Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 10 augustus 2015
gepubliceerd op 09 september 2015

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 9 december 2014, gesloten in het Paritair Subcomité voor het stads- en streekvervoer van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest, betreffende de bekendmaking en de mededeling van de werkroosters

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2015202469
pub.
09/09/2015
prom.
10/08/2015
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

10 AUGUSTUS 2015. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 9 december 2014, gesloten in het Paritair Subcomité voor het stads- en streekvervoer van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest, betreffende de bekendmaking en de mededeling van de werkroosters (1)


FILIP, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Subcomité voor het stads- en streekvervoer van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest;

Op de voordracht van de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 9 december 2014, gesloten in het Paritair Subcomité voor het stads- en streekvervoer van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest, betreffende de bekendmaking en de mededeling van de werkroosters.

Art. 2.De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Poitiers, 10 augustus 2015.

FILIP Van Koningswege : De Minister van Werk, K. PEETERS _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Subcomité voor het stads- en streekvervoer van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest Collectieve arbeidsovereenkomst van 9 december 2014 Bekendmaking en mededeling van de werkroosters (Overeenkomst geregistreerd op 5 februari 2015 onder het nummer 125163/CO/328.03) HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1.De onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgever en de werknemers hierna bedoeld die onder het Paritair Subcomité voor het stads- en streekvervoer van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest (paritair subcomité nr. 328.03) vallen.

Met "werknemers" wordt bedoeld : het arbeiders- en bediendepersoneel, zowel vrouwelijk als mannelijk, dat verbonden is door een arbeidsovereenkomst.

De onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst is nochtans niet van toepassing op : - de werknemers die presteren in het kader van een vaste arbeidsduur en vaste werkroosters; - de werknemers die presteren in het kader van een werkrooster "met beurtrol". [Opmerkingen : Dit betekent dat de onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst enkel van toepassing is op de werknemers die presteren in het kader van een variabele arbeidsduur en variabele werkroosters en die "zonder beurtrol" werken.] HOOFDSTUK II. - Bekendmaking en mededeling van de werkroosters

Art. 2.Voorwerp en wettelijk kader Het voorwerp van hoofdstuk II van de onderhavige overeenkomst is de vaststelling van de modaliteiten en termijnen voor de mededeling van de dagelijkse werkroosters aan de werknemers.

De voornaamste wettelijke bepalingen zijn : - De programmawet van 22 december 1989Relevante gevonden documenten type programmawet prom. 22/12/1989 pub. 14/11/2011 numac 2011000693 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Programmawet sluiten (artikel 159); - De wet van 8 april 1965Relevante gevonden documenten type wet prom. 08/04/1965 pub. 15/01/2008 numac 2007001067 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet tot instelling van de arbeidsreglementen sluiten tot instelling van de arbeidsreglementen (artikel 6, § 1, 1°).

Art. 3.Definities De termen die gebruikt worden in hoofdstuk II van de onderhavige overeenkomst moeten geïnterpreteerd worden volgens de begrippen die als volgt gedefinieerd zijn : a. "variabele werkroosters" : het werkrooster is variabel wanneer ofwel de dagelijkse arbeidstijd niet vast is (aantal uren), ofwel het begin en/of het einde van de prestaties niet vast is;ofwel het aantal dagen dat gepresteerd wordt in de loop van de week niet vast is; b. "beurtrol" : vooraf bepaald arbeidsstelsel (cyclus van x werkdagen - x rustdagen);c. "zonder beurtrol" : arbeidsstelsel dat niet volledig vooraf bepaald is (cyclus van x werkdagen - x rustdagen, maar zonder dat de dagelijkse arbeidstijd, het begin en het einde van de dag vooraf bepaald zijn);d. "twee dagen vooraf, achttien uur" : de dag voorafgaand aan de dag vóór de prestatie, hetzij D-2/18 uur;e. Cyrber - self service driver (de portaalsite) : informaticatoepassing die de individuele werkroosters bevat.De toepassing is toegankelijk via een internetverbinding.

Art. 4.Mededeling van de werkroosters - termijn In toepassing van artikel 159, alinea 3 van de programmawet van 22 december 1989Relevante gevonden documenten type programmawet prom. 22/12/1989 pub. 14/11/2011 numac 2011000693 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Programmawet sluiten, wordt het dagelijkse individuele werkrooster van de werknemer "zonder beurtrol" meegedeeld twee dagen vóór de dag van de prestatie, met name op D-2/18 uur. [Voorbeeld : Het dagelijkse werkrooster van de vrijdag van week x wordt meegedeeld ten laatste op woensdag van dezelfde week x om 18u00.]

