Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 12 juli 2023
gepubliceerd op 18 december 2023

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 13 februari 2023, gesloten in het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten, betreffende het vormingsproject #kiesvoordezorg

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2023043074
pub.
18/12/2023
prom.
12/07/2023
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

12 JULI 2023. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 13 februari 2023, gesloten in het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten, betreffende het vormingsproject #kiesvoordezorg (1)


FILIP, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten;

Op de voordracht van de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 13 februari 2023, gesloten in het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten, betreffende het vormingsproject #kiesvoordezorg.

Art. 2.De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 12 juli 2023.

FILIP Van Koningswege : De Minister van Werk, P.-Y. DERMAGNE _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad: Wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten Collectieve arbeidsovereenkomst van 13 februari 2023 Vormingsproject #kiesvoordezorg (Overeenkomst geregistreerd op 14 maart 2023 onder het nummer 178679/CO/330) In uitvoering van punt 4. d. van het Sociaal Akkoord Federale zorgsectoren van 12 november 2020, wordt het volgende overeengekomen.

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers van de instellingen welke onder het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten ressorteren, met uitsluiting van de sector van de tandprothese.

Onder "werknemers" wordt verstaan : het mannelijk en vrouwelijk werklieden- en bediendepersoneel.

Doel

Art. 2.Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft tot doel nieuwe medewerkers van buiten het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten aan te trekken naar een gekwalificeerd (verpleegkundige of zorgkundige) zorgberoep, door hen een (opleidings)contract aan te bieden bij een werkgever binnen het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten.

Na het doorlopen van het opleidingstraject blijft de werknemer in dienst en kan het gereglementeerde zorgberoep worden uitgeoefend.

Toelatingscriteria

Art. 3.De toelatingscriteria tot het vormingsproject #kiesvoordezorg zijn de volgende : - voldoen aan de toelatingsvoorwaarden tot het onderwijs voor de gekozen opleiding; - op het moment van de inschrijving voor het vormingsproject #kiesvoordezorg niet tewerkgesteld zijn in een instelling die valt onder het toepassingsgebied van het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten of in een openbare instelling waar soortgelijke activiteiten worden uitgeoefend als beschreven in het toepassingsgebied van het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten; - op het moment van de inschrijving voor het vormingsproject #kiesvoordezorg verbonden zijn met een arbeidsovereenkomst, ambtenaar zijn in de publieke sector of een activiteit als zelfstandige uitoefenen; - op het moment van de inschrijving voor het vormingsproject #kiesvoordezorg minstens 2 jaar werkervaring kunnen aantonen; - op het moment van de inschrijving voor het vormingsproject #kiesvoordezorg niet reeds in opleiding zijn in een kwalificerend vormingstraject gefinancierd met middelen van fondsen Sociale Maribel of sociale akkoorden voor non-profitsectoren; - slagen in de selectieproef ingericht door het "Intersectoraal Fonds voor de gezondheidsdiensten", in samenwerking met gespecialiseerde selectiebureaus. [Commentaar : Een kandidaat mag per periode van 5 jaar beginnend vanaf de eerste deelname aan de selectieproef maximaal tweemaal deelnemen aan selectietesten.]; - zich inschrijven als kandidaat voor het vormingsproject #kiesvoordezorg vóór de uiterste inschrijvingsdatum, jaarlijks bepaald door de raad van beheer van het "Intersectoraal Fonds voor de gezondheidsdiensten".

Deze toelatingscriteria zullen worden gecontroleerd door de raad van beheer van het "Intersectoraal Fonds voor de gezondheidsdiensten" op basis van een aanvraagformulier ondertekend door de betrokken kandidaat voor het vormingsproject #kiesvoordezorg. Hierbij dient een bewijs van 2 jaar werkervaring te worden toegevoegd.

Art. 4.Rekening houdend met het aantal financierbare plaatsen kan de raad van beheer van het "Intersectoraal Fonds voor de gezondheidsdiensten" een orde van prioriteit op de kandidaturen toepassen voor de toegang tot het vormingstraject #kiesvoordezorg.

