Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 16 december 2010
gepubliceerd op 04 februari 2011

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend worden verklaard : a) de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 december 2009, gesloten in het Paritair Comité voor de koopvaardij, tot invoering van een sectorale hospitalisatieverzekering voor officieren ingeschreven op de Poollijst, zoals bedoeld in artikel 1bis, 1° van de besluitwet van 7 februari 1945 betreffende de maatschappelijke veiligheid van de zeelieden ter koopvaardij; b) de collectieve arbeidsovereenkomst van 17 mei 2010, gesloten in het Paritair Comité voor de koopvaardij, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 december 2009, gesloten in het Paritair Comit voor de koopvaardij, tot invoering van een sectorale hospitalisatieverzekering voor officieren ingeschreven op de Poollijst, zoals bedoeld in artikel 1bis, 1° van de besluitwet van 7 februari 1945 betreffende de maatschappelijke veiligheid van de zeelieden ter koopvaardij

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2010012326
pub.
04/02/2011
prom.
16/12/2010
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

16 DECEMBER 2010. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend worden verklaard : a) de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 december 2009, gesloten in het Paritair Comité voor de koopvaardij, tot invoering van een sectorale hospitalisatieverzekering voor officieren ingeschreven op de Poollijst, zoals bedoeld in artikel 1bis, 1° van de besluitwet van 7 februari 1945 betreffende de maatschappelijke veiligheid van de zeelieden ter koopvaardij; b) de collectieve arbeidsovereenkomst van 17 mei 2010, gesloten in het Paritair Comité voor de koopvaardij, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 december 2009, gesloten in het Paritair Comit voor de koopvaardij, tot invoering van een sectorale hospitalisatieverzekering voor officieren ingeschreven op de Poollijst, zoals bedoeld in artikel 1bis, 1° van de besluitwet van 7 februari 1945 betreffende de maatschappelijke veiligheid van de zeelieden ter koopvaardij (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de koopvaardij;

Op de voordracht van de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend worden verklaard : a) de als bijlage 1 overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 16 december 2009, gesloten in het Paritair Comité voor de koopvaardij, tot invoering van een sectorale hospitalisatieverzekering voor officieren ingeschreven op de Poollijst, zoals bedoeld in artikel 1bis, 1° van de besluitwet van 7 februari 1945 betreffende de maatschappelijke veiligheid van de zeelieden ter koopvaardij;b) de als bijlage 2 overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 17 mei 2010, gesloten in het Paritair Comité voor de koopvaardij, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 december 2009, gesloten in het Paritair Comité voor de koopvaardij, tot invoering van een sectorale hospitalisatieverzekering voor officieren ingeschreven op de Poollijst, zoals bedoeld in artikel 1bis, 1° van de besluitwet van 7 februari 1945 betreffende de maatschappelijke veiligheid van de zeelieden ter koopvaardij.

Art. 2.De Minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 16 december 2010.

ALBERT Van Koningswege : De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid, Mevr. J. MILQUET _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage 1 Paritair Comité voor de koopvaardij Collectieve arbeidsovereenkomst van 16 december 2009 Invoering van een sectorale hospitalisatieverzekering voor officieren ingeschreven op de Poollijst, zoals bedoeld in artikel 1bis, 1° van de besluitwet van 7 februari 1945 betreffende de maatschappelijke veiligheid van de zeelieden ter koopvaardij (Overeenkomst geregistreerd op 17 februari 2010 onder het nummer 97555/CO/316)

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op : - de werkgevers van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor de koopvaardij; - de officieren, zowel mannen als vrouwen, ingeschreven op de Poollijst zoals bedoeld in artikel 1bis, 1° van de besluitwet van 7 februari 1945 betreffende de maatschappelijke veiligheid van de zeelieden ter koopvaardij.

Art. 2.De Koninklijke Belgische Redersvereniging sluit in naam van de werkgevers via makelaar Belgibo voor verzekeraar DKV een hospitalisatieverzekering af ten gunste van alle officieren bedoeld in artikel 1. Een kopie van de verzekeringspolis is aangehecht aan deze collectieve arbeidsovereenkomst (bijlage).

Art. 3.De werkgevers die vóór 1 januari 2010 voor hun officieren reeds een hospitalisatieverzekering hebben afgesloten, zijn voor die officieren vrijgesteld van de hospitalisatieverzekering vermeld in artikel 2 op voorwaarde dat die hospitalisatieverzekering minstens evenwaardig is aan de hospitalisatieverzekering zoals vermeld in de verzekeringspolis in bijlage. In voorkomend geval brengen zij de voorzitter van het Paritair Comité voor de koopvaardij hiervan per aangetekende brief op de hoogte vóór 1 januari 2010.

Art. 4.De officieren bedoeld in artikel 1 kunnen van de hospitalisatieverzekering ten laste van de werkgever gebruik maken zolang zij ingeschreven zijn op de Poollijst zoals bedoeld in artikel 1.

Art. 5.De mogelijkheid wordt geboden aan de officieren om hun gezinsleden eveneens te verzekeren. Zij nemen de premies die hiervoor betaald moeten worden zelf ten laste.

Enkel de gezinsleden die verzekerd zijn bij de HVKZ komen hiervoor in aanmerking.

De officieren die beslissen hun gezinsleden mee te verzekeren, gaan deze verplichting aan voor alle gezinsleden die verzekerd zijn bij de HVKZ. De verzekeringswaarborg voor de gezinsleden vervalt zodra de officier uitgeschreven wordt van de Poollijst.

Art. 6.Wanneer zij niet langer ingeschreven zijn in de Poollijst kunnen de officieren, en eventueel hun gezinsleden, verder verzekerd blijven in een individuele polis.

De vraag hiervoor moet worden gesteld binnen de 105 dagen na het einde van de verzekeringswaarborg met als ingangsdatum de eerste van de maand volgend op dit einde.

Art. 7.De waarborg van deze hospitalisatieverzekering geldt wereldwijd.

Voor de officieren geldt de dekking enkel tijdens de periodes dat zij afgemonsterd zijn.

Voor de eventuele gezinsleden telt de dekking ook als de officieren aan boord zijn.

Art. 8.Er zijn geen wachttijden voorzien indien de aansluiting bij de verzekeringverstrekker wordt geregistreerd ten laatste binnen de twee maanden die volgen op de gebeurtenis : - voor diegenen die op de ingangsdatum van het contract aansluiten; - voor de nieuwe personeelsleden : aansluiting op de eerste dag van de maand van indiensttreding; - voor de nieuwe gezinsleden : aansluiting op de eerste dag van de maand van het huwelijk, de geboorte,; - voor diegene die aansluiten op de eerste dag van de maand die volgt op het einde van een gelijkaardige dekking.

Er is een algemene wachttijd van 13 maanden voor elke laattijdige aansluiting.

Art. 9.Indien een officier een schorsing aanvraagt van de Poollijst is de werkgever niet verplicht de hospitalisatieverzekering voor die periode ten laste te nemen.

Art. 10.Indien een officier ziek wordt of een arbeidsongeval heeft, betaalt de laatste werkgever de hospitalisatiepremie tijdens de periode dat de officier een vervangingsinkomen krijgt van de Hulp- en Voorzorgskas of van het Fonds Arbeidsongevallen.

De betaling ten laste van de werkgever stopt op het ogenblik dat de zeevarende als invalide wordt erkend.

Art. 11.Indien een officier zelf ontslag neemt, betaalt de werkgever de hospitalisatiepremie tot het einde van de maand waarin de laatste dag van het verlof opgebouwd tijdens de laatste reis valt.

Art. 12.Indien een officier ontslagen wordt, betaalt de werkgever de hospitalisatiepremie tot en met de laatste dag van de opzegperiode.

Art. 13.Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2010 en is gesloten voor onbepaalde duur.

