gepubliceerd op 14 maart 2014
Koninklijk besluit betreffende de minimumvoorwaarden voor het sociaal onderzoek verricht overeenkomstig artikel 9bis van de wet van 2 april 1965 betreffende het ten laste nemen van de steun verleend door de openbare centra voor maatschappelijk welzijn
1 DECEMBER 2013. - Koninklijk besluit betreffende de minimumvoorwaarden voor het sociaal onderzoek verricht overeenkomstig artikel 9bis van de wet van 2 april 1965 betreffende het ten laste nemen van de steun verleend door de openbare centra voor maatschappelijk welzijn
FILIP, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de Grondwet, artikel 108;
Gelet op de wet van 2 april 1965 betreffende het ten laste nemen van de steun verleend door de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, artikel 9bis, ingevoegd bij de wet van 27 december 2012;
Gelet op het advies van de Inspecteur van Financiën, gegeven op 9 juli 2013;
Gelet op het advies 54.215/1 van de Raad van State, gegeven op 30 oktober 2013 met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 1°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;
Op de voordracht van Onze Minister van Justitie en Onze Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, Hebben Wij besloten en besluiten Wij : HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen
Artikel 1.Voor de toepassing van dit besluit, wordt verstaan onder : - centrum : het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn; - sociaal onderzoek : het individueel onderzoek dat het centrum toelaat de nodige informatie in te zamelen om te besluiten met een nauwkeurige diagnose nopens het bestaan en de omvang van de behoefte aan dienstverlening en de meest passende middelen voorstelt om daarin te voorzien. Het betreft het sociaal onderzoek verricht overeenkomstig artikel 9bis van de wet van 2 april 1965 betreffende het ten laste nemen van de steun verleend door de openbare centra voor maatschappelijk welzijn; - sociaal verslag : het document waarin de essentiële gegevens worden vermeld die tijdens het sociaal onderzoek zijn verzameld. Het verslag kan de vorm van een papieren of een elektronisch verslag aannemen. - sociaal dossier : het dossier dat alle documenten bevat die geleid hebben of toelaten te leiden tot de beslissing: ontvangstbevestigingen, aanvraagformulier, verslagen van het sociaal onderzoek, beslissingen, kennisgevingen, bewijsstukken. Het dossier kan de vorm van een papieren of een elektronisch dossier aannemen. - hulpaanvrager : de persoon waarvoor het centrum overgaat tot een sociaal onderzoek overeenkomstig artikel 9bis, van de wet van 2 april 1965 betreffende het ten laste nemen van de steun verleend door de openbare centra voor maatschappelijk welzijn. HOOFDSTUK 2. - De minimumvoorwaarden voor het sociaal onderzoek
Art. 2.Het sociaal onderzoek omvat een samenvatting van de elementen die het bestaan en de omvang van de behoefte aan dienstverlening vaststelt.
Art. 3.§ 1. Het sociaal onderzoek moet minstens de volgende elementen ter identificatie van de hulpaanvrager omvatten : - zijn naam en voornaam; - zijn identificatienummer sociale zekerheid (INSZ); - zijn nationaliteit; - zijn burgerlijke staat; - de samenstelling van zijn gezin; - zijn werkelijke verblijfplaats; § 2. De vorige paragraaf geldt tevens voor de personen met wie de hulpaanvrager samenwoont, wanneer dat nodig blijkt te zijn.
Art. 4.Het huisbezoek maakt deel uit van het sociaal onderzoek. Voor wat betreft de dossiers financiële hulp ten laste van de Staat, wordt het huisbezoek verricht wanneer het dossier geopend wordt en wordt het opnieuw verricht telkens als het nodig is en tenminste één maal per jaar.
Art. 5.De behoeftigheid van de hulpaanvrager moet minstens aan de hand van volgende elementen aangetoond worden : - een overzicht van zijn bestaansmiddelen; - of hij al dan niet samenwoont met een partner of echtgenoot en/of een ascendent en/of een descendent tot in de eerste graad, en een overzicht van hun bestaansmiddelen; - een beknopte beschrijving van zijn levensomstandigheden die een invloed hebben op zijn behoeftigheid.
Art. 6.Het onderzoek moet het residuair karakter aantonen van de te verlenen hulp en vaststellen of de hulpaanvrager zijn rechten heeft laten gelden of recht zou kunnen hebben op uitkeringen die hij kan genieten krachtens de Belgische of buitenlands sociale wetgeving.
Art. 7.Onverminderd artikel 3, moet het centrum, wanneer de hulpaanvrager van vreemde nationaliteit is, een overzicht voorleggen met de vermoedelijke datum van binnenkomst in het Rijk, met de vaststelling van het feit of er al dan een verblijfsrecht bestaat en van het feit dat er al dan niet een borgsteller of een visum is.
Art. 8.Onverminderd artikel 3, moet het centrum, wanneer de kosten betrekking hebben op medische hulp, nagaan of de hulpaanvrager verzekerd is tegen ziekte in België of in het buitenland, behalve wanneer de aanvrager reeds langer dan een jaar illegaal in België verblijft.
Vanuit dit oogpunt moet het visum van de hulpaanvrager worden nagekeken.