De raad van beheer zal rekening houden met volgende selectiecriteria : 1. De testresultaten;2. Kandidaten die op het moment van de aanvraag reeds slaagden voor een deel van de opleiding, krijgen voorrang.Hieronder wordt verstaan : a. Voor het Nederlandstalig onderwijs : - Binnen de bacheloropleiding tot verpleegkunde moet de kandidaat reeds geslaagd zijn voor 60 studiepunten; - Binnen de graduaatsopleiding tot verpleegkunde moet de kandidaat reeds geslaagd zijn voor de modules initiatie en basiszorg; - Binnen de opleiding tot zorgkundige moet de kandidaat reeds geslaagd zijn voor 450 lesuren; b. Voor het Franstalig en Duitstalig onderwijs : - Binnen de bacheloropleiding en de graduaatsopleiding tot verpleegkunde moet de kandidaat reeds geslaagd zijn voor 60 studiepunten of een equivalent daarvan; - Binnen de opleiding tot zorgkundige moet de kandidaat reeds geslaagd zijn voor 450 lesuren; 3. Het beschikbare budget. Elke kandidaat wordt op de hoogte gebracht van het resultaat van de selectieprocedure.

Art. 5.De raad van beheer van het "Intersectoraal Fonds voor de gezondheidsdiensten" is bevoegd om alle beslissingen te nemen die noodzakelijk zijn voor de opvolging en het goede verloop van het vormingsproject.

De arbeidsovereenkomst

Art. 6.§ 1. Het "Intersectoraal Fonds voor de gezondheidsdiensten" stelt een lijst op met werkgevers die wensen deel te nemen aan het vormingsproject #kiesvoordezorg. Deze lijst wordt verstuurd naar de geselecteerde kandidaten. § 2. Elke geselecteerde kandidaat contacteert één of meerdere werkgevers naar keuze uit deze lijst met als doel een sollicitatiegesprek te voeren met het oog op een aanwerving in het kader van dit vormingsproject. Het is mogelijk dit contact te leggen met een werkgever die niet op de lijst voorkomt, op voorwaarde dat deze werkgever behoort tot het toepassingsgebied van deze collectieve arbeidsovereenkomst. § 3. Bij onderling akkoord wordt de geselecteerde kandidaat bij de werkgever aangeworven met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur waarvan de ingangsdatum samenvalt met de eerste schooldag van de opleiding waarvoor de kandidaat werd geselecteerd. § 4. Deze arbeidsovereenkomst bevat volgende clausule : "Zonder afbreuk te doen aan de wettelijke bepalingen met betrekking tot ontslag, is de werkgever er niet toe gehouden de "werknemer in opleiding" (cfr. het vormingsproject #kiesvoordezorg) aansluitend in dienst te houden indien de werknemer zelf stopt met het project, indien de werknemer niet slaagt voor de opleiding of indien de werkgever niet beschikt over een tewerkstellingsplaats bij het einde van de opleiding. Deze omstandigheden zijn voldoende reden om de overeenkomst te beëindigen met een wettelijke opzegtermijn.". § 5. Na de ondertekening van deze arbeidsovereenkomst dient de geselecteerde kandidaat voor het vormingsproject #kiesvoordezorg, indien nodig, zijn arbeidsovereenkomst bij de vorige werkgever te beëindigen conform de wettelijke bepalingen.

De keuze van de opleidingsvertrekker

Art. 7.De geselecteerde kandidaat mag zich inschrijven in een school naar keuze, maar enkel voor de opleiding waarvoor hij een akkoord kreeg van het "Intersectoraal Fonds voor de gezondheidsdiensten".