Zij kan door elk van de partijen worden opgezegd met een opzeggingstermijn van twaalf maanden, betekend bij aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de koopvaardij en aan elk van de ondertekende partijen.

De termijn van twaalf maanden vangt aan vanaf de datum waarop de aangetekende brief aan de voorzitter van het paritair comité is toegestuurd.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 16 december 2010.

De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid, Mevr. J. MILQUET

Bijlage aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 december 2009 betreffende de invoering van een sectorale hospitalisatieverzekering voor officieren ingeschreven op de Poollijst zoals bedoeld in artikel 1bis, 1° van de besluitwet van 7 februari 1945 betreffende de maatschappelijke veiligheid van de zeelieden ter koopvaardij COLLECTIEVE VERZEKERING HOSPITALISATIE AFGESLOTEN TUSSEN DKV BELGIUM NV & KONINKLIJKE BELGISCHE REDERS-VERENIGING PLAN IS+ - nr. 42007425 Waarborgen & verzekerde kapitalen

- Verzekerde risico's : ziekte, ongeval en bevalling


- Hospitalisatiekosten (kamer & medische prestaties)

Onbeperkt

- Vrije keuze van kamer, arts en ziekenhuis


- Zwangerschappen en bevallingen

Onbeperkt

- De ambulante zorgen 60 dagen voor en 180 dagen na de hospitalisatie

Onbeperkt

- De ambulante zorgen ten gevolge van 27 zware ziekten : kanker, leukemie, ziekte van Parkinson, ziekte van Hodgkin, ziekte van Pompe, ziekte van Crohn, ziekte van Alzheimer, AIDS, diabetes, tuberculose, multiple sclerose, amyotrofische laterale sclerose, cerebrospinale meningitis, poliomyelitis, progressieve spierdystrofie, encephalitis, tetanus, virale hepatitis, malaria, vlektyfus, tyfus, paratyfus, difterie, cholera, miltvuur, mucoviscidose, nierdialyse

Onbeperkt

- Transport per ziekenwagen in België

Onbeperkt

- Helihulp in België van de plaats van het ongeval naar het ziekenhuis voor zover dit medisch noodzakelijk is en er geen ander vervoermiddel gebruikt kan worden


- Palliatieve zorgen zijn gedekt


- Amateursporten zijn gedekt


- De donorkosten met een maximum van 1.250,00 EUR (geen periode pre/post)


- Rooming-in (aanwezigheid van een ouder bij het kind jonger dan 18 jaar)


- Mortuariumkosten (vermeld op de hospitalisatiefactuur)


- Kraamhulp binnen de grenzen opgenomen in een tussen de kraamzorginstelling en DKV afgesloten overeenkomst


One-day-clinic De stationaire behandeling in een verpleeginstelling voor zover de verpleeginstelling minstens één ligdag in rekening brengt, evenals in een verzekerde inrichting die erkend is als « One-day-clinic » voor zover een chirurgische daghospitalisatie of een daghospitalisatie met een maxi-forfait of een dagziekenhuisforfait (de groepen 1 tot en met 7) wordt aangerekend. Vrijstelling De vrijstelling bedraagt 75,00 EUR per verzekerde persoon, per verzekeringsjaar.De vrijstelling is evenwel niet van toepassing op de ambulante kosten (buiten de pre/post periode) in geval van zware ziekte.

Aansluitingsvoorwaarden - De aansluiting is verplicht voor alle officieren die ingeschreven zijn in de Pool der zeevarenden en aangesloten zijn bij de Kas voor Zeevarenden. - Voor de gezinsleden is de aansluiting facultatief. Indien een werknemer één van zijn gezinsleden wenst aan te sluiten, heeft hij echter de verplichting alle leden van het gezin aan te sluiten (behalve voor de familieleden die reeds een gelijkaardige dekking genieten). - De personen die niet aansluiten binnen de 3 maanden nadat zij het recht op aansluiting verworven hebben, worden aangesloten de eerste dag van de 13e maand die volgt op de aanvraag tot aansluiting. - De verzekerbare gezinsleden zijn : de echtgeno(o)t(e) of de samenwonende levenspartner en hun kinderen die fiscaal ten laste zijn. - Elke wijziging in de gezinssituatie dient aan de personeelsdienst van de werkgever gemeld te worden (geboorte - echtscheiding - kind dat fiscaal niet meer ten laste is - samenwonende levenspartner).

Voordelen van onze aansluitingsvoorwaarden - Geen medische vragenlijst. - Dekking van voorafbestaande ziekten en aandoeningen. - Geen wachttijden, zelfs niet voor bevallingen.

Terugbetalingspercentages Van zodra de wettelijke ziekteverzekering geheel of gedeeltelijk tussenkomt in de verblijfskosten (kamer) van een hospitalisatie, betaalt DKV, na aftrek van de vrijstelling, 100 pct. van alle kosten terug die ten laste zijn gebleven van de patiënt, zelfs indien er geen wettelijke tussenkomst was voor bepaalde medische prestaties. DKV herleidt zijn tussenkomst tot 50 pct. indien er bij een hospitalisatie helemaal geen tussenkomst is van de wettelijke ziekteverzekering.

Indien er geen wettelijke tussenkomst is in de ambulante kosten tijdens de pre/post periode en in geval van zware ziekte, bedraagt de tussenkomst 50 pct.

Het continuïteitsprincipe Indien bij het verlies van het voordeel van de huidige waarborg, de werknemer gedurende 24 maanden ononderbroken aangesloten geweest is bij het huidige verzekeringscontract of bij andere opeenvolgende collectieve ziekteverzekeringsovereenkomsten, gebeurt de voortzetting op individuele basis zonder medische vragenlijst en zonder wachttijden. Indien de anciënniteit van 24 maanden niet verworven is, kan de verzekeraar de onderschrijving van een individueel plan ondergeschikt maken aan Bijzondere Voorwaarden op basis van het indienen van een degelijk ingevuld verzekeringsvoorstel. De aanvraag tot verderzetting dient schriftelijk of elektronisch aangevraagd te worden bij de verzekeraar binnen een termijn van 105 dagen.

Territorialiteit Alle landen van de Europese Unie.

Elk ander land voor zover bewezen is dat de reis niet ondernomen werd met de bedoeling er een medische behandeling te ondergaan.

Uitsluitingen Behandelingen die medisch niet noodzakelijk zijn; zuiver esthetische ingrepen zonder verband met een ziekte of een ongeval; tandbehandelingen, tandprotheses en tandmateriaal; sterilisaties en kunstmatige bevruchtingen; alle preventieve behandelingen alvorens er ziekte is (bijvoorbeeld inentingen); poging tot zelfmoord; dronkenschap en toxicomanie; contraceptiva; opnames naar aanleiding van een depressie, behalve in geval van een stationaire psychotherapeutische en/of psychosomatische behandeling in een verpleeginstelling wordt de tussenkomst beperkt tot 120 dagen per verzekerde en per verzekeringsjaar.

Richtlijnen in verband met de terugbetaling van uw medische kosten a. Hospitalisatiekosten Opname in één van de 240 ziekenhuizen die de DKV Medi-Card erkennen. De Medicard voorleggen bij de opname. De patiënt dient noch voorschotten noch andere facturen te betalen daar de hospitalisatiekosten rechtstreeks afgerekend worden tussen het ziekenhuis en DKV. Opname in een ziekenhuis dat de DKV Medi-Card niet erkent. - De hospitalisatie aan DKV melden door middel van het schade-aangifteformulier (S28/1). - De originele hospitalisatiefactuur naar DKV opsturen. b. Ambulante kosten bij zware ziektes/Ambulante kosten pré & post - Kopij maken van alle documenten met betrekking tot de medische prestaties en kostennota's/facturen. - De originelen aan uw ziekenfonds bezorgen. - De kopijen en de afrekening van het ziekenfonds naar DKV opsturen. - De originele documenten aan DKV bezorgen indien er geen tussenkomst is van het ziekenfonds.

