Etaamb.openjustice.be
Huishoudelijk Règlement
gepubliceerd op 19 april 2005

Wijziging in het huishoudelijk reglement van 4 oktober 2000, dat werd bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 25 november 2000 Overeenkomstig artikel 259bis -6, § 3, van het Gerechtelijk Wetboek, heeft de algemene vergadering van de Ho In het huishoudelijk reglement wordt artikel 34 vervangen als volgt : « Art. 34. De leden van de(...)

bron
hoge raad voor de justitie
numac
2005018029
pub.
19/04/2005
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

Wijziging in het huishoudelijk reglement van 4 oktober 2000, dat werd bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 25 november 2000 Overeenkomstig artikel 259bis -6, § 3, van het Gerechtelijk Wetboek, heeft de algemene vergadering van de Hoge Raad voor de Justitie tijdens haar bijeenkomst van 26 januari 2005, goedkeuring gehecht aan de volgende wijziging, in het huishoudelijk reglement van 4 oktober 2000, dat werd bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 25 november 2000.

In het huishoudelijk reglement wordt artikel 34 vervangen als volgt : «

Art. 34.De leden van de Raad oefenen hun opdrachten uit in alle onafhankelijkheid.

Zij onderzoeken de hen voorgelegde dossiers met naleving van de principes van objectiviteit en gelijke behandeling.

Zij hebben het recht om publiek standpunt in te nemen in eigen naam over onderwerpen die door de Hoge Raad worden behandeld. Dit recht wordt uitgeoefend met respect voor het beroepsgeheim inzake interne beraadslagingen, vertrouwelijke stukken en informatie en voor de plicht tot loyauteit ten aanzien van de Raad.

De leden van de Raad doen geen afbreuk aan het vertrouwen van derden in de onafhankelijkheid en goede werking van de Hoge Raad. » In het huishoudelijk reglement wordt artikel 37 vervangen als volgt : «

Art. 37.Een tekortkoming aan de deontologische regels wordt naar gelang van het geval door het bureau, een college, een commissie of een werkcel aangegeven bij de deontologische cel. De deontologische cel hoort het lid over de ingeroepen redenen en stelt een dossier samen dat bestaat uit : de aangifte, het verslag van het verhoor en de eventuele schriftelijke opmerkingen van het lid. De deontologische cel stelt een verslag op voor de algemene vergadering. Na onderzoek van het verslag en verhoor van de betrokkene kan de algemene vergadering besluiten om : - ofwel het dossier te seponeren, - ofwel een motie aan te nemen waarbij zij vaststelt dat het gedrag van het betrokken lid in strijd is met de deontologische regels die op hem toepasselijk zijn, - ofwel de procedure bedoeld in de artikelen 259bis -3, § 4, en 259bis -19, § 2bis, van het Gerechtelijk Wetboek op te starten.

De leden van de deontologische cel nemen niet deel aan de beraadslaging en de stemming van de algemene vergadering. ».

^