Statuut van de werknemer in opleiding

Art. 8.§ 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst verleent aan de werknemers die aangeworven worden binnen het kader van dit vormingsproject, een recht om met behoud van het loon een opleiding tot zorgkundige of verpleegkundige te volgen in het voltijds onderwijs of van het onderwijs voor sociale promotie. § 2. De werknemer die aangeworven wordt binnen het kader van dit vormingsproject, heeft het recht afwezig te zijn tijdens de volledige opleidingsperiode vanaf het begin ervan tot de laatste effectieve schooldag (jaarlijkse vakantie niet inbegrepen) met behoud van zijn loon dat op de gewone tijdstippen betaald wordt, om de lessen te volgen, de examens af te leggen en de stages door te maken. De stages worden, zo veel als mogelijk, gevolgd bij de werkgever van de werknemer in opleiding.

Door een hervorming van het schoolritme binnen de scholen erkend door de Franse Gemeenschap, wordt de zomervakantie van deze scholen ingekort tot 6 weken. Hierdoor zijn niet alle werknemers, die een opleiding volgen in een school erkend door de Franse Gemeenschap, in de mogelijkheid om tijdens deze periode 4 weken bij hun werkgever te werken. Deze werknemers moeten dan het saldo "niet gewerkte dagen" compenseren tijdens de andere schoolvakanties van datzelfde schooljaar.

Art. 9.De werknemer in opleiding heeft recht op alle van toepassing zijnde loon- en arbeidsvoorwaarden, met dien verstande dat hij tijdens de volledige opleidingsduur betaald wordt volgens de loonschalen zoals bepaald in bijlage van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Art. 10.In voorkomend geval worden de afwezigheidsperiodes voor het volgen van de lessen beschouwd als zijnde gelijkgesteld voor wat betreft de eindejaarspremie en de attractiviteitspremie.

Art. 11.De collectieve arbeidsovereenkomst in verband met de terugbetaling van de vervoerskosten blijft van toepassing voor de verplaatsing van de woonplaats naar de plaats van de onderwijsinstelling.

Art. 12.Elke geselecteerde kandidaat die een opleiding start in het project #kiesvoordezorg, ontvangt in het eerste schooljaar eenmalig een studiebeurs van 1 200 EUR. Deze studiebeurs geldt als forfaitaire tussenkomst in de schoolkosten (inschrijvingsgeld, materiaal, studieboeken,...) en/of de kosten voor kinderopvang.

Het bedrag van deze eenmalige studiebeurs bedraagt 600 EUR wanneer de geselecteerde kandidaat bij de aanvang van de opleiding reeds voldoet aan de erkenningscriteria voor de uitoefening van het beroep van zorgkundige zoals bepaald in het koninklijk besluit van 12 januari 2006Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 12/01/2006 pub. 06/04/2006 numac 2005012802 bron federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 juli 2001, gesloten in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, betreffende de arbeidsvoorwaarden sluiten.

Procedure en modaliteiten

Art. 13.§ 1. Om het loon te ontvangen, legt de werknemer aan zijn werkgever én het "Intersectoraal Fonds voor de gezondheidsdiensten", voor ieder studiejaar het bewijs voor van zijn inschrijving op de lessen (attest van regelmatige inschrijving afgeleverd door de onderwijsinstelling). § 2. De aanvraag betreffende een schooljaar moet bij de werkgever worden ingediend ten laatste op 31 oktober van het betreffende jaar. § 3. De werknemer zal bovendien aan zijn werkgever én het "Intersectoraal Fonds voor de gezondheidsdiensten" de getuigschriften van nauwgezetheid voorleggen die door de onderwijsinstelling worden afgeleverd aan het einde van ieder kwartaal. Indien hij niet in het bezit is van dit document is de werkgever gerechtigd het recht op loon voor het volgende kwartaal te ontzeggen.

Art. 14.Verliest het recht op betaalde afwezigheid voor het volgen van opleiding : - de werknemer die in de cursussen ongewettigd afwezig was voor meer dan één tiende van de duur ervan; - de werknemer die na de tweede zittijd niet is geslaagd voor het studiejaar/semester waarvoor hij is ingeschreven (dubbelen is niet mogelijk behalve in gevallen erkend door de hierna vermelde raad van beheer).

