Etaamb.openjustice.be
Document
gepubliceerd op 14 september 2022

Projectoproep in het kader van het Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie 2014-2020 : integratie van Oekraïense vluchtelingen 2022-2023 1. INTRODUCTIE Het AMIF is een fonds dat de Europese Unie heeft ingesteld om bij te dragen t(...) Het AMIF loopt van 2014 tot 2020. Eén van de doelstellingen van het fonds is het bevorderen van de (...)

bron
federale overheidsdienst binnenlandse zaken
numac
2022015456
pub.
14/09/2022
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST BINNENLANDSE ZAKEN


Projectoproep in het kader van het Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie 2014-2020 (AMIF NR 54): integratie van Oekraïense vluchtelingen 2022-2023 1. INTRODUCTIE Het AMIF is een fonds dat de Europese Unie heeft ingesteld om bij te dragen tot het efficiënte beheer van de migratiestromen en tot de uitvoering, versterking en ontwikkeling van het gemeenschappelijk beleid inzake asiel, subsidiaire bescherming en tijdelijke bescherming, alsook het gemeenschappelijk immigratiebeleid, met volledige eerbiediging van de rechten en beginselen die in het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie zijn verankerd (Verordening (EU) Nr.516/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 16 april 2014 tot oprichting van het Fonds voor asiel, migratie en integratie, tot wijziging van Beschikking 2008/381/EG van de Raad en tot intrekking van Beschikkingen nr. 573/2007/EG en nr. 575/2007/EG van het Europees Parlement en de Raad en Beschikking 2007/435/EG van de Raad.).

Het AMIF loopt van 2014 tot 2020. Eén van de doelstellingen van het fonds is het bevorderen van de daadwerkelijke integratie van onderdanen van derde landen.

Om het hoofd te bieden aan de humanitaire crisis veroorzaakt door de invasie van Oekraïne door Russische troepen op 24 februari 2022, heeft de Europese Commissie onder andere voorgesteld om de budgettaire flexibiliteit te versterken door de AMIF-ISF verordeningen 2014-2020 te wijzigen. De aanpassing (Verordening 2022/585) is op 06 april 2022 goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad. Deze laat toe: a) De verlenging van de subsidiabiliteitsperiode met een jaar, tot 30 juni 2024 in plaats van 30 juni 2023.Dit betekent dat kosten gemaakt en betaald moeten zijn vóór 30 juni 2024; b) De deblokkering van de toegang tot financiële middelen die nog niet zijn besteed (specifieke acties, pledges).2. ALGEMEEN KADER De oprichtingsbeslissing van het AMIF (Verordening 516/2014) legt het algemeen kader van dit fonds vast en bepaalt welk soort acties in aanmerking komen voor welke doelgroepen. De algemene bepalingen (Verordening (EU) nr. 514/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 16 april 2014 tot vaststelling van de algemene bepalingen inzake het Fonds voor asiel, migratie en integratie en inzake het instrument voor financiële steun voor politiële samenwerking, voorkoming en bestrijding van criminaliteit, en crisisbeheersing) bepalen welke financiële en andere richtlijnen de projectuitvoerders moeten respecteren.

De strategische doelstellingen van het AMIF zijn vastgelegd op Europees niveau. Elke lidstaat heeft deze doelstellingen vertaald naar nationale doelstellingen die zijn vastgelegd in een nationaal programma voor de hele periode. Het nationaal programma is terug te vinden op de website van de Verantwoordelijke Autoriteit (www.amif-isf.be).

De FOD Binnenlandse Zaken is binnen België aangeduid als de Verantwoordelijke Autoriteit (VA) voor het beheer van het AMIF. De FOD Binnenlandse Zaken werkt samen met de POD Maatschappelijke Integratie, die verantwoordelijk is voor de verdere inhoudelijke opvolging en begeleiding van de federale projecten onder het luik Integratie, en van de verspreiding van de projectresultaten naar alle OCMW's.

Sinds 1998 heeft het federale niveau een wettelijke basis ontwikkeld voor een horizontale en inclusieve integratiebeleid om te focussen op het vereenvoudigen van de toegang tot de arbeidsmarkt van derdelanders, door de nadruk te leggen op de instroom en dit te verzekeren alsook op de preventie van ongekwalificeerde uitstroom naar onderwijs en segregatie in bepaalde steden. Het federale niveau is verantwoordelijk voor de integratie van personen die te ver af staan van bestaande activeringsdiensten aangereikt door de regio's: de focus ligt op kwetsbare individuen door een intensieve sociale bijstand aangeboden door OCMW's. Op deze manier kan tegemoet gekomen worden aan hun specifieke noden en kunnen hun sterktes en vaardigheden aangewend worden. 3. PROJECTOPROEP Deze projectoproep stelt middelen open die voorzien zijn voor integratie. De acties onder deze projectoproep richten zich tot het versterken van de integratie van de Oekraïners met een legaal verblijfsstatuut (o.a. het statuