Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 12 februari 2008
gepubliceerd op 21 februari 2008

Koninklijk besluit tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Nationale Commissie Tandheelkundigen-Ziekenfondsen

bron
federale overheidsdienst sociale zekerheid
numac
2008022103
pub.
21/02/2008
prom.
12/02/2008
ELI
eli/besluit/2008/02/12/2008022103/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

12 FEBRUARI 2008. - Koninklijk besluit tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Nationale Commissie Tandheelkundigen-Ziekenfondsen


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, inzonderheid op artikel 50, § 2;

Gelet op het voorstel van de Nationale Commissie Tandheelkundigen-Ziekenfondsen geformuleerd op 9 januari 2008;

Op de voordracht van Onze Minister van Sociale Zekerheid en Volksgezondheid, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Het als bijlage bij dit besluit gevoegde huishoudelijk reglement van de Nationale Commissie Tandheelkundigen-Ziekenfondsen wordt goedgekeurd.

Art. 2.Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.

Art. 3.Onze Minister van Sociale Zaken is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 12 februari 2008.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Mevr. L. ONKELINX

Bijlage bij het koninklijk besluit van 12 februari 2008 tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Nationale Commissie Tandheelkundigen-Ziekenfondsen HUISHOUDELIJK REGLEMENT Bijeenroeping

Artikel 1.De Nationale commissie tandheelkundigen-ziekenfondsen wordt in zitting bijeengeroepen door de Voorzitter, hetzij op zijn initiatief, hetzij op verzoek van de Minister van Sociale Zaken, hetzij op vraag van ten minste drie leden; die vraag moet schriftelijk of per e-mail worden gedaan en het onderwerp van de vergadering vermelden; de bijeenroeping vermeldt in elk geval de dagorde van de zitting. De Voorzitter kan zijn bijeenroepingsrecht overdragen aan een door hem aangewezen ambtenaar.

Wanneer een zitting wordt bijeengeroepen op dringend verzoek van ten minste drie leden, heeft zij plaats binnen de acht werkdagen na dit verzoek.

Artikel 2.De leden worden schriftelijk en per e-mail bijeengeroepen en de bijeenroeping wordt ondertekend hetzij door de Voorzitter, hetzij door de Secretaris, hetzij door de Adjunct-Secretaris in afwezigheid van de Secretaris.

De bijeenroepingen worden verzonden ten minste drie werkdagen vóór de datum van de zitting.

Zetel

Artikel 3.De zittingen worden gehouden op de zetel van het RIZIV, Dienst voor geneeskundige verzorging Tervurenlaan 211, te 1150 Brussel of op elke andere plaats waartoe door de Commissie wordt besloten. Ze zijn niet openbaar. De leden van de Nationale commissie, de eventuële assistenten en de agenten van het RIZIV die de zittingen bijwonen, zijn ertoe gehouden het vertrouwelijk karakter van de behandelde documenten alsmede van de beraadslagingen te eerbiedigen.

Artikel 4.De werkende leden en de plaatsvervangende leden aangewezen door hun organisatie, en wier contactgegevens aan het Secretariaat meedegedeeld worden, worden ter zitting opgeroepen.

Een lid dat bevoegd is om zitting te houden, mag zich echter met de instemming van de Voorzitter en van zijn groep laten bijstaan door ieder persoon die hij aanwijst : het aantal van die personen mag echter zonder de instemming van de Commissie niet hoger zijn dan vijf voor ieder van de vertegenwoordigde groepen. Het begrip groep geldt afzonderlijk voor alle vertegenwoordigers van het tandheelkundigenkorps samen en alle verzekeringsinstellingen samen.

Voorts kan de Commissie met het oog op het behandelen van bijzondere technische problemen, personeelsleden van het RIZIV of ieder persoon van wie zij oordeelt dat hij haar kan voorlichten, ter zitting oproepen.

Artikel 5.De Commissie houdt deugdelijk zitting indien van elke groep ten minste zes leden aanwezig zijn van de tien die gemachtigd zijn zitting te houden.

