gepubliceerd op 10 februari 1999
Koninklijk besluit houdende uitvoering van de wet van 18 december 1998 tot wijziging van het Kieswetboek om het stemrecht toe te kennen aan de Belgen die gevestigd zijn in het buitenland, voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers
5 FEBRUARI 1999. - Koninklijk besluit houdende uitvoering van de wet van 18 december 1998 tot wijziging van het Kieswetboek om het stemrecht toe te kennen aan de Belgen die gevestigd zijn in het buitenland, voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op het Kieswetboek, inzonderheid op artikel 2, § 1, derde en vijfde lid, § 4, eerste en zevende lid, § 5, derde, elfde, dertiende en negentiende lid, en § 6, vijfde lid, en artikel 147ter, § 1, vierde lid, opnieuw opgenomen bij de wet van 18 december 1998;
Gelet op de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, inzonderheid op artikel 3, § 1, eerste lid, vervangen bij de wet van 4 juli 1989 en gewijzigd bij de wet van 4 augustus 1996;
Gelet op de dringende noodzakelijkheid;
Overwegende dat de voormelde wet van 18 december 1998 in werking getreden is op 10 januari 1999, en dat er derhalve, met het oog op de gelijktijdige verkiezingen die gehouden zullen worden op 13 juni 1999 voor de federale Wetgevende Kamers, het Europees Parlement en de Gewest- en Gemeenschapsraden, onverwijld maatregelen genomen moeten worden die het voor de Belgen die in het buitenland gevestigd zijn, mogelijk moeten maken om op die datum door volmacht hun stem uit te brengen voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers; dat het daarom in het bijzonder aangewezen is : - het model van het formulier voor de aanvraag tot behoud van de hoedanigheid van kiezer te bepalen, dat de Belgische burger die verklaart zijn hoofdverblijfplaats te willen vestigen in het buitenland, moet invullen bij het bestuur van de gemeente die hij verlaat, als hij zijn stemrecht wil behouden voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers; - het model van het formulier voor de aanvraag tot erkenning in de hoedanigheid van kiezer te bepalen, dat de Belgische burger die reeds in het buitenland gevestigd is, naar behoren ingevuld en ondertekend, moet opsturen naar de Belgische diplomatieke of consulaire post waarvan hij afhangt, als hij gebruik wil maken van het stemrecht voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers; - in elk van de twee voormelde gevallen, het model van het volmachtformulier te bepalen dat ingevuld en ondertekend zal moeten worden door zowel de volmachtgever als de gemachtigde;
Op de voordracht van Onze Minister van Binnenlandse Zaken, Onze Minister van Buitenlandse Zaken en Onze Minister van Justitie, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.De aanvraag die de Belgische burger die verklaart zijn hoofdverblijfplaats te willen vestigen in het buitenland, moet invullen bij het bestuur van de gemeente die hij verlaat, als hij zijn stemrecht wenst te behouden voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers, wordt opgesteld op een formulier waarvan het model als bijlage 1 bij dit besluit gevoegd is.
Art. 2.De aanvraag tot erkenning in de hoedanigheid van kiezer die de Belgische burger die reeds in het buitenland gevestigd is, moet opsturen naar de Belgische diplomatieke of consulaire post waarvan hij afhangt, als hij gebruik wil maken van het stemrecht voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers, wordt opgesteld op een formulier waarvan het model als bijlage 2 bij dit besluit gevoegd is.
Art. 3.De schriftelijke verklaring die de Belgische kiezer die in het buitenland gevestigd is, in de loop van de maand oktober van elk jaar moet indienen bij de Belgische diplomatieke of consulaire post waarvan hij afhangt, als hij wil dat de volmacht waarbij hij een kiezer aangewezen heeft die ingeschreven is in een Belgische gemeente, om in zijn naam te stemmen voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers, geldig blijft, wordt opgesteld op een formulier waarvan het model als bijlage 3 bij dit besluit gevoegd is.
Art. 4.De schriftelijke verklaring die de Belgische kiezer die in het buitenland gevestigd is, op elk moment kan indienen bij de Belgische diplomatieke of consulaire post waarvan hij afhangt, om kenbaar te maken dat hij de eerder gegeven volmacht intrekt en dat hij een nieuwe kiezer aanwijst als gemachtigde om in zijn naam te stemmen voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers, wordt opgesteld op een formulier waarvan het model als bijlage 4 bij dit besluit gevoegd is.
Art. 5.De schriftelijke verklaring die de gemachtigde op elk moment kan bezorgen aan het college van burgemeester en schepenen van de gemeente van laatste verblijfplaats in België van de volmachtgever of, als die laatste nooit in België verbleven heeft, van de gemeente in de bevolkingsregisters waarvan hij zelf ingeschreven is, om kenbaar te maken dat hij afstand doet van de volmacht die hem toegekend is, wordt opgesteld op een formulier waarvan het model als bijlage 5 bij dit besluit gevoegd is.
Art. 6.Het getuigschrift dat uitgereikt wordt door de Belgische diplomatieke of consulaire post waarvan de volmachtgever afhangt, om te bewijzen dat hij nog steeds in leven is, wordt opgesteld op een formulier waarvan het model als bijlage 6 bij dit besluit gevoegd is.
Art. 7.Onze Minister van Binnenlandse Zaken, Onze Minister van Buitenlandse Zaken en Onze Minister van Justitie zijn, ieder wat hem betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 5 februari 1999.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Binnenlandse Zaken, L. VAN DEN BOSSCHE De Minister van Buitenlandse Zaken, E. DERYCKE De Minister van Justitie, T. VAN PARYS
Bijlage 1. - Model 1. - Aanvraag die de Belgische burger die verklaart zijn hoofdverblijfplaats te willen vestigen in het buitenland, moet invullen bij het bestuur van de gemeente die hij verlaat, als hij zijn stemrecht wenst te behouden voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers.
Ik ondergetekende . . . . . (naam en voornamen), geboren op . . . . . (geboortedatum), ingeschreven met hoofdverblijfplaats in de bevolkingsregisters van de gemeente . . . . . (hier de naam van de gemeente en het adres van hoofdverblijfplaats in die gemeente, namelijk de straat en het nummer, vermelden), verklaar hierbij mijn hoofdverblijfplaats te willen vestigen in . . . . . (hier het land van bestemming vermelden, evenals, indien ze reeds gekend zijn door de aangever, de plaats en in voorkomend geval de straat en het nummer van zijn toekomstige hoofdverblijfplaats in dat land).
