gepubliceerd op 21 november 2023
- Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 28 maart 1969 houdende vaststelling van de lijst van beroepsziekten die aanleiding geven tot schadeloosstelling en tot vaststelling van de criteria waaraan de blootstelling aan het beroepsrisico voor sommige van deze ziekten moet voldoen
13 NOVEMBER 2023.- Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 28 maart 1969 houdende vaststelling van de lijst van beroepsziekten die aanleiding geven tot schadeloosstelling en tot vaststelling van de criteria waaraan de blootstelling aan het beroepsrisico voor sommige van deze ziekten moet voldoen
VERSLAG AAN DE KONING Sire, Wij hebben de eer aan Uwe Majesteit ter ondertekening voor te leggen, het ontwerp van koninklijk besluit dat als voorwerp heeft de wijziging van het koninklijk besluit van 28 maart 1969 houdende vaststelling van de lijst van beroepsziekten die aanleiding geven tot schadeloosstelling en tot vaststelling van de criteria waaraan de blootstelling aan het beroepsrisico voor sommige van deze ziekten moet voldoen.
Meer bepaald is het de bedoeling om code 1.605.01 van de lijst van beroepsziekten te wijzigen, die, zoals op dit moment geformuleerd het mogelijk maakt om elke aandoening aan een van de 3 gewrichten (pols, elleboog en schouder) van de bovenste ledematen te erkennen als beroepsziekte, voor zover de aandoening veroorzaakt wordt door mechanische trillingen.
Uit een uitvoerige analyse van de wetenschappelijke studies die over meerdere decennia loopt, blijkt dat geen enkel verband werd vastgesteld tussen de blootstelling aan mechanische trillingen en de ontwikkeling van een osteoarticulaire aandoening ter hoogte van de schouders.
In het licht van die vaststelling, gevalideerd op 26 mei 2020 door de Wetenschappelijke Raad van het Federaal agentschap voor beroepsrisico's, en om elke discussie te vermijden, bleek het nodig om code 1.605.01 te wijzigen door de mogelijkheid tot erkenning van een beroepsziekte te beperken tot enkel de aandoeningen ter hoogte van een van de twee andere gewrichten van de bovenste ledematen, zijnde de pols en de elleboog. Elke aanvraag tot erkenning van acromioclaviculaire artrose als beroepsziekte in het kader van code 1.605.01 zal moeten worden verworpen door Fedris. Het koninklijk besluit moet ook door de rechtbanken worden toegepast in al hun beslissingen van na de datum van de inwerkingtreding van het koninklijk besluit.
Voor mensen die volgens deze code erkend zijn voor een schouderaandoening wordt de vergoeding toegekend onder de oude reglementering behouden. Dit standpunt kan gerechtvaardigd worden gezien de verschillende situatie van de begunstigde wiens beroepsziekte werd erkend op een moment dat het verband tussen de ontwikkeling van een osteoarticulaire aandoening aan de schouder en mechanische trillingen niet was uitgesloten en de sociaal verzekerde die aan dezelfde aandoening lijdt, geen aanspraak meer zal kunnen maken op enig recht als hij er om zou vragen, wegens het feit dat de aandoening in kwestie niet meer in de lijst van beroepsziekten is ingeschreven.
Echter, als een herzieningsaanvraag van de voordien toegekende vergoeding werd ingediend, zal ze verworpen worden. Er kan inderdaad op geen enkele wijze worden gerechtvaardigd dat personen die reeds zijn vergoed n.a.v. een ziekte waarvan het gebrek aan beroepsaard werd vastgesteld, in voorkomend geval, kunnen genieten van een verhoging in geval van een verergering. Dit zou enkel een nog groter verschil creëren tussen de slachtoffers van voor en na de schrapping van de ziekte van de lijst van beroepsziekten, hetgeen zou leiden tot discriminatie.
Daarom moet de situatie van deze personen worden geregeld. Artikel 36 van de wetten betreffende de preventie van beroepsziekten en de vergoeding van de schade die uit die ziekten voortvloeit, gecoördineerd op 3 juni 1970 (daarna WBZ) voorziet inderdaad: - enerzijds dat wanneer een beroepsziekte uit de lijst van beroepsziekten wordt geschrapt of wanneer de benaming van een ziekte in deze lijst wordt gewijzigd, de door deze ziekte getroffen persoon zijn recht op schadeloosstelling behoudt; - anderzijds dat de Koning van dit principe mag afwijken en beslissen dat de verergering van de blijvende ongeschiktheid en het overlijden ingevolge een beroepsziekte waarvan de inschrijving op de lijst werd gewijzigd of geschrapt, geen aanleiding meer zou geven tot de toekenning van een vergoeding.
