Etaamb.openjustice.be
Huishoudelijk Règlement
gepubliceerd op 11 augustus 2005

Huishoudelijk reglement van de Raad van Beroep van de Federale Overheidsdienst Justitie Artikel 1. De Raad van Beroep vergadert, beraadslaagt en verleent advies over de zaken die worden voorgelegd door de minister of door zijn gemachtigde, Art. 2. Telkens als de griffier-verslaggever een beroep ontvangt, schrijft hij het in een daartoe (...)

bron
federale overheidsdienst justitie
numac
2005009615
pub.
11/08/2005
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

Huishoudelijk reglement van de Raad van Beroep van de Federale Overheidsdienst Justitie

Artikel 1.De Raad van Beroep vergadert, beraadslaagt en verleent advies over de zaken die worden voorgelegd door de minister of door zijn gemachtigde, op de dag en het uur bepaald door de voorzitter van de Raad van Beroep en op uitnodiging van de griffier-verslaggever.

Art. 2.Telkens als de griffier-verslaggever een beroep ontvangt, schrijft hij het in een daartoe bestemd register in en bezorgt hij een ontvangbewijs aan de minister of aan zijn gemachtigde, alsmede aan de voorzitter van de Raad van Beroep.

Art. 3.Voor de bepaling van de rechtsdag inzake een beroep, gaat de griffier-verslaggever na of de voorwaarden bedoeld in artikel 90, eerste lid, van het koninklijk besluit van 2 oktober 1937 houdende het statuut van het rijkspersoneel vervuld zijn. Zo niet stuurt hij het dossier in opdracht van de voorzitter ter vervollediging terug naar de verzoeker.

Art. 4.Binnen acht dagen die volgen op de datum van inschrijving van het beroep in het daartoe bestemde register, stelt de griffier-verslaggever de verzoeker bij ter post aangetekende brief in kennis van de datum van de zitting tijdens welke zijn beroep wordt onderzocht, alsook van de samenstelling van de Raad - effectieve en plaatsvervangende leden - die daarvan kennis moet nemen, zodat hij zijn recht van wraking eventueel binnen acht dagen na de kennisgeving kan uitoefenen.

Deze brief bevat overigens kennisgeving van de procedure van wraking die in artikel 86 van voornoemd besluit bepaald is.

Art. 5.De bijzitters die door de verzoeker of op advies van de voorzitter gewraakt zijn in de zin van artikel 87 van voornoemd koninklijk besluit, alsook degenen die de griffier-verslaggever schriftelijk hebben gemeld dat zij weten of menen te weten dat grond bestaat om hen te wraken, worden onverwijld vervangen door hun plaatsvervanger en ingeval deze laatste verhinderd is, door de volgende plaatsvervanger.

Art. 6.De bijzitters worden ten minste 15 dagen voor de datum van de zitting opgeroepen door de griffier-verslaggever volgens de rangorde waarin zij zetelen. Als zij wettig verhinderd zijn, melden zij dit onmiddellijk aan de voorzitter door bemiddeling van de griffier-verslaggever, zodat laatstgenoemde voor een vervanger kan zorgen.

Zulks wordt vermeld in de notulen van de zitting.

Art. 7.Tijdens deze termijn van 15 dagen kan de verzoeker, zijn raadsman of zijn vertegenwoordiger iedere werkdag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur inzage nemen van het dossier ter griffie van de Raad van Beroep.

Met machtiging van de voorzitter kunnen zij eventueel op eigen kosten een kopie nemen.

Alle schriftelijke conclusies of andere nota's moeten ten minste drie dagen voor de zitting ter griffie worden neergelegd, op straffe van wering uit de debatten.

Art. 8.Ingeval de zitting ingevolge een onvoorzien voorval niet kan plaatsvinden op de vastgestelde dag en uur, doet de griffier-verslaggever het nodige om alle belanghebbenden hiervan in kennis te stellen.

Art. 9.De Raad oordeelt soeverein over enig verzoek om het onderzoek van de zaak uit te stellen. Ingeval het wordt aanvaardt, moet de zaak tijdens de volgende zitting voorkomen.

Art. 10.De voorzitter opent, leidt en sluit de debatten. Hij is daartoe belast met de handhaving van de orde in de zitting.

Na controle van de identiteit van de verschijnende partijen geeft hij het woord aan de griffier-verslaggever die zijn verslag voorleest.

Hij ondervraagt de partijen.

Met zijn machtiging mogen de bijzitters enige relevante vraag stellen.

De partijen pleiten en trekken zich daarna terug.

De Raad beraadslaagt met gesloten deuren. Te dien einde laat de voorzitter de griffier-verslaggever overgaan tot een geheime stemming, waarbij de bijzitters ja of nee kunnen stemmen. Hij neemt de stemmen op met behulp van de griffier-verslaggever. Hij deelt het resultaat onmiddellijk mee aan de bijzitters en vervolgens, met open deuren, aan de partijen, aan wie hij tevens meldt dat het advies binnen 15 dagen wordt opgesteld en hen wordt meegedeeld.

De griffier-verslaggever vermeldt deze gegevens in de notulen van de zitting.

Art. 11.Tijdens zijn beraadslaging beoordeelt de Raad soeverein of de hem voorgelegde gegevens voldoende duidelijk en nauwkeurig zijn.

Ingeval de Raad zulks nodig acht, kan hij het bestuur - de Federale Overheidsdienst Justitie - gelasten met bijkomende onderzoeken waaraan twee door de Raad aangewezen bijzitters deelnemen.

Art. 12.Afgezien van het register waarin enig beroep volgens bovenvermeld artikel 2 moet worden ingeschreven, stelt de griffier-verslaggever voor ieder beroep op eigen verantwoordelijkheid een dossier samen, met inzonderheid : 1° het beroepsschrift en de eventuele bijlagen erbij;2° de conclusies en de nota's van de partijen;3° het verslag van de griffier;4° het relaas van alle procesincidenten;5° de notulen van de zittingen;6° het eensluidend afschrift van het verstrekte advies;7° het afschrift van de toezending van het volledige dossier aan de minister.

Art. 13.Binnen een maand na de datum waarop het advies is verstrekt, zendt de griffier-verslaggever dit dossier in opdracht van de voorzitter ter beschikking over aan de minister.

^