Art. 9.§ 1. De verschillende elementen van het onderzoek worden opgetekend in een sociaal verslag dat wordt afgesloten met een concreet voorstel van beslissing geformuleerd door de maatschappelijke werker. De verantwoordingsstukken zitten in het sociaal dossier. § 2. Het verslag van het sociaal onderzoek geldt tot bewijs van het tegendeel wat betreft de feitelijke vaststellingen die erin op tegensprekelijke wijze zijn opgetekend.
Art. 10.§ 1. De centra moeten beschikken over de elektronische gegevensstromen die via de Kruispuntbank van de sociale zekerheid worden uitgewisseld tussen de federale Programmatorische Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie of andere partnerinstellingen en de centra, teneinde over authentieke gegevens te kunnen beschikken bij uitvoering van het sociaal onderzoek.
Deze gegevensstromen zijn bepaald in het bij dit besluit gevoegde document. § 2. De centra moeten de elektronische gegevensstromen gebruiken en behandelen die een directe invloed hebben op de soort hulp die wordt gevraagd. Het gebruik van de gegevensstromen moet gebeuren volgens de veiligheidsnormen van de Kruispuntbank van de Sociale zekerheid.
Art. 11.De lijst van de in artikel 10 vermelde elektronische gegevensstromen kan worden gewijzigd door de Minister die Maatschappelijke integratie onder zijn bevoegdheden heeft.
Wanneer de lijst wordt gewijzigd, moet de Minister bepalen binnen welke termijn de centra over deze elektronische gegevensstromen moeten beschikken.
Art. 12.De Minister van Justitie en de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding zijn belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, op 1 december 2013.
FILIP Van Koningswege : De Minister van Justitie, Mevr. A. TURTELBOOM De Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, Mevr. M. DE BLOCK
Bijlage bij het koninklijk besluit van 1 december 2013 Annexe à l'arrêté royal du 1er décembre 2013
Lijst van de elektronische gegevensstromen Liste des flux électroniques
Versturen van multifunctioneel attest A036
OCMWCPASA036
Envoi de l'attestation multifonctionnelle A036
Raadpleging multifunctioneel attest
OCMWCPASL036
Consultation de l'attestation multifonctionnelle A036
Controle van RVV/OMNIO-statuut
OCMWCPASRvvBimOmnioStatus
Vérification du Statut BIM/Omnio
Raadpleging van repertorium van werkgevers
A701
Consultation du répertoire employeur
Raadpleging fiche opvolging RSVZ
L301
Consultation du répertoire des indépendants INASTI
Raadpleging van de gegevens van het Rijksregister
Tx25 en de andere stromen ter consultatie van het RR
Consultation des données du Registre national
Raadpleging personeelsbestand RSZ/PPO
L950
Consultation du répertoire du personnel ONSS/APL
Raadpleging van het Kadaster van de Kinderbijslag
OCMWCPASFamilyAllowances
Consultation du Cadastre des Allocations familiales
Raadpleging van het Huidige Onroerend Erfgoed
OCMWCPASConsultPatrimoy
Consultation du Patrimoine immobilier Actuel
Raadpleging van de gegevens van RVA in verband met werkloosheid
UnemploymentDataService
Consultation des données de l'ONEm relative au chômage
Raadpleging van het Pensioenkadaster
OCMWCPASPensionRegisterConsult
Consultation du Cadastre des Pensions
Elektronische gegevensstromen wanneer het een medische hulp betreft : Flux électroniques lorsqu'il concerne une aide médicale :
Raadpleging verzekerbaarheid bij de mutualiteit
OCMWCPASHealthInsurance
Vérification de l'assurabilité auprès des mutualités
De POD MI zijn percentages financiële tussenkomst vragen voor een specifiek geval
evaluateCarmed
Demander au SPP IS, ses taux d'intervention financière sur un cas spécifique
Een elektronische beslissing tot tenlasteneming nemen
openCarmed
Prendre une décision électronique d'une prise en charge
De elektronische beslissing tot tenlasteneming aanpassen
modifyCarmed
Adapter la décision électronique d'une prise en charge
De elektronische beslissing tot tenlasteneming schrappen
closeCarmed
Supprimer la décision électronique d'une prise en charge
Over een lijst beschikken van de elektronische beslissingen tot tenlasteneming
queryCarmedManager
Disposer d'une liste des décisions électroniques de prise en charge
De inhoud raadplegen van elektronische beslissingen tot tenlasteneming
consultCarmed :
Consulter le contenu de décisions électroniques d'une prise en charge
De inhoud met historiek raadplegen van elektronische beslissingen tot tenlasteneming
consultCarmedHistory
Consulter le contenu avec historique de décisions électroniques d'une prise en charge
Informatie verkrijgen over een beslissing tot tenlasteneming met een erkenningsnummer
consultCarmedIntervention
Obtenir les informations sur une décision de prise en charge avec un numéro d'agrément
Een referteversie raadplegen die actief is voor de gevraagde dag
consultCarmedAtAgreementDate
Consulter une version de référence pour le jour demandé
Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 1 december 2013.
FILIP Van Koningswege : De Minister van Justitie, Mevr. A. TURTELBOOM De Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding Mevr. M. DE BLOCK