Etaamb.openjustice.be
Gewestplan
gepubliceerd op 05 februari 1998

DEPARTEMENT LEEFMILIEU EN INFRASTRUCTUUR Gewestplan Aalst-Ninove-Geraardsbergen-Zottegem. - Definitieve vaststelling van het plan tot gedeeltelijke wijziging van het gewestplan op het grondgebied van de gemeenten Aalst, Lierde, Geraardsberge Een besluit van de Vlaamse regering van 9 december 1997 stelt een gedeeltelijke wijziging van het k(...)

bron
ministerie van de vlaamse gemeenschap
numac
1998035097
pub.
05/02/1998
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP


DEPARTEMENT LEEFMILIEU EN INFRASTRUCTUUR Gewestplan Aalst-Ninove-Geraardsbergen-Zottegem. - Definitieve vaststelling van het plan tot gedeeltelijke wijziging van het gewestplan op het grondgebied van de gemeenten Aalst, Lierde, Geraardsbergen en Haaltert Een besluit van de Vlaamse regering van 9 december 1997 stelt een gedeeltelijke wijziging van het koninklijk besluit van 30 mei 1978 houdende vaststelling van het gewestplan Aalst-Ninove-Geraardsbergen-Zottegem, definitief vast voor de delen van de kaartbladen23/5, 30/3, 30/6 en 30/7, zoals vervat in de bijlagen 1 tot en met 5 bij dit besluit.

Het plan met de bestaande fysische en juridische toestand behorende tot de niet-normatieve delen van voornoemd definitief vastgesteld gewestplan, is vervat in de bijlagen 6 tot en met 10 bij dit besluit.

De Vlaamse minister bevoegd voor de ruimtelijke ordening is belast met de uitvoering van dit besluit.

Provincie Oost-Vlaanderen Streekcommissie van advies voor de ruimtelijke ordening Uittreksel uit de vergadering van 12 september 1997 Aanwezig : - Voorzitter dd. : voor punt 1 : E. Van Meenen, vanaf punt 2 : A. Vercamer. - Leden : J. Timmermans, G. Deckers, F. De Vilder, A. De Maght-Aelbrecht, J. Caudron, P. Martens, S. Van Rouveroij, A. Vanden Bossche, D. Baeckelandt, L. Daels, P. Van Tittelboom, P. De Decker, M. Hoffmann, J. Rutgeerts, G. Schuerman, P. Saey, M. Vermeulen, G. Storme. - Vanwege R.O.H.M. : A. Stevens, afd. ROHM Oost-Vlaanderen; W. Vanheel, afd. Ruimtelijke Planning. - Secretariaat : N. Bleyenberg.

Agenda : A. De notulen van de vergaderingen van 8 augustus 1997 te 15 uur en 16 uur worden goedgekeurd.

B.6. Gewestplan Aalst-Ninove-Geraardsbergen-Zottegem gedeeltelijke herziening te Aalst, Lierde, Geraardsbergen en Haaltert.

De Commissie, Wordt uitgenodigd, om in toepassing van artikel 11, § 4 van het decreet betreffende de ruimtelijke ordening gecoördineerd op 22 oktober 1996, advies te verlenen over het dossier betreffende de gedeeltelijke herziening van het gewestplan Aalst-Ninove-Geraardsbergen-Zottegem op het grondgebied van de gemeenten Aalst, Lierde, Geraardsbergen en Haaltert, waarvan het ontwerpplan voorlopig vastgesteld werd bij besluit van de Vlaamse regering van 3 december 1996 ( Belgisch Staatsblad 31 januari 1997) en de Gouverneur belast met het openbaar onderzoek;

Neemt kennis van de inhoud van het dossier dat bestaat uit het besluit van de Vlaamse regering, het bestemmingsplan (fragment kaartbladen 23/5, 30/3, 30/6 en 30/7), plan met de fysische en juridische toestand, de toepasselijke wettelijke bepalingen, de stukken waaruit blijkt dat het openbaar onderzoek gehouden werd van 17 april tot en met 16 juni 1997 en de adviezen van de gemeenten en van de Bestendige Deputatie;

