Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 07 januari 2025
gepubliceerd op 15 januari 2025

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 20 december 2023, gesloten in het Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid, betreffende het statuut van de syndicale afvaardiging

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2024206091
pub.
15/01/2025
prom.
07/01/2025
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

7 JANUARI 2025. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 20 december 2023, gesloten in het Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid, betreffende het statuut van de syndicale afvaardiging (1)


FILIP, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 20 december 2023, gesloten in het Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid, betreffende het statuut van de syndicale afvaardiging.

Art. 2.De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 7 januari 2025.

FILIP Van Koningswege : De Minister van Werk, P.-Y. DERMAGNE _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad: Wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid Collectieve arbeidsovereenkomst van 20 december 2023 Statuut van de syndicale afvaardiging (Overeenkomst geregistreerd op 25 januari 2024 onder het nummer 185543/CO/214)

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied van de overeenkomst

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op alle textielondernemingen die onder de bevoegdheid vallen van het Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid en op de bedienden die zij tewerkstellen.

Met "bedienden" worden de mannelijke en vrouwelijke bedienden bedoeld.

HOOFDSTUK II. - Ondernemingen waar een syndicale afvaardiging kan opgericht worden

Art. 2.In elke textielonderneming waar gewoonlijk gemiddeld ten minste 35 bedienden worden tewerkgesteld, waarvan de functie beantwoordt aan de criteria van één van de zes categorieën waarvan sprake in de functieclassificatie voorzien in de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 april 2003 betreffende de invoering van de herziene en geactualiseerde functieclassificatie en de eraan gekoppelde weddeschaal, zal een syndicale afvaardiging worden opgericht op voorwaarde dat minstens 17 leden van dit personeel daartoe een schriftelijk verzoek richten hetzij rechtstreeks aan de werkgever, hetzij aan de vakbonden die de werkgever ervan op de hoogte zullen stellen.

De bedienden die dit schriftelijk verzoek richten moeten aangesloten zijn bij één van de ondertekenende vakbonden. De werkgever kan de arbeidsinspecteur verzoeken na te gaan of de bedienden die het verzoekschrift hebben ondertekend deel uitmaken van het personeel en of ze aangesloten zijn bij één van de ondertekenende vakbonden.

Om na te gaan in hoeverre 35 bedienden tewerkgesteld zijn zal de berekening toegepast worden, voorzien door de wettelijke en reglementaire bepalingen inzake het comité voor preventie en bescherming op het werk.

Deze syndicale afvaardiging zal door de werkgever aanzien worden als de vertegenwoordiging van het gesyndikeerd bediendepersoneel waarvan de functie beantwoordt aan de criteria van één van de zes categorieën waarvan sprake in de functieclassificatie voorzien in de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 april 2003 betreffende de invoering van de herziene en geactualiseerde functieclassificatie en de eraan gekoppelde weddeschaal.

HOOFDSTUK III. - Samenstelling van de syndicale afvaardiging

Art. 3.De syndicale afvaardiging zal bestaan uit volgend aantal leden in verhouding tot het aantal in artikel 2, eerste alinea bedoelde bediendepersoneel : 2 wanneer 35 tot 74 bedienden in de onderneming tewerkgesteld zijn; 3 wanneer 75 tot 149 bedienden in de onderneming tewerkgesteld zijn; 4 wanneer 150 tot 199 bedienden in de onderneming tewerkgesteld zijn; 5 wanneer 200 tot 449 bedienden in de onderneming tewerkgesteld zijn; 6 wanneer 450 tot 1 000 bedienden in de onderneming tewerkgesteld zijn.

In de bedrijven welke tussen 35 tot 74 bedienden tellen zal het aantal afgevaardigden 3 kunnen bedragen indien een derde vakbond een afgevaardigde wenst aan te duiden.

In de drie maanden die volgen op de sociale verkiezingen, zal worden nagegaan of het aantal leden van de syndicale afvaardiging nog in verhouding staat tot het aantal bedienden dat in de onderneming is tewerkgesteld. Zo deze verhouding niet meer overeenstemt met de cijfers die voorkomen in het eerste lid van dit artikel, zal tot een aanpassing (vermindering of vermeerdering) van het aantal leden van de syndicale afvaardiging worden overgaan.

