Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 18 mei 2008
gepubliceerd op 19 juni 2008

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 19 juni 2007, gesloten in het Paritair Comité voor de textielverzorging, inzake de verbetering van de kwaliteit van de arbeid

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2008012594
pub.
19/06/2008
prom.
18/05/2008
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

18 MEI 2008. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 19 juni 2007, gesloten in het Paritair Comité voor de textielverzorging, inzake de verbetering van de kwaliteit van de arbeid (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de textielverzorging;

Op de voordracht van Onze Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 19 juni 2007, gesloten in het Paritair Comité voor de textielverzorging, inzake de verbetering van de kwaliteit van de arbeid.

Art. 2.Onze Minister van Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 18 mei 2008.

ALBERT Van Koningswege : De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, Mevr. J. MILQUET _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de textielverzorging Collectieve arbeidsovereenkomst van 19 juni 2007 Verbetering van de kwaliteit van de arbeid (Overeenkomst geregistreerd op 8 november 2007 onder het nummer 85629/CO/110)

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers, de werklieden en werksters van de ondernemingen ressorterend onder het Paritair Comité voor de textielverzorging.

Art. 2.Er zal op het niveau van het "Gemeenschappelijk Fonds van de textielverzorging" een paritaire werkgroep worden opgericht, bestaande uit vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties.

Art. 3.De werkgroep, zoals bedoeld in artikel 2, heeft tot doel het arbeidsklimaat in de sector te onderzoeken en maatregelen te nemen die de kwaliteit van de arbeid verbeteren.

In ondernemingen van "minder dan 50 werknemers" wordt aanbevolen om de besluiten van het onderzoek arbeidsbeleving, uitgevoerd door SERV STV te toetsen aan de praktijk.

In ondernemingen "met meer dan 50 werknemers" zullen de aanbevelingen resulterend uit het stress-onderzoek, uitgevoerd door SERV STV besproken worden in het comité voor preventie en bescherming op het werk in het kader van het jaarlijks actieplan en zal, indien nodig, een specifiek actieplan worden uitgewerkt.

Art. 4.Op basis van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 72 van 30 maart 1999, gesloten in de Nationale Arbeidsraad, zal de werkgroep, zoals bedoeld in artikel 2, een kader-preventieplan inzake werkdruk en stress uitwerken dat van toepassing zal zijn op de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor de textielverzorging.

Rekening houdend met de overeenkomst in de Nationale Arbeidsraad zal de werkgroep de procedure en de inhoud van het preventieplan vastleggen.

Art. 5.Om aan de doelstelling, zoals bepaald in artikel 3, te voldoen, heeft de werkgroep het recht alle noodzakelijke gegevens te verzamelen.

Art. 6.De werkgroep, zoals bedoeld in artikel 2, zal haar conclusies neerleggen en de daaruit voortvloeiende maatregelen ter verbetering van de kwaliteit van de arbeid aan het paritair comité voorstellen.

De hier bedoelde werkgroep zal tevens de uitvoering van het plan op regelmatige tijdstippen evalueren.

Art. 7.De sociale partners uit het Paritair Comité voor de textielverzorging bevestigen dat zij een groot belang hechten aan de gelijke behandeling van alle werknemers en het voorkomen en bestrijden van elke vorm van discriminatie, dit wil zeggen elk verschil in behandeling dat niet gebaseerd is op een objectief en redelijk gerechtvaardigd criterium. Zij zullen daarom via de hun geëigende kanalen alle werkgevers en werknemers uit de sector sensibiliseren om het gelijkheids- en non-discriminatiebeginsel te respecteren.

In het bijzonder zullen de werkgevers worden gevraagd de werving, selectie, beoordeling en beloning van het personeel te laten gebeuren op een zodanige wijze dat iedereen behandeld wordt als een gelijke, zonder verschil in behandeling dat niet objectief en redelijkerwijze wordt gerechtvaardigd. De werkgever zal erop toezien dat in zijn onderneming de werknemers met elkaar en anderen omgaan in wederzijds respect.

De werknemers worden opgeroepen respect te hebben voor elkaar en voor anderen.

Bij vormings-, opleidings- of andere activiteiten die de sector organiseert, zowel intern als extern, zal expliciet aandacht besteed worden aan het beleid van de evenredige arbeidsdeelname en diversiteit, voor zover dit past bij de aard van de activiteit.

Art. 8.De ondertekenende organisaties gaan de verbintenis aan om in het Paritaire Comité voor de textielverzorging een standpunt in te nemen omtrent de wet Glinne. In deze stellingname zullen de ondertekende organisaties eisen dat de bedoelde wet effectief wordt nageleefd. Partijen zullen de nodige initiatieven ontwikkelen om dit doel te bereiken.

Art. 9.Indien er op het vlak van de onderneming problemen rijzen inzake de te maken afspraken omtrent functieclassificatie, arbeidsbeleving en onthaal, kan de syndicale technieker, dit is de vertegenwoordiger van de werknemersorganisatie in de in artikel 2 vermelde werkgroep, overleg plegen met de werkgever.

Art. 10.Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 17 mei 2005. Zij treedt in werking op 1 januari 2007.

Zij wordt gesloten voor onbepaalde tijd en kan worden opgezegd door één van de ondertekenende partijen met een opzeggingstermijn van 3 maanden.

Deze opzegging wordt betekend bij aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het paritair comité.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 18 mei 2008.

De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, Mevr. J. MILQUET

^