Weet aldus uit het dossier dat de betreffende gewestplanwijziging de intekening van het tracé van een deel van de gasvervoerleiding tussen Zeebrugge en het Franse en Duitse aardgasnet op het grondgebied van Aalst, en op het voorzien van zones voor het oprichting van een waterzuiveringsstation te Lierde, Geraardsbergen en Haaltert; dat het besluit van de Vlaamse regering steunt op volgende overwegingen : « Overwegende dat de aanleg van een pijpleiding noodzakelijk is voor het vervoer van gas naar Brugge en van Brugge naar enerzijds Raeren in Duitsland en anderzijds Quévy in Frankrijk en dit als onderdeel van een Europees netwerk van pijpleidingen;

Overwegende dat aan te leggen pijpleidingen tot de vaste en verplichte inhoud van het gewestplan behoren;

Overwegende dat voor de geplande gasvervoerleiding geen tracé voorzien is binnen de grafische voorschriften van het vroeger bij koninklijk besluit vastgestelde gewestplan;

Overwegende dat het geldende grafische voorschriften van het gewestplan in hun huidige vorm aldus de uitvoering van de werken noodzakelijk voor de aanleg van de gasleiding verhinderen;

Overwegende dat het noodzakelijk is ruimte te voorzien voor het oprichten van een waterzuiveringsstation te Sint-Maria-Lierde, Zandbergen en Heldergem;

Overwegende dat Aquafin voor deze terreinen, op basis van een scenario-analyse, een voorstel heeft uitgewerkt;

Overwegende dat het project te Sint-Maria-Lierde aansluit bij een bestaande zone van openbaar nut;

Overwegende dat het terrein te Heldergem aansluit bij het landelijk woongebied met behoud van een functionele bufferzone;

Overwegende dat het terrein te Zandbergen weliswaar gelegen is in de Dendervallei maar aansluit bij een bestaande bebouwing. » Hoort de heer W. Vanheel van de Afdeling Ruimtelijke Planning van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap die de betreffende gewestplanwijzing toelicht waaruit blijkt dat, waar pijpleidingen vroeger vergund werden bij toepassing van artikel 20 van de gewestplanvoorschriften, de tracés ervan thans als vaste inhoud in het gewestplan opgenomen worden, dat dergelijke pijpleidingen evenwel jaren vooraf bestudeerd en gepland worden, ook in overleg met de administratie, en dat het aldus mogelijk is dat nog niet integraal voldaan wordt aan het principe van bundeling van lijninfrastructuren volgens het ontwerp Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen doch dit principe zeker benadert en in de toekomst volledig zal gevolgd worden, dat waterzuiveringsstations infrastructuren van algemeen belang zijn die op een lager punt van een gebied dienen ingeplant, wat dan een beekvallei kan zijn, en waarbij rekening gehouden wordt met de moerrioolleidingen, met afstand tot woongebieden en met de draagkracht van de omgeving;

Stelt m.b.t. de verschillende onderdelen van deze gewestplanwijziging het volgende vast : 1. Kaartblad 23/5 te Aalst. Het voorgesteld tracé van de aardgasvervoerleiding loopt volledig door een agrarisch gebied, zijnde een open ruimte, en is niet gebundeld met andere lijninfrastructuren. 2. Kaartblad 30/6 te Lierde. Er wordt een zone voor openbaar nut voorzien van circa 150 x 60 m, op circa 160 m verwijderd van gewestweg N8 en op circa 220 m verwijderd van de Langemuntstraat.

De huidige occupatie van het terrein is bouwland, en het is omgeven door onaangetast agrarisch gebied en in de nabijheid van : - een klein natuurgebied op circa 100 m. Dit natuurgebied betreft een dicht bebost perceel; - langsheen beide straten van 50 m woongebied met landelijk karakter met sporadisch commerciële inslag (autogarage/handel in bouwmaterialen) en een overwegend oudere open bebouwing; - op circa 80 m verwijderd van een zone voor openbaar nut. Deze zone behelst een kinderopvangcentrum (voor permanent verblijf) voor kinderen die een bijzondere jeugdzorg vereisen. Het is een internaat met leer- en ontspanningsfaciliteiten (o.a. openluchtzwembad); - de dorpskern bevindt zich ten noordwesten op circa 450 m. 3. Kaartblad 30/7 te Geraardsbergen. Een zone voor openbaar nut wordt voorgesteld van circa 150 m diameter, aansluitend op de trekweg langsheen de Dender, op circa 110 m verwijderd van de Volderstraat (ten oosten) en op circa 120 m verwijderd van gewestweg N495 (ten zuiden), en thans weiland is.