Wanneer het aantal bedienden gedurende 4 opeenvolgende kwartalen onder de 30 is gedaald, treedt een uitdoofscenario in werking. Vanaf dat ogenblik zullen er geen nieuwe syndicaal afgevaardigden meer aangeduid worden en zal het lopende mandaat van de syndicale afgevaardigden automatisch een einde nemen op de datum van de volgende sociale verkiezingen. Als datum van de sociale verkiezingen geldt de datum waarop in de onderneming de sociale verkiezingen georganiseerd worden.

Indien in de onderneming geen sociale verkiezingen georganiseerd worden, geldt als datum van de sociale verkiezingen de eerste dag van de periode vastgesteld bij koninklijk besluit waarbinnen de sociale verkiezingen moeten plaats hebben.

HOOFDSTUK IV. - Te vervullen voorwaarden om als syndicale afgevaardigde te worden aangeduid

Art. 4.Om syndicale afgevaardigde te kunnen zijn, moet aan volgende voorwaarden worden voldaan : a) ten minste 21 jaar oud zijn;b) de burgerlijke en politieke rechten genieten;c) sedert ten minste één jaar in de onderneming tewerkgesteld zijn of eventueel sedert de oprichting van de onderneming;d) behoren tot de categorie bedienden die onder de functieclassificatie vallen voorzien in de voornoemde collectieve arbeidsovereenkomst van 25 april 2003;e) sedert ten minste één jaar aangesloten zijn bij de aanduidende vakbond of eventueel sedert de oprichting van de onderneming;f) over het gezag en de nodige bevoegdheid beschikken om aan de verplichtingen van syndicale afgevaardigde te kunnen voldoen;g) zich niet in een opzeggingstermijn bevinden. Elk geschil betreffende het al dan niet vervullen van de voormelde voorwaarden, zal ter beslechting worden voorgelegd aan het paritair comité.

Commentaar Voor de toepassing van de anciënniteitsvoorwaarde onder c) van onderhavig artikel voorzien, wordt niet vereist dat de tewerkstelling ononderbroken zou zijn.

In verband met de voorwaarde onder g) van onderhavig artikel voorzien bevelen de ondertekenende vakbonden hun regionale vertegenwoordigers aan de op wettelijke wijze opgezegde bedienden niet als syndicale afgevaardigden aan te duiden. Fedustria beveelt haar leden aan geen bedienden op te zeggen uitsluitend met het doel hun te beletten syndicale afgevaardigde te kunnen worden.

HOOFDSTUK V. - Aanduiding van de syndicale afvaardiging

Art. 5.De syndicale afgevaardigden worden aangeduid door de vakbond waarbij ze aangesloten zijn. Deze zal zijn syndicale afgevaardigden zo aanduiden dat, in de mate van het mogelijke, rekening wordt gehouden met het ploegwerk in de onderneming, en met de verschillende departementen die in de onderneming bestaan.

Commentaar De vakbonden zijn overtuigd van het belang om bij de samenstelling van de afvaardiging te waken over een degelijke verdeling per ploeg en afdeling. Bijgevolg zullen zij deze regel toepassen bij de aanduiding van hun afgevaardigden. Het kan echter voorvallen dat de naleving van deze regel onmogelijk is. Dit kan geen reden zijn voor de werkgever om het instellen van de afvaardiging te weigeren.

Tijdens de 3 maanden na elke sociale verkiezingen volgend op de installatie van de syndicale afvaardiging, zullen de vakbonden per aangetekende brief aan de werkgever de namen van hun respectievelijke syndicale afgevaardigden meedelen. Als datum van de sociale verkiezingen geldt de datum waarop in de onderneming de sociale verkiezingen georganiseerd worden.

Deze mededeling moet ook gebeuren aan de werkgever van een onderneming waar een syndicale afvaardiging bestaat, maar waar geen sociale verkiezingen werden georganiseerd. In dat geval geldt als datum van de sociale verkiezingen de eerste dag van de periode vastgesteld bij koninklijk besluit waarbinnen de sociale verkiezingen moeten plaats hebben.

Bij gebreke aan deze mededeling functioneert er geen syndicale afvaardiging voor de bedienden, totdat deze mededeling is gebeurd.

Deze mededeling heeft geen uitwerking met terugwerkende kracht.