In elke briefwisseling met DKV, het polisnummer vermelden alsook uw naam en voornaam.

Voor al uw vragen en wijzigingen kan u mailen naar : Bestandsbeheer : DATABASE@DKV.BE - Schades : CLAIMS.GRP@DKV.BE VERZEKERINGSCONTRACT nummer : 42007425 BIJZONDERE VERZEKERINGSVOORWAARDEN (B.V.V.) De Bijzondere Verzekeringsvoorwaarden (B.V.V.) zijn opgesteld in uitvoering van de Algemene Verzekeringsvoorwaarden (A.V.V. Editie 09/2008 nummer 17001) en de Tarifaire Verzekeringsvoorwaarden (T.V.V. Editie 10/2007 nummer 27101).

B.V.V.1. VERZEKERINGSNEMER (= A.V.V.2.) De verzekeringsnemer is KONINKLIJKE BELGISCHE REDERSVERENIGING VZW gevestigd te 2000 ANTWERPEN, Brouwersvliet 33, bus 9.

B.V.V.2. FILIAAL (= A.V.V.3.) De filialen zijn : Filiaal 1 : KONINKLIJKE BELGISCHE REDERSVERENIGING VZW B.V.V.3. VERZEKERINGSPLAN (= A.V.V.6.) Het onderschreven verzekeringsplan is het Plan IS Plus.

B.V.V.4. VERZEKERINGSJAAR (= A.V.V.14.) De jaarlijkse vervaldag is vastgesteld op 1 januari.

B.V.V.5. PREMIEBETALINGSPERIODICITEIT (= A.V.V.45.) De premie is maandelijks betaalbaar.

VERZEKERINGSPLAN : IS PLUS B.V.V. PREMIE (= A.V.V.15.) ISP.1. De netto maandpremie (exclusief taks en RIZIV-bijdrage) bedraagt : Kind jonger dan 18 jaar : 4,14 EUR Volwassene jonger dan 65 jaar : 11,23 EUR B.V.V. BEGIN VAN DE VERZEKERINGSWAARBORG (= A.V.V.24.) ISP.2. De verzekeringswaarborg vangt aan op 1 januari 2010.

Punt A.V.V.24.2 van de Algemene Verzekeringsvoorwaarden werd als volgt gewijzigd : A.V.V.24.2. De verzekeringswaarborg begint voor elke verzekerde persoon, na ontvangst door de verzekeraar van de behoorlijke toetreding, op de begindatum vastgesteld in het verzekeringsbewijs.

A.V.V.24.2.1. Voor de personen, waarvan de aansluiting niet is geregistreerd binnen de 3 maanden na de gebeurtenissen vermeld onder punt 24.2.2., vangt de waarborg aan, de eerste dag van de 13e maand volgend op de datum waarop de verzekeraar de aanvraag tot aansluiting ontvangen heeft.

A.V.V.24.2.2. Indien de aansluiting door de verzekeraar is geregistreerd, ten laatste op het einde van de 3e maand die volgt op de gebeurtenis die aanleiding geeft tot het recht op aansluiting, dan begint de waarborg de eerste dag van de maand : A.V.V.24.2.2.1. van de indiensttreding van de werknemer;

A.V.V.24.2.2.2. van het huwelijk, van het officieel samenwonen, van de geboorte, van de adoptie voor nieuwe familieleden; dit voor zover de andere gezinsleden reeds verzekerd zijn;

A.V.V.24.2.2.3. die volgt op het einde van een gelijkaardige of overeenkomstige verzekeringswaarborg waarvan de persoon genoot.

B.V.V. VERZEKERINGSGEVAL (= T.V.V. 2.) ISP.3. In afwijking van de bepalingen voorzien in artikel T.V.V.2.1.1. vangt het verzekeringsgeval aan 60 dagen voor de opname in een verpleeginstelling (= voorhospitalisatieperiode) en eindigt 180 dagen na het verlaten van de verpleeginstelling maar ten laatste bij het begin van een nieuw verzekeringsgeval (= nahospitalisatieperiode).

B.V.V. VERZEKERD RISICO (= T.V.V.2.2.) ISP.4. De verzekerde risico's zijn : ziekte ongeval bevalling B.V.V. VRIJSTELLING (= T.V.V.3.) ISP.5. De vrijstelling bedraagt 75,00 EUR. De vrijstelling wordt niet toegepast op de ambulante kosten (buiten de voor- en nahospitalisatieperiode) in verband met zware ziekten.

B.V.V. VERZEKERBAARHEID (= T.V.V.4.) ISP.6. Zijn enkel verzekerbaar alle officieren die ingeschreven zijn in de Pool der Zeevarenden en aangesloten zijn bij de Hulpkas voor Zeevarenden en die beantwoorden aan de bepalingen voorzien in de punten T.V.V.4.1.1. tot en met T.V.V.4.1.5.

De aansluiting is verplicht voor de personeelsleden. De gezinsleden sluiten facultatief, maar familiaal aan.

B.V.V. TERUGBETALINGSPERCENTAGE (= T.V.V.2.5., T.V.V.2.7.) ISP.7. Het terugbetalingspercentage bedraagt voor ziekte : 100 pct. voor ongeval : 100 pct. voor bevalling : 100 pct.

Opgemaakt in zoveel exemplaren als partijen waarbij elke partij verklaart zijn exemplaar te hebben ontvangen, gelezen en goedgekeurd.

Brussel, 4 december 2009.

De Verzekeraar

De Verzekeringsnemer

DKV Belgium NV

KONINKLIJKE BELGISCHE REDERSVERENIGING VZW

vertegenwoordigd door

vertegenwoordigd door

A.VANDESSEL


Senior Manager


VERZEKERINGSPLAN ISPLUS GROEP : Hospitalisatiekosten, voor- en na hospitalisatiekosten, ambulante kosten in verband met zware ziekten TARIFAIRE VERZEKERINGSVOORWAARDEN (T.V.V.) - Editie : 10/2007 DE TARIFAIRE VERZEKERINGSVOORWAARDEN (T.V.V.) ZIJN OPGESTELD IN UITVOERING VAN DE ALGEMENE VERZEKERINGSVOORWAARDEN (A.V.V.). 1. VERZEKERINGSPLAN (= A.V.V. 6) Het verzekeringsplan is het Plan ISPlus. 2. VERZEKERINGSGEVAL (= A.V.V. 7) 2.1. Het verzekeringsgeval wordt gevormd door 2.1.1. de stationaire behandeling in een verpleeginstelling voor zover de verpleeginstelling minstens één ligdag in rekening brengt, evenals in een verzekerde verpleeginstelling die erkend is als « One-day-clinic » voor zover een chirurgische daghospitalisatie of een « daghospitalisatie met een maxi-forfait of een dagziekenhuisforfait (de groepen 1 tot en met 7) wordt aangerekend.

Het verzekeringsgeval vangt aan 30 dagen voor de opname in de verpleeginstelling (= voorhospitalisatieperiode) en eindigt 90 dagen na het verlaten van de verpleeginstelling maar ten laatste bij het begin van een nieuw verzekeringsgeval (= nahospitalisatieperiode).

Bij behandeling in een verpleeghotel of in een palliatieve instelling gelijkgesteld met een verpleeginstelling is er geen dekking tijdens de voor- en nahospitalisatieperiode.