Deze zone sluit onmiddellijk aan op en vormt een uitbreiding van een reeds aanwezige identieke zonering met identiek gebruik, namelijk een circa 100 x 100 m groot gebied met bestaand waterzuiveringsstation en pompstation van N.V. Aquafin.

Het bestemmingsgebied wordt van de Volderstraat gescheiden door vanaf de straatzijde afhellende weilanden met een diepte van circa 100 m.

Aan de overzijde van de Dender komt een natuurgebied voor met meersen, veel groenaanplant en een kasteel. 4. Kaartblad 30/7 te Zandbergen. Er wordt een zone voor openbaar nut voorgesteld in een circa 100 x 200 m peervormig gebied langsheen de Dender te Zandbergen met smal aansluitstuk tot de Jan de Coomanstraat (in de nabijheid van de Zandbergenbrug) tussen een oudere kleinschalige bebouwing (hoofdzakelijk rijwoningen).

De huidige occupatie van het terrein is verwaarloosd weiland.

Het bestemmingsgebied paalt aan de Dender en wordt grotendeels omgeven door natuurgebied. De configuratie van het gebied is ter plaatse duidelijk zichtbaar en komt voor als een kale vlek, omrand door een dicht bomenscherm.

Aan de overkant van de Dender komt een trekweg voor. Ook aan de zijde van de waterloop komt overwegend een natuurgebied voor met meersen en veel boomaanplant.

Aan de straat komt een ambachtszone voor volgens gewestplan met enkel een oud verlaten gebouw.

Achter de ambachtelijke zone komt een klein recreatiegebied voor, hetwelk zich toegang verschaft via de trekweg en over de ambachtelijke zone. 5. Kaartblad 30/3 te Heldergem. Er wordt een gebied voor openbaar nut voorzien van circa 150 x 50 m, met strook bufferzone van circa 150 x 30 m, gelegen in het verlengde van de Processieweg te Heldergem en vlakbij het oud dorp.

De huidige occupatie van het terrein is weiland, en het ligt circa 200 m verwijderd van de laatste bebouwing in de Processieweg, doch onmiddellijk aansluiting gevend op een 50 m woongebied met landelijk karakter langs het Oud Dorp.

Het perceel zit verder ingesloten tussen agrarisch gebied en een uitgestrekt natuurgebied (lager gelegen meersen met veel boomaanplant ten noorden).

Het perceel is gemakkelijk bereikbaar vermits de toegangsweg (verlengde Processieweg) verhard is met 3 m kws; deze weg lokt ook veel fietsers en wandelaars doorheen het natuurgebied en geeft terug aansluiting op het Oud Dorp.

Op het einde van de Processieweg, tussen de laatste bebouwing en het begin van het agrarisch gebied, komt het gemeentelijk kerkhof voor.

De gemeente Heldergem beschikt over geen echte dorpskern.

Het dorp strekt zich uit over de volledige lengte van de Heldergemstraat vanaf het Oud Dorp tot aan de gewestweg N460, dewelke Haaltert met Geraardsbergen verbindt.

Het bestemmingsgebied situeert zich parallel met deze hoofdstraat op 50 m (woonzone) ervan verwijderd. dat tijdens het openbaar onderzoek 357 bezwaarschriften, waarvan de lijst in bijlage gaat, ingediend werden tegen de inplanting van het waterzuiveringsstation te Haaltert-Heldergem wegens te verwachten geur- en geluidshinder, verstoring woongenot en schending natuur;dat binnen de 60 dagen na de sluiting van het openbaar onderzoek door de gemeenteraden en de Bestendige Deputatie advies kon uitgebracht worden waarbij geen advies gelijkstaat met gunstig, wat volgend resultaat geeft : 1. Aalst :d.d. 24 juni 1997 : gunstig; 2. Denderleeuw : d.d. 24 juni 1997 : gunstig; 3. Erpe-Mere : - 4.Geraardsbergen : - 5. Haaltert : d.d. 30 juni 1997 : ongunstig; 6. Herzele : - 7.Lede : - 8. Lierde : - 9.Ninove : - 10. Sint-Lievens-Houtem : - 11.Zottegem : - 12. Bestendige Deputatie : d.d. 14 augustus 1997 : ongunstig.

