Etaamb.openjustice.be
Huishoudelijk Règlement
gepubliceerd op 02 oktober 2020

Huishoudelijk reglement van de Directieraad van de Rijksdienst voor sociale zekerheid HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen Artikel 1. De Directieraad wordt voorgezeten door de Administrateur-generaal of, bij zijn afwezigheid door de Adjunct-ad Art. 2. De directieraad wordt op vraag van de voorzitter door het secretariaat samengeroepen. Telke(...)

bron
federale overheidsdienst sociale zekerheid
numac
2020043153
pub.
02/10/2020
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

Huishoudelijk reglement van de Directieraad van de Rijksdienst voor sociale zekerheid HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

Artikel 1.De Directieraad wordt voorgezeten door de Administrateur-generaal of, bij zijn afwezigheid door de Adjunct-administrateur-generaal. Indien deze laatste ook afwezig is, wordt de directieraad door het oudste lid voorgezeten.

Art. 2.De directieraad wordt op vraag van de voorzitter door het secretariaat samengeroepen. Telkens wanneer dat nodig is, komt de directieraad bijeen.

Art. 3.De voorzitter bepaalt de agenda. De voorzitter opent en beëindigt de vergadering, leidt de besprekingen, neemt deel aan de beraadslagingen, ziet toe op de naleving van het huishoudelijk reglement en zorgt voor het goede verloop van de vergadering.

Art. 4.Op de uitnodiging staan de datum, het uur en de plaats van de vergadering vermeld, alsook de agenda. Indien nodig verwijst ze naar de nota's of documenten die betrekking hebben op de te bespreken punten. Ze wordt ten minste drie werkdagen vóór de datum van de vergadering naar de leden gestuurd.

Nieuwe punten kunnen worden toegevoegd bij meerderheid van stemmen van de aanwezige leden. In dat geval wordt de agenda aan het begin van de vergadering aangevuld.

De punten worden behandeld volgens de volgorde van de agenda, tenzij ten minste de helft van de aanwezige leden instemt met een wijziging ervan.

Art. 5.Op initiatief van de voorzitter of van de meerderheid van de aanwezige leden, kan een ambtenaar van klasse A4 op de vergadering worden uitgenodigd om bepaalde agendapunten nader toe te lichten. De aanwezigheid van deze ambtenaar op de vergadering blijft beperkt tot de bespreking van het punt waarover hem om toelichting werd gevraagd.

Art. 6.De beraadslagingen van de directieraad zijn slechts geldig mits ten minste de helft van de leden aanwezig zijn. Wanneer aan die voorwaarde niet voldaan is, wordt er akte van genomen in de notulen en wordt dit vermeld op de uitnodiging voor de volgende vergadering.

Tijdens die vergadering beraadslaagt de directieraad op geldige wijze, ongeacht het aantal aanwezige leden, over de punten die op de agenda van de vergadering voorkwamen.

Bij beraadslagingen over kandidaturen, wordt de helft waarvan sprake in het eerste lid berekend op alle leden, de leden kandidaten niet meegerekend.

Bij beraadslagingen in tuchtzaken, kan het lid van de directieraad dat in de procedure tussengekomen is niet deelnemen aan de beraadslagingen, noch aan de stemming omtrent het voorstel van tuchtstraf, en verlaat het lid tijdelijk de zitting. Op hun verzoek worden de door het voorstel beoogde ambtenaren gehoord.

De leden van de directieraad die persoonlijk betrokken zijn bij een individueel dossier moeten de vergadering verlaten op het moment dat dit dossier behandeld wordt.

Art. 7.De besluiten van de directieraad worden genomen en de adviezen worden uitgebracht met een meerderheid van de aanwezige leden. De onthoudingen en de ongeldige stemmen komen niet in aanmerking voor het berekenen van die meerderheid.

Art. 8.Alle leden zijn verplicht de genomen besluiten en gemaakte afspraken loyaal en collegiaal uit te voeren en te verdedigen.

Art. 9.Het Secretariaat van de directieraad wordt waargenomen door medewerkers die door de Voorzitter worden aangeduid.

Het secretariaat oefent zijn opdracht uit onder het toezicht en de leiding van de Voorzitter. Het verstuurt de uitnodigingen voor de vergaderingen, samen met de agenda en de eventuele nota's of documenten die erop betrekking hebben en die door de betreffende diensten worden opgemaakt. Het stelt ook de notulen van de vergaderingen op en deelt de adviezen en besluiten mee aan de bevoegde instanties, na ondertekening door de voorzitter. Het archief van de directieraad wordt op het secretariaat van de Administrateur-generaal bewaard.

