Etaamb.openjustice.be
Meertalige weergave van Besluit Van De Vlaamse Regering van 25/05/2018
← Terug naar "Besluit van de Vlaamse Regering tot ontwikkeling van de onderwijskwalificatie graduaat in het logies-, restaurant- & cateringmanagement en tot opheffing van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 juni 2014 tot erkenning van de onderwijskwalificatie 'Graduaat in het zaalmanagement en sommeliertechnieken' "
Besluit van de Vlaamse Regering tot ontwikkeling van de onderwijskwalificatie graduaat in het logies-, restaurant- & cateringmanagement en tot opheffing van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 juni 2014 tot erkenning van de onderwijskwalificatie 'Graduaat in het zaalmanagement en sommeliertechnieken' Arrêté du Gouvernement flamand portant développement de la qualification d'enseignement graduat en gestion de l'hébergement, de restaurant et de la restauration et abrogeant l'arrêté du Gouvernement flamand du 6 juin 2014 portant reconnaissance de la qualification d'enseignement graduat en gestion de salles et en techniques de sommelier
VLAAMSE OVERHEID AUTORITE FLAMANDE
25 MEI 2018. - Besluit van de Vlaamse Regering tot ontwikkeling van de 25 MAI 2018. - Arrêté du Gouvernement flamand portant développement de
onderwijskwalificatie graduaat in het logies-, restaurant- & la qualification d'enseignement graduat en gestion de l'hébergement,
cateringmanagement en tot opheffing van het besluit van de Vlaamse de restaurant et de la restauration et abrogeant l'arrêté du
Regering van 6 juni 2014 tot erkenning van de onderwijskwalificatie Gouvernement flamand du 6 juin 2014 portant reconnaissance de la
'Graduaat in het zaalmanagement en sommeliertechnieken' qualification d'enseignement graduat en gestion de salles et en
techniques de sommelier
DE VLAAMSE REGERING, LE GOUVERNEMENT FLAMAND,
Gelet op het decreet van 30 april 2009 betreffende de Vu le décret du 30 avril 2009 relatif à la structure des
kwalificatiestructuur, artikel 15, gewijzigd bij het decreet van 12 certifications, l'article 15, modifié par le décret du 12 juillet
juli 2013, en artikel 15/1, ingevoegd bij het decreet van 12 juli 2013 2013, et l'article 15/1, inséré par le décret du 12 juillet 2013 et
en vervangen bij het decreet van 23 december 2016; remplacé par le décret du 23 décembre 2016 ;
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 6 juni 2014 tot Vu l'arrêté du Gouvernement flamand du 6 juin 2014 portant
erkenning van de onderwijskwalificatie `Graduaat in het zaalmanagement reconnaissance de la qualification d'enseignement graduat en gestion
en sommeliertechnieken'; de salles et en techniques de sommelier ;
Gelet op het advies van AHOVOKS, gegeven op 25 april 2018; Vu l'avis d'AHOVOKS, rendu le 25 avril 2018 ;
Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 15 mei Vu l'avis de l'Inspection des Finances, donné le 15 mai 2018 ;
2018; Overwegende het besluit van de Vlaamse Regering van 29 november 2013 Considérant l'arrêté du Gouvernement flamand du 29 novembre 2013
tot erkenning van de beroepskwalificatie Maître d'hôtel; portant reconnaissance de la qualification professionnelle de maître
Overwegende het besluit van de Vlaamse Regering van 31 januari 2014 d'hôtel ; Considérant l'arrêté du Gouvernement flamand du 31 janvier 2014
tot erkenning van de beroepskwalificatie Gespecialiseerd portant reconnaissance de la qualification professionnelle de barman
drankenkelner; spécialisé ;
Overwegende het besluit van de Vlaamse Regering van 21 april 2017 tot Considérant l'arrêté du Gouvernement flamand du 21 avril 2017 portant
erkenning van de beroepskwalificatie Food and Beverage Manager; reconnaissance de la qualification professionnelle de food and
beverage manager ;
Overwegende het besluit van de Vlaamse Regering van 21 april 2017 tot Considérant l'arrêté du Gouvernement flamand du 21 avril 2017 portant
erkenning van de beroepskwalificatie Front Office Manager; reconnaissance de la qualification professionnelle de front office manager ;
Overwegende het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juni 2017 tot Considérant l'arrêté du Gouvernement flamand du 16 juin 2017 portant
erkenning van de beroepskwalificatie Keukenverantwoordelijke; reconnaissance de la qualification professionnelle de chef de cuisine ;
Overwegende het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juni 2017 tot Considérant l'arrêté du Gouvernement flamand du 16 juin 2017 portant
erkenning van de beroepskwalificatie Traiteur-banketaannemer; reconnaissance de la qualification professionnelle de
Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs; traiteur-organisateur de banquets ;
Sur la proposition de la Ministre flamande de l'Enseignement ;
Na beraadslaging, Après délibération,
Besluit : Arrête :