Evalueert de gegevens van dit dossier waarbij enerzijds aangevoerd wordt dat in het besluit van de Vlaamse regering niet aangegeven wordt op welke ruimtelijke visie gesteund wordt, noch m.b.t. de pijpleiding, noch m.b.t. de waterzuiveringsstations, dat de enige visie op Vlaams niveau betreffende pijpleidingen opgenomen is in het ontwerp van Structuurplan Vlaanderen en die bestaat in het bundelen in leidingstroken, dat het ontwerp van gewijzigd plan hieraan niet voldoet, dat het tracé van de leiding van open gebied dwarst en kan schaden, dat evenmin een inzicht gegeven wordt in de bestaande verspreid liggende leidingenstelsels en lijninfrastructuren noch of er in de toekomst al dan niet nog zullen aangelegd worden en met dewelke zou gebundeld worden; dat de voorgestelde inplantingsplaatsen voor waterzuiveringsstations homogene en waardevolle gebieden aantasten en beekvalleien verminken, dat dit minder het geval is te Geraardsbergen omdat het om de uitbreiding van een bestaande zone gaat in een reeds aangetast gebied, dat dergelijke installaties ook hinder geven voor de omringende bewoning zowel wat betreft de uitbating als wat betreft de aan- en afvoer, dat voor zulke infrastructuren zou dienen gezocht naar locaties in aangetaste gebieden op enige afstand van bewoning, dat aldus de ongunstige adviezen van de gemeente Haaltert en de Bestendige Deputatie en de bezwaren te Haaltert-Heldergem kunnen bijgetreden worden, en dat anderzijds gesteld wordt dat noodzakelijke werken van algemeen belang niet door principiële standpunten mogen verhinderd worden, dat de locaties voor waterzuiveringsstations gekozen worden in functie van de moerleidingen en in het belang van een regio, dat mag aangenomen worden dat bij de studie wel de draagkracht van de omgeving bekeken is en dat een zekere hinder nooit uitgesloten kan worden doch zeker te beperken is met passende uitbatingsvoorwaarden;

Beslist aldus : 1. m.b.t. het eerste onderdeel van de gewestplanwijziging : met 4 stemmen voor, 14 tegen en 2 onthoudingen wordt ongunstig advies gegeven over het tracé van de pijpleiding te Aalst; 2. m.b.t. het tweede onderdeel : met 9 stemmen voor, 8 tegen en 2 onthoudingen wordt de locatie van een waterzuiveringsstation te Lierde gunstig geadviseerd; 3. m.b.t. het derde onderdeel : met 12 stemmen voor, 4 tegen en 3 onthoudingen wordt gunstig advies gegeven voor de locatie van een waterzuiveringsstation te Geraardsbergen; 4. m.b.t. het vierde onderdeel : met 9 stemmen voor, 7 tegen en 4 onthoudingen wordt de locatie van het waterzuiveringsstation te Zandbergen gunstig geadviseerd; 5. m.b.t. het vijfde onderdeel : met 6 stemmen voor, 10 tegen en 4 onthoudingen wordt de locatie van het waterzuiveringsstation te Haaltert-Heldergem ongunstig geadviseerd.

Namens de Streekcommissie van Advies : De Secretaris, De Voorzitter dd., (Get.) N. Bleyenberg. (Get.) A. Vercamer.

Lijst van bezwaren Gewestplan 7 juli 1997 gewestplan Aalst-Ninove-Geraardsbergen-Zottegem gedeeltelijke herziening te Aalst, Lierde, Geraardsbergen en Haaltert geopend op 17 april 1997 gesloten op 16 juni 1997 Onze referte : 33.97/310-5/NB. Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

^