Om dit te bereiken wordt bepaald dat de voor de inwerkingtreding van dit besluit definitief toegekende vergoeding in het kader van de oude code 1.605.01 wegens een osteoarticulaire aandoening van de schouder ongewijzigd blijft, maar niet het voorwerp van een verhoging wegens verergering kan zijn. Slechts de verergering van de ongeschiktheid die voortvloeit uit een aantasting ter hoogte van de ellebogen of de polsen kan het voorwerp zijn van een tenlasteneming door Fedris.
Voor elke aanvraag tot herziening die ingediend wordt zal, zoals voor elke nieuwe aanvraag, de sociaal verzekerde in kennis worden gesteld van een beslissing die specifiek is voor elke locatie (schouder, elleboog of pols).
Artikelsgewijze bespreking Artikel 1 Code 1.605.01 wordt vervangen om alleen te verwijzen naar aandoeningen van de elleboog en de pols veroorzaakt door mechanische trillingen en niet langer naar die van de schouder.
Art. 2.
Dit artikel geeft uitvoering aan artikel 36 van het WBZ door te bepalen dat herzieningsaanvragen onder code 1.605.01 alleen worden aanvaard indien zij betrekking hebben op de elleboog of de pols.
Art. 3.
Dit artikel bepaalt de inwerkingtreding van dit besluit.
Ik heb de eer te zijn, Sire, Van Uwe Majesteit, de zeer eerbiedige en zeer getrouwe dienaar, De Minister van Sociale Zaken, F. VANDENBROUCKE
13 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 28 maart 1969 houdende vaststelling van de lijst van beroepsziekten die aanleiding geven tot schadeloosstelling en tot vaststelling van de criteria waaraan de blootstelling aan het beroepsrisico voor sommige van deze ziekten moet voldoen FILIP, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wetten betreffende de preventie van beroepsziekten en de vergoeding van de schade die uit die ziekten voortvloeit, gecoördineerd op 3 juni 1970, artikel 30, eerste lid en artikel 36, eerste lid, ingevoegd bij de wet van 13 juli 2006Relevante gevonden documenten type wet prom. 13/07/2006 pub. 01/09/2006 numac 2006022848 bron federale overheidsdienst sociale zekerheid Wet houdende diverse bepalingen inzake beroepsziekten en arbeidsongevallen en inzake beroepsherinschakeling sluiten;
Gelet op het koninklijk besluit van 28 maart 1969 houdende vaststelling van de lijst van beroepsziekten die aanleiding geven tot schadeloosstelling en tot vaststelling van de criteria waaraan de blootstelling aan het beroepsrisico voor sommige van deze ziekten moet voldoen;
Gelet op de adviezen van de Wetenschappelijke Raad, gegeven op 26 mei 2020;
Gelet op het advies van het Beheerscomité voor de beroepsziekten van Fedris, gegeven op 8 februari 2023;
Gelet op het advies van de Inspecteur van Financiën, gegeven op 28 april 2023;
Gelet op de akkoordbevinding van de Staatssecretaris van Begroting, d.d. 31 mei 2023;
Gelet op het advies 74.548/1 van de Raad van State, gegeven op 24 oktober 2023, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;
Op de voordracht van de Minister van Sociale Zaken, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.In artikel 1 van het koninklijk besluit van 28 maart 1969 houdende vaststelling van de lijst van beroepsziekten die aanleiding geven tot schadeloosstelling en tot vaststelling van de criteria waaraan de blootstelling aan het beroepsrisico voor sommige van deze ziekten moet voldoen, laatst gewijzigd bij het koninklijk besluit van 17 juli 2022, wordt de code 1.605.01 als volgt vervangen: "1.605.01 - Been- en gewrichtsaandoeningen van de polsen en de ellebogen veroorzaakt door mecanische trillingen".
Art. 2.De vergoeding toegekend op basis van het codenummer 1.605.01 dat werd vermeld op de lijst van de beroepsziekten die aanleiding geven tot schadeloosstelling, voorzien bij koninklijk besluit van 28 maart 1969 houdende vaststelling van de lijst van beroepsziekten die aanleiding geven tot schadeloosstelling en tot vaststelling van de criteria waaraan de blootstelling aan het beroepsrisico voor sommige van deze ziekten moet voldoen, tot het werd gewijzigd door het huidige besluit, kan bij verergering slechts worden herzien indien de aandoening zich situeert ter hoogte van de pols of van de elleboog.
Art. 3.Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.
Art. 4.De minister bevoegd voor Sociale Zaken is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 13 november 2023.
FILIP Van Koningswege : De Minister van Sociale Zaken, F. VANDENBROUCKE