gepubliceerd op 29 april 2008
Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 18 april 2007, gesloten in het Paritair Comité voor het verzekeringswezen, tot vaststelling van de statuten van FOPAS, het "Fonds voor bevordering van de werkgelegenheid en de opleiding in de verzekeringssector"
10 MAART 2008. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 18 april 2007, gesloten in het Paritair Comité voor het verzekeringswezen, tot vaststelling van de statuten van FOPAS, het "Fonds voor bevordering van de werkgelegenheid en de opleiding in de verzekeringssector" (1)
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 7 januari 1958 betreffende de fondsen voor bestaanszekerheid, inzonderheid op artikel 2;
Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;
Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor het verzekeringswezen;
Op de voordracht van Onze Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 18 april 2007, gesloten in het Paritair Comité voor het verzekeringswezen, tot vaststelling van de statuten van FOPAS, het "Fonds voor bevordering van de werkgelegenheid en de opleiding in de verzekeringssector".
Art. 2.Onze Minister van Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 10 maart 2008.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werk, J. PIETTE _______ Nota (1) Verwijzingen naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 7 januari 1958, Belgisch Staatsblad van 7 februari 1958. Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.
Bijlage Paritair Comité voor het verzekeringswezen Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 april 2007 Vaststelling van de statuten van FOPAS, het "Fonds voor bevordering van de werkgelegenheid en de opleiding in de verzekeringssector" (Overeenkomst geregistreerd op 21 mei 2007 onder het nummer 82896/CO/306) Memorie van toelichting Deze collectieve arbeidsovereenkomst actualiseert de in 1991 opgestelde statuten van FOPAS, zoals opgenomen in de collectieve arbeidsovereenkomst van 21 juni 1999 (1) en in die van 3 april 2006 (2). Deze collectieve arbeidsovereenkomst annuleert en vervangt die laatste.
Zoals bepaald in het sectorakkoord 2005-2006 (3) behoudt FOPAS zijn klassieke opdracht om risicogroepen op te leiden, maar krijgt FOPAS daarnaast een nieuwe opdracht in het kader van de beroepsherinschakeling van ontslagen werknemers.
De statuten en de financiering van FOPAS blijven losgekoppeld conform de collectieve arbeidsovereenkomst van 3 april 2006. De financiering is immers tijdelijk en is het voorwerp van een specifieke overeenkomst (4) (doorgaans tweejarig), terwijl de statuten stabieler zijn en, in tegenstelling tot de financiering, voor onbepaalde duur gesloten zijn. Eerste deel. - Algemene bepalingen Toepassingsgebied
Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing : § 1. Op de werkgevers en de werknemers van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor het verzekeringswezen, en ; § 2. Op de werknemers die werden ontslagen door een onderneming die onder het paritair comité voor het verzekeringswezen ressorteert, en die in aanmerking komen voor een programma voor beroepsinschakeling georganiseerd op sectoraal niveau en voortvloeiend uit een collectieve arbeidsovereenkomst.
Fonds
Art. 2.Het fonds, waarvan de statuten hieronder zijn vastgelegd, wordt opgericht met toepassing van de wet van 7 januari 1958 op de fondsen voor bestaanszekerheid.
Benaming en zetel
Art. 3.Het "Fonds voor de bevordering van de werkgelegenheid en de opleiding in de verzekeringssector", hierna FOPAS genoemd, heeft zijn zetel in de agglomeratie Brussel.
FOPAS werd oorspronkelijk opgericht door de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 juni 1991, gesloten in het paritair comité voor het verzekeringswezen, algemeen verbindend verklaard door het koninklijk besluit van 31 maart 1992 (Belgisch Staatsblad van 16 mei 1992).
Doel
Art. 4.FOPAS heeft tot doel : § 1. Activiteiten inzake opleiding en werkgelegenheid te bevorderen ten behoeve van laaggekwalificeerde of toekomstige werknemers van de sector (zie derde deel van deze collectieve arbeidsovereenkomst). § 2. Mee te werken aan de beroepsherinschakeling van werknemers die door een onderneming van de sector ontslagen worden (zie vierde deel van deze collectieve arbeidsovereenkomst). § 3. Projecten te financieren ter ondersteuning van de positieve acties voor de vrouwen die in de sector tewerkgesteld zijn.