Art. 10.De notulen worden uiterlijk tien werkdagen na de vergadering naar de leden gestuurd. Indien de Voorzitter geen enkele geschreven opmerking toegestuurd krijgt binnen de vijf dagen na het versturen van de notulen, worden deze geacht goedgekeurd te zijn. Bij opmerkingen, wordt de goedkeuring van de notulen op de agenda van de eerstvolgende vergadering geplaatst.

Art. 11.De uitwisseling van documenten tussen het secretariaat, de voorzitter en de andere leden kan elektronisch plaatsvinden.

De vergaderingen, het horen van kandidaten voor benoemingen en bevorderingen, de beraadslagingen en de stemmingen kunnen eveneens elektronisch verlopen.

Art. 12.De documenten die van de directieraad uitgaan, alsmede de beraadslagingen zijn vertrouwelijk. HOOFDSTUK 2. - Bijzondere bepalingen in tuchtzaken

Art. 13.Een tuchtzaak wordt ter behandeling aan de directieraad voorgelegd vanaf het ogenblik dat een tuchtdossier ontvangen wordt bij het secretariaat.

Art. 14.De directieraad kan bij de behandeling van een tuchtzaak bijkomende inlichtingen opvragen. Hij kan ook personen horen die niet zijn tussengekomen in de tuchtprocedure.

Art. 15.Elke individuele beslissing bij een tuchtmaatregel ten aanzien van een medewerker wordt genomen bij geheime stemming en met een gewone meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.

Onthoudingen en ongeldige stemmen worden buiten beschouwing gelaten.

Bij gelijkheid van stemmen, wordt er opnieuw gestemd.

Art. 16.In toepassing van artikel 79, § 3 van het koninklijk besluit van 2 oktober 1937, betekent de secretaris in naam van de directieraad een kopie van het voorstel van tuchtstraf aan de ambtenaar. HOOFDSTUK 3. - Bijzondere maatregelen bij het toekennen van benoemingen en bevorderingen

Art. 17.Wanneer de directieraad een voorstel van rangschikking van kandidaten moet opmaken om een vacante betrekking bij bevordering tot een hogere klasse toe te kennen overeenkomstig het statuut, motiveert hij dit voorstel na onderzoek van de titels, verdiensten en bekwaamheden van alle kandidaten die tot de functie toelaatbaar zijn.

Het voorstel wordt aan de kandidaten medegedeeld.

Art. 18.Vooraleer er wordt overgegaan tot de stemming, kan de directieraad immers beslissen om de kandidaten te horen of om hen te verzoeken een schriftelijk verslag in te dienen waarin zij hun beweegredenen of projecten voor de toe te kennen betrekking uiteenzetten.

De kandidaat die wordt gehoord, mag tijdens de vergadering niet communiceren met andere kandidaten of met derden.

De kandidaten en de leden die op elektronische wijze deelnemen aan de vergadering, maken verplicht gebruik van hun camera gedurende de hele duur van de vergadering.

De Voorzitter en de secretaris garanderen dat geen andere personen dan de leden van de directieraad en de kandidaat deelnemen aan de vergadering.

Art. 19.De stemming gebeurt geheim bij gewone meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen. Onthoudingen en ongeldige stemmen worden buiten beschouwing gelaten.

Art. 20.De directieraad onderzoekt de bezwaren die ingediend zijn binnen de tien dagen na de betekening van het voorstel van rangschikking door de ambtenaren die zich benadeeld voelen.

Alle kandidaten worden op de hoogte gebracht van het bestaan van één of verscheidene bezwaarschriften en worden op hun verzoek door de directieraad gehoord.

Indien de directieraad meent dat een bezwaarschrift ontvankelijk is en gegevens bevat waardoor het oorspronkelijke voorstel kan worden gewijzigd, onderzoekt hij, in het licht van die gegevens, opnieuw de toestand van de ambtena(a)r(en) die het desbetreffende bezwaarschrift ingediend heeft (hebben), alsook die van alle kandidaten en stelt hen in kennis van de besluiten onder de vorm van een nieuw voorstel. HOOFDSTUK 4. - Slotbepalingen

Art. 21.De directieraad zal ter zitting beslissingen nemen over gevallen die niet in dit huishoudelijk reglement zijn opgenomen.

Art. 22.Het huishoudelijk reglement van de directieraad van 16 juli 2020 wordt opgeheven.

Art. 23.Het huidige huishoudelijk reglement werd goedgekeurd door de directieraad in zijn zitting van 14 september 2020. Het treedt in werking op de dag van zijn publicatie in het Belgisch Staatsblad.

^