Commentaar - De vakbonden verbinden er zich toe het aantal afgevaardigden die zij aanduiden te beperken tot het aantal dat hen respectievelijk toekomt op grond van de door hen onderling vastgestelde verdelingssleutel; - De vakbonden zullen elkaar afschrift sturen van het schrijven waarbij zij aan het ondernemingshoofd de aanduiding van afgevaardigden overmaken.

Art. 6.Binnen de vijftien dagen na ontvangst van een schrijven, uitgaande van de vakbond die het laatst tot de aanduiding van zijn afgevaardigden overgaat en - in elk geval - binnen de dertig dagen na ontvangst van het schrijven uitgaande van de vakbond die het eerste kandidaten aanduidt, zal het ondernemingshoofd de regionale secretarissen van de vakbonden en een vertegenwoordiger van Fedustria ontvangen. Bij die gelegenheid zal de syndicale afvaardiging worden geïnstalleerd en zullen de bijzonderste maatregelen dienstig voor het naleven van het statuut worden besproken.

HOOFDSTUK VI. - Duur en einde van het mandaat van de syndicale afgevaardigde

Art. 7.De syndicale afgevaardigden worden aangeduid voor een termijn van vier jaar. Hun mandaat loopt stilzwijgend verder tot uiterlijk drie maanden na de sociale verkiezingen overeenkomstig de bepalingen van artikel 5 en zolang het geen einde heeft genomen ingevolge één van de in onderstaande alinea vermelde bepalingen.

Het mandaat van de syndicale afgevaardigde neemt een einde : 1. door de beslissing van de vakbond die de afgevaardigde heeft aangeduid;2. door de ontslagname van belanghebbende bediende als syndicale afgevaardigde;3. wanneer de afgevaardigde ophoudt lid te zijn van het personeel van de onderneming;4. wanneer, in toepassing van artikel 3 van deze overeenkomst, mandaten moeten worden afgeschaft;5. wanneer de afgevaardigde één van de voorwaarden, voorzien onder artikel 4 van deze collectieve arbeidsovereenkomst, niet meer vervult. HOOFDSTUK VII. - Vervanging van de syndicale afgevaardigde

Art. 8.Wanneer een plaats van syndicale afgevaardigde in de onderneming vacant komt door één van de oorzaken voorzien in artikel 7, lid 2, 1., 2., 3. en 5., wordt een nieuwe syndicale afgevaardigde aangeduid door de vakbond die de te vervangen syndicale afgevaardigde had aangeduid.

De betrokken vakbond zal, bij aangetekend schrijven, de werkgever in kennis stellen van deze nieuwe aanduiding.

HOOFDSTUK VIII. - Procedure inzake het behandelen van klachten in de onderneming Art. 9. a) Elke individuele klacht wordt langs de gewone hiërarchische weg op normale wijze door de belanghebbende bediende ingediend.Deze kan zich op zijn verzoek laten bijstaan door zijn syndicale afgevaardigde; b) Elke collectieve klacht wordt door de syndicale afvaardiging langs gewone hiërarchische weg ingediend;c) Indien de bediende geen beroep heeft gedaan op zijn syndicale afgevaardigde bij het indienen van de klacht en er binnen een redelijke termijn geen voldoende gevolg wordt gegeven aan de klacht, kan de bediende vooralsnog beroep doen op de syndicale afvaardiging;d) Bij gebrek aan overeenstemming binnen een redelijke termijn tussen werkgever en syndicale afvaardiging, zal beroep gedaan worden op de regionale secretarissen van de vakbonden en een vertegenwoordiger van Fedustria, om de bespreking van de aanhangig gemaakte vraagstukken voort te zetten;e) Wanneer, binnen een redelijke termijn, er geen regeling kan getroffen worden in uitvoering van de in littera b) en c) van dit artikel vernoemde procedure, zullen de regionale secretarissen van de vakbonden of de vertegenwoordiger van Fedustria de zaak aan het verzoeningsbureau van het paritair comité voorleggen. HOOFDSTUK IX. - Procedure inzake de werking van de syndicale afvaardiging Art. 10. a) De syndicale afvaardiging zal door de werkgever of door zijn vertegenwoordigers ontvangen worden zo dikwijls als zij erom verzoekt, mits tijdige verwittiging en onder opgave van gegronde redenen;b) De syndicale afvaardiging kan door de werkgever ontboden worden zo dikwijls zij erom verzoekt, mits tijdige verwittiging en onder opgave van gegronde redenen.De regionale secretarissen van de vakbonden zullen overeenkomen met de werkgever en zijn vertegenwoordigers wanneer en hoe de syndicale afvaardiging zal ingelicht worden over de bedoeling van de werkgever om wijzigingen aan te brengen in de arbeids- of beloningsvoorwaarden; c) Indien de besprekingen tussen werkgever en syndicale afvaardiging gehouden worden buiten de normale arbeidstijd, worden deze prestaties als een normale arbeidsprestatie vergoed;d) Zonder afbreuk te doen aan de goede werkorganisatie, zal de syndicale afvaardiging tijdens de werkuren over de nodige tijd beschikken om, zonder loonverlies, haar taak te vervullen.Naargelang de aard van de opdracht en de belangrijkheid van de tussenkomst, zal tussen de directie van de onderneming en de syndicale afvaardiging overeengekomen worden welke de tijd is nodig om de taak naar behoren uit te voeren, hetzij collectief door de afvaardiging, hetzij individueel door één of meerdere leden van de afvaarding. Te dien einde zal tijdig de vraag gericht worden aan de werkgever opdat deze de nodige schikkingen zou kunnen treffen om de goede gang van de onderneming te verzekeren.