Bevallingen thuis worden gelijkgesteld met een bevalling in een verpleeginstelling. 2.1.2. de ambulante behandeling van een als zware ziekte (zie T.V.V. punt 2.3.) gekwalificeerde ziekte, indien er een rechtstreeks verband is tussen de zware ziekte en de behandeling. Dit enkel voor de kosten gedefinieerd onder T.V.V. punt 2.7. 2.2. De verzekeringswaarborg omvat de verzekeringsgevallen opgetreden ingevolge een risico omschreven in de polis. 2.3. Worden enkel als zware ziekten aangemerkt behoudens afwijking voorzien in de polis of op een andere wijze : kanker, leukemie, ziekte van Parkinson, ziekte van Hodgkin, ziekte van Pompe, ziekte van Crohn, ziekte van Alzheimer, AIDS, diabetes, tuberculose, multiple sclerose, amyotrofische laterale sclerose, cerebrospinale meningitis, poliomyelitis, progressieve spierdystrofie, encefalitis, tetanus, virale hepatitis, malaria, vlektyfus, tyfus, paratyfus, difterie, cholera, miltvuur, mucoviscidose, nieraandoening die dialyse vereist 2.4. Worden terugbetaald in het kader van een verzekeringsgeval, de medische kosten die : 2.4.1. een curatief, diagnostisch of palliatief karakter hebben; 2.4.2. medisch noodzakelijk zijn; 2.4.3. verstrekt zijn door erkende zorgverstrekkers; 2.4.4. op therapeutisch vlak voldoende beproefd zijn; 2.4.5. gemaakt zijn tijdens de duur van het verzekeringsgeval.

Onder de aldus opgesomde voorwaarden, waarborgt de verzekeraar de therapeutische vrijheid van de zorgverstrekker en van de verzekerde persoon. 2.5. Worden terugbetaald, per verzekeringsgeval, aan het terugbetalingspercentage voorzien in de polis, na de wettelijke, statutaire of welke andere tussenkomst ook van de mutualiteit : 2.5.1. de verblijfskosten; 2.5.2. de verblijfs- en de logementskosten van één van de ouders in dezelfde kamer als deze van het verpleegde kind, voor zover de ouder verzekerd is volgens eenzelfde verzekeringsplan, de aanwezigheid van de ouder beschouwd moet worden als een onmisbaar bestanddeel van de medische behandeling en het kind de leeftijd van 18 jaar niet bereikt heeft; 2.5.3. de verblijfskosten van de donor met een maximum van 1.250 EUR bij een medisch noodzakelijke transplantatie van een orgaan of een weefsel ten gunste van de verzekerde en gehospitaliseerde persoon; 2.5.4. de kosten van de medische prestaties; 2.5.5. de kosten van de paramedische prestaties; 2.5.6. de kosten van de farmaceutische producten, verbanden en van het medisch materiaal; 2.5.7. de kosten van de medische hulpmiddelen; 2.5.8. de chirurgiekosten; 2.5.9. de verdovingskosten; 2.5.10. de kosten voor het gebruik van de operatiekamer en de bevallingskamer; 2.5.11. de kosten van de medische protheses; 2.5.12. de kosten van de kunstledematen; 2.5.13. de vervoerskosten per ziekenwagen in België; 2.5.14. de vervoerskosten per helikopter in België van de plaats van het ongeval naar de verpleeginstelling voor zover dit vervoer medisch noodzakelijk is en voor zover geen ander vervoersmiddel gebruikt kan worden; 2.5.15. de mortuariumkosten die op de ziekenhuisfactuur in rekening worden gebracht; 2.5.16. de kosten voor kraamhulp na de bevalling, binnen de grenzen opgenomen in een tussen de kraamzorginstelling en de verzekeraar afgesloten overeenkomst. Het betreft de door deze instelling gefactureerde kosten voor de zorgen die thuis verstrekt worden door de bevoegde kraamverzorger aan de moeder, de pasgeborene en het gezin. 2.6. Indien de wettelijke ziekteverzekering niet tussenkomt, wordt het terugbetalingspercentage herleid met 50 pct., na aftrek van de statutaire of welke andere tussenkomst ook van de mutualiteit. 2.7. Worden terugbetaald per verzekeringsgeval en aan het terugbetalingspercentage voorzien in de polis na tussenkomst van de wettelijke, statutaire of welke andere tussenkomst ook van de mutualiteit voor zover zij rechtstreeks verband houden met de oorzaak van de behandeling in de verpleeginstelling en gemaakt zijn tijdens de voor- en nahospitalisatieperiode (= voor- en nahospitalisatiekosten) of in geval van zware ziekte : 2.7.1. de kosten van de medische prestaties verstrekt naar aanleiding van een bezoek of een raadpleging; 2.7.2. de kosten van homeopathische behandeling, acupunctuur, osteopathie en chiropraxiebehandeling; 2.7.3. de kosten van de paramedische prestaties voorgeschreven door een geneesheer en voorafgaandelijk door de verzekeraar toegelaten;

Zijn aan geen enkele voorafgaande toelating onderworpen : de verpleegkundige zorgen, de kinesitherapie en de fysiotherapie. 2.7.4. de kosten van de medische hulpmiddelen voorgeschreven door een geneesheer en voorafgaandelijk door de verzekeraar toegelaten;

Zijn aan geen enkele voorafgaande toelating onderworpen : de brilglazen, de contactlenzen, de hoorapparaten, de breukbanden, de spataderkousen, de orthopedische zolen, de gipsschelpen, de lumbostaat, de spalken en de krukken. De behoorlijk bewezen kosten zijn gedekt met uitsluiting van de onderhouds- en herstellingskosten, de kosten van de hulpmiddelen strekkend tot het gebruik ervan en de wisselstukken; 2.7.5. de kosten van de medische protheses; 2.7.6. de kosten van de kunstledematen; 2.7.7. de kosten, indien voorgeschreven door een geneesheer, van de allopathische en homeopathische producten, verbanden en van het medisch materiaal met uitsluiting van elk type van product dat in de handel in het algemeen verkregen kan worden; 2.8. Indien de wettelijke ziekteverzekering niet tussenkomt, wordt het terugbetalingspercentage herleid met 50 pct., na aftrek van de statutaire of welke andere tussenkomst ook van de mutualiteit. Indien de verzekerde persoon enkel verzekerd is voor de grote risico's bij de mutualiteit zal een fictieve mutualiteitstussenkomst (indien de RIZIV nomenclatuur een terugbetaling voorziet) in mindering gebracht worden. 3. VRIJSTELLING (= A.V.V. 13) De vrijstelling wordt toegepast : 3.1. per verzekerde persoon; 3.2. per verzekeringsjaar maar in evenredigheid met het aantal maanden gelegen tussen het begin van een verzekeringsplan en de jaarlijkse vervaldatum indien dit begin niet samenvalt met de jaarlijkse vervaldatum; 3.3. één keer op het verzekeringsgeval dat zich op ononderbroken wijze over twee opeenvolgende verzekeringsjaren uitstrekt. 4. VERZEKERBAARHEID (= A.V.V. 16) 4.1. De aansluiting voor de personeelsleden is verplicht. De aansluiting kan gebeuren voor zover : 4.1.1. zij onderworpen zijn aan de Belgische sociale zekerheid, en ervan genieten; 4.1.2. niet is aangetoond dat een gelijkaardig of identiek risico hetzij geheel hetzij gedeeltelijk reeds door een ander verzekeringscontract is gedekt; 4.1.3. zij hun woonplaats en vaste verblijfplaats in België hebben of in één aan België grenzend land; 4.1.4. zij actief werkzaam zijn voor een in België gelegen filiaal van de verzekeringsnemer; 4.1.5. zij aangeworven zijn met een contract van onbepaalde duur. 4.2. De aansluiting van de familieleden is facultatief. De aansluiting kan gebeuren voor zover : 4.2.1. zij met het verzekerde personeelslid officieel samenwonen; 4.2.2. zij onderworpen zijn aan de Belgische sociale zekerheid en ervan genieten; 4.2.3. deze zich uitstrekt tot alle familieleden; 4.2.4. niet is aangetoond dat een gelijkaardig of identiek risico hetzij geheel hetzij gedeeltelijk reeds door een ander verzekeringscontract is gedekt. 5. NIET VOORZIENE OF UITGESLOTEN RISICO'S (= A.V.V. 25) De verzekeringswaarborg omvat niet : 5.1. de verzekeringsgevallen die lopend zijn (behalve in geval van een overname van een lopend verzekeringscontract dat een gelijkaardig of identiek risico dekt) bij de begindatum van de verzekeringswaarborg waarbij de datum van opname in de verpleeginstelling in aanmerking wordt genomen; 5.2. de tandbehandelingen ongeacht de aard ervan, met uitzondering van deze waarvan de medische noodzakelijkheid ingevolge het optreden van een niet-stomatologische ziekte of een ongeval is aangetoond; 5.3. de tandprotheses en het tandmateriaal ongeacht de aard ervan, met uitzondering van deze geleverd en geplaatst tijdens de nahospitalisatieperiode (van een verzekeringsgeval waarvoor DKV Belgium NV is tussengekomen) waarvan de medische noodzakelijkheid ingevolge het optreden van een niet-stomatologische ziekte of een ongeval is aangetoond en waarvan het behandelingsplan voorafgaandelijk is voorgelegd aan en goedgekeurd door de verzekeraar; 5.4. de psychotherapeutische en psychosomatische behandelingen. In geval van een stationaire psychotherapeutische en/of psychosomatische behandeling in een verpleeginstelling wordt de tussenkomst beperkt tot 120 dagen per verzekerde en per verzekeringsjaar. 6. TERRITORIALITEIT (= A.V.V. 26) De verzekeringswaarborg strekt zich uit : 6.1. tot de landen van de Europese Unie; 6.2. tot elk ander land voor elk verzekeringsgeval waarvan vaststaat dat het niet voortvloeit uit een verblijf ondernomen om een behandeling te ondergaan wegens een ziekte, een ongeval of een bevalling.

