gepubliceerd op 01 februari 2011
Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 juni 2009, gesloten in het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten, betreffende het woon-werkverkeer
19 MEI 2010. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 juni 2009, gesloten in het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten, betreffende het woon-werkverkeer (1)
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;
Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten;
Op de voordracht van De Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 29 juni 2009, gesloten in het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten, betreffende het woon-werkverkeer.
Art. 2.De Minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Châteauneuf-de-Grasse, 19 mei 2010.
ALBERT Van Koningswege : De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid, Mevr. J. MILQUET _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten Collectieve arbeidsovereenkomst van 29 juni 2009 Woon-werkverkeer (Overeenkomst geregistreerd op 29 oktober 2009 onder het nummer 95404/CO/330) Toepassingsgebied
Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers die ressorteren onder het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten.
Onder "werknemers" wordt verstaan : het mannelijk en vrouwelijk werklieden- en bediendepersoneel.
Tegemoetkoming in de reiskosten
Art. 2.Gemeenschappelijk openbaar vervoer § 1. Bij gebruik van het gemeenschappelijk openbaar vervoer komen de werkgevers tegemoet in de reiskosten die effectief werden gemaakt door de werknemers overeenkomstig de bepalingen van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 19octies betreffende de financiële tegemoetkoming van de werkgever in de vervoerprijs van de werknemers, gesloten in de Nationale Arbeidsraad op 20 februari 2009. § 2. Tussen 1 september 2009 en 31 december 2009, voor wat het vervoer per trein (NMBS) betreft, sluiten de werkgevers ofwel een derdebetalersovereenkomst met de NMBS voor zover de wetgeving terzake toepasselijk is en binnen de grenzen hiervan ofwel komen de werkgevers tussen in de kosten ter waarde van 80 pct. van het treinabonnement in 2e klasse. § 3. Vanaf 1 januari 2010 zijn de werkgevers gehouden een derdebetalersovereenkomst af te sluiten met de NMBS, en dit binnen de grenzen van de toepasselijke regelgeving.
Art. 3.Andere vervoermiddelen dan het gemeenschappelijk openbaar vervoer (privévervoermiddelen) § 1. Bij gebruik van andere gemotoriseerde vervoermiddelen dan het gemeenschappelijk openbaar vervoer komen de werkgevers vanaf de vierde kilometer tegemoet in de reiskosten die werkelijk werden gemaakt door de werknemers, overeenkomstig vier vijfde deel van de bedragen in de tabel van artikel 3 van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 19octies van 20 februari 2009 van de Nationale Arbeidsraad, en dit voor het aantal kilometers tussen de verblijfplaats van de werknemer en zijn/haar werkplaats of voor het aantal kilometers afgelegd met een privévervoermiddel in het kader van artikel 4. § 2. Voor werknemers die een fiets gebruiken, komen de werkgevers vanaf de eerste kilometer tegemoet in de reiskosten die werkelijk worden gemaakt door de werknemers ten belope van een bedrag van 0,15 EUR per kilometer voor het aantal kilometers van het woon-werkverkeer tussen de verblijfsplaats van de werknemer en zijn/haar werkplaats, of voor het aantal kilometers afgelegd met de fiets in het kader van artikel 4. Vanaf 1 januari 2011 evolueert het bedrag van 0,15 EUR gelijktijdig met het maximum vrijgesteld bedrag vastgesteld bij artikel 38, § 1, 14° van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 en bij artikel 19, § 2, 16° van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders. § 3. Indien de werknemer, voor de uitvoering van zijn/haar werk op vraag van de werkgever, in het kader van onderbroken diensten, zich op eenzelfde arbeidsdag meer dan één keer van de woonplaats naar de werkplaats moet begeven, dan draagt de werkgever voor deze bijkomende verplaatsing(en) bij in de vervoersonkosten van de werknemer, op dezelfde wijze zoals voorzien in deze collectieve arbeidsovereenkomst. § 4. De bijdrage, zoals bepaald in § 2, vervalt wanneer de werkgever in overeenkomst met de werknemer voor de betrokken werknemer voorziet in het gebruik van een gebruiksklare en reglementair conforme fiets.
De bijdrage, zoals bepaald in § 2 vervalt eveneens wanneer de werkgever in overeenkomst met de werknemer(s) voor de betrokken werknemer(s) een formule van fietsleasing of fietsverhuur ten laste neemt.
Art. 4.Gemengd vervoer Voor werknemers die een privévervoermiddel combineren met één of meerdere openbare gemeenschappelijke vervoermiddelen, komen de werkgevers tegemoet in de reiskosten overeenkomstig artikel 2 hierboven voor wat betreft de afstand "openbaar gemeenschappelijk vervoer" en in artikel 3 hierboven voor wat betreft de afstand "privévervoermiddel".
Art. 5.Om de tegemoetkoming van de werkgever in de vervoersonkosten van de werknemer vast te stellen, moet de werkgever de betrokken werknemer in tweevoud een attest laten invullen en ondertekenen.
Het model hiervan is in bijlage 1 bij deze collectieve arbeidsovereenkomst gevoegd. De werkgever stelt, na ondertekening, een exemplaar ter beschikking van de werknemer.