Tweede deel. - Werking en beheer Samenstelling van het beheerscomité
Art. 5.FOPAS wordt beheerd door een beheerscomité dat bestaat uit tien effectieve leden en een gelijk aantal vervangende leden.
De effectieve en vervangende leden van het Paritair Comité voor het verzekeringswezen, die de werkgevers vertegenwoordigen, kiezen uit eigen rang de helft van de leden van het beheercomité; de effectieve en vervangende leden die in datzelfde paritair comité de werknemers vertegenwoordigen, kiezen uit eigen rang de andere helft.
Vervangende leden vervangen afwezige effectieve leden met dezelfde bevoegdheden.
Het mandaat van effectief of vervangend lid eindigt met de ontbinding van het fonds zoals bepaald in artikel 23, door ontslag, door overlijden, samen met het mandaat in het Paritair Comité voor het verzekeringswezen of door ontslag van de verantwoordelijke vakbondsorganisatie. Het vervangende lid beëindigt het mandaat van degene die hij vervangt.
Bevoegdheden van het beheerscomité
Art. 5bis.Het beheerscomité waarborgt de werking van FOPAS en bepaalt het beleid voor het verwezenlijken van haar doel. Het beschikt daartoe over de meest ruime bevoegdheden, met uitzondering van die welke de wet en de statuten voorbehouden aan andere organen. De beslissingen met betrekking tot de aanwerving van personeelsleden, de bepaling van hun vergoedingen en hun ontslag, vallen met name onder de bevoegdheid van het beheerscomité.
Het kan zijn bevoegdheden volledig of gedeeltelijk opdragen aan de voorzitter of aan een of meer bestuurders. Deze personen binden FOPAS alleen binnen de uitoefening van hun mandaat.
Het beheerscomité vertegenwoordigt FOPAS tegenover derden en in rechte, als eiser en als verweerder.
Het beheerscomité brengt verslag uit over zijn beleid aan het Paritaire Comité van de verzekeringsondernemingen overeenkomstig het voorschrift van artikel 22 van de aanwezige statuten.
Aansprakelijkheid van de leden
Art. 6.De leden van het beheerscomité zijn op geen enkele manier persoonlijk aansprakelijk voor de verbintenissen die FOPAS aangaat.
Hun aansprakelijkheid is beperkt tot de uitvoering van het bestuurdersmandaat dat hen toevertrouwd wordt.
Voorzitterschap
Art. 7.Elk jaar kiest het beheerscomité uit eigen rang een voorzitter en een ondervoorzitter.
De mandaten van voorzitter en ondervoorzitter worden beurtelings toegewezen aan iemand die deel uitmaakt van een vakbond en iemand die door Assuralia aangewezen wordt.
Secretariaten dagelijks beheer
Art. 7bis.De persoon, aangeduid door het beheerscomité om de activiteiten van FOPAS te coördineren, de directeur, verzekert ook het secretariaat. Deze persoon is tevens belast met het dagelijks beheer van FOPAS; De modaliteiten van dit beheer zijn gedefinieerd in het intern huishoudelijk reglement.
Regelmaat van de vergaderingen van het beheerscomité
Art. 8.Het beheerscomité komt minstens twee keer per jaar in het gebouw van FOPAS bijeen.
Bovendien komt het comité bijeen telkens wanneer de voorzitter dit nodig acht of op verzoek van een van de organisaties die in het comité vertegenwoordigd zijn.
Aanwezigheidsquorum
Art. 9.Behoudens de toepassing van de in de volgende alinea vermelde volmachtregeling kan het comité van beheer alleen geldig beraadslagen indien er 8 leden aanwezig zijn, van wie de ene helft moet behoren tot de werknemersafvaardiging en minstens de andere helft tot de werkgeversafvaardiging.
Er wordt echter voorzien in een volmachtregeling, waarvan de voorwaarden vastgesteld worden in het huishoudelijk reglement.