Ik wens mijn stemrecht in België te behouden voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers en vraag hiervoor mijn inschrijving in het register van de Belgische kiezers die in het buitenland gevestigd zijn, dat bedoeld wordt in artikel 11, § 1, van het Kieswetboek, zoals het opnieuw opgenomen is bij de wet van 18 december 1998 (1).
Ik ben er mij van bewust dat ik mij, door deze verklaring te ondertekenen, er formeel toe verbind om mij, van bij mijn aankomst in het land waar ik verklaar mij te willen vestigen, aan te melden bij de Belgische diplomatieke of consulaire post van het ambtsgebied van mijn toekomstige hoofdverblijfplaats in dat land, zodat die mij als in het buitenland gevestigde Belg kan inschrijven in het Rijksregister van de natuurlijke personen. Ik ben er mij van bewust dat als ik deze verbintenis niet nakom, die post de inschrijving zal uitvoeren van zodra hij mijn eerste bevestigende verklaring, bedoeld in artikel 2, § 5, van het Kieswetboek, ontvangen heeft.
Ik verklaar bovendien volmacht te geven om in mijn naam te stemmen voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers aan . . . . . (naam en voornaam van de gemachtigde die in die hoedanigheid aangewezen wordt), geboren op . . . . . (hier zijn geboortedatum vermelden), ingeschreven in de bevolkingsregisters van de gemeente . . . . . (hier de naam van de Belgische gemeente van verblijfplaats van de gemachtigde die in die hoedanigheid aangewezen wordt, vermelden, evenals het adres van zijn hoofdverblijfplaats in die gemeente, dat wil zeggen de straat en het nummer) (2), (3) en (4).
Gedaan te . . . . . op . . . . . (5).
De volmachtgever, De gemachtigde, (handtekening) (handtekening) Ik ondergetekende, burgemeester van de gemeente . . . . . (6), bevestig hierbij dat . . . . . (naam van de gemachtigde) daar in de bevolkingsregisters ingeschreven is en dat volgens de akte van bekendheid die mij werd voorgelegd (7), voornoemde de . . . . . (hier de graad van bloed- of aanverwantschap opgeven) is van . . . . . . (naam van de aangever).
Gedaan te . . . . . op . . . . . (5).
Gemeentestempel (Handtekening van de burgemeester) Belangrijke opmerking In geval van verkiezingen voor de federale Wetgevende Kamers, wordt de gemachtigde verondersteld te stemmen in naam van zijn volmachtgever in de gemeente waar die ingeschreven is in het register van de Belgische kiezers die in het buitenland gevestigd zijn en waar hij dus het laatst verbleven heeft vooraleer zich in het buitenland te vestigen.
De gemachtigde moet daartoe, behalve zijn eigen identiteitskaart en een uittreksel van die volmacht, dat bij zijn oproeping voor de stemming gevoegd zal zijn, een getuigschrift voorleggen waarin aangetoond wordt dat de volmachtgever die hem aangewezen heeft om in zijn naam te stemmen, nog steeds in leven is. Dit getuigschrift mag niet ouder zijn dan vijftien dagen op de dag van de verkiezing waarvoor het voorgelegd moet worden. De volmachtgever moet dit getuigschrift laten uitreiken door de Belgische diplomatieke of consulaire post waarvan hij afhangt in het buitenland, en het tijdig bezorgen aan de gemachtigde die hij in die hoedanigheid aangewezen heeft om in zijn naam te stemmen.
Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 5 februari 1999.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Binnenlandse Zaken, L. VAN DEN BOSSCHE De Minister van Buitenlandse Zaken, E. DERYCKE De Minister van Justitie, T. VAN PARYS ________ Nota's (1) Het gemeentebestuur moet aan de betrokkene weigeren deze verklaring te ondertekenen als blijkt dat hij de Belgische nationaliteit niet heeft of als hij de volle leeftijd van achttien jaar niet bereikt heeft, of ook als hij een veroordeling opgelopen heeft of het voorwerp geweest is van een beslissing die voor hem tot de schorsing van zijn kiesrechten geleid heeft, of tot de definitieve uitsluiting van die rechten.Ingeval de aangever aan al die voorwaarden voldoet, behalve aan de leeftijdsvoorwaarde, maar als hij de vereiste leeftijd zal bereiken binnen een termijn van ten laatste een jaar vanaf de dag van de verklaring, dan kan de betrokkene verzocht worden om, van zodra hij de vereiste leeftijd bereikt heeft, bij de Belgische diplomatieke of consulaire post waarvan hij zal afhangen nadat hij zich in het buitenland gevestigd heeft, een aanvraag tot erkenning als kiezer in te dienen voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers, overeenkomstig het model dat als bijlage 2 bij dit besluit gevoegd is. (2) De gemachtigde die in die hoedanigheid aangewezen is, moet ingeschreven zijn in de bevolkingsregisters van een Belgische gemeente en de hoedanigheid van kiezer bezitten, dat wil zeggen Belg zijn, de volle leeftijd van achttien jaar bereikt hebben, en hij mag niet geschorst of uitgesloten zijn van zijn kiesrechten.Alleen de echtgeno(o)t(e) van de volmachtgever, of één van zijn ouders of aanverwanten tot in de derde graad, kunnen aangewezen worden als gemachtigde. De graden van bloed- of aanverwantschap tot de derde graad zijn de volgende : - de vader of de moeder, de grootvader of de grootmoeder, de overgrootvader of de overgrootmoeder, de zoon of de dochter, de kleinzoon of de kleindochter, de achterkleinzoon of de achterkleindochter; - de echtgenoot of de echtgenote, de schoonvader of de schoonmoeder, de grootvader of de grootmoeder van de echtgeno(o)t(e), de overgrootvader of de overgrootmoeder van de echtgeno(o)t(e), de schoonzoon of de schoondochter, de echtgeno(o)t(e) van de kleinzoon of de kleindochter, de echtgeno(o)t(e) van de achterkleinzoon of de achterkleindochter; - de broer of de zuster, de oom of de tante, de neef of de nicht, de schoonbroer of de schoonzuster, de oom of de tante van de echtgeno(o)t(e), de neef of de nicht van de echtgeno(o)t(e), de echtgeno(o)t(e) van de neef of de nicht (aan de volle neven of aan de volle nichten, die bloedverwanten in de vierde graad zijn, mag geen volmacht worden gegeven). (3) De aangever moet verzocht worden een andere gemachtigde te kiezen als die niet de Belgische nationaliteit heeft, als hij de volle leeftijd van achttien jaar niet bereikt heeft, of als hij een veroordeling opgelopen heeft of het voorwerp geweest is van een beslissing die voor hem tot de schorsing van zijn kiesrechten geleid heeft, of tot de definitieve uitsluiting van die rechten.(4) Als de in die hoedanigheid aangewezen gemachtigde met zijn hoofdverblijfplaats ingeschreven is in de bevolkingsregisters van een andere gemeente dan die waar de aangever ingeschreven is, bezorgt de gemeente die de verklaring ontvangt, een kopie daarvan aan het college van burgemeester en schepenen van die gemeente, waarin het gevraagd wordt na te gaan of de in die hoedanigheid aangewezen gemachtigde de hoedanigheid van kiezer bezit.Als dat niet het geval is, moet er gehandeld worden zoals aangegeven in (3) hierboven. (5) Deze volmacht is geldig tot 31 december van het jaar waarin hij opgesteld werd, behalve als hij opgesteld is in de drie maanden die voorafgaan aan 31 december van dat jaar.In dat geval wordt de geldigheid verlengd tot 31 december van het volgende jaar.