Artikel 1.De onderwijskwalificatie graduaat in het logies-,

Article 1er.La qualification d'enseignement graduat en gestion de

restaurant- & cateringmanagement wordt ontwikkeld als opleiding van l'hébergement, de restaurant et de la restauration est développée en
het hoger beroepsonderwijs conform de procedure, vermeld in artikel tant que formation de l'enseignement supérieur professionnel hbo5
15/2 van het decreet van 30 april 2009 betreffende de conformément à la procédure visée à l'article 15/2 du décret du 30
kwalificatiestructuur. De onderwijskwalificatie heeft de volgende drie avril 2009 relatif à la structure des certifications. La qualification
afstudeerrichtingen: d'enseignement comporte les trois orientations diplômantes suivantes :
1° Catering; 1° Restauration ;
2° Logies; 2° Hébergement ;
3° Restaurant. 3° Restaurant.
De onderwijskwalificatie, vermeld in het eerste lid, is ondergebracht La qualification d'enseignement visée à l'alinéa 1er est classée dans
in het studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde van het la discipline sciences commerciales et gestion d'entreprise de
hoger beroepsonderwijs. De studieomvang van de onderwijskwalificatie l'enseignement supérieur professionnel hbo5. Le volume d'études de la
bedraagt 120 studiepunten. qualification d'enseignement s'élève à 120 unités d'études.