Stemquorum
Art. 10.Wanneer er moet worden overgegaan tot stemming, worden de beslissingen genomen bij meerderheid van stemmen uitgebracht binnen elke afvaardiging. Alleen de effectieve of vervangende leden hebben stemrecht, rekening houdend met de eventuele volmacht zoals bedoeld in artikel 9. Het beheerscomité zal een huishoudelijk reglement opstellen, waarin het zijn werkingsvoorwaarden uitvoerig zal beschrijven.
Derde deel. - Opdracht inzake algemene opleidingen van FOPAS Begunstigden
Art. 11.De mogelijke begunstigden van de activiteiten ter bevordering van werkgelegenheid en opleiding zijn de werknemers die, als gevolg van de technologische ontwikkeling of veranderingen in de arbeidsorganisatie, hun betrekking dreigen te verliezen door een gebrek aan basiskennis.
Deze werknemers kunnen op eigen verzoek een opleiding genieten die aan hun behoeften is aangepast.
Alleen het in artikel 5 omschreven beheerscomité is bevoegd om de ontvankelijkheid van een verzoek om opleiding te beoordelen.
Projectcommissie
Art. 12.Het beheerscomité van FOPAS richt een projectcommissie op.
De projectcommissie heeft tot opdracht : - technische en kwalitatief advies te verstrekken over de voorgestelde opleidingsprojecten; - technisch en kwalitatief advies te verstrekken over de dossiers voor fondsenaanvragen die de ondernemingen indienen.
Het beheerscomité bepaalt de samenstelling en de werkingsregels van de projectcommissie.
Een project kan alleen een financiering van FOPAS verkrijgen wanneer het door het beheercomité goedgekeurd is.
Financiering Inning
Art. 13.§ 1. Met toepassing van artikel 7 van de wet van 7 januari 1958 op de fondsen voor bestaanszekerheid zorgt de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid voor de inning en de invordering van de hieronder beoogde bijdragen.
Bijdrage § 2. Het bijdragepercentage wordt vastgesteld in een specifieke sectorale collectieve arbeidsovereenkomst.
Vrijstelling § 3. De storting van de in bovenstaande paragrafen vermelde bijdragen stelt de werkgevers van de verzekeringssector vrij van de bijdrage aan het interprofessioneel fonds dat door de wet ten behoeve van de risicogroepen opgericht werd.
Financiële beperking inzake de zogenaamde verticale projecten
Art. 14.De financiering van een verticaal project mag nooit meer bedragen dan het saldo van de tegoeden van FOPAS na aanzuivering van de schuldvorderingen voor de projecten die al door het beheerscomité aanvaard werden. De omschrijving van een verticaal project is opgenomen in het huishoudelijk reglement.
Beperking van de betoelaging inzake de zogenaamde verticale projecten
Art. 15.Behoudens goedkeuring van het beheerscomité kan een onderneming van FOPAS geen hogere betoelaging krijgen dan het totale bedrag van de bijdragen die zij gestort heeft, na aftrek van haar aandeel in de administratiekosten.
Administratiekosten
Art. 16.De administratiekosten van FOPAS worden elk jaar vastgesteld door het beheerscomité.
Het beheercomité kan zo nodig deze kosten dekken door de interesten op het kapitaal van de gestorte bijdragen en eventueel door een inhouding op die bijdragen waarvan het bedrag vastgesteld wordt door het beheerscomité.
Vierde deel. - Opdracht inzake beroepsherinschakeling van FOPAS Begunstigden
Art. 17.De mogelijke begunstigden van een beroepsherinschakelings-programma zijn de werknemers die door een onderneming uit de sector ontslagen worden en in aanmerking komen voor een beroepsherinschakelings-programma georganiseerd op sectoraal niveau en voortvloeiend uit de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst.
Alleen het in artikel 5 omschreven beheerscomité om de ontvankelijkheid van dergelijke verzoeken te beoordelen.
Herinschakelingscel
Art. 18.Het beheerscomité van FOPAS richt een herinschakelingscel op.
Deze cel heeft tot doel : - te waken over de invoering en de goede uitvoering van een beroepsherinschakelingsprogramma voor ontslagen werknemers, alsook, - het beheerscomité technisch en kwalitatief advies te verstrekken over de herinschakelingsdossiers.
Het beheerscomité bepaalt de samenstelling en de werkingsregels van deze cel.