De geldigheidsperiode van de volmacht hangt af van de datum waarop de verklaring die de volmacht omvat en die behoorlijk ondertekend is door de volmachtgever en de gemachtigde en volledig ingevuld is, bezorgd is aan het gemeentebestuur. Dat betekent dat de formaliteit van het echt verklaren, op het formulier van de volmacht zelf, door de burgemeester van de gemeente waar de in die hoedanigheid aangewezen gemachtigde ingeschreven is, van de familieband of verwantschap die hem met de volmachtgever verbindt, reeds vervuld moet zijn op het ogenblik dat de verklaring bezorgd wordt. Als de gemachtigde in dezelfde gemeente ingeschreven is als de aangever, zal de datum waarop deze formaliteit vervuld is in principe samenvallen met de datum waarop de verklaring afgegeven wordt aan de aangestelde van het gemeentebestuur. Als de gemachtigde daarentegen in een andere gemeente ingeschreven is, zal de datum waarop de familieband of verwantschap voor echt verklaard is op de volmacht, normaal gezien vroeger vallen dan de datum waarop de verklaring toekomt bij het gemeentebestuur.
Als de aangever wil dat de volmacht langer geldig blijft dan de hierboven bepaalde termijn, moet hij, in de loop van de maand oktober van elk jaar, schriftelijk bij de Belgische diplomatieke of consulaire post van de plaats waar hij zich gaat vestigen in het buitenland, verklaren dat hij de volmacht waarbij hij een kiezer aangewezen heeft om in zijn naam te stemmen, bevestigt. Die bevestigende verklaringen worden bezorgd aan de gemeente van laatste verblijfplaats in België van de aangever in de loop van de maand november van elk jaar, via de Belgische diplomatieke of consulaire post waarvan hij afhangt.
Bij gebrek aan een dergelijke bevestigende verklaring verliest de volmacht zijn geldigheid. Het college van burgemeester en schepenen van de gemeente van laatste verblijfplaats in België van de aangever vermeldt in dat geval in het register van de Belgische kiezers die in het buitenland gevestigd zijn, dat de betrokkene geschorst is in de uitoefening van zijn stemrecht. Het deelt vervolgens deze behoorlijk gemotiveerde schorsing mee aan de kiezer die daarvan het voorwerp is, via de diplomatieke of consulaire post waarvan hij afhangt. Ten slotte brengt hij de in die hoedanigheid door de aangever aangewezen gemachtigde op de hoogte van het feit dat er een einde gesteld is aan zijn volmacht.
Wanneer de Belgische diplomatieke of consulaire post waarvan de aangever afhangt, een dergelijke bevestigende verklaring ontvangt, gaat hij na of die nog steeds voldoet aan de kiesbevoegdheidsvoorwaarden. Als blijkt dat de betrokkene niet meer voldoet aan één of andere kiesbevoegdheidsvoorwaarde, verliest de volmacht zijn geldigheid. In dat geval deelt de betrokken Belgische diplomatieke of consulaire post dit mee aan de gemeente van laatste verblijfplaats in België van de aangever. Bij ontvangst van dit bericht schrapt het college van burgemeester en schepenen van die gemeente de aangever uit het register van de Belgische kiezers die in het buitenland gevestigd zijn, en deelt het deze behoorlijk gemotiveerde schrapping mee aan de betrokken kiezer, via de Belgische diplomatieke of consulaire post waarvan hij afhangt. (6) Deze rubriek moet ingevuld worden door de burgemeester van de gemeente in de bevolkingsregisters waarvan de gemachtigde ingeschreven is.Als de in die hoedanigheid aangewezen gemachtigde ingeschreven is in een andere gemeente dan die waar de aangever zelf ingeschreven is, moet de aangever verzocht worden om die rubriek, als die nog niet ingevuld is, te laten invullen door de burgemeester van die andere gemeente. (7) De akte van bekendheid wordt afgeleverd door een notaris of door de vrederechter van de woonplaats van de gemachtigde of van de laatste verblijfplaats in België van de aangever.Zij heeft tot doel de beweerde familieband of verwantschap die de gemachtigde met de volmachtgever verbindt, voor echt te verklaren.
Bijlage 2. - Model 2. -Aanvraag tot erkenning in de hoedanigheid van kiezer die de Belgische burger die in het buitenland gevestigd is, moet opsturen naar de Belgische diplomatieke of consulaire post waarvan hij afhangt, als hij gebruik wil maken van het stemrecht voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers.
Ik ondergetekende . . . . . (naam en voornamen), geboren op . . . . . (geboortedatum), wonende in . . . . . (hier het land van vestiging alsook het adres van de hoofdverblijfplaats in dat land, dat wil zeggen de plaats en in voorkomend geval de straat en het nummer, vermelden) en het laatst in België verbleven hebbende vooraleer mij in het buitenland te vestigen, in . . . . . (rubriek die, in voorkomend geval, ingevuld moet worden door de vermelding van de gemeente van laatste verblijfplaats in België en het adres van de hoofdverblijfplaats in die gemeente, namelijk de straat en het nummer), verklaar hierbij dat ik vraag erkend te worden in de hoedanigheid van kiezer voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers (1).
Ik ben er mij van bewust dat, doordat ik deze verklaring onderteken, de Belgische diplomatieke of consulaire post die ze ontvangt, mij zal inschrijven in het Rijksregister van de natuurlijke personen als in het buitenland gevestigde Belg.
