gepubliceerd op 12 december 2001
Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 31 maart en 17 mei 1999, gesloten in het Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw, betreffende het minimumbarema van de metaalsector voor het Land van Waas
10 NOVEMBER 2001. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 31 maart en 17 mei 1999, gesloten in het Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw, betreffende het minimumbarema van de metaalsector voor het Land van Waas (1)
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;
Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw;
Op de voordracht van Onze Minister van Werkgelegenheid, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 31 maart en 17 mei 1999, gesloten in het Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw, betreffende het minimumbarema in de metaalsector voor het Land van Waas.
Art. 2.Onze Minister van Werkgelegenheid is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 10 november 2001.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw Collectieve arbeidsovereenkomst van 31 maart en 17 mei 1999 Minimumbarema in de metaalsector voor het Land van Waas (Overeenkomst geregistreerd op 9 juli 1999 onder het nummer 51362/CO/111.01.02) HOOFDSTUK I. - Algemeenheden
Artikel 1.Toepassingsgebied 1. In de hierna volgende tekst wordt met arbeiders de mannelijke en de vrouwelijke arbeiders bedoeld.2. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de arbeiders van de ondernemingen, gevestigd in het Land van Waas, welke ressorteren onder het Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw, met uitsluiting van de ondernemingen die metalen bruggen en gebinten monteren en met uitsluiting van de ondernemingen bedoeld in artikel 4, punt 5.3. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is afgesloten in uitvoering van artikel 6 van de overeenkomst arbeiders voor het Land van Waas 1992.
Art. 2.Duurtijd Deze collectieve arbeidsovereenkomst geldt voor onbepaalde duur. Zij kan evenwel opgezegd worden met een opzegtermijn van 6 maanden, door de opzeggende partij te betekenen per aangetekende brief aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw. HOOFDSTUK II. - Uitwerking
Art. 3.Technische omkadering en huishoudelijk reglement 1. Het minimumbarema is gekoppeld aan de classificatiemethode van FABRIMETAL voor de arbeiders.Deze functieclassificatie bevat 11 klassen : Klasse 1 : Zeer lichte repeterende productiearbeid onder sterk toezicht;
Klasse 2 : Lichte repeterende productiearbeid onder toezicht;
Klasse 3 : Zeer lichte, gevarieerde productiearbeid;
Klasse 4 : Lichte gevarieerde productiearbeid;
Klasse 5 : Minder lichte gevarieerde productiearbeid;
Klasse 6 : Gespecialiseerde productiearbeid;
Klasse 7 : Hoog gespecialiseerde productiearbeid;
Klasse 8 : Eenvoudige vakarbeid;
Klasse 9 : Vakarbeid;
Klasse 10 : Gespecialiseerde vakarbeid;
Klasse 11 : Hooggespecialiseerde vakarbeid. 2. Huishoudelijk reglement van de Paritaire Technische Classificatiecommissie In uitvoering van de provinciale collectieve arbeidsovereenkomst arbeiders 1992 voor het Land van Waas, wordt een Paritaire Technische Classificatiecommissie, hierna "PTC" genoemd, samengesteld.Hierin zetelen de experten van de classificatiecommissie Land van Waas : André DEFOORT, FABRIMETAL Oost- en West-Vlaanderen;
Leo VERMEULEN, ACV-CCMB;
Martin VAN CAUWENBERGH, ABVV-CMB;
Yves VERGEYLEN, CGSLB. De PTC komt enkel tussen bij betwistingen met betrekking tot de klassetoekenning volgens de FABRIMETAL-methode, gekoppeld aan het minimumbarema, in uitvoering van bovenvermelde collectieve arbeidsovereenkomst.
De opdracht en werking van de PTC bestaat in het hiernavolgende : Om de betwisting binnen de PTC te behandelen moet de volgende informatie schriftelijk door de betwistende partij overgemaakt worden aan de commissie op het adres van FABRIMETAL Oost- en West-Vlaanderen, ter attentie van de heer André DEFOORT, Tramstraat 61, 9052 Gent/Zwijnaarde : - de betwiste functie; - een functiebeschrijving waarmee alle partijen zich schriftelijk akkoord verklaren omtrent de inhoud; - technische argumenten ter toelichting van de standpunten.
De PTC behoudt zich echter het recht voor om bijkomende schriftelijke toelichtingen op te vragen.
Binnen de drie maanden na ontvangst van het dossier doet de PTC uitspraak. Het resultaat, ondertekend door de leden van de PTC, wordt schriftelijk overgemaakt aan de betrokken partijen. Ongeacht de mogelijk verdere procedure (zie hieronder) treedt de klasse met het daaraan gekoppelde minimumloon in werking vanaf de datum van ontvangst van het dossier bij de commissie.
Binnen de maand na bekendmaking van de eerste beslissing kan gemotiveerd beroep aangetekend worden tegen deze beslissing. Hiervan brengt de meest gerede partij de commissieleden schriftelijk op de hoogte, volgens een gestandaardiseerd beroepsformulier. Wordt binnen deze termijn geen beroep ingediend, dan is de eerste beslissing definitief en moet zij in uitvoering gebracht worden volgens de hierboven bepaalde modaliteiten.
Binnen de maand na het aantekenen van beroep, zullen de commissieleden, de betwiste functie(s) eventueel ter plaatse in de onderneming observeren. Een verslag, met de beslissing over de toe te kennen klasse, wordt opnieuw schriftelijk overgemaakt aan de diverse partijen. Deze beslissing is definitief en moet in uitvoering gebracht worden volgens de bepaalde modaliteiten. Verder beroep is niet meer mogelijk.
Art. 4.Minimumbarema 1. Onderstaande uurlonen zijn uitgedrukt in het stelsel van de 38-urenweek en vastgesteld op 31 maart 1999. Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 2. De uurlonen voorzien in het minimumbarema evolueren in de toekomst enkel door de indexaanpassingen en loonsverhogingen voorzien in de nationale en/of gewestelijke collectieve arbeidsovereenkomsten.Bij toepassing van dit gegeven zal de berekening van de bekomen centiemen gebeuren tot op twee cijfers na de komma. Het tweede cijfer na de komma wordt naar beneden afgerond als, het derde cijfer na de komma lager is dan 5; en naar boven afgerond als het 5 of meer bedraagt. 3. De invoering en toepassing van dit minimumbarema mag geen aanleiding geven tot algemene verschuiving van de loonschalen en van de effectief uitbetaalde lonen die dit peil bereiken, en mag niet leiden tot het verstoren van de bestaande loonspanningen.4. Voor het overeengekomen minimumbarema is vervolgens geen horizontale en verticale uitbreiding mogelijk.5. Het minimumbarema is enkel van toepassing op de ondernemingen die geen functieclassificatie met een eigen barema hebben, voortvloeiend uit een collectieve arbeidsovereenkomst of een overeenkomst op bedrijfsvlak.
Art. 5.Slotbepalingen De partijen komen overeen dat door de invoering van dit minimumbarema het minimumbarema van de vroegere sector UNIMETAL opgeheven wordt. De syndicale organisaties zullen dit per aangetekende brief bevestigen aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw.
De partijen zijn eveneens akkoord dat door de invoering van dit minimumbarema, de minimumlonen en de classificatie, destijds overeengekomen voor het Land van Waas met de beroepsorganisatie NAVEMETAAL, dienen te vervallen.
De syndicale organisaties hebben terzake een aangetekende brief verstuurd aan NAVEMETAAL. Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 10 november 2001.
De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX