie en Overheidsbedrijven en Participaties belast met Middenstand, R. DAEMS