Uit de documenten of getuigschriften die ik ter ondersteuning van deze verklaring voorleg, en die bij deze verklaring gevoegd zijn, blijkt : - dat ik de hoedanigheid van Belg bezit; - dat ik de volle leeftijd van achttien jaar bereikt heb; - dat ik gewoonlijk verblijf op het grondgebied van de hierboven vermelde Staat, op het vermelde adres, en dat ik houder ben van de daartoe vereiste verblijfsvergunningen (2).
Ik verklaar op mijn erewoord : - in de Staat waar ik gevestigd ben, geen veroordelingen opgelopen te hebben die, als zij in België uitgesproken zouden zijn, zouden leiden tot de schorsing van mijn kiesrechten of tot de definitieve uitsluiting van die rechten; - niet het stemrecht te genieten voor de parlementsverkiezingen in de Staat waar ik gevestigd ben (2).
Ik verklaar bovendien volmacht te geven om in mijn naam te stemmen voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers, aan . . . . . (naam en voornamen van de in die hoedanigheid aangewezen gemachtigde), geboren op . . . . . (hier zijn geboortedatum vermelden), ingeschreven in de bevolkingsregisters van de gemeente . . . . . (hier de naam van de Belgische gemeente van verblijfplaats van de in die hoedanigheid aangewezen gemachtigde vermelden, alsook het adres van zijn hoofdverblijfplaats in die gemeente, dat wil zeggen de straat en het nummer) (3) en (4).
Gedaan te . . . . . op . . . . . (5).
De volmachtgever, De gemachtigde, (handtekening) (handtekening) Ik ondergetekende, burgemeester van de gemeente . . . . . (6), bevestig hierbij dat . . . . . (naam van de gemachtigde) daar in de bevolkingsregisters ingeschreven is en dat volgens de akte van bekendheid die mij werd voorgelegd (7), voornoemde de . . . . . (hier de graad van bloed- of aanverwantschap opgeven) is van . . . . . (naam van de aangever).
Gedaan te . . . . . op . . . . . (5).
Gemeentestempel (Handtekening van de burgemeester) Belangrijke opmerking In geval van verkiezingen voor de federale Wetgevende Kamers, wordt de gemachtigde verondersteld te stemmen in naam van zijn volmachtgever in de gemeente waar die ingeschreven is in het register van de Belgische kiezers die in het buitenland gevestigd zijn, dat wil zeggen in de Belgische gemeente waar de volmachtgever het laatst verbleven heeft vooraleer zich in het buitenland te vestigen, ingeval hij een dergelijke verblijfplaats gehad heeft. In het andere geval, dat wil zeggen als de volmachtgever nooit in België verbleven heeft, moet de gemachtigde in zijn naam stemmen in de gemeente waar hij zelf ingeschreven is als kiezer. De gemachtigde moet daartoe, behalve zijn eigen identiteitskaart en een uittreksel van die volmacht, dat bij zijn oproeping voor de stemming gevoegd zal zijn, een getuigschrift voorleggen waarin aangetoond wordt dat de volmachtgever die hem aangewezen heeft om in zijn naam te stemmen, nog steeds in leven is.
Dit getuigschrift mag niet ouder zijn dan vijftien dagen op de dag van de verkiezing waarvoor het voorgelegd moet worden. De volmachtgever moet dit getuigschrift laten uitreiken door de Belgische diplomatieke of consulaire post waarvan hij afhangt in het buitenland, en het tijdig bezorgen aan de gemachtigde die hij in die hoedanigheid aangewezen heeft om in zijn naam te stemmen.
Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 5 februari 1999.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Binnenlandse Zaken, L. VAN DEN BOSSCHE De Minister van Buitenlandse Zaken, E. DERYCKE De Minister van Justitie, T. VAN PARYS ________ Nota's (1) Naarmate de aanvragen die de Belgische burgers die in het buitenland gevestigd zijn indienen om erkend te worden als kiezer voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers, toekomen bij de Belgische diplomatieke of consulaire posten in het buitenland, worden zij door de post bezorgd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken te Brussel, waar zij gecontroleerd worden op hun regelmatigheid. Vervolgens worden zij bezorgd aan het Ministerie van Justitie dat in voorkomend geval, dat wil zeggen voor zover de aangever in België verbleven heeft vooraleer zich in het buitenland te vestigen, er een uittreksel van zijn strafblad bijvoegt. De Minister van Justitie bezorgt de aanvragen vervolgens, in voorkomend geval behoorlijk voorzien van dit uittreksel, aan de gemeente van laatste verblijfplaats in België van de aangever of, als die nooit in België verbleven heeft, aan de Belgische gemeente van verblijfplaats van de gemachtigde die hij in die hoedanigheid aangewezen heeft om in zijn naam te stemmen. Het is in die gemeente dat de aangever ingeschreven zal worden in het speciale register van de Belgische kiezers die in het buitenland gevestigd zijn. (2) De aangever wordt verzocht de documenten of getuigschriften die hij ter ondersteuning bij zijn aanvraag voegt op te sommen, met verduidelijking van de aard ervan. De diplomatieke of consulaire post moet aan de betrokkene weigeren die verklaring te ondertekenen als blijkt dat hij niet de Belgische nationaliteit heeft, of als hij de volle leeftijd van achttien jaar niet bereikt heeft, of ook als hij slechts tijdelijk verblijft op het grondgebied van de Staat waar hij de verklaring gedaan heeft en dus niet over de nodige vergunningen beschikt om daar permanent te verblijven.