Toepassingsmodaliteiten
Art. 6.§ 1. De tegemoetkoming van de werkgever in de reiskosten van de werknemer wordt maandelijks aan de werknemer betaald. § 2. De tegemoetkoming van de werkgever heeft geen betrekking op de niet gepresteerde werkdagen, om welke reden dan ook, behalve als de werknemer een vervoersbewijs heeft moeten aanschaffen dat niet zou kunnen worden hergebruikt of terugbetaald. § 3. De tegemoetkoming van de werkgever kan in onderling akkoord tussen de werkgever en de werknemer en in toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst forfaitair worden bepaald. Het model van dit akkoord is in bijlage 2 van deze collectieve arbeidsovereenkomst gevoegd.
Aanvullende bepalingen
Art. 7.Wanneer een mobiliteitsplan moet opgesteld worden door de instelling in functie van federale wettelijke bepalingen, zal dit plan ter informatie voorgelegd worden aan de ondernemingsraad of bij ontstentenis van een ondernemingsraad, aan de syndicale afvaardiging.
Commentaar : Deze informatie-overdracht kan het beginpunt zijn van een intern debat over mobiliteit in de omgeving van de instelling. Het is onder meer mogelijk een instellingsovereenkomst te sluiten die afwijkende bepalingen bevat rekening houdend met het specifieke karakter van bijvoorbeeld de onregelmatige uren en/of de werkplaats, die tot gevolg hebben dat het vervoer anders dan met een privaat gemotoriseerd vervoersmiddel, onmogelijk of sterk beperkt is.
Slotbepalingen
Art. 8.§ 1. Gunstigere akkoorden die werden gesloten in de ondernemingen blijven van toepassing. § 2. Op het niveau van de onderneming kunnen bij collectieve arbeidsovereenkomst afwijkende regelingen overeengekomen worden, rekening houdende met het specifieke karakter van bijvoorbeeld onregelmatige uurregelingen en/of de vestigingsplaats, waardoor andere vervoersregelingen dan met een gemotoriseerd privévervoermiddel niet, of slechts in beperkte mate mogelijk zijn.
Art. 9.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 juli 2009, behalve wat betreft artikel 2, § 2, dat in werking treedt op 1 september 2009 en artikel 2, § 3, dat in werking treedt op 1 januari 2010.
Zij herroept en vervangt de collectieve arbeidsovereenkomsten van 22 oktober 1991 en van 26 februari 1991 zoals gewijzigd door de collectieve arbeidsovereenkomst van 2 maart 1994, betreffende de tegemoetkoming van de werkgever in de vervoerskosten van de werknemers.
Zij wordt gesloten voor onbepaalde tijd. Zij kan door alle partijen worden opgezegd met een opzeggingstermijn van drie maanden, betekend per ter post aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten.
Art. 10.De sociale partners engageren zich om de haalbaarheid van deze collectieve arbeidsovereenkomst te evalueren, en meer bepaald de effecten van artikel 2 en de financiële dekking, eventueel in het kader van de onderhandelingen van een volgend sociaal akkoord voor de gezondheidsdiensten. Deze evaluatie zal ten laatste in de loop van september 2010 plaatsvinden.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 19 mei 2010.
De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid, Mevr. J. MILQUET
Bijlage 1 aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 juni 2009, gesloten in het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten, betreffende het woon-werkverkeer
ATTEST
Naam en voornaam : . . . . .
Adres : . . . . .
Woonplaats : . . . . .
Ik, ondergetekende werknemer, verklaar mij regelmatig van mijn verblijfplaats naar het werk te begeven
met gebruik van volgende vervoermiddel(len) :
- Fiets over een afstand van ....... km
- Gemotoriseerd voertuig over een afstand van ......km
- Openbaar vervoer
Ik verbind mij ertoe om elke wijziging van vervoermiddel en/of afstand onmiddellijk mede te delen aan mijn werkgever.
Opgemaakt in 2 originele exemplaren, waarvan één voor de werkgever en één voor de werknemer,
Te : . . . . .
Op : . . . . .
Handtekening van de werknemer :
Handtekening van de werkgever :
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 19 mei 2010.
De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid, Mevr. J. MILQUET
Bijlage 2 aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 juni 2009, gesloten in het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten, betreffende het woon-werkverkeer
OVEREENKOMST
Tussen de werknemer
Naam en voornaam :
Adres :
Woonplaats :
en de werkgever,
...
...
...
wordt overeengekomen dat :
In toepassing van de collectieve arbeidsovereenkomst van XX XX betreffende het woon-werkverkeer en de financiële bijdrage van de werkgever in de vervoerskosten van de werknemers
De financiële bijdrage van de werkgever in de vervoerskosten voor het woon-werkverkeer van de werknemer vastgesteld wordt op ... EUR per gewerkte dag/week/maand/jaar (schrappen wat niet past).
Het bedrag van de financiële bijdrage van de werkgever in de vervoerskosten voor het woon-werkverkeer van de werknemer wordt automatisch aangepast in toepassing van de bepalingen van genoemde collectieve arbeidsovereenkomst.
Deze overeenkomst neemt een einde indien :
- in toepassing van de collectieve arbeidsovereenkomst van XX XX betreffende het woon-werkverkeer en de financiële bijdrage van de werkgever in de vervoerskosten van de werknemers, de financiële bijdrage van de werkgever in de vervoerskosten voor het woon-werkverkeer van de werknemer gewijzigd dient te worden;
- werknemer en/of werkgever hiertoe verzoeken.
Opgemaakt in 2 originele exemplaren, waarvan één voor de werkgever en één voor de werknemer,
Te : . . . . .
Op : . . . . .
Handtekening van de werknemer :
Handtekening van de werkgever :
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 19 mei 2010.
De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid, Mevr. J. MILQUET