Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 17 maart 2010
gepubliceerd op 17 juni 2010

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 23 februari 2009, gesloten in het Paritair Comité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs, betreffende de omzetting van precaire contracten naar contracten van bepaalde duur vanaf het schooljaar 2008-2009 (1)

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2010012061
pub.
17/06/2010
prom.
17/03/2010
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

17 MAART 2010. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 23 februari 2009, gesloten in het Paritair Comité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs, betreffende de omzetting van precaire contracten naar contracten van bepaalde duur vanaf het schooljaar 2008-2009 (Vlaamse Gemeenschap) (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs;

Op de voordracht van de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 23 februari 2009, gesloten in het Paritair Comité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs, betreffende de omzetting van precaire contracten naar contracten van bepaalde duur vanaf het schooljaar 2008-2009 (Vlaamse Gemeenschap).

Art. 2.De Minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 17 maart 2010.

ALBERT Van Koningswege : De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het migratie- en asielbeleid, Mevr. J. MILQUET _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs Collectieve arbeidsovereenkomst van 23 februari 2009 Omzetting van precaire contracten naar contracten van bepaalde duur vanaf het schooljaar 2008-2009 (Vlaamse Gemeenschap) (Overeenkomst geregistreerd op 13 augustus 2009 onder het nummer 93709/CO/152) HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werklieden en werksters, hierna werklieden genoemd, van de onderwijsinstellingen en internaten die ressorteren onder het Paritair Comité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs, en gesubsidieerd zijn door de Vlaamse Gemeenschap met uitzondering van de hogescholen en de werklieden tewerkgesteld binnen het leerlingenvervoer van het buitengewoon onderwijs zoals gedefinieerd in de wet van 15 juli 1983 houdende de oprichting van de Nationale Dienst voor het Leerlingenvervoer. Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt afgesloten in uitvoering van collectieve arbeidsovereenkomst VIII van 6 oktober 2006 en in uitvoering van de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 november 2008 gesloten in het Paritair Comité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs (Vlaamse Gemeenschap), betreffende de verbetering van de arbeidsomstandigheden. HOOFDSTUK II. - Doelstelling

Art. 2.Huidige collectieve arbeidsovereenkomst is afgesloten ter verbetering van de arbeids-omstandigheden, hierna tewerkstellingsluik genoemd, van de werklieden zoals gedefinieerd in artikel 1, in uitvoering van het akkoord van sectorale sociale programmering voor de jaren 2005-2009 dat betrekking heeft op de sector "Onderwijs" van de Vlaamse Gemeenschap, afgesloten tussen de Vlaamse Regering en de representatieve vakorganisaties ACOD, FCSOD en VSOA en in uitvoering van de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst Paritair Comité voor de houtnijverheid van 25 november 2008.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft als doelstelling het verhogen van het aantal contractueel gepresteerde arbeidsuren op jaarbasis in de inrichting door het omzetten van precaire contracten in contracten van bepaalde duur met als minimumduur de periode van een volledig schooljaar (1 september - 30 juni) en dit voor werklieden die uitsluitend of gedeeltelijk tewerkgesteld worden in één of meerdere functies die enkel op schooldagen worden uitgevoerd. Deze functies zijn : - niet-zonale busbegeleider en busbestuurder; - toezichter/begeleider in voor- en naschoolse opvang en middagtoezicht; - keukenhulp, schoonmaker van licht vaatwerk, tafelschikker, hulpkok, kok, alleenwerkende kok of eerste kok.

Met "precaire contracten" wordt bedoeld : - contracten van bepaalde duur die een kortere duur hebben dan de duur van een schooljaar (1 september - 30 juni); - contracten waar in de uitvoering ervan voor bepaalde dagen geen loon voorzien is of die niet gedekt zijn door vakantiegeld.

Deze maatregelen gaan in vanaf het schooljaar 2008-2009.

