gepubliceerd op 09 juni 1999
Koninklijk besluit tot goedkeuring van de beheersovereenkomst te sluiten tussen het Fonds voor de ziekenhuizen en de psychiatrische verzorgingstehuizen van de publieke sector aangesloten bij de RSZ en de Ministers die Tewerkstelling en Arbeid, Sociale Zaken en Volksgezondheid in hun bevoegdheid hebben
6 MEI 1999. - Koninklijk besluit tot goedkeuring van de beheersovereenkomst te sluiten tussen het Fonds voor de ziekenhuizen en de psychiatrische verzorgingstehuizen van de publieke sector aangesloten bij de RSZ en de Ministers die Tewerkstelling en Arbeid, Sociale Zaken en Volksgezondheid in hun bevoegdheid hebben (1)
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 26 maart 1999 betreffende het Belgische actieplan voor de werkgelegenheid 1998 en houdende diverse bepalingen, inzonderheid op artikel 71, 1°;
Gelet op de het koninklijk besluit van 5 februari 1997 houdende maatregelen met het oog op de bevordering van de tewerkstelling in de non-profit sector;
Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 27 april 1999;
Gelet op het akkoord van Onze Minister van Begroting, gegeven op 27 april 1999;
Gelet op de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, inzonderheid op artikel 3, § 1, gewijzigd bij de wetten van 4 juli 1989 en van 4 augustus 1996;
Gelet op de dringende noodzakelijkheid;
Overwegende dat de actiemiddelen, voorzien door de wet van 26 maart 1999 betreffende het Belgisch actieplan voor de werkgelegenheid 1998 en houdende diverse bepalingen, gebiedend zijn en zonder verwijl in werking treden en dat de werkgevers van de ziekenhuizen en de psychiatrische verzorgingstehuizen van de publieke sector, aangesloten bij de Rijksdienst voor sociale zekerheid kunnen blijven genieten van de maatregelen ter bevordering van de tewerkstelling in de non-profit sector vanaf 1 januari 1999;
Op de voordracht van Onze Ministers van Tewerkstelling en Arbeid, van Volksgezondheid en van Sociale Zaken en op het advies van Onze in Raad vergaderde Ministers, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Het Fonds voor de ziekenhuizen en de psychiatrische verzorgingstehuizen van de publieke sector aangesloten bij de Rijksdienst voor sociale zekerheid opgericht bij het koninklijk besluit van 3 mei 1999 sluit met de Minister van Arbeid en Tewerkstelling, met de Minister van Sociale Zaken en met de Minister van Volksgezondheid de beheersovereenkomst opgenomen in bijlage van dit besluit.
Art. 2.Dit besluit heeft uitwerking met ingang van 1 januari 1999.
Art. 3.Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid, Onze Minister van Sociale Zaken en Onze Minister van Volksgezondheid zijn, ieder wat hem betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 6 mei 1999.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Tewerkstelling en Arbeid Mevr. M. SMET De Minister van Sociale Zaken, Mevr. M. DE GALAN De Minister van Volksgezondheid, M. COLLA _______ Nota (1) Verwijzingen naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 26 maart 1999, Belgisch Staatsblad van 1 april 1999. Koninklijk besluit van 5 februari 1997, Belgisch Staatsblad van 27 februari 1997.
Bijlage aan het koninklijk besluit van 6 mei 1999 Beheersovereenkomst betreffende de maatregelen met het oog op de bevordering van de tewerkstelling in de non-profit sector (Sociale Maribel).
ZIEKENHUIZEN EN PSYCHIATRISCHE VERZORGINGSTEHUIZEN VAN DE PUBLIEKE SECTOR AANGESLOTEN BIJ DE RIJKSDIENST VOOR SOCIALE ZEKERHEID. A. Partijen bij de overeenkomst.