Art. 5.Mededeling van de werkroosters - modaliteiten 5.1. Het dagelijkse werkrooster wordt aan iedere betrokken werknemer meegedeeld door het werkrooster twee dagen vóór de dag van de prestatie (D-2/18 uur) ter beschikking te stellen in de informaticatoepassing Cyrber (portaalsite).

Iedere werknemer moet kennisnemen van het ter beschikking gestelde dagelijkse werkrooster door gebruik te maken van de "terminals" ("bornes") die aanwezig zijn op elke werkplaats (stelplaats). De werknemer kan het dagelijkse werkrooster printen. De werknemer kan eveneens kennisnemen van het dagelijkse werkrooster door zich in te loggen op Cyrber buiten de werkplaats (bijvoorbeeld thuis via zijn privécomputer).

Indien nodig kan de werknemer kennisnemen van zijn dagelijkse werkrooster bij de administratieve verantwoordelijken van zijn stelplaats (bijvoorbeeld in geval van computerpanne). 5.2. Wanneer de werknemer niet presteert op D-2, moet hij kennisnemen van het dagelijkse werkrooster dat ter beschikking gesteld werd op Cyrber door Cyrber te raadplegen of door telefonisch contact op te nemen met de administratieve verantwoordelijken van zijn stelplaats. (Bijvoorbeeld, wanneer de werknemer op D-2 met vakantie is of arbeidsongeschikt is). 5.3. Voor de werknemers die buiten de beurtrol zijn, wordt het werkrooster van de prestaties van de dag volgend op de twee geplande rustdagen meegedeeld aan de werknemer aan het einde van de dienst van de laatste gepresteerde dag voorafgaand aan deze twee rustdagen.

Art. 6.Wijzigingen van de dagelijkse werkroosters De werkroosters die aan de werknemers meegedeeld worden op D-2/18 uur zijn definitief.

Wanneer zich echter onvoorziene omstandigheden voordoen buiten de wil van de werkgever om, mag de werkgever de werkroosters die meegedeeld werden op D-2/18 uur wijzigen om het hoofd te bieden aan de gebeurtenissen (bijvoorbeeld, de maatregelen die moeten genomen worden in geval van "vervuilingspieken"; tijdelijke omleidingen van lijnen die gevraagd worden door de bevoegde overheden, wegverzakkingen,...).

In deze gevallen wordt de wijziging van het oorspronkelijke werkrooster dat meegedeeld werd op D-2/18 uur telefonisch aan de werknemer meegedeeld. Daarbij is het verplicht de reden voor deze wijziging mee te delen.

Er mag slechts beperkt een beroep gedaan worden op de mogelijkheid om het oorspronkelijke werkrooster te wijzigen wegens onvoorziene omstandigheden en dit dient behoorlijk gerechtvaardigd te worden door de managers. [Opmerking : De "onvoorziene omstandigheden buiten de wil van de werkgever om" zijn de situaties die beschouwd worden als "overmacht" volgens artikel 26, § 1, 1° en 2° van de wet van 16 maart 1971Relevante gevonden documenten type wet prom. 16/03/1971 pub. 28/10/1998 numac 1998000346 bron ministerie van binnenlandse zaken Arbeidswet - Duitse vertaling sluiten alsook de situaties bedoeld door het wettelijk en reglementair kader met betrekking tot het beheer van vervuilingspieken.]

Art. 7.Aanplakking van de werkroosters met betrekking tot de gepresteerde dag Iedere dag vermeldt een gedateerd bericht alle individuele werkroosters van de deeltijdse werknemers van de stelplaats die die dag in dienst zijn. Dit bericht wordt gedateerd en aangeplakt in de stelplaats. HOOFDSTUK III. - Eindbepalingen

Art. 8.Sociale vrede De partijen en hun mandatarissen zullen ervan afzien om voor de duur van de onderhavige overeenkomst een collectief conflict met betrekking tot de in de onderhavige overeenkomst behandelde punten uit te lokken, te doen losbarsten of te steunen op het niveau van de onderneming.

Art. 9.Inwerkingtreding en geldigheidsduur De onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2015.

Ze wordt afgesloten voor een bepaalde duur voor de periode van 1 januari 2015 tot 1 januari 2017.

Art. 10.Neerlegging en registratie De onderhavige overeenkomst zal neergelegd worden op de Griffie van de Dienst van de Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg met het oog op haar registratie en de algemeen verbindende kracht bij koninklijk besluit wordt gevraagd.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 10 augustus 2015.

De Minister van Werk, K. PEETERS

^