VERZEKERINGSCONTRACT ALGEMENE VERZEKERINGSVOORWAARDEN (A.V.V.) - Editie : 09/2008 DEFINITIES Er wordt verstaan onder : 1. VERZEKERAAR DKV Belgium NV van Verzekeringen naar Belgisch Recht.2. VERZEKERINGNEMER De onderschrijver van het verzekeringscontract.3. FILIAAL De maatschappelijke zetel alsook elke exploitatiezetel van de verzekeringnemer.4. VERZEKERINGSCONTRACT Het verzekeringscontract wordt gevormd door de polis.De polis wordt gevormd door de Algemene, Tarifaire en Bijzondere Verzekeringsvoorwaarden en door de bijvoegsels. 5. VERZEKERDE PERSOON De persoon op wie het risico rust en die begunstigde is van het verzekeringscontract, behoudens afwijking voorzien in de polis of op een andere wijze.6. VERZEKERINGSPLAN Het persoonsverzekeringsplan tot vergoeding van schade gedefinieerd in de polis.7. VERZEKERINGSGEVAL Het voorwerp van de verzekeringswaarborg.8. ZIEKTE Elke aantasting van de gezondheidstoestand die niet door een ongeval veroorzaakt wordt en waarvan de oorzaak en de symptomen medisch objectiveerbaar zijn, en die als zodanig een diagnose toelaten en een therapie vereisen.9. BEVALLING Het gebeuren zowel tijdig, voortijdig als laattijdig en ongeacht de toegepaste techniek waarbij een vrouw zich bevrijdt of wordt bevrijd van het product der conceptie (foetus en aanhangsels) op een ogenblik waarop de foetus levensvatbaar is.10. ONGEVAL Elke aantasting van de gezondheidstoestand veroorzaakt door een plotselinge gebeurtenis die zich buiten het organisme situeert, die onafhankelijk van de wil van de verzekerde persoon optreedt en waarvan de oorzaak en de symptomen medisch objectiveerbaar zijn, en die als zodanig een diagnose toelaten en een therapie vereisen.11. VERPLEEGINSTELLING Elke instelling voor gezondheidszorgen, bestemd voor personen waarvan de gezondheidstoestand het verblijf in de instelling vereist, evenals een curatieve en/of diagnostische behandeling die een observatie, een toezicht en een opvolging onderstelt die enkel in de instelling ingericht kunnen worden. Worden niet beschouwd als verpleeginstelling de gesloten psychiatrische inrichting, de medisch-pedagogische inrichting, het rusthuis, het rust- en verzorgingstehuis, de kuur- en herstellingsinrichting. 11.1. VERPLEEGHOTEL Elke verblijfinstelling gericht op de huisvesting van personen waarvan de gezondheidstoestand een verblijf in de instelling vereist, evenals een curatieve en/of diagnostische behandeling die een observatie, een toezicht en een opvolging onderstelt die enkel in de instelling ingericht kunnen worden.

Wordt enkel gelijkgesteld met een verpleeginstelling het verpleeghotel waarmee de verzekeraar een overeenkomst heeft afgesloten. 11.2. PALLIATIEVE INSTELLING Elke verblijfinstelling gericht op de huisvesting van personen waarvan de gezondheidstoestand een verblijf in de instelling vereist, evenals een palliatieve behandeling die een observatie, een toezicht en een opvolging onderstelt die enkel in de instelling ingericht kunnen worden.

Wordt enkel gelijkgesteld met een verpleeginstelling de palliatieve instelling waarmee de verzekeraar een overeenkomst heeft afgesloten. 12. WACHTTIJD De periode tijdens dewelke de verzekeraar geen prestaties verschuldigd is en die aanvangt met de begindatum van het verzekeringsplan.13. VRIJSTELLING Het gedeelte van de kosten dat ten laste blijft van de verzekerde persoon en waarmee de tussenkomst van de verzekeraar wordt verminderd.14. VERZEKERINGSJAAR De periode van 12 maanden te rekenen vanaf de jaarlijkse vervaldatum, dewelke onveranderd blijft ongeacht enige toevoeging of wijziging van welke aard dan ook.Indien de aanvangsdatum van een onderschreven verzekeringsplan niet samenvalt met de jaarlijkse vervaldatum, is het eerste verzekeringsjaar samengesteld uit het aantal maanden gelegen tussen de begindatum en de jaarlijkse vervaldatum. 15. PREMIE Het bedrag bepaald in de polis en/of het verzekeringsbewijs, verhoogd met de polis- en bijvoegselkosten, de verzekeringstaks en de belastingen en/of bijkomende heffingen van welke aard ook, bij wet of bij enig andere reglementaire beschikking opgelegd. VERZEKERBAARHEID 16. Zijn verzekerbaar aan de voorwaarden voorzien in de polis, de in de polis gedefinieerde werknemers of één of meer categorieën van werknemers van één of meer, in de polis gedefinieerde filialen van de verzekeringnemer.17. Zijn verzekerbaar uit hoofde van de verzekerbaarheid van de werknemer en aan de voorwaarden voorzien in de polis de familieleden zijnde in limitatieve orde, één door de werknemer aangeduide levenspartner en de kinderen die fiscaal ten laste zijn van de ouders of één der ouders.18. De verzekeraar kan individueel genomen personen of categorieën van personen verzekeren aan Bijzondere Voorwaarden. VERZEKERINGSCONTRACT, VERZEKERINGSPLAN EN VERZEKERINGSWAARBORG 19. AFSLUITING VAN HET VERZEKERINGSCONTRACT Het verzekeringscontract komt tot stand door de uitgifte van de polis. Indien de inhoud van de polis afwijkt van de getroffen overeenkomsten zoals die blijken uit de onderhandelingen, verklaringen en documenten, die aan de uitgifte van de polis zijn voorafgegaan, geldt de toestand als aanvaard indien de verzekeringnemer geen verzet aantekent binnen de 30 dagen volgend op de uitgifte van de polis. 20. DUUR VAN HET VERZEKERINGSCONTRACT Het verzekeringscontract wordt afgesloten voor onbepaalde duur, behoudens afwijking voorzien in de polis of op een andere wijze. 21. EINDE VAN HET VERZEKERINGSCONTRACT Het verzekeringscontract eindigt bij : 21.1. opzegging door de verzekeringnemer of de verzekeraar op het einde van elk verzekeringsjaar mits in acht name van een opzegtermijn van drie maanden; 21.2. faling of kennelijk onvermogen van de verzekeringnemer; 21.3. bedrog of poging tot bedrog; 21.4. vermindering van het aantal verzekerde personen dat niet langer 75 pct. bereikt van het aantal personen verzekerd bij de begindatum van de verzekeringswaarborg tenzij de verzekeringnemer de contractuele wijzigingen aanvaardt die de verzekeraar meent te moeten voorstellen op technische en actuariële verzekeringsbasis; 21.5. opzegging door de verzekeraar bij premiewanbetaling; 21.6. opzegging door de verzekeringnemer vanaf de wijziging binnen de 2 maanden volgend op de betekening van een wijziging van de Tarifaire Verzekeringsvoorwaarden;