Artikel 1.Deze beheersovereenkomst wordt gesloten tussen : 1. De Belgische Staat, vertegenwoordigd door de Ministers die Tewerkstelling en Arbeid, Sociale Zaken en Volksgezondheid in hun bevoegdheid hebben;2. Het « FONDS VOOR DE ZIEKENHUIZEN EN DE PSYCHIATRISCHE VERZORGINGSTEHUIZEN VAN DE PUBLIEKE SECTOR AANGESLOTEN BIJ DE RIJKSDIENST VOOR SOCIALE ZEKERHEID » hierna genaamd Sectoraal fonds, opgericht bij koninklijk besluit van 3 mei 1999 en met als uitsluitend doel het beheer te verzekeren van de SOCIALE MARIBEL in de sector van de ziekenhuizen en de psychiatrische verzorgingstehuizen van de publieke sector aangesloten bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, vertegenwoordigd door en respectievelijk Voorzitter en Ondervoorzitter van het Sectoraal fonds; B. Doel van de overeenkomst.
Art. 2.Deze beheersovereenkomst wordt in uitvoering van artikel 71, 1° van de wet van 26 maart 1999 betreffende het Belgisch actieplan voor de werkgelegenheid 1998 en houdende diverse bepalingen gesloten. Het beheer van de SOCIALE MARIBEL geschiedt overeenkomstig de bepalingen van de wet van 29 juni 1981 houdende de algemene beginselen van de sociale zekerheid voor werknemers, van het koninklijk besluit van 5 februari 1997 houdende maatregelen met het oog op de bevordering van de tewerkstelling in de non-profit sector, van zijn uitvoeringsbesluiten, van het raamakkoord gesloten op 3 juni 1998 binnen het Comité en toepasselijk op de ziekenhuizen en op de psychiatrische verzorgingstehuizen alsook overeenkomstig de bepalingen voorzien in deze beheersovereenkomst.
C. Bijzondere verplichtingen van het sectoraal fonds.
Art. 3.In de schoot van het Beheerscomité worden een voorzitter en een ondervoorzitter aangeduid.
Art. 4.§ 1. De Minister die Tewerkstelling en Arbeid in zijn bevoegheden heeft kan één ambtenaar van het Ministerie van Tewerkstelling en Arbeid aanwijzen. Die ambtenaar heeft de bevoegdheden van regeringscommissaris zoals omschreven in voornoemd koninklijk besluit van 5 februari 1997 et in deze beheersovereenkomst.
De Minister kan eveneens één plaatsvervanger aanwijzen die tussenkomt indien de aangewezen regeringscommissaris afwezig of belet is. § 2. De Minister die Volksgezondheid in zijn bevoegdheden heeft kan een ambtenaar van het Ministerie van Sociale Zaken, Volksgezondheid en Leefmilieu aanwijzen.
De Minister kan eveneens één plaatsvervanger aanwijzen die tussenkomt indien de ambtenaar aangewezen krachtens het eerste lid van deze paragraaf afwezig of belet is § 3. De ambtenaren aangewezen krachtens dit artikel worden aan de vergaderingen van het Beheerscomité uitgenodigd en zetelen met raadgevende stem.
Art. 5.Het Beheerscomité is belast met het opstellen van de toetredingsakte alsook van de kandidatuurstelling die door de werkgever worden ingediend.
Deze akte van kandidatuurstelling moet altijd minstens de volgende elementen bevatten : - het aantal netto bijkomende aanwervingen die de werkgever krachtens de bepalingen van het koninklijk besluit van 5 februari 1997 zou moeten verwezenlijken; - het aantal netto bijkomende aanwervingen waartoe de werkgever zich verbindt; - de functie, het arbeidsregime en het basisbarema voor iedere nieuwe aan te werven werknemer.
De toetredingsakte en de kandidatuurstelling opgesteld door het Beheerscomité moeten rekening houden met het onderscheid tussen de schijf die uitsluitend aan de logistieke assistenten kan aangewend worden en de andere schijf.
Art. 6.§ 1. Om geldig te kunnen vergaderen en beslissen dienen de stemgerechtigde leden van het Beheerscomité alsook de ambtenaren aangewezen in uitvoering van artikel 4 van deze beheersovereenkomst opgeroepen te zijn tot de vergadering overeenkomstig de bepalingen van het huishoudelijk reglement van het Beheerscomité.
De oproepingstermijn wordt op minstens 7 dagen gesteld. Mits akkoord van alle leden bedoeld in dit artikel kan de oproepingstermijn ingekort worden.
Het quorum wordt bepaald in het huishoudelijk reglement.