Art. 2.De competenties van de onderwijskwalificatie graduaat in het

Art. 2.Les compétences de la qualification d'enseignement graduat en

logies-, restaurant- & cateringmanagement zijn opgenomen in de gestion de l'hébergement, de restaurant et de la restauration sont
volgende beroepskwalificaties: reprises dans les qualifications professionnelles suivantes :
1° de beroepskwalificatie food and beverage manager, die erkend is bij 1° la qualification professionnelle de food and beverage manager,
het besluit van de Vlaamse Regering van 21 april 2017 tot erkenning reconnue par l'arrêté du Gouvernement flamand du 21 avril 2017 portant
van de beroepskwalificatie food and beverage manager; reconnaissance de la qualification professionnelle de food and
beverage manager ;
2° de beroepskwalificatie front office manager, die erkend is bij het 2° la qualification professionnelle front office manager, reconnue par
besluit van de Vlaamse Regering van 21 april 2017 tot erkenning van de l'arrêté du Gouvernement flamand du 21 avril 2017 portant
beroepskwalificatie front office manager; reconnaissance de la qualification professionnelle de front office
3° de beroepskwalificatie gespecialiseerd drankenkelner, die erkend is manager ; 3° la qualification professionnelle de barman spécialisé, reconnue par
bij het besluit van de Vlaamse Regering van 31 januari 2014 tot l'arrêté du Gouvernement flamand du 31 janvier 2014 portant
erkenning van de beroepskwalificatie gespecialiseerd drankenkelner; reconnaissance de la qualification professionnelle de barman spécialisé ;
4° de beroepskwalificatie keukenverantwoordelijke, die erkend is bij 4° la qualification professionnelle de chef de cuisine, reconnue par
het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juni 2017 tot erkenning van l'arrêté du Gouvernement flamand du 16 juin 2017 portant
de beroepskwalificatie keukenverantwoordelijke; reconnaissance de la qualification professionnelle de chef de cuisine ;
5° de beroepskwalificatie maître d'hôtel, die erkend is bij het 5° la qualification professionnelle de maître d'hôtel, reconnue par
besluit van de Vlaamse Regering van 29 november 2013 tot erkenning van l'arrêté du Gouvernement flamand du 29 novembre 2013 portant
de beroepskwalificatie maître d'hôtel; reconnaissance de la qualification professionnelle de maître d'hôtel ;
6° de beroepskwalificatie traiteur-banketaannemer, die erkend is bij 6° la qualification professionnelle de traiteur-organisateur de
het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juni 2017 tot erkenning van banquets, reconnue par l'arrêté du Gouvernement flamand du 16 juin
de beroepskwalificatie traiteur-banketaannemer. 2017 portant reconnaissance de la qualification professionnelle de
De onderscheiden competenties van de beroepskwalificaties, vermeld in het eerste lid, vormen de volgende afstudeerrichtingen: 1° de afstudeerrichting Catering, die de onderscheiden competenties van de beroepskwalificaties, vermeld in het eerste lid, 4° en 6°, omvat; 2° de afstudeerrichting Logies, die de onderscheiden competenties van de beroepskwalificaties, vermeld in het eerste lid, 1° en 2°, omvat; 3° de afstudeerrichting Restaurant, die de onderscheiden competenties van de beroepskwalificaties, vermeld in het eerste lid, 3° en 5°, traiteur-organisateur de banquets. Les compétences distinctes des qualifications professionnelles visées à l'alinéa 1er forment les orientations diplômantes suivantes : 2° l'orientation diplômante Restauration, qui réunit les compétences distinctes des qualifications professionnelles visées à l'alinéa 1er, 4° et 6° ; 2° l'orientation diplômante Hébergement, qui réunit les compétences distinctes des qualifications professionnelles visées à l'alinéa 1er, 1° et 2° ; 3° l'orientation diplômante Restaurant, qui réunit les compétences distinctes des qualifications professionnelles visées à l'alinéa 1er,
omvat. 3° et 5°.

Art. 3.De onderwijskwalificatie graduaat in het logies-, restaurant-

Art. 3.Le contenu de la qualification d'enseignement graduat en

& cateringmanagement is inhoudelijk verwant met de hbo5-opleiding gestion de l'hébergement, de restaurant et de la restauration est
Hotel- en cateringmanagement. connexe à la formation hbo5 de gestion hôtelière et de restauration.

Art. 4.Het besluit van de Vlaamse Regering van 6 juni 2014 tot

Art. 4.L'arrêté du Gouvernement flamand du 6 juin 2014 portant

erkenning van de onderwijskwalificatie `Graduaat in het zaalmanagement reconnaissance de la qualification d'enseignement graduat en gestion
en sommeliertechnieken' wordt opgeheven. de salles et en techniques de sommelier est abrogé.

Art. 5.De Vlaamse minister, bevoegd voor het onderwijs, is belast met

Art. 5.Le ministre flamand ayant l'enseignement dans ses attributions

de uitvoering van dit besluit. est chargé de l'exécution du présent arrêté.
Brussel, 25 mei 2018. Bruxelles, le 25 mai 2018.
De minister-president van de Vlaamse Regering, Le Ministre-Président du Gouvernement flamand,
G. BOURGEOIS G. BOURGEOIS
De Vlaamse minister van Onderwijs, La Ministre flamande de l'Enseignement,
H. CREVITS H. CREVITS
^