Op dezelfde manier moet de post weigeren de aanvraag die hem voorgelegd wordt, te erkennen als blijkt dat zij uitgaat van een bipatride die mag stemmen voor de parlementsverkiezingen in het land waar hij gevestigd is. (3) De in die hoedanigheid aangewezen gemachtigde moet ingeschreven zijn in de bevolkingsregisters van een Belgische gemeente, en de hoedanigheid van kiezer hebben, dat wil zeggen Belg zijn, de volle leeftijd van achttien jaar bereikt hebben en niet geschorst of uitgesloten zijn van zijn kiesrechten.Alleen de echtgeno(o)t(e) van de volmachtgever, of één van zijn ouders of aanverwanten tot in de derde graad, kunnen aangewezen worden als gemachtigde. De graden van bloed- of aanverwantschap tot de derde graad zijn de volgende : - de vader of de moeder, de grootvader of de grootmoeder, de overgrootvader of de overgrootmoeder, de zoon of de dochter, de kleinzoon of de kleindochter, de achterkleinzoon of de achterkleindochter; - de echtgenoot of de echtgenote, de schoonvader of de schoonmoeder, de grootvader of de grootmoeder van de echtgeno(o)t(e), de overgrootvader of de overgrootmoeder van de echtgeno(o)t(e), de schoonzoon of de schoondochter, de echtgeno(o)t(e) van de kleinzoon of de kleindochter, de echtgeno(o)t(e) van de achterkleinzoon of de achterkleindochter; - de broer of de zuster, de oom of de tante, de neef of de nicht, de schoonbroer of de schoonzuster, de oom of de tante van de echtgeno(o)t(e), de neef of de nicht van de echtgeno(o)t(e), de echtgeno(o)t(e) van de neef of de nicht (aan de volle neven of aan de volle nichten, die bloedverwanten in de vierde graad zijn, mag geen volmacht worden gegeven). (4) Wanneer het college van burgemeester en schepenen van de gemeente van laatste verblijfplaats in België van de aangever, of, als die nooit in België verbleven heeft, van de Belgische gemeente van verblijfplaats van de gemachtigde die hij in die hoedanigheid aangewezen heeft om in zijn naam te stemmen, die verklaring, afkomstig van de Belgische diplomatieke of consulaire post waar zij ingediend is, ontvangt, gaat het na of de gemachtigde de hoedanigheid van kiezer bezit. Als de gemachtigde ingeschreven is in de bevolkingsregisters van een andere Belgische gemeente dan die waar de aangever het laatst verbleven heeft vooraleer zich in het buitenland te vestigen, ingeval hij een dergelijke verblijfplaats gehad heeft, vraagt de gemeente die de verklaring ontvangen heeft, aan de gemeente van verblijfplaats van de gemachtigde, door haar een kopie van de verklaring te bezorgen, of zij dat wil nagaan. Als blijkt dat de in die hoedanigheid aangewezen gemachtigde niet de Belgische nationaliteit heeft, of de volle leeftijd van achttien jaar niet bereikt heeft, of ook als hij een veroordeling opgelopen heeft of het voorwerp geweest is van een beslissing die voor hem tot de schorsing van zijn kiesrechten geleid heeft, of tot de definitieve uitsluiting van die rechten, deelt het college van burgemeester en schepenen van de gemeente die de verklaring ontvangen heeft, dit mee aan de aangever, via de Belgische diplomatieke of consulaire post waarvan hij afhangt, waarbij de betrokkene verzocht zal worden in voorkomend geval een andere gemachtigde te kiezen. (5) Deze volmacht is geldig tot 31 december van het jaar waarin hij opgesteld werd, behalve als hij opgesteld is in de drie maanden die voorafgaan aan 31 december van dat jaar.In dat geval wordt de geldigheid verlengd tot 31 december van het volgende jaar.
De geldigheidsperiode van de volmacht hangt af van de datum waarop de verklaring die de volmacht omvat en die behoorlijk ondertekend door de volmachtgever en de gemachtigde en volledig ingevuld, bezorgd is aan de diplomatieke of consulaire post. Dat betekent dat de formaliteit van het echt verklaren, op het formulier van de volmacht zelf, door de burgemeester van de Belgische gemeente waar de in die hoedanigheid aangewezen gemachtigde ingeschreven is, van de verwantschap die hem met de volmachtgever verbindt, voorafgaandelijk vervuld moet zijn.
Daartoe moet de aangever, voordat hij zijn aanvraag tot erkenning als kiezer indient bij de diplomatieke of consulaire post van het ambtsgebied van zijn woonplaats in het buitenland, de volmacht bezorgen aan de gemachtigde die hij in die hoedanigheid aanwijst om in zijn naam te stemmen, waarbij hij hem verzoekt om daarop zijn handtekening te plaatsen, de formaliteit waarvan hierboven sprake te laten vervullen door de burgemeester van de gemeente waar hij ingeschreven is, en vervolgens hem de behoorlijk ingevulde volmacht terug te sturen. De datum waarop die formaliteit vervuld zal zijn, zal dus vroeger vallen dan de datum waarop de verklaring bezorgd wordt aan de diplomatieke of consulaire post.
De aandacht van de aangever wordt gevestigd op het feit dat als hij wil dat de volmacht langer geldig blijft dan de hierboven bepaalde termijn, hij in de loop van de maand oktober van elk jaar bij de Belgische diplomatieke of consulaire post van het ambtsgebied van zijn woonplaats in het buitenland, schriftelijk moet verklaren dat hij de volmacht waarbij hij een kiezer aangewezen heeft om in zijn naam te stemmen, bevestigt. Die bevestigende verklaringen worden in de loop van de maand november van elk jaar door de post bezorgd aan de gemeente van laatste verblijfplaats in België van de aangever, of als die nooit in België verbleven heeft, aan de gemeente van verblijfplaats in België van de gemachtigde die hij in die hoedanigheid aangewezen heeft om in zijn naam te stemmen.
Bij gebrek aan een dergelijke bevestigende verklaring verliest de volmacht zijn geldigheid. Het college van burgemeester en schepenen van de gemeente van laatste verblijfplaats in België van de aangever, of als die nooit in België verbleven heeft, van de gemeente van verblijfplaats in België van de gemachtigde die hij in die hoedanigheid aangewezen heeft om in zijn naam te stemmen, vermeldt in dat geval in het register van de Belgische kiezers die in het buitenland gevestigd zijn, dat de aangever geschorst is in de uitoefening van zijn stemrecht. Het deelt vervolgens deze behoorlijk gemotiveerde schorsing mee aan de kiezer die daarvan het voorwerp is, via de diplomatieke of consulaire post waarvan hij afhangt. Ten slotte brengt hij de in die hoedanigheid door de aangever aangewezen gemachtigde op de hoogte van het feit dat er een einde gesteld is aan zijn volmacht.