Commentaar : Het starten door de werknemer van een nieuwe en bijkomende professionele activiteit als werknemer, zelfstandige of ambtenaar na de aanvaarding van zijn kandidatuur is niet verboden, voor zover deze activiteit de kansen om te slagen voor de opleiding niet in gevaar brengt.

Deze activiteit kan echter in geen geval een geldige reden zijn voor afwezigheid van de lessen en de stages en als verklaring gegeven worden voor het niet slagen in academiejaar/semester om zodoende dat academiejaar/semester opnieuw te kunnen afleggen binnen de bepalingen van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.

Art. 15.De controle op de nauwgezetheid en het gebruik van het verlof wordt uitgeoefend door de raad van beheer van het "Intersectoraal Fonds voor de gezondheidsdiensten".

Tewerkstelling na de opleiding

Art. 16.Na het succesvol doorlopen van de opleiding wordt de werknemer tewerkgesteld als zorgkundige of verpleegkundige en betaald conform de loonschaal die van toepassing is voor de functie die wordt uitgeoefend. De studiejaren in het kader van het vormingsproject #kiesvoordezorg worden meegenomen voor het bepalen van de geldelijke anciënniteit in de op de uitgeoefende functie van toepassing zijnde loonschaal.

Financiering van het loon en de studiebeurs van de werknemer in opleiding

Art. 17.Het "Intersectoraal Fonds voor de gezondheidsdiensten" financiert de loonkost van de werknemer gedurende de volledige opleidingsduur. - Voor de werknemers die een opleiding tot zorgkundige volgen, bedraagt de maximale jaarlijkse loonkostsubsidie 46 156,56 EUR per werknemer in opleiding; - Voor de werknemers die een opleiding tot verpleegkundige volgen, wordt de maximale jaarlijkse loonkostsubsidie per werknemer in opleiding als volgt vastgelegd :

Ancienneté

Subvention salariale maximale FINSS

Anciënniteit

Maximum loonsubsidie IFG

0

46 156,56

0

46 156,56

1

48 976,21

1

48 976,21

2

49 927,65

2

49 927,65

3

50 824,86

3

50 824,86


De maximale jaarlijkse loonkostsubsidie bij 0 jaar anciënniteit bedraagt 47 968,94 EUR in het geval de werknemer in opleiding bij de aanvang van de opleiding reeds voldoet aan de erkenningscriteria voor de uitoefening van het beroep van zorgkundige zoals bepaald in het koninklijk besluit van 12 januari 2006Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 12/01/2006 pub. 06/04/2006 numac 2005012802 bron federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 juli 2001, gesloten in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, betreffende de arbeidsvoorwaarden sluiten.

De subsidiebedragen vermeld in dit artikel volgen de conventioneel overeengekomen aanpassingen en de indexaanpassingen die voorzien zijn in de sectorale collectieve arbeidsovereenkomsten.

Art. 18.Het "Intersectoraal Fonds voor de gezondheidsdiensten" financiert de forfaitaire studiebeurs van 1 200 EUR of 600 EUR, conform de bepalingen in artikel 12, die door de werkgever aan de werknemer in opleiding wordt betaald in het eerste jaar van de opleiding.

Art. 19.Het "Intersectoraal Fonds voor de gezondheidsdiensten" financiert, in voorkomend geval, de wettelijke opzegtermijn, indien de werknemer in opleiding de opleiding beëindigt vóór het einde van de opleiding (cfr. clausule in de arbeidsovereenkomst in artikel 6, § 4 van deze collectieve arbeidsovereenkomst).

Art. 20.De toepassing van deze overeenkomst wordt toevertrouwd aan de raad van beheer van het fonds voor bestaanszekerheid genaamd "Intersectoraal Fonds voor de gezondheidsdiensten", opgericht door het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten bij collectieve arbeidsovereenkomst van 11 februari 2019, geregistreerd onder het nummer 151116/CO/330 (koninklijk besluit van 16 juni 2019 - Belgisch Staatsblad van 9 juli 2019).