Het Beheerscomité een beslissing kan nemen, ongeacht het aantal aanwezige leden ten aanzien van de dossiers die, tijdens de vorige vergadering, het voorwerp van een beslissing niet konden uitmaken gezien het feit dat het vereiste quorum niet bereikt was.
Het huishoudelijk reglement van het Beheerscomité wordt goedgekeurd door de Ministers die deze beheersovereenkomst hebben getekend. § 2. Indien het bewezen is dat de dossiers het voorwerp van een negatieve beslissing uitmaken gezien het feit dat ofwel de werkgeversvertegenwoordigers ofwel van de werknemersvertegenwoordigers systematisch een negatief advies uitbrengen ten aanzien van alle of van sommige dossiers, de vertegenwoordigers van de andere groep ( werkgevers of werknemers) aan de beslissing van de ondertekenende Ministers kan voorleggen. De Ministers betekenen hun beslissing binnen dezelfde termijn als deze bepaald in voornoemd besluit van 3 mei 1999.
Art. 7.De ambtenaren aangewezen in uitvoering van artikel 4 van deze beheersovereenkomst kunnen om de bijeenroeping van een vergadering van het Beheerscomité verzoeken. De Voorzitter van het Comité is ertoe gehouden het Comité bijeen te roepen binnen de 14 dagen te rekenen vanaf het versturen van het verzoek tot bijeenroeping.
Deze ambtenaren ontvangen een afschrift van alle documenten met betrekking tot de toepassing van de reglementering betreffende de SOCIALE MARIBEL en van deze beheersovereenkomst, met inbegrip van de notulen van de vergaderingen van het Beheerscomité.
Art. 8.Het Beheerscomité onderzoekt de regelmatigheid van de ingediende toetredingsaktes alsook van de ingediende kandidatuurstellingen ten aanzien van de reglementaire bepalingen en van de bepalingen van het raamakkoord toepasselijk op de SOCIALE MARIBEL alsook ten aanzien van de regels vervat in deze beheersovereenkomst.
Art. 9.Het voorstel van verdeling van de bijkomende jobs dat aan de Ministers ter goedkeuring wordt overgemaakt moet gemotiveerd zijn.
De motiveringsplicht heeft in het bijzonder betrekking op de keuzes van het Beheerscomité.
Art. 10.Het Sectoraal fonds stuurt aan de Ministers die deze beheersovereenkomst ondertekenen een afschrift van de notulen van de vergaderingen van het Beheerscomité.
Art. 11.De boekhouding van het Sectoraal fonds (zowel in ontvangsten dan in uitgaven) moet de bedragen onderscheiden die enerzijds aan de tewerkstelling van logistieke assistenten voorbehouden is en anderzijds de andere schijf alsook de ontvangsten en uitgaven voortspruitend enerzijds uit artikel 4 van voornoemd koninklijk besluit van 3 mei 1999 en anderzijds deze voortspruitend uit artikel 5 van hetzelfde besluit.
D. Bevoegdheden van de Regeringscommissaris.
Art. 12.§ 1. De regeringscommissaris kan de beslissingen van het beheerscomité schorsen indien hij de beslissing tegenstrijdig acht met : - Wettelijke en / of reglementaire bepalingen en / of met de bepalingen van het raamakkoord met betrekking tot de SOCIALE MARIBEL en haar toepassing; - Deze beheersovereenkomst; - Het algemeen belang. § 2. De regeringscommissaris kan de toetredingsaktes en de kandidatuurstellingen aan de beslissing van de Ministers voorleggen in de gevallen waarin het Beheerscomité geen voorstel heeft opgesteld om één der volgende redenen : 1° Het gebrek aan voorstel spruit voort uit de toestand bedoeld in artikel 6, § 2 van deze beheersovereenkomst;2° Het Beheerscomité brengt geen voorstel uit het feit dat de meerderheid voorzien in het huishoudelijk reglement niet bereikt is; § 3. De regeringscommissaris beschikt over een termijn van tien vrije dagen om beroep aan te tekenen bij de Minister van Tewerkstelling en Arbeid.
De in het vorig lid vastgestelde termijn neemt een aanvang de dag waarop hij een afschrift van de beslissing ontvangt.