Wanneer de Belgische diplomatieke of consulaire post waarvan de aangever afhangt, een dergelijke bevestigende verklaring ontvangt, gaat hij na of die nog steeds voldoet aan de kiesbevoegdheidsvoorwaarden. Als blijkt dat de betrokkene niet meer voldoet aan één of andere kiesbevoegdheidsvoorwaarde, verliest de volmacht zijn geldigheid. In dat geval deelt de Belgische diplomatieke of consulaire post waarvan de aangever afhangt, dit mee aan het college van burgemeester en schepenen van de gemeente van laatste verblijfplaats in België van de aangever, of als die nooit in België verbleven heeft, van de Belgische gemeente van verblijfplaats van de gemachtigde die hij in die hoedanigheid aangewezen heeft om in zijn naam te stemmen. Bij ontvangst van dit bericht schrapt het college van burgermeester en schepenen van die gemeente de aangever uit het register van de Belgische kiezers die in het buitenland gevestigd zijn, en deelt het deze behoorlijk gemotiveerde schrapping mee aan de betrokken kiezer, via de Belgische diplomatieke of consulaire post waarvan hij afhangt. (6) Deze rubriek moet ingevuld worden door de burgemeester van de gemeente in de bevolkingsregisters waarvan de gemachtigde ingeschreven is.(7) De akte van bekendheid wordt afgeleverd door een notaris of door de vrederechter van de woonplaats van de gemachtigde of van de laatste verblijfplaats in België van de aangever ingeval hij een dergelijke verblijfplaats gehad heeft.Zij heeft tot doel de beweerde familieband of verwantschap die de gemachtigde met de volmachtgever verbindt, voor echt te verklaren.
Bijlage 3. - Model 3. - Schriftelijke verklaring die de Belgische kiezer die in het buitenland gevestigd is, moet indienen in de loop van de maand oktober van elk jaar bij de Belgische diplomatieke of consulaire post waarvan hij afhangt als hij wil dat de volmacht waarbij hij een kiezer die ingeschreven is in een Belgische gemeente, aangewezen heeft om in zijn naam te stemmen voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers, geldig blijft.
Ik ondergetekende . . . . . (naam en voornamen), geboren op . . . . . (geboortedatum), wonende in . . . . . (hier het land van vestiging alsook het adres van de hoofdverblijfplaats in dat land, dat wil zeggen de plaats en in voorkomend geval de straat en het nummer, vermelden) en het laatst in België verbleven hebbende vooraleer mij in het buitenland te vestigen, in . . . . . . (rubriek die, in voorkomend geval, ingevuld moet worden door de vermelding van de gemeente van laatste verblijfplaats in België en het adres van de hoofdverblijfplaats in die gemeente, namelijk de straat en het nummer), ingeschreven als Belgische kiezer die in het buitenland gevestigd is, in de gemeente . . . . . (hier de Belgische gemeente vermelden in het kiezersregister waarvan de aangever ingeschreven is), verklaar hierbij de volmacht te bevestigen waarbij ik . . . . . (hier de naam, de voornamen en het adres - gemeente, straat en nummer - van de hoofdverblijfplaats in België van de kiezer die door de aangever aangewezen is als gemachtigde, vermelden) aangewezen heb om in mijn naam te stemmen voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers (1), (2) en (3).
Gedaan te . . . . . op . . . . . (handtekening van de aangever) Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 5 februari 1999.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Binnenlandse Zaken, L. VAN DEN BOSSCHE De Minister van Buitenlandse Zaken, E. DERYCKE De Minister van Justitie, T. VAN PARYS ________ Nota's (1) Deze bevestigende verklaring moet door de ondertekenaar in de loop van de maand oktober van elk jaar gericht of bezorgd worden aan de Belgische diplomatieke of consulaire post waarvan hij afhangt.(2) Die bevestigende verklaringen worden door de post, in de loop van de maand november van elk jaar, bezorgd aan het college van burgemeester en schepenen van de gemeente van laatste verblijfplaats in België van de aangever, of als die nooit in België verbleven heeft, van de Belgische gemeente van verblijfplaats van de kiezer die hij aangewezen heeft als gemachtigde om in zijn naam te stemmen voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers. Wanneer de Belgische diplomatieke of consulaire post waarvan de aangever afhangt, een dergelijke bevestigende verklaring ontvangt, gaat hij na of die nog steeds voldoet aan de kiesbevoegdheidsvoorwaarden. Als blijkt dat de betrokkene niet meer voldoet aan één of andere kiesbevoegdheidsvoorwaarde, verliest de volmacht zijn geldigheid. In dat geval deelt de Belgische diplomatieke of consulaire post waarvan de aangever afhangt, dit mee aan het college van burgemeester en schepenen van de gemeente van laatste verblijfplaats in België van de aangever, of als die nooit in België verbleven heeft, van de gemeente van verblijfplaats van de gemachtigde die hij in die hoedanigheid aangewezen heeft om in zijn naam te stemmen. Bij ontvangst van dit bericht schrapt het college van burgermeester en schepenen van die gemeente de aangever uit het register van de Belgische kiezers die in het buitenland gevestigd zijn, en deelt het deze behoorlijk gemotiveerde schrapping mee aan de betrokken kiezer, via de Belgische diplomatieke of consulaire post waarvan hij afhangt. De in die hoedanigheid aangewezen gemachtigde wordt bovendien op de hoogte gebracht van het feit dat er een einde gesteld is aan zijn volmacht. (3) Als de Belgische kiezer die in het buitenland gevestigd is, afziet van de bevestiging van de volmacht waarbij hij een in een Belgische gemeente ingeschreven kiezer aangewezen heeft om in zijn naam te stemmen voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers, verliest die volmacht zijn geldigheid op 31 december van het jaar waarin hij opgesteld werd, of als hij opgesteld werd tussen 1 oktober en 31 december van dat jaar, op 31 december van het volgende jaar. In dat geval vermeldt het college van burgemeester en schepenen van de gemeente van laatste verblijfplaats in België van de betrokkene, of als die nooit in België verbleven heeft, van de gemeente van verblijfplaats in België van de gemachtigde die hij in die hoedanigheid aangewezen heeft om in zijn naam te stemmen, in het register van de Belgische kiezers die in het buitenland gevestigd zijn, dat de betrokken kiezer geschorst is in de uitoefening van zijn stemrecht. Het deelt vervolgens deze behoorlijk gemotiveerde schorsing mee aan de kiezer die daarvan het voorwerp is, via de diplomatieke of consulaire post waarvan hij afhangt. Ten slotte brengt hij de in die hoedanigheid aangewezen gemachtigde op de hoogte van het feit dat er een einde gesteld is aan zijn volmacht.
Bijlage 4. - Model 4. - Schriftelijke verklaring die de Belgische kiezer die in het buitenland gevestigd is, op elk moment kan indienen bij de Belgische diplomatieke of consulaire post waarvan hij afhangt, om kenbaar te maken dat hij de eerder gegeven volmacht intrekt en dat hij een nieuwe kiezer aanwijst als gemachtigde om in zijn naam te stemmen voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers.