Art. 3.Betreffende de in artikel 2 bedoelde contracten van bepaalde duur, met uitzondering van die dagen waarvoor het fonds voor jaarlijkse vakantie tussenkomt, worden alle inactiviteitsdagen vergoed zonder dat er arbeidsprestaties tegenover dienen te staan. Onder "inactiviteitsdagen" wordt begrepen : - de schoolvakantiedagen die vallen tussen 1 september en 30 juni; - de facultatieve vakantiedagen; - de dagen waarop de school voorziet in een alternatief lessenpakket en de kinderen hierdoor niet aanwezig zijn op school. HOOFDSTUK III. - Procedure tewerkstellingsfonds

Art. 4.De inrichtingen die wensen over te gaan tot het omzetten van precaire contracten in contracten van bepaalde duur, zoals omschreven in artikelen 2 en 3 van deze overeenkomst, kunnen een aanvraag tot het bekomen van een financiële tussenkomst indienen bij het sectoraal tewerkstellingsfonds, bedoeld in artikel 4 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 november 2008 en dit ter financiering van een aantal dagen met vrijstelling van arbeidsprestaties (VAP-dagen).

Een model van aanvraagformulier wordt als bijlage bij deze overeenkomst gevoegd (bijlage).

Dit aanvraagformulier dient uiterlijk op 30 april 2009 verstuurd te worden per aangetekend schrijven naar het sectoraal tewerkstellingsfonds. HOOFDSTUK IV. - Dagen met vrijstelling van arbeidsprestaties (VAP-dagen)

Art. 5.Aan elke werknemer, bedoeld in artikel 2 van deze overeenkomst, waarvoor een contract van bepaalde duur wordt afgesloten met een minimumduur van een volledig schooljaar (1 september - 30 juni) wordt een aantal dagen met vrijstelling van arbeidsprestaties (VAP-dagen) toegekend.

Het aantal VAP-dagen bedraagt 10 per schooljaar voor werklieden in volgende functies (groep 1) : - niet-zonale busbegeleider en busbestuurder; - toezichter/begeleider in voor- en naschoolse opvang en middagtoezicht.

Het aantal VAP-dagen bedraagt 5 per schooljaar voor werklieden in volgende functies (groep 2) : - keukenhulp, schoonmaker van licht vaatwerk, tafelschikker, hulpkok, kok, alleenwerkende kok of eerste kok.

Indien een werknemer één of meerdere functie(s) combineert die respectievelijk behoren tot de groep 1 en tot de groep 2, dan worden 10 VAP-dagen toegekend indien de werknemer minstens de helft van zijn/haar contractuele wekelijkse arbeidsduur tewerkgesteld is in één of meerdere functie(s), behorend tot groep 1 en worden 5 VAP-dagen toegekend indien de werknemer minstens de helft van zij/haar contractuele wekelijkse arbeidsduur tewerkgesteld is in één of meerdere functie(s), behorend tot groep 2.

De VAP-dagen worden uiterlijk één week voor de aanvang van de herfstvakantie en dit voor een volledig schooljaar en voor alle betrokken werklieden vastgelegd, dit in overleg met de syndicale delegatie van de arbeiders. Bij ontstentenis van een syndicale delegatie van de arbeiders gebeurt dit in de ondernemingsraad of het lokaal onderhandelingscomité. In dat laatste geval en indien er in de ondernemingsraad of het onderhandelingscomité geen afgevaardigde van het arbeiderspersoneel zetelt, zal een afgevaardigde van het arbeiderspersoneel en lid van het C.P.B.W., aan het overleg kunnen deelnemen. Bij ontstentenis van een ondernemingsraad of lokaal onderhandelingscomité gebeurt dit overleg met de betrokken werklieden.

Alle VAP-dagen dienen uiterlijk op 30 juni van het desbetreffende schooljaar te zijn opgenomen.

Is de arbeidsovereenkomst geschorst op een VAP-dag, dan verliest de arbeider de VAP-dag.

Voor de bepaling van de duurtijd van één VAP-dag wordt de contractuele wekelijkse arbeidsduur gedeeld door 5.

Indien de werknemer naast de functies, zoals bepaald in artikel 2 van deze overeenkomst, nog één of meerdere andere functies uitoefent, dan worden de VAP-dagen enkel toegekend op de uren die gepresteerd worden in de functies uit artikel 2. In dit geval zal voor de bepaling van de duurtijd van één VAP-dag de wekelijkse arbeidsduur in de functies uit artikel 2 gedeeld worden door 5.