Bovendien, wanneer de afvaardiging overleg wenst te plegen, zal op haar aanvraag de werkgever een geschikt lokaal ter beschikking stellen waar dit overleg vrij en ongestoord kan plaatshebben.

Bij betwisting tussen de werkgever en de syndicale afvaardiging over het toestaan van de nodige vrije tijd of het ogenblik waarop die tijd zal genomen worden, zal beroep gedaan worden op de bemiddeling van de regionale secretarissen van de vakbonden en van een vertegenwoordiger van Fedustria; e) In de ondernemingen die op het nationaal grondgebied twee of meer uitbatingszetels hebben, zal de werkgever de mogelijkheid scheppen om, wanneer de omstandigheden het vereisen en zonder loonverlies, een gemeenschappelijke bijeenkomst te houden van de syndicale afvaardigingen van de onderscheiden uitbatingszetels, met het oog op de bespreking van problemen van gemeenschappelijk belang.Te dien einde zal de syndicale afvaardiging of de vakbond een aanvraag richten tot de werkgever mits opgave van een gegronde reden. De werkgever zal de gemeenschappelijke bijeenkomst mogelijk maken binnen de kortst mogelijke termijn en ten laatste binnen de maand na het indienen van de aanvraag.

Commentaar Wanneer een afgevaardigde zich naar een andere werkplaats van de onderneming moet begeven en zijn werk tijdelijk moet verlaten, zal hij met zijn onmiddellijke hiërarchische overste contact opnemen en in afspraak met deze laatste, het ogenblik kiezen voor zijn verplaatsing teneinde de arbeidsorganisatie zo weinig mogelijk te storen. Hij zal ook de overste van de afdeling waar hij zich begeeft verwittigen.

HOOFDSTUK X. - Actiedomeinen van de syndicale afvaardiging

Art. 11.Het optreden van de syndicale afvaardiging kan betrekking hebben op volgende punten : 1. de arbeidsverhoudingen;2. de naleving van de algemene beginselen, bepaald in de artikelen 2 tot 5 van de collectieve arbeidsovereenkomst nr.5 gesloten in de Nationale Arbeidsraad op 24 mei 1971 betreffende het statuut van de syndicale afvaardigingen van het personeel der ondernemingen; 3. de eerbiediging van het arbeidsreglement en van de arbeidsvoorwaarden;4. de toepassing van de sociale wetgeving, van de collectieve arbeidsovereenkomsten en van de individuele arbeidsovereenkomst.

Art. 12.Bij ontstentenis van ondernemingsraad zal de syndicale afvaardiging de taken, rechten en opdrachten kunnen uitoefenen die aan deze raad worden toegekend overeenkomstig de collectieve overeenkomst nr. 9 houdende ordening van de in de Nationale Arbeidsraad gesloten nationale akkoorden en collectieve arbeidsovereenkomsten betreffende de ondernemingsraden, op 9 maart 1972 gesloten in de Nationale Arbeidsraad.