Het einde van het verzekeringscontract kan worden beperkt tot één of meerdere onderschreven verzekeringsplannen voor één of meerdere categorieën van verzekerde personen, van één of meerdere filialen van de verzekeringnemer. 22. DUUR VAN HET VERZEKERINGSPLAN Het verzekeringsplan is afgesloten voor alle verzekerde personen voor onbepaalde duur, behoudens afwijking voorzien in de polis of op een andere wijze. 23. EINDE VAN HET VERZEKERINGSPLAN Het verzekeringsplan eindigt : 23.1. voor alle verzekerde personen bij het einde van het verzekeringscontract; 23.2. voor de verzekerde personen waarop de beschreven omstandigheid van toepassing is bij : 23.2.1. overlijden; 23.2.2. de beëindiging van het statuut van werknemer en de opruststelling behoudens afwijking in de polis bepaald of op andere wijze; 23.2.3. opzegging door de werknemer volgens de hiernavolgende modaliteiten of in afwijking ervan volgens de modaliteiten bepaald op het toetredingsformulier. De werknemer heeft het recht het verzekeringsplan voor hemzelf (enkel indien de aansluiting van de werknemers facultatief is) en zijn familieleden te beëindigen op het einde van elke periode van 12 maanden te rekenen vanaf de begindatum in het verzekeringsbewijs bepaald middels een opzegtermijn van drie maanden. In voorkomend geval neemt het verzekeringsplan een einde in hoofde van alle familieleden; 23.2.4. het niet meer vervuld zijn van de verzekerbaarheidsvoorwaarden. 24. BEGIN VAN DE VERZEKERINGSWAARBORG 24.1. De verzekeringswaarborg begint op de begindatum van het verzekeringsplan bepaald in de polis, na betaling van de eerste jaarpremie of overeengekomen deelpremie en na verloop van de wachttijden. 24.2. De verzekeringswaarborg begint voor elke verzekerde persoon, na ontvangst door de verzekeraar van de behoorlijke toetreding, op de begindatum vastgesteld in het verzekeringsbewijs. 24.2.1. Voor de personen, waarvan de aansluiting niet is geregistreerd binnen de 2 maanden na de gebeurtenissen vermeld onder punt 24.2.2., vangt de waarborg aan, de eerste dag van de 13e maand volgend op de datum waarop de verzekeraar de aanvraag tot aansluiting ontvangen heeft. 24.2.2. Indien de aansluiting door de verzekeraar is geregistreerd, ten laatste op het einde van de 2de maand die volgt op de gebeurtenis die aanleiding geeft tot het recht op aansluiting, dan begint de waarborg de eerste dag van de maand : 24.2.2.1. van de indiensttreding van de werknemer; 24.2.2.2. van het huwelijk, van het officieel samenwonen, van de geboorte, van de adoptie voor nieuwe familieleden; dit voor zover de andere gezinsleden reeds verzekerd zijn; 24.2.2.3. die volgt op het einde van een gelijkaardige of overeenkomstige verzekeringwaarborg waarvan de persoon genoot. 25. UITSLUITINGEN VAN DE VERZEKERINGSWAARBORG De verzekeringswaarborg omvat niet, tenzij de verzekeraar de dekking ervan uitdrukkelijk en schriftelijk heeft aanvaard, de verzekeringsgevallen die optreden ingevolge : 25.1. een poging tot zelfmoord; 25.2. een chronische of niet-accidentele toxicomanie en een intoxicatie; 25.3. een wettelijke inenting, een opzettelijke daad, een keratotomie, een refractieve chirurgie, een sterilisatie, een contraceptieve techniek of een contraceptief procédé, een kunstmatige inseminatie welke ook de toegepaste techniek zij, een esthetische ingreep. Indien echter de esthetische ingreep het gevolg is van een ziekte of ongeval waarvoor de verzekeringswaarborg is verworven, is deze ingreep wel gedekt; 25.4. functionele, subjectieve of psychische stoornissen, waarvan de oorzaak en de symptomen niet medisch objectiveerbaar zijn, of de behandeling of de therapie niet vereist is vanuit een zuiver medisch standpunt; 25.5. een verblijf in een kuur-, bad-, gezondheids- en herstellingsoord alsook in elke andere dienst of instelling maar met het doel een welkdanige kuur te volgen, zelfs indien het verblijf medisch is voorgeschreven; 25.6. een psychotherapeutische en psychosomatische behandeling; 26. TERRITORIALITEIT VAN DE VERZEKERINGSWAARBORG De verzekeringswaarborg is onderworpen aan de territorialiteitsvoorwaarden gedefinieerd in de polis.27. EINDE VAN DE VERZEKERINGSWAARBORG De verzekeringswaarborg eindigt tegelijk met het einde van het verzekeringsplan, ook voor de lopende schadegevallen, behoudens voortzetting van de verzekeringswaarborg op individuele basis. 28. VOORTZETTING VAN DE VERZEKERINGSWAARBORG OP INDIVIDUELE BASIS 28.1. De verzekerde personen die het voordeel van de huidige verzekeringswaarborg verliezen hebben het recht, behoudens in geval van bedrog en deze door de wet voorzien, deze verzekeringswaarborg overeenkomstig de Algemene en Tarifaire Voorwaarden van een bestaand gelijksoortig individueel verzekeringsplan voort te zetten. 28.2. Indien bij het verlies van het voordeel van de huidige waarborg, de werknemer, bedoeld onder A.V.V. artikel 16, gedurende 2 jaren ononderbroken aangesloten geweest is bij het huidige verzekeringscontract of bij andere opeenvolgende collectieve ziekteverzekeringsovereenkomsten, gebeurt de voortzetting op individuele basis. 28.2.1. zonder een bijkomend medisch onderzoek te moeten ondergaan noch een nieuwe medische vragenlijst te moeten invullen; 28.2.2. zonder instelling van een nieuwe wachttijd; 28.2.3. zonder beperking van de waarborg noch opleg van een bijpremie wegens de evolutie van de gezondheidstoestand van de verzekerde persoon tijdens de duur van het huidige verzekeringscontract. Indien de anciënniteit van 24 maanden niet verworven is, kan de verzekeraar de onderschrijving van een individueel plan ondergeschikt maken aan Bijzondere Voorwaarden op basis van het indienen van een degelijk ingevuld verzekeringsvoorstel. 28.3. Bij de berekening van de premie van het individueel voortgezette verzekeringsplan wordt rekening gehouden met : 28.3.1. de leeftijd van de verzekerde op het ogenblik van de individuele voortzetting; 28.3.2. de elementen ter beoordeling van het risico, zoals die bestonden en beoordeeld werden op het ogenblik van het toetreden tot het huidige verzekeringscontract, indien deze destijds werden beoordeeld; 28.3.3. het stelsel en het statuut van sociale zekerheid waaraan de verzekerde persoon is onderworpen, alsook eventueel haar beroep. 28.4. De voortzettingsaanvraag moet schriftelijk of elektronisch bij de verzekeraar ingediend worden : 28.4.1. in hoofde van de werknemer, bedoeld onder A.V.V. artikel 16, en in voorkomend geval zijn gezinsleden, binnen de 30 dagen te rekenen vanaf de dag van ontvangst van het schrijven waarin de verzekeringnemer, of in voorkomend geval de curator of de vereffenaar, de werknemer in kennis stelt dat hij kan beslissen zijn aansluiting individueel voort te zetten. Deze termijn verstrijkt in elk geval honderdenvijf dagen na het verlies van het voordeel van de huidige verzekeringswaarborg. 28.4.2. in hoofde van de gezinsleden van de werknemer die het voordeel van de huidige verzekeringswaarborg verliezen om een andere reden dan het verlies van het voordeel van de waarborg door de werknemer, binnen de honderdenvijf dagen te rekenen vanaf het tijdstip waarop het voornoemde voordeel verloren wordt. Bij het verstrijken van deze termijn vervalt het recht op individuele voortzetting. 28.5. De werknemer, bedoeld onder A.V.V. artikel 16, en de gezinsleden beschikken over een termijn van 30 dagen te rekenen vanaf de dag van de ontvangst van de informatie van de verzekeraar met betrekking tot de voorwaarden van de voortzetting op individuele basis (opsturen van een verzekeringsvoorstel, prijsofferte, waarborgbeschrijving,...) om de onderschrijving van een individueel contract te aanvaarden.