De VAP-dagen worden toegekend met behoud van het normale loon. Onder "normaal loon" wordt begrepen : het loon dat de werknemer zou ontvangen hebben indien de VAP-dag een gewone wettelijke feestdag zou zijn geweest.

De VAP-dagen worden gelijkgesteld met effectief gewerkte dagen voor de berekening van de eindejaarspremie. HOOFDSTUK V. - Financiële tussenkomst

Art. 6.Per werknemer, waarvoor een contract van bepaalde duur wordt afgesloten met een minimumduur van een volledig schooljaar (1 september - 30 juni) en behorend tot één van de categorieën, omschreven in artikel 2 van deze overeenkomst, zal een financiële tussenkomst toegekend kunnen worden.

De werkgever die wenst beroep te doen op de financiële tussenkomst van het fonds dient voor alle werknemers, omschreven in artikel 2 van deze overeenkomst een dergelijk contract af te sluiten.

Art. 7.Deze financiële tussenkomst zal bedragen : - voor een niet-zonale busbegeleider, busbestuurder, toezichter/begeleider in voor- en naschoolse opvang en middagtoezicht : 10 X U/5 X bruto-uurloon X 1,57; - voor keukenhulp, schoonmaker van licht vaatwerk, tafelschikker, hulpkok, kok, alleenwerkende kok of eerste kok : 5 X U/5 X bruto-uurloon X 1,57.

Waarbij : U = de contractuele wekelijkse arbeidsduur of de wekelijkse arbeidsduur in de in artikel 2 vernoemde functies.

Het bedoelde bruto-uurloon is het loon dat voor de betrokken werknemer van toepassing is op 1 september.

In alle gevallen blijft de tussenkomst beperkt tot de effectief opgenomen VAP-dagen. HOOFDSTUK VI. - Het sociaal overleg

Art. 8.De aanvraag tot bekomen van de financiële tussenkomst dient voorwerp uit te maken van sociaal overleg binnen de inrichting. Dit overleg dient bij voorrang te gebeuren tussen directie en syndicale afvaardiging van de arbeiders. Bij ontstentenis van een syndicale delegatie van de arbeiders, zal de aanvraag behandeld worden door de ondernemingsraad of het lokaal onderhandelingscomité. In dat laatste geval en indien er in de ondernemingsraad of het onderhandelingscomité geen afgevaardigde van het arbeiderspersoneel zetelt, zal een afgevaardigde van het arbeiderspersoneel en lid van het C.P.B.W., aan het overleg kunnen deelnemen. Bij ontstentenis van een syndicale delegatie voor de arbeiders, een ondernemingsraad of een lokaal onderhandelingscomité zal het overleg plaatsvinden met de bevoegde vakbondssecretaris(sen).

Een verslag van dit overleg wordt toegevoegd bij de aanvraag tot bekomen van de financiële tussenkomst. HOOFDSTUK VII. - Opvolging

Art. 9.De inrichting die een aanvraag ingediend heeft bij het tewerkstellingsfonds rapporteert jaarlijks aan dit fonds de evolutie van de tewerkstelling. Dit rapport wordt voor goedkeuring ondertekend door de syndicale afvaardiging van de arbeiders, bij ontstentenis hiervan door de secretaris van de ondernemingsraad of het lokaal onderhandelingscomité. Dit rapport bevat een kopie van de arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur die werden afgesloten. HOOFDSTUK VIII. - Slotbepalingen

Art. 10.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 september 2008 en is gesloten voor onbepaalde tijd.

Elk van de partijen kan ze opzeggen mits een opzeggingstermijn van zes maanden. Deze opzegging wordt bij een ter post aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 17 maart 2010.

