Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 11 maart 2008
gepubliceerd op 17 april 2008

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 2 juli 2007, gesloten in het Paritair Comité voor het havenbedrijf, houdende de sectorale afwijking betreffende de werkkledij voorzien in het koninklijk besluit van 6 juli 2004 betreffende de werkkledij

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2008012363
pub.
17/04/2008
prom.
11/03/2008
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

11 MAART 2008. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 2 juli 2007, gesloten in het Paritair Comité voor het havenbedrijf, houdende de sectorale afwijking betreffende de werkkledij voorzien in het koninklijk besluit van 6 juli 2004 betreffende de werkkledij (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor het havenbedrijf;

Op de voordracht van Onze Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 2 juli 2007, gesloten in het Paritair Comité voor het havenbedrijf, houdende de sectorale afwijking betreffende de werkkledij voorzien in het koninklijk besluit van 6 juli 2004 betreffende de werkkledij.

Art. 2.Onze Minister van Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 11 maart 2008.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werk, J. PIETTE _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor het havenbedrijf Collectieve arbeidsovereenkomst van 2 juli 2007 Sectorale afwijking betreffende de werkkledij voorzien in het koninklijk besluit van 6 juli 2004 betreffende de werkkledij (Overeenkomst geregistreerd op 9 augustus 2007 onder het nummer 84253/CO/301) Toepassingsgebied

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers die ressorteren onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het havenbedrijf en de havenarbeiders van het algemeen contingent die zij tewerkstellen.

Risico-analyse

Art. 2.Partijen hebben een risico-analyse opgemaakt zoals bedoeld in artikel 8 van het koninklijk besluit van 27 maart 1998 en goedgekeurd in de respectievelijke havens : - Antwerpen : Gemeenschappelijk Comité voor Preventie en Bescherming op 2 mei 2007; - Zeebrugge : Veiligheidscommissie niveau III op 1 februari 2007; - Gent : Gemeenschappelijk Comité voor Preventie en Bescherming op 28 februari 2007; - Oostende-Nieuwpoort : Veiligheidscommissie niveau III op 27 maart 2007; - Brussel-Vilvoorde : Collectieve arbeidsovereenkomst van 29 juni 2007 houdende een risico-analyse betreffende de werkkledij.

Sectorale afwijking

Art. 3.Partijen gaan akkoord af te wijken van het verbod dat de werknemer zelf instaat voor de reiniging, de herstelling en het onderhoud van zijn eigen werkkledij, voorzien in artikel 6 van het koninklijk besluit van 6 juli 2004 betreffende de werkkledij. Uit de risico-analyse, als bijlage bij deze collectieve arbeidsovereenkomst, blijkt dat de werkkledij geen risico vormt voor de gezondheid van de werknemer en zijn directe omgeving.

Art. 4.Partijen gaan akkoord af te wijken van het verbod voor de werknemer om zijn werkkledij mee naar huis te nemen, voorzien in artikel 7 van het koninklijk besluit van 6 juli 2004 betreffende de werkkledij. Uit de risico-analyse, aangehecht bij deze collectieve arbeidsovereenkomst, blijkt dat de werkkledij geen risico vormt voor de gezondheid van de werknemer en zijn directe omgeving.

Art. 5.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 2 juli 2007 en geldt voor onbepaalde duur. Elk van de ondertekenende partijen kan ze opzeggen mits het betekenen bij een ter post aangetekende brief, van een opzeggingstermijn van 3 maanden aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het havenbedrijf.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 11 maart 2008.

De Minister van Werk, J. PIETTE

Bijlage aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 2 juli 2007, gesloten in het Paritair Comité voor het havenbedrijf, houdende de sectorale afwijking betreffende werkkledij voorzien in het koninklijk besluit van 6 juli 2004 betreffende de werkkledij Risico-analyse/Procedure gecontamineerde werkkledij I. Context Koninklijk besluit over het gebruik van werkkledij, mee naar huis nemen en zelf wassen.

II. Risico - kledij kan alleen gecontamineerd worden bij lekkage of bij de behandeling van gevaarlijke goederen in bulk; - kledij die gecontamineerd is door gezondheidsgevaarlijke producten houdt potentieel risico in voor alle personen die ermee in contact kunnen komen (andere personen in auto/bus, gezinsleden, wasserijpersoneel); - bij de ongecontroleerde reiniging kan milieuverontreiniging optreden.

III. Preventie Alle betrokkenen - kennis van de risico's van gevaarlijke producten via opleiding; - herkennen van de risico's door etikettering : opleiding/brochures/ etiketten; - kennis van de procedure wat te doen bij lekkage (algemeen via opleiding/brochure); - kennis van de eventueel bijkomend te gebruiken beschermingskleding (persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's).

Hiërarchische lijn - voorbereiding van het werk - transportgevaarlijke producten via documenten/etiketten > PBM's; - andere gevaarlijke producten via etiketinformatie (EG-etikettering) > PBM's - verpakkingscontrole; toepassen van de geschikte behandelingsmethode; - toepassen van de lekkageprocedure (bedrijfs- en situatiegebonden); - werknemers informeren en sensibiliseren via overleg op de werkvloer;

IV. Interventie Wanneer toch contaminatie is ontstaan ondanks de preventiemaatregelen - indien nodig EHBO toepassen (reinging/ontsmetting huid...) - gecontamineerde kledij op het bedrijf verzamelen en op een gepaste wijze laten afvoeren/reinigen; - laten zorgen voor reservekledij voor de betrokkenen; - werkgever zorgt voor vervanging van niet meer bruikbare persoonlijke werkkledij.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 11 maart 2008.

De Minister van Werk, J. PIETTE

^