VERZEKERINGSGEVAL 29. Elk verzekeringsgeval moet aan de verzekeraar worden gemeld bij het optreden ervan door middel van het daartoe eventueel voorziene formulier.30. De onkostennota's die betrekking hebben op een verzekeringsgeval moeten worden ingediend binnen de 3 jaar volgend op de datum van hun uitgifte.Na verloop van deze termijn treedt verjaring in. 31. De verzekerde persoon heeft jegens de verzekeraar een eigen recht op de verzekeringsprestaties.32. De verzekeringsprestaties worden geregeld met de begunstigde van het verzekeringscontract.33. De verzekeraar is gerechtigd de terugbetaling ondergeschikt te maken aan de indiening van gekweten en vertaalde onkostennota's indien zij uitgegeven zijn in een vreemde taal waarvan de vertaling redelijkerwijze noodzakelijk blijkt voor het onderzoek van het recht op uitkering.34. De onkostennota's worden eigendom van de verzekeraar bij de ontvangst ervan ter zetel van de verzekeraar.35. De uitkering geschiedt in EURO.Onkostennota's in vreemde valuta worden uitgekeerd tegen de gemiddelde koers van de vreemde valuta op de dag der uitkering. 36. Kan de verzekerde persoon aanspraak maken op herstel van schade, dan treedt de verzekeraar, maximaal tot het beloop van zijn prestaties, in de rechten van de verzekerde persoon.37. De overeenkomsten afgesloten tussen de verzekeringnemer en de verzekerde persoon met derden die rechten tot voorwerp hebben die voortkomen uit het verzekeringscontract of die ontstaan bij de uitvoering van het verzekeringscontract, zijn slechts tegenstelbaar aan de verzekeraar vanaf de datum waarop ze door de verzekeraar zijn goedgekeurd. RECHT OP UITKERING EN AANSLUITING TOT HET VERZEKERINGSCONTRACT 38. De verzekeraar, de verzekeringnemer en de verzekerde persoon werken samen om het recht op uitkering en aansluiting tot het verzekeringscontract, dat vastgesteld wordt op basis van de verstrekte inlichtingen, te bepalen.De verzekeringnemer en de verzekerde persoon laten de verzekeraar toe de noodzakelijke informatie in te winnen en verbinden zich ertoe mede te werken aan de goede uitvoering van de informatie- en onderzoeksmaatregelen waartoe het onderzoek naar de bedoelde rechten aanleiding geeft. De verzekeraar onthoudt zich van elke maatregel die, in verhouding met het onderzoek van de bedoelde rechten, niet toereikend, niet ter zake doende en overmatig blijkt te zijn. 39. Bij betwisting van het recht op uitkering en aansluiting tot het verzekeringscontract, beschikken de verzekeringnemer en de verzekerde persoon over de mogelijkheid om beroep te doen op arbitrage binnen een termijn van 30 dagen volgend op de regelmatige betekening van het verzet.De arbitrage wordt beheerst door de bepalingen opgenomen in een arbitrageovereenkomst.

VERPLICHTINGEN VAN DE VERZEKERINGNEMER EN VAN DE VERZEKERDE PERSOON 40. De verzekeringnemer en de verzekerde persoon zijn ertoe gehouden : 40.1. de verklaringen en aangiften schriftelijk te doen aan de zetel der verzekeraar. Deze anders gedaan of door een bemiddelaar of een incassoagent verbinden de verzekeraar niet; 40.2. de verzekeraar onverwijld het tijdstip mede te delen waarop de voorwaarden voor het instandhouden van het verzekeringscontract en/of de verzekeringsplannen wegvallen; 40.3. de verzekeraar onverwijld in te lichten over het bestaan van een overeenkomst dat eenzelfde of een gelijkaardig risico geheel of ten dele dekt; 40.4. de verzekeraar of de door hem gemandateerde persoon alle inlichtingen te verstrekken voor het vaststellen van het recht op uitkering en gevolg te geven aan alle hem betekende instructies en voorschriften. 41. De verzekerde is de eventuele vrijstelling en de niet-medische kosten (die niet terugbetaald worden in het kader van het plan IS Plus) verschuldigd die door DKV Belgium NV aan het ziekenhuis betaald werden in het kader van een Medi-CardR dossier.De verzekerde zal hiertoe een factuur van DKV Belgium NV ontvangen met de vermelding van het aan DKV Belgium NV terug te storten bedrag (eventuele vrijstelling en de niet-medische kosten). Indien deze kosten niet werden terugbetaald na 2 herinneringsbrieven, gaat DKV Belgium NV het bedrag terugvorderen bij de verzekeringnemer (= werkgever). De verzekeringnemer verbindt zich ertoe deze facturen binnen de 30 dagen te betalen. De verzekeringnemer is de eventuele vrijstelling en de niet-medische kosten niet verschuldigd indien het betreffende personeelslid geen deel meer uitmaakt van het groepscontract. De verzekeringnemer verbindt zich ertoe de Medi-CardR terug te sturen (binnen de 30 dagen) van de personen die geen deel meer uitmaken van de groepspolis. Het gebruik van de Medi-CardR is niet toegelaten voor verzekeringsgevallen die niet gedekt worden door het plan IS Plus (bijvoorbeeld : psychotherapeutische behandeling, sterilisatie, kunstmatige bevruchting, esthetische ingreep, borsthypertrophie,...).