De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het migratie- en asielbeleid, Mevr. J. MILQUET

Bijlage aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 23 februari 2009, gesloten in het Paritair Comité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs, betreffende de omzetting van precaire contracten naar contracten van bepaalde duur vanaf het schooljaar 2008-2009 (Vlaamse Gemeenschap) Tewerkstellingsfonds voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs (Vlaamse Gemeenschap) Aanvraag tot bekomen van financiële tussenkomst voor omzetten van precaire contracten in contracten van bepaalde duur met als minimumduur de periode van een volledig schooljaar (1 september-30 juni) en dit voor werklieden die uitsluitend of gedeeltelijk tewerkgesteld worden in één of meerdere van functies die enkel op schooldagen worden uitgevoerd Vanaf schooljaar 2008-2009 1. Identificatie van de school Naam : .. . . .

Straat : . . . . . Nummer : . . . . .

Gemeente : . . . . . Postnummer : . . . . .

Schoolnummer : . . . . . 2. Identificatie van de werkgever (schoolbestuur of inrichtende macht) Naam : .. . . .

Straat : . . . . . Nummer : . . . . .

Gemeente : . . . . . Postnummer : . . . . . 3. Contactpersoon Naam : .. . . .

Functie : . . . . .

Tel. : . . . . .

Fax : . . . . .

E-mail : . . . . . 4. Tewerkstelling RSZ-nummer : .. . . .

Aantal werknemers op datum van de aanvraag : A. Algemeen Totaal aantal personeelsleden Eenheden V.T.E. . . . . .

B. Waarvan arbeiderspersoneel Totaal aantal personeelsleden Eenheden V.T.E. . . . . . 5. Aanvraag De werkgever dient een aanvraag in tot bekomen van een financiële tussenkomst, zoals bedoeld in de collectieve arbeidsovereenkomst van 23 februari 2009, gesloten in het Paritair Comité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs (Vlaamse Gemeenschap), betreffende het omzetten van precaire contracten in contracten van bepaalde duur met als minimumduur de periode van een volledig schooljaar. De werkgever aanvaardt uitdrukkelijk dat sancties, bepaald door de raad van beheer van het Fonds Tewerkstellingsluik voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs (Vlaamse Gemeenschap), voorzien zijn bij het niet eerbiedigen van de bepalingen voorzien in de collectieve arbeidsovereenkomst omzetting van precaire contracten naar contracten van bepaalde duur. 6. Tewerkstellingsverbintenis De werkgever verbindt er zich toe een netto toename van de tewerkstelling, uitgedrukt in contractuele arbeidsuren, te realiseren door het omzetten van precaire contracten in contracten van bepaalde duur met als minimumduur de periode van een volledig schooljaar (1 september-30 juni) en dit voor werklieden in onderstaande tabel en die uitsluitend of gedeeltelijk tewerkgesteld worden in één of meerdere functies die enkel op schooldagen worden uitgevoerd.Deze functies zijn : - niet-zonale busbegeleider en busbestuurder; - toezichter/begeleider in voor- en naschoolse opvang en middagtoezicht; - keukenhulp, schoonmaker van licht vaatwerk, tafelschikker, hulpkok, kok, alleenwerkende kok of eerste kok.

Voor alle dagen, behoudens de dagen betaalde vakantie, zal een loon betaald worden.

Detail van contracten van bepaalde duur die worden aangeboden : Datum ingangsdatum van deze contracten (ten laatste op 1 september) : ......

Datum einddatum van deze contracten (ten vroegste op 30 juni) : ......

Naam werknemer

Bruto- Uurloon 1 september (*)

Contractuele arbeidsduur

Functie (**)

Uren

Functie (**)

Uren

Functie (**)

Uren

1


2


3


4


5


6


7


8


9


10


(*) : 1 september van het schooljaar waarvoor de contracten van bepaalde duur worden aangeboden (**) : benaming van de functie die enkel op schooldagen wordt uitgevoerd met vermelding van aantal uren dat per functie wordt uitgevoerd in een normale schoolweek 7. Sociaal overleg Een verslag van het sociaal overleg omtrent deze aanvraag wordt toegevoegd in bijlage.8. Bevestiging op eer Bevestiging op eer « Ik bevestig op eer dat deze verklaring getrouw en volledig is.» Opgemaakt te . . . . ., op . . . . .

Handtekening en hoedanigheid van de ondertekenaar, . . . . .

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 17 maart 2010.

De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid, Mevr. J. MILQUET

^