Art. 13.De syndicale afvaardiging zal mondeling of schriftelijk kunnen overgaan tot alle mededelingen welke nuttig zijn voor het personeel, zonder dat zulks de organisatie van het werk mag storen.

Deze mededelingen moeten betrekking hebben op de collectieve arbeidsverhoudingen en in de geest liggen van de gebruiken en gewoonten in de textielnijverheid, en de goedkeuring wegdragen van de vakbonden.

Wanneer de syndicale afvaardiging gebruik maakt van dit recht, zal zij vooraf de werkgever ervan inlichten. Bovendien, telkens als daartoe een grondige reden bestaat, en met instemming van de werkgever of van zijn vertegenwoordigers, kan, in een daartoe aangewezen lokaal, desgevallend in het bijzijn van de vakbondssecretaris, door de syndicale afvaardiging een voorlichtingsvergadering worden gehouden voor het personeel of een gedeelte ervan waarvoor de informatie bestemd is.

De werkgever zal hiertoe niet willekeurig zijn instemming kunnen weigeren.

Wanneer het mogelijk is, zal deze vergadering - gedeeltelijk of geheel - tijdens de rusttijden worden gehouden.

HOOFDSTUK XI. - Arbeidsvoorwaarden van de syndicale afvaardiging Art. 14. a) De werkgever zal de leden van de syndicale afvaardiging in elk opzicht en in alle omstandigheden op gelijke voet behandelen als de andere bedienden behorende tot dezelfde beroepscategorie in de onderneming;b) De vakbonden zullen tevens geen eisen stellen aan de ondernemingen welke ertoe zouden strekken leden van de syndicale afvaardiging te bevoordeligen ten overstaan van de andere bedienden behorende tot dezelfde beroepscategorie in de onderneming. HOOFDSTUK XII. - Bescherming van de syndicale afgevaardigde

Art. 15.Vanaf het ogenblik waarop, overeenkomstig artikel 5 van deze overeenkomst, de werkgever over de aanduiding van de syndicale afgevaardigden op de hoogte wordt gebracht, tot het verstrijken van de periode van zes maanden volgend op het einde van het mandaat, mogen de leden van de syndicale afvaardiging niet worden afgedankt om redenen die eigen zijn aan de uitoefening van hun mandaat.

De werkgever die voornemens is een syndicale afgevaardigde, om gelijk welke reden, te ontslaan mits uitsluiting van ontslag om dringende reden, verwittigt voorafgaandelijk de syndicale afvaardiging evenals de vakbond die de kandidatuur van deze afgevaardigde heeft voorgedragen. Deze verwittiging gebeurt bij aangetekend schrijven dat uitwerking heeft op de derde dag volgend op de datum van de verzending.

De betrokken vakbond beschikt over een termijn van zeven dagen om mede te delen dat zij de geldigheid van het voorgenomen ontslag weigert te aanvaarden. Deze mededeling zal gebeuren bij aangetekend schrijven. De periode van zeven dagen neemt een aanvang op de dag waarop het door de werkgever toegezonden schrijven uitwerking heeft.

Het uitblijven van reactie van de vakbond moet beschouwd worden als een aanvaarding van de geldigheid van het voorgenomen ontslag.

Indien de vakbond weigert de geldigheid van het voorgenomen ontslag te aanvaarden, heeft de meest gerede partij de mogelijkheid het geval aan het verzoeningsbureau van het paritair comité voor te leggen; de maatregel tot ontslag mag niet worden uitgevoerd gedurende de duur van deze procedure.

Indien het verzoeningsbureau tot geen éénparige beslissing is kunnen komen binnen de dertig dagen van de aanvraag tot tussenkomst, kan het geschil betreffende de geldigheid van de redenen die door de werkgever worden ingeroepen om het ontslag te verantwoorden, aan de Arbeidsrechtbank worden voorgelegd.

Art. 16.In geval van ontslag van een syndicale afgevaardigde wegens dringende reden, moet de syndicale organisatie daarvan onmiddellijk worden op de hoogte gebracht.