Ik ondergetekende . . . . . (naam en voornamen), geboren op . . . . . (geboortedatum), wonende in . . . . . (hier het land van vestiging alsook het adres van de hoofdverblijfplaats in dat land, dat wil zeggen de plaats en in voorkomend geval de straat en het nummer, vermelden) en het laatst in België verbleven hebbende vooraleer mij in het buitenland te vestigen, in . . . . . (rubriek die, in voorkomend geval, ingevuld moet worden door de vermelding van de gemeente van laatste verblijfplaats in België en het adres van de hoofdverblijfplaats in die gemeente, namelijk de straat en het nummer), ingeschreven als Belgische kiezer die in het buitenland gevestigd is, in de gemeente . . . . . (hier de Belgische gemeente vermelden in het kiezersregister waarvan de aangever ingeschreven is), verklaar hierbij de volmacht in te trekken waarbij ik . . . . . (hier de naam, de voornamen en het adres - gemeente, straat en nummer - van de hoofdverblijfplaats in België van de kiezer die de aangever aangewezen had als gemachtigde, vermelden) aangewezen heb om in mijn naam te stemmen voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers (1).
Ik verklaar bovendien voortaan daartoe volmacht te geven aan . . . . . (hier de naam, de voornamen en het adres - gemeente, straat en nummer - van de hoofdverblijfplaats in België van de nieuwe kiezer die de aangever aanwijst als gemachtigde om in zijn naam te stemmen voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers, vermelden) (2), (3) en (4).
Gedaan te . . . . . op . . . . .
De volmachtgever, De nieuwe gemachtigde, (handtekening) (handtekening) Ik ondergetekende, burgemeester van de gemeente . . . . . (5), bevestig hierbij dat . . . . . (naam van de gemachtigde) daar in de bevolkingsregisters ingeschreven is en dat volgens de akte van bekendheid die mij werd voorgelegd (6), voornoemde de . . . . . (hier de graad van bloed- of aanverwantschap opgeven) is van . . . . . (naam van de aangever).
Gedaan te . . . . . op . . . . . (7).
Gemeentestempel (Handtekening van de burgemeester) Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 5 februari 1999.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Binnenlandse Zaken, L. VAN DEN BOSSCHE De Minister van Buitenlandse Zaken, E. DERYCKE De Minister van Justitie, T. VAN PARYS ________ Nota's (1) De aangever wordt verzocht hier tussen haakjes ofwel de gemeente van laatste verblijfplaats in België, ofwel de Belgische diplomatieke of consulaire post die de verklaring houdende deze aanwijzing ontvangen heeft, ingeval de verklaring tot intrekking gedaan is bij een andere post, te vermelden.(2) De in die hoedanigheid aangewezen gemachtigde moet ingeschreven zijn in de bevolkingsregisters van een Belgische gemeente, en de hoedanigheid van kiezer hebben, dat wil zeggen Belg zijn, de volle leeftijd van achttien jaar bereikt hebben en niet geschorst of uitgesloten zijn van zijn kiesrechten.Alleen de echtgeno(o)t(e) van de volmachtgever, of één van zijn ouders of aanverwanten tot in de derde graad, kunnen aangewezen worden als gemachtigde. De graden van bloed- of aanverwantschap tot de derde graad zijn de volgende : - de vader of de moeder, de grootvader of de grootmoeder, de overgrootvader of de overgrootmoeder, de zoon of de dochter, de kleinzoon of de kleindochter, de achterkleinzoon of de achterkleindochter; - de echtgenoot of de echtgenote, de schoonvader of de schoonmoeder, de grootvader of de grootmoeder van de echtgeno(o)t(e), de overgrootvader of de overgrootmoeder van de echtgeno(o)t(e), de schoonzoon of de schoondochter, de echtgeno(o)t(e) van de kleinzoon of de kleindochter, de echtgeno(o)t(e) van de achterkleinzoon of de achterkleindochter; - de broer of de zuster, de oom of de tante, de neef of de nicht, de schoonbroer of de schoonzuster, de oom of de tante van de echtgeno(o)t(e), de neef of de nicht van de echtgeno(o)t(e), de echtgeno(o)t(e) van de neef of de nicht (aan de volle neven of aan de volle nichten, die bloedverwanten in de vierde graad zijn, mag geen volmacht worden gegeven). (3) De verklaring houdende aanwijzing van de nieuwe kiezer als gemachtigde, wordt door de post bezorgd aan de gemeente van laatste verblijfplaats in België van de aangever, of als die nooit in België verbleven heeft, aan de gemeente van verblijfplaats in België van de nieuwe in die hoedanigheid aangewezen gemachtigde. Wanneer het college van burgemeester en schepenen van die gemeente deze verklaring ontvangt, gaat het na of de nieuwe in die hoedanigheid aangewezen gemachtigde de hoedanigheid van kiezer heeft.
Als de nieuwe gemachtigde ingeschreven is in de bevolkingsregisters van een andere Belgische gemeente dan die waar de aangever het laatst verbleven heeft vooraleer zich in het buitenland te vestigen, ingeval hij een dergelijke verblijfplaats gehad heeft, vraagt de gemeente die de verklaring ontvangen heeft, aan de gemeente van verblijfplaats van de gemachtigde, door een kopie van de verklaring te bezorgen, dit na te gaan. Als blijkt dat de nieuwe in die hoedanigheid aangewezen gemachtigde niet de Belgische nationaliteit heeft, of de volle leeftijd van achttien jaar niet bereikt heeft, of ook als hij een veroordeling opgelopen heeft of het voorwerp geweest is van een beslissing die voor hem tot de schorsing van zijn kiesrechten geleid heeft, of tot de definitieve uitsluiting van die rechten, deelt het college van burgemeester en schepenen van de gemeente die de verklaring ontvangen heeft, dit mee aan de aangever, via de Belgische diplomatieke of consulaire post waarvan hij afhangt, waarbij de betrokkene verzocht zal worden in voorkomend geval een andere gemachtigde te kiezen.