Financiering
Art. 19.Bij een ontslag voorzien in artikel 17 van deze statuten stort de werkgever van de ontslagen werknemer het bedrag vastgelegd door de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst. Dit bedrag wordt volkomen gescheiden van de bijdragen bestemd voor de opleiding van de laaggekwalificeerde werknemers geboekt (zie derde deel van deze statuten).
Op advies van de herinschakelingscel beslist het beheerscomité over de bestemming van dat bedrag.
Administratiekosten
Art. 20.Het bedrag van de administratiekosten van FOPAS wordt vastgesteld door sectorale collectieve arbeidsovereenkomst. Dit bedrag wordt afgehouden van de storting door de werkgever voorzien in artikel 19.
Vijde deel. - Slotbepalingen Controle
Art. 21.Conform artikel 12 van de wet van 7 januari 1958 op de fondsen voor bestaanszekerheid, gewijzigd door de wet van 18 december 1968, wijst het Paritair Comité voor het verzekeringswezen een accountant aan die het beheer van FOPAS zal controleren. De accountant rapporteert minstens één keer per jaar aan het paritair comité.
Bovendien zal hij het beheerscomité regelmatig op de hoogte brengen van de resultaten van zijn onderzoek en aanbevelingen verstrekken wanneer hij dat noodzakelijk acht.
Balans en rekeningen
Art. 22.Het boekjaar loopt van 1 januari tot 31 december.
De jaarrekening wordt op 31 december afgesloten. Ingevolge het vorige artikel overhandigt zowel het beheerscomité als de door het Paritair Comité voor het verzekeringswezen aangewezen accountant aan het Paritair Comité voor het verzekeringswezen een schriftelijk verslag over de uitvoering van zijn opdracht tijdens het voorbije jaar. De balans en de voornoemde jaarlijkse verslagen moeten uiterlijk in de loop van het tweede kwartaal van het kalenderjaar ter goedkeuring worden voorgelegd aan het Paritaire Comité voor het verzekeringswezen.
Ontbinding
Art. 23.FOPAS wordt van rechtswege ontbonden wanneer alle sommen die het diende te beheren, aangewend en uitbetaald zijn.
Vervanging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 2006
Art. 24.Deze collectieve arbeidsovereenkomst annuleert en vervangt de voornoemde collectieve arbeidsovereenkomst van 3 april 2006.
Geldigheid
Art. 25.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op de dag van ondertekening en wordt voor onbepaalde duur gesloten, zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van artikel 23.
Elke ondertekenende partij kan deze collectieve arbeidsovereenkomst opzeggen met inachtneming van een opzeggingstermijn van zes maanden.
Die opzegging moet per ter post aangetekende brief aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het verzekeringswezen meegedeeld worden.
Huishoudelijk reglement
Art. 26.De aanwezige statuten worden aangevuld en gepreciseerd door een huishoudelijk reglement goedgekeurd door het beheerscomité.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 10 maart 2008.
De Minister van Werk, J. PIETTE _______ Nota's (1) Collectieve arbeidsovereenkomst van 21 juni 1999 tot verlenging van een fonds genaamd "Fonds voor de bevordering van de werkgelegenheid en de opleiding in de verzekeringssector" en vaststelling van de statuten ervan, koninklijk besluit van 5 september 2001, Belgisch Staatsblad van 6 december 2001.(2) Collectieve arbeidsovereenkomst van 3 april 2006 tot vaststelling van de statuten van FOPAS, het "Fonds voor de bevordering van de werkgelegenheid en de opleiding in de verzekeringssector", koninklijk besluit van 14 december 2006, Belgisch Staatsblad van 14 februari 2007.(3) Collectieve arbeidsovereenkomst van 20 december 2006 betreffende het sectorakkoord 2005-2006 en daarbij gevoegde collectieve arbeidsovereenkomst van 20 december 2005 betreffende de vastheid van betrekking 2005-2006. (4) Zo werd de financiering van FOPAS voor 2005-2006 geregeld in een sectorovereenkomst van 27 september 2005, de collectieve arbeidsovereenkomst betreffende de financiering van FOPAS voor 2005-2006, in het kader van risicogroepen.