Art. 17.Een forfaitaire vergoeding is door de werkgever verschuldigd in navolgende gevallen : 1. indien hij een syndicale afgevaardigde ontslaat, zonder de in voornoemd artikel 15 bepaalde procedure na te leven;2. indien, op het einde van deze procedure, de geldigheid van de redenen van het ontslag, rekening houdend met de bepaling van artikel 15, 1ste lid door het verzoeningsbureau of door de Arbeidsrechtbank, niet wordt erkend;3. indien de werkgever een afgevaardigde heeft ontslagen wegens dringende reden en de arbeidsrechtbank het ontslag ongegrond heeft verklaard;4. indien de arbeidsovereenkomst werd beëindigd wegens zware fout van de werkgever, die voor de afgevaardigde een reden is tot onmiddellijke beëindiging van de overeenkomst. De forfaitaire vergoeding is gelijk aan de brutobezoldiging van één jaar, onverminderd de toepassing van de artikelen 39 en 40 van de wet van 3 juli 1978Relevante gevonden documenten type wet prom. 03/07/1978 pub. 03/07/2008 numac 2008000527 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de arbeidsovereenkomsten type wet prom. 03/07/1978 pub. 12/03/2009 numac 2009000158 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de arbeidsovereenkomsten sluiten betreffende de arbeidsovereenkomsten.

Deze vergoeding is niet verschuldigd wanneer de syndicale afgevaardigde de vergoeding ontvangt, bepaald in artikel 16 of 17 van de wet van 19 maart 1991Relevante gevonden documenten type wet prom. 19/03/1991 pub. 22/12/2009 numac 2009000842 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet houdende bijzondere ontslagregeling voor de personeelsafgevaardigden in de ondernemingsraden en in de comités voor veiligheid, gezondheid en verfraaiing van de werkplaatsen alsmede voor de kandidaat-personeelsafgevaardigden. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten houdende bijzondere ontslagregeling voor de personeelsafgevaardigden in de ondernemingsraden en in de comités voor veiligheid, gezondheid en verfraaiing van de werkplaatsen alsmede voor de kandidaat-personeelsafgevaardigden.

Commentaar De ondertekenende partijen geven volgende interpretatie aan deze beschermingsregel met betrekking op het recht op de bijzondere vergoeding in geval van ontslag om dringende reden. Wanneer, bij ontslag om dringende reden, voor de arbeidsrechtbank zou blijken dat de feiten ingeroepen door de werkgever vaststaan en niets te maken hebben met de hoedanigheid van afgevaardigde of met de uitoefening van zijn mandaat, moet de afgevaardigde op gelijke wijze behandeld worden als de andere bedienden die in dezelfde omstandigheden zouden verkeren. Bijgevolg kan de niet-erkenning van de zwaarwichtigheid van de feiten door de rechtbank niet ipso facto ingeroepen worden om het recht op de bijzondere door dit artikel voorziene vergoeding te staven.

HOOFDSTUK XIII. - Beslechting der geschillen

Art. 18.Elk geschil betreffende de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst zal ter beslechting voorgelegd worden aan het verzoeningsbureau van het paritair comité.

HOOFDSTUK XIV. - Opheffingsbepalingen

Art. 19.De collectieve arbeidsovereenkomst van 4 juni 1973 betreffende het statuut van de syndicale afvaardiging van het bediendepersoneel der ondernemingen in de textiel- en breigoednijverheid, wordt opgeheven met ingang van de inwerkingtreding van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.

Art. 20.De bepalingen van artikel 9 en 10 van de algemene nationale collectieve arbeidsovereenkomst van 27 juni 2017 en van artikel 18 van de algemene nationale collectieve arbeidsovereenkomst van 24 oktober 2023 worden opgeheven met ingang van de inwerkingtreding van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.

HOOFDSTUK XV. - Algemeen verbindend verklaring

Art. 21.De ondertekenende partijen vragen dat deze collectieve arbeidsovereenkomst algemeen verbindend zou verklaard worden per koninklijk besluit.

HOOFDSTUK XVI. - Duur van de overeenkomst

Art. 22.Deze collectieve overeenkomst heeft uitwerking vanaf 1 januari 2024. Zij wordt gesloten voor onbepaalde duur en kan slechts opgezegd worden mits een vooropzeg van zes maanden, schriftelijk aan de ondertekenende partijen betekend.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 7 januari 2025.

De Minister van Werk, P.-Y. DERMAGNE


^