Duur

Art. 21.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2023 en treedt buiten werking op 31 december 2027.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 10 januari 2022, gesloten in het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten, betreffende het vormingsproject #kiesvoordezorg, geregistreerd onder het nummer 173410/CO/330.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 12 juli 2023.

De Minister van Werk, P.-Y. DERMAGNE

Bijlage bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 13 februari 2023, gesloten in het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten, betreffende het vormingsproject #kiesvoordezorg De werknemer aangeworven in het kader van het vormingsproject #kiesvoordezorg wordt tijdens de opleiding betaald conform de loonschalen opgenomen in deze bijlage. De loonschalen zijn terug te vinden in de diverse collectieve arbeidsovereenkomsten afgesloten in het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten.

Voor de federale gezondheidsdiensten en de geregionaliseerde sectoren in Vlaanderen vanaf fase 2 van de uitrol van het IFIC-loonmodel, voor de bicommunautaire gezondheidsinrichtingen en -diensten in Brussel en de geregionaliseerde sectoren in Brussel, Wallonië en de Duitstalige Gemeenschap : - Opleiding zorgkundige : IFIC-doelbarema categorie 10 aan 0 jaar anciënniteit; - Opleiding verpleegkunde : IFIC-doelbarema, conform onderstaande tabel :

Ancienneté

Code barémique

Anciënniteit

Baremacode

0

Le barème-cible IFIC catégorie 10

0

IFIC-doelbarema categorie 10

1

Le barème-cible IFIC catégorie 11

1

IFIC-doelbarema categorie 11

2

Le barème-cible IFIC catégorie 11

2

IFIC-doelbarema categorie 11

3

Le barème-cible IFIC catégorie 11

3

IFIC-doelbarema categorie 11


De werknemer aangeworven in het kader van het vormingsproject #kiesvoordezorg die bij de aanvang van de opleiding reeds voldoet aan de erkenningscriteria voor de uitoefening van het beroep van zorgkundige zoals bepaald in het koninklijk besluit van 12 januari 2006Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 12/01/2006 pub. 06/04/2006 numac 2005012802 bron federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 juli 2001, gesloten in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, betreffende de arbeidsvoorwaarden sluiten, heeft van bij aanvang van de arbeidsovereenkomst recht op een verloning conform IFIC-doelbarema categorie 11.

Voor de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk en de residuaire sector : - Opleiding zorgkundige : loonschaal categorie 2 voor het verplegingspersoneel aan 0 jaar anciënniteit; - Opleiding verpleegkunde : de loonschalen zoals opgenomen in onderstaande tabel :

Ancienneté

Code barémique

Anciënniteit

Baremacode

0

Barème catégorie 2 personnel soignant

0

Loonschaal categorie 2 verplegingspersoneel

1

Barème catégorie 3 personnel soignant

1

Loonschaal categorie 3 verplegingspersoneel

2

Barème catégorie 3 personnel soignant

2

Loonschaal categorie 3 verplegingspersoneel

3

Barème catégorie 3 personnel soignant

3

Loonschaal categorie 3 verplegingspersoneel


De werknemer aangeworven in het kader van het vormingsproject #kiesvoordezorg die bij de aanvang van de opleiding reeds voldoet aan de erkenningscriteria voor de uitoefening van het beroep van zorgkundige zoals bepaald in het koninklijk besluit van 12 januari 2006Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 12/01/2006 pub. 06/04/2006 numac 2005012802 bron federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 juli 2001, gesloten in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, betreffende de arbeidsvoorwaarden sluiten, heeft van bij aanvang van de arbeidsovereenkomst recht op een verloning conform loonschaal categorie 3 verplegingspersoneel.

Deze lonen volgen de conventioneel overeengekomen aanpassingen en de indexaanpassingen.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 12 juli 2023.

De Minister van Werk, P.-Y. DERMAGNE

^