Ten slotte deelt het college van burgemeester en schepenen van de gemeente die de verklaring ontvangen heeft, aan de uitgesloten gemachtigde mee dat er een einde gesteld is aan zijn volmacht. (4) De volmacht houdende aanwijzing van de nieuwe gemachtigde is geldig tot 31 december van het jaar waarin hij werd opgesteld, behalve als hij opgesteld is in de drie maanden die voorafgaan aan 31 december van dat jaar.In dat geval wordt zijn geldigheid verlengd tot 31 december van het volgende jaar. (5) Deze rubriek moet ingevuld worden door de burgemeester van de gemeente in de bevolkingsregisters waarvan de nieuwe gemachtigde ingeschreven is.(6) De akte van bekendheid wordt afgeleverd door een notaris of door de vrederechter van de woonplaats van de gemachtigde of van de laatste verblijfplaats in België van de aangever, ingeval hij een dergelijke verblijfplaats gehad heeft.Zij heeft tot doel de beweerde familieband of verwantschap die de gemachtigde met de volmachtgever verbindt, voor echt te verklaren. (7) De formaliteit van de echtverklaring op het formulier van de volmacht zelf, door de burgemeester van de Belgische gemeente waar de nieuwe gemachtigde die in die hoedanigheid aangewezen is, ingeschreven is, van de familieband of verwantschap die hem met de volmachtgever verbindt, moet vervuld zijn voordat de verklaring die deze aanwijzing omvat, ingediend wordt bij de diplomatieke of consulaire post. Bijlage 5. - Model 5. - Schriftelijke verklaring die de gemachtigde op elk moment kan bezorgen aan het college van burgemeester en schepenen van de gemeente van laatste verblijfplaats in België van de volmachtgever, of als die laatste nooit in België verbleven heeft, van de gemeente in de bevolkingsregisters waarvan hij zelf ingeschreven is, om kenbaar te maken dat hij afstand doet van de volmacht die hem toegekend is.
Ik ondergetekende . . . . . (naam en voornamen), geboren op . . . . . (geboortedatum), ingeschreven in de bevolkingsregisters van de gemeente . . . . . (hier de gemeente van hoofdverblijfplaats en het adres van die verblijfplaats, namelijk de straat en het nummer, vermelden) en door . . . . . (hier de naam en de voornamen van de volmachtgever vermelden), gevestigd in . . . . . (hier het land waar de volmachtgever gevestigd is, evenals zijn hoofdverblijfplaats in dat land, dat wil zeggen, de plaats en in voorkomend geval de straat en het nummer, vermelden) aangewezen als gemachtigde om in zijn naam te stemmen voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers, verklaar hierbij afstand te doen van de volmacht die mij toegekend werd (1).
Gedaan te . . . . . op . . . . . (handtekening van de aangever) Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 5 februari 1999.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Binnenlandse Zaken, L. VAN DEN BOSSCHE De Minister van Buitenlandse Zaken, E. DERYCKE De Minister van Justitie, T. VAN PARYS ________ Nota (1) De ondertekenaar van deze verklaring moet haar bezorgen aan het college van burgemeester en schepenen van de gemeente van laatste verblijfplaats in België van de volmachtgever, of als die nooit in België verbleven heeft, van de gemeente in de bevolkingsregisters waarvan hij zelf ingeschreven is. Het college van burgemeester en schepenen van de in het vorige lid bedoelde gemeente deelt dit zo snel mogelijk mee aan de Belgische diplomatieke of consulaire post waarvan de volmachtgever afhangt, door hem een kopie van de verklaring te bezorgen.
De post brengt op zijn beurt de volmachtgever daarvan op de hoogte, waarbij hij hem verzoekt een nieuwe gemachtigde te kiezen om in zijn naam te stemmen.
Wanneer de volmachtgever gevolg geeft aan dit verzoek, bezorgt hij aan de diplomatieke of consulaire post waarvan hij afhangt, een nieuwe volmacht, naar behoren ingevuld, gedagtekend en ondertekend door hemzelf en door de nieuwe kiezer die hij aanwijst als gemachtigde om in zijn naam te stemmen. Deze volmacht wordt door de post bezorgd aan het college van burgemeester en schepenen van de gemeente van laatste verblijfplaats in België van de volmachtgever, of als deze nooit in België verbleven heeft, van de gemeente van verblijfplaats van de nieuwe gemachtigde die hij in die hoedanigheid aangewezen heeft om in zijn naam te stemmen.
Als de volmachtgever nalaat een nieuwe gemachtigde aan te wijzen binnen de dertig dagen vanaf de ontvangst van het verzoek dat hij daartoe ontvangen heeft van de diplomatieke of consulaire post waarvan hij afhangt, deelt die dit zo snel mogelijk mee aan het college van burgemeester en schepenen van de gemeente van laatste verblijfplaats in België van de volmachtgever, of als deze nooit in België verbleven heeft, van de gemeente in de bevolkingsregisters waarvan de gemachtigde die afgezien heeft van de uitoefening van zijn mandaat, ingeschreven is.
Het college van burgemeester en schepenen van de in het vorige lid bedoelde gemeente geeft in dat geval in het register van de Belgische kiezers die in het buitenland gevestigd zijn, aan dat de volmachtgever geschorst is in de uitoefening van zijn stemrecht. Het betekent deze naar behoren gemotiveerde schorsing aan de betrokken kiezer, via de diplomatieke of consulaire post waarvan hij afhangt.
Bijlage 6. - Model 6. - Getuigschrift uitgereikt door de Belgische diplomatieke of consulaire post waarvan de volmachtgever afhangt, om te bewijzen dat hij nog steeds in leven is (1).
Vandaag, . . . . . (datum) is voor mij . . . . . (voornamen en naam) handelend in hoedanigheid van notaris, verschenen . . . . . (voornamen, naam, geboortedatum, beroep en woonplaats van de kiezer).
Betrokkene is ingeschreven als Belgische kiezer die in het buitenland is gevestigd in het kiezersregister van de gemeente . . . . . (gemeente waar de kiezer is ingeschreven).
De comparant verzoekt om er akte van te geven van zijn verschijning ten einde vast te stellen dat hij in leven is, aan welk verzoek hiermede wordt voldaan.
Deze akte is enkel geldig om te worden voorgelegd ter gelegenheid van de verkiezingen van de federale wetgevende Kamers op datum van . . . . . (datum van de verkiezingen).
Waarvan akte in brevet verleden ter kanselarij van de . . . . . (aanduiding van de post) te . . . . . (plaats).
Stempel van de post Handtekening van het posthoofd (of zijn wettelijke vervanger) Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 5 februari 1999.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Binnenlandse Zaken, L. VAN DEN BOSSCHE De Minister van Buitenlandse Zaken, E. DERYCKE De Minister van Justitie, T. VAN PARYS _______ Nota (1) Dit getuigschrift mag niet ouder zijn dan vijftien dagen op de dag van de parlementsverkiezingen waarvoor het voorgelegd moet worden. De Belgische kiezer die in het buitenland gevestigd is, moet dit getuigschrift laten uitreiken door de Belgische diplomatieke of consulaire post waarvan hij afhangt, en het tijdig bezorgen aan de gemachtigde die hij in die hoedanigheid aangewezen heeft om in zijn naam te stemmen voor de voormelde verkiezingen.