In voorkomend geval zullen de kosten die door DKV Belgium NV aan het ziekenhuis betaald werden teruggevorderd worden bij de verzekerde persoon. 42. Indien de verzekeringnemer of de verzekerde persoon tekort komt aan de bij dit verzekeringscontract of in uitvoering van het contract ontstane verplichtingen, is de verzekeraar van uitkering ontslagen in de mate waarin de tekortkoming hem belet het recht op uitkering te bepalen door middel van zowel de administratieve als medische maatregelen en controles waartoe het optreden van het verzekeringsgeval redelijkerwijze aanleiding kan geven. 43. De verzekeringnemer of, in voorkomend geval de curator of de vereffenaar, is verplicht ten laatste dertig dagen na het verlies van het voordeel van de aansluiting de werknemer schriftelijk of elektronisch op de hoogte te brengen : 43.1. van het precieze tijdstip van dit verlies, 43.2. van de mogelijkheid de aansluiting verder te zetten op individuele basis; 43.3. van de termijn waarbinnen de verzekerde personen hun voortzettingsrecht kunnen uitoefenen; 43.4. van de contactgegevens van de verzekeraar. 44. De verzekeringnemer is verplicht elke werknemer in te lichten over de mogelijkheid voor elke verzekerde persoon om individueel een Horizon plan bij de verzekeraar te onderschrijven.Indien de verzekeringnemer nagelaten heeft deze informatie aan elke werknemer te bezorgen of die niet in staat is een bewijs te leveren van de goede uitvoering van deze verplichting, is de verzekeringnemer aan de verzekeraar het verschil verschuldigd tussen de premie die berekend wordt op grond van de leeftijd welke bereikt is op het ogenblik van de uitoefening van het recht op individuele voortzetting en de premie die berekend wordt op grond van de leeftijd van de verzekerde op het ogenblik van zijn aansluiting bij de huidige verzekeringswaarborg.

DE PREMIE 45. De verzekeringnemer is de maandpremie verschuldigd.Kinderen zijn de premie voor volwassenen verschuldigd vanaf de maand die volgt op de 18e verjaardag. 46. De maandpremie is haalschuld.De maandpremie is één en ondeelbaar en betaalbaar volgens de periodiciteit in de polis bepaald. 47. De premieafrekening wordt opgemaakt op basis van de aan de verzekeraar medegedeelde gegevens.Indien de afrekening met de medegedeelde gegevens niet conform is, wordt deze situatie als aanvaard verondersteld en zijn de premies verschuldigd, behoudens verzet van de verzekeringnemer binnen de 30 dagen volgend op de betekening. 48. De premie is niet vrijgesteld na het ontstaan van en tijdens het verzekeringsgeval.49. Bij niet betaling van de premie of een deel ervan wordt de verzekeringnemer bij aangetekend schrijven in gebrekegesteld en de verzekeringswaarborg is van rechtswege geschorst vanaf de datum voorzien in de ingebrekestelling.De verzekeringswaarborg herneemt voor de verzekeringsgevallen die optreden nadat de verzekeringnemer alle achterstallige en vervallen premies heeft voldaan, verhoogd met de kosten der ingebrekestelling. 50. In geval van niet-betaling ingevolge de ingebrekestelling heeft de verzekeraar het recht om het verzekeringscontract op te zeggen. WIJZIGING VAN DE TARIFAIRE VERZEKERINGSVOORWAARDEN 51. De Tarifaire Verzekeringsvoorwaarden kunnen, bij beslissing van de verzekeraar, een wijziging ondergaan goedgekeurd volgens de wettelijke procedures en dit eveneens voor de lopende verzekeringscontracten.52. De wijziging treedt in werking op de datum bepaald volgens de wettelijke modaliteiten en, bij het ontbreken hiervan, op de datum van de betekening van het bericht van wijziging aan de verzekeringnemer.53. Zijn niet onderworpen aan de vorige bepalingen de wijzigingen van de verzekeringstaks, van de belastingen en/of bijkomende heffingen welke ook hun aard zij, opgelegd bij wet of bij enig andere reglementaire beschikking. VERKLARINGEN VAN DE VERZEKERINGNEMER, VAN DE VERZEKERDE PERSOON EN VAN DE VERZEKERAAR 54. De verzekeringnemer en de verzekerde persoon verklaren : 54.1. De verzekeraar toe te laten persoonsgebonden en medische gegevens en informatie te verzamelen en te behandelen. Zij hebben kennis genomen dat de persoonsgegevens betreffende de gezondheid worden verwerkt onder toezicht van een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg. 54.2. De verzekeraar toe te laten medische gegevens te gebruiken met het oog op het afsluiten, het beheren en het uitvoeren van het verzekeringscontract overeenkomstig de eigen doelstellingen ervan en, meer in het algemeen, overeenkomstig de doelstellingen, technieken en principes eigen aan de verzekeringsactiviteit. 55. De verzekeraar verklaart de persoonsgebonden en medische informatie en gegevens slechts te verzamelen, te behandelen en te gebruiken om de vermelde doelstellingen te realiseren en dat, in verhouding met deze doelstellingen, de informatie en gegevens toereikend, ter zake doende en niet overmatig zijn. DEKKING IN GEVAL VAN TERRORISTISCHE DADEN 56. De verzekeringswaarborg omvat de verzekeringsgevallen die optreden ingevolge ziekte, samenlopende ziekten of een ongeval voortvloeiend uit een terroristische daad, met uitzondering van de verzekeringsgevallen en al hun gevolgen voortvloeiend uit een terroristische daad die gesteld wordt door wapens of tuigen, die bestemd zijn om te ontploffen door de structuurwijziging van de atoomkern. EINDBEPALING 57. Voor wat door het verzekeringscontract niet is bepaald, gelden de Belgische wettelijke voorschriften. Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 16 december 2010.

De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid, Mevr. J. MILQUET

Bijlage 2 Paritair Comité voor de koopvaardij Collectieve arbeidsovereenkomst van 17 mei 2010 Wijziging van de bijlage van de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 december 2009 tot invoering van een sectorale hospitalisatieverzekering voor officieren ingeschreven op de Poollijst, zoals bedoeld in artikel 1bis, 1° van de besluitwet van 7 februari 1945 betreffende de maatschappelijke veiligheid van de zeelieden ter koopvaardij (Overeenkomst geregistreerd op 15 juni 2010 onder het nummer 99849/CO/316)

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op : - de werkgevers van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor de koopvaardij; - de officieren, zowel mannen als vrouwen, ingeschreven op de Poollijst, zoals bedoeld in artikel 1bis, 1° van de besluitwet van 7 februari 1945 betreffende de maatschappelijke veiligheid van de zeelieden ter koopvaardij.

Art. 2.In punt 4 « verzekerbaarheid » van de verzekeringspolis als bijlage gehecht aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 december 2009 tot invoering van een sectorale hospitalisatieverzekering voor officieren ingeschreven op de Poollijst, zoals bedoeld in artikel 1bis, 1° van de besluitwet van 7 februari 1945 betreffende de maatschappelijke veiligheid van de zeelieden ter koopvaardij wordt 4.1 vervangen door : « 4.1. Zijn enkel verzekerbaar alle officieren die ingeschreven zijn in de Pool der zeevarenden en aangesloten zijn bij de Hulpkas voor Zeevarenden en die beantwoorden aan de bepalingen voorzien in de punten 4.1.1 tot 4.1.5.

De aansluiting voor de personeelsleden is verplicht.

De aansluiting kan gebeuren voor zover : 4.1.1. zij onderworpen zijn aan de Belgische sociale zekerheid, en ervan genieten; 4.1.2. niet is aangetoond dat een gelijkaardig of identiek risico hetzij geheel hetzij gedeeltelijk reeds door een ander verzekeringscontract is gedekt; 4.1.3. niet van toepassing; 4.1.4. zij actief werkzaam zijn voor een in België gelegen filiaal van de verzekeringsnemer; 4.1.5. zij aangeworven zijn met een contract van onbepaalde of bepaalde duur. ».

Art. 3.Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2010 en is gesloten voor onbepaalde duur. Zij kan door elk van de partijen worden opgezegd met een opzeggingstermijn van twaalf maanden, betekend bij aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de koopvaardij en aan elk van de ondertekenende partijen.

De termijn van twaalf maanden vangt aan vanaf de datum waarop de aangetekende brief aan de voorzitter van het paritair comité is toegestuurd.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 16 december 2010.

De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid, Mevr. J. MILQUET

^