Agenda

Artikel 6.De agenda van de zittingen wordt vastgesteld door de Voorzitter en komt voor in de bijeenroeping. Wanneer evenwel een zitting wordt bijeengeroepen op verzoek van ten minste drie leden, herneemt de agenda in elk geval de punten van het verzoek.

Alleen de aangelegenheden welke aan de agenda zijn ingeschreven worden besproken; de volgorde van de behandeling ervan kan worden gewijzigd indien de meerderheid van de leden van elke groep daartoe de wens uitdrukt.

De Commissie mag echter bij gewone meerderheid in beide groepen, beslissen een punt in bespreking te brengen dat niet op de agenda voorkomt. In dat geval mag de definitieve stemming pas plaatshebben in de eerste daaropvolgende zitting, behoudens wanneer, indien alle leden aanwezig zijn, de Commissie daarover anders beslist.

Stemmingen Article 7. Alleen de werkende leden en de plaatsvervangende leden die ze vervangen zijn stemgerechtigd. De stemmingen geschieden bij handopheffing. Er wordt geheim gestemd wanneer dat door ten minste drie leden wordt gevraagd.

Artikel 8.De beslissingen zijn deugdelijk genomen wanneer ze drie vierde bereiken van de stemmen van de leden die de verzekeringsinstellingen vertegenwoordigen en drie vierde van de stemmen van de leden die het Tandheelkundigenkorps vertegenwoordigen.

Als die vereiste aantallen niet worden gehaald, en voor zover de voorstellen de meerderheid krijgen van de stemmen van de leden die de verzekeringsinstellingen vertegenwoordigen en de meerderheid van de stemmen van de leden die de tandheelkundigen vertegenwoordigen, brengt de Voorzitter dezelfde voorstellen ter stemming tijdens een nieuwe zitting die binnen vijftien dagen moet plaatsvinden. Om deze nieuwe zitting bijeen te roepen, zijn de regels bedoeld in artikel 2 niet van toepassing wanneer de meerderheid van de Commissie dit zo beslist. Als de dubbele meerderheid ook in de tweede zitting wordt behaald, zijn de beslissingen aanvaard.

Voorzitterschap van de zitting, secretariaat en notulen

Artikel 9.Een Secretaris en een Adjunct-secretaris worden aangewezen door de Leidend ambtenaar van de Dienst voor geneeskundige verzorging.

Het Secretariaat is belast met de reservering van de vergaderzalen, de verzending van de uitnodigingen per brief en per e-mail, alle aspecten met betrekking tot de praktische organisatie van de zitting en het opstellen van de notulen ervan : die worden zo snel mogelijk en in principe vóór de vergadering die volgt op die waarover de notulen gaan, in het Frans en in het Nederlands, aan de werkende en plaatsvervangende leden opgestuurd.

Artikel 10.De notulen van een zitting worden op de volgende zitting ter goedkeuring voorgelegd in zoverre ze ten minste drie werkdagen vóór de dag van die zitting aan de leden zijn toegezonden. Zo niet, wordt het onderzoek met het oog op de goedkeuring ervan verdaagd tot de eerste daaropvolgende zitting. De notulen worden door de Voorzitter en de Secretaris of, in geval van afwezigheid van deze, door de Adjunct-secretaris getekend.

Artikel 11.In geval de Voorzitter verhinderd is, zit een door hem aangewezen ambtenaar de zitting voor.

Schriftelijke raadpleging

Artikel 12.Voor de minder belangrijke dringende zaken is de Voorzitter gemachtigd om de leden schriftelijk of per e-mail te raadplegen. Het Secretariaat van de Nationale commissie is belast met die raadpleging. De antwoordtermijn wordt vastgelegd door de Voorzitter en mag niet minder dan 4 werkdagen (zater-,zon- en feestdagen van de Federale administratie worden niet als werkdagen beschouwd). Wanneer ten minste drie stemgerechtigde leden van een van de twee groepen de Voorzitter binnen die termijn van vier werkdagen meedelen dat ze een schriftelijke raadpleging weigeren, wordt het betrokken punt op de agenda van de eerstkomende zitting van de Nationale commissie geplaatst.

Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 12 februari 2008.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Mevr. L. ONKELINX

^