De regeringscommissaris brengt onmiddellijk en schriftelijk de Ministers ondertekenaars van deze beheersovereenkomst alsook de Voorzitter van het Beheerscomité van het Sectoraal fonds op de hoogte van het beroep dat hij bij de Minister van Tewerkstelling en Arbeid heeft ingediend. § 4. De Ministers ondertekenaars van deze beheersovereenkomst moeten de beslissing tot schorsing bevestigen binnen een termijn van 30 dagen te rekenen vanaf de datum van de door de ambtenaar genomen beslissing.
Bij afwezigheid van bevestiging heeft de beslissing van de ambtenaar geen uitwerking meer.
Ingeval van beroep in toepassing van paragraaf 2 van dit artikel moeten de Ministers hun beslissing mededelen binnen de termijn voorzien in artikel 6, § 2 van voornoemd koninklijk besluit van 3 mei 1999. Bij ontstenis van betekening van de beslissing binnen voormelde termijn wordt het voorstel dat de ambtenaar in zijn beroep voorlegt geacht goedgekeurd te zijn. De beslissing van de Ministers wordt aan de Voorzitter van het Beheerscomité van het Sectoraal fonds verstuurd.
E. Overige bepalingen betreffende de uitvoering van de Sociale Maribel in de sector van de ziekenhuizen en van de psychiatrische verzorgingstehuizen van de publieke sector aangesloten bij de R.S.Z.
Art. 13.Het Sectoraal fonds is onderworpen aan het beginsel van de benuttigingsgelijkheid ten aanzien van de gebruikers, met name de begunstigden van de SOCIALE MARIBEL. Dit principe impliceert in het bijzonder dat alle aanvragen onpartijdig moeten behandeld worden.
Art. 14.De tussenkomst van het Sectoraal Fonds in de loonkost van de bijkomende werknemers aangeworven in toepassing van voornoemd koninklijk besluit van 5 februari 1997 is beperkt tot de bezoldigde, effectieve of daarmee gelijkgestelde prestaties.
Art. 15.De tussenkomst van het Sectoraal fonds wordt gestort in de maand van ontvangst van de trimestriele prestatiestaten en voor de eerste maal na voorlegging van de kopies van de arbeidsovereenkomsten van de nieuw aangeworven werknemers.
Het Beheerscomité stelt het model van trimestriele prestatiesstaten vast.
Art. 16.Het Beheerscomité van het Sectoraal fonds legt ter goedkeuring van de Ministers die deze beheersovereenkomst ondertekenen voor : - het gedetailleerd ontwerp betreffende de administratiekosten van het Sectoraal Fonds; - de jaarrekeningen van het Sectoraal fonds.
F. SLOTBEPALINGEN :
Art. 17.Ingeval van wijziging van de reglementering met betrekking tot de SOCIALE MARIBEL alsook indien het raamakkoord gesloten in uitvoering van het koninklijk besluit van 5 februari 1997 ophoudt van kracht te zijn zullen de ondertekenende partijen de gevolgen van de daardoor geschapen toestand onderzoeken en de nodige schikkingen treffen om het hoofd te bieden aan de toestand.
Art. 18.Deze beheersovereenkomst heeft uitwerking met ingang vanaf 1 januari 1999 en is voor een duur van één jaar gesloten.
De beheersovereenkomst wordt stilzwijgend verlengd van jaar tot jaar zolang het raamakkoord gesloten in uitvoering van het koninklijk besluit van 5 februari 1997 houdende maatregelen met het oog op de bevordering van de tewerkstelling in de non-profit sector of de wetgeving de tussenkomst van het Sectoraal fonds in het beheer van de SOCIALE MARIBEL voorziet.
Deze beheersovereenkomst werd opgesteld in ... exemplaren. Een origineel exemplaar wordt ter bewaring gegeven aan de Dienst van de collectieve arbeidsbetrekkingen van het Ministerie van Tewerkstelling en Arbeid.
Gedaan te Brussel, op 6 mei 1999.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Tewerkstelling en Arbeid Mevr. M. SMET De Minister van Sociale Zaken, Mevr. M. DE GALAN De Minister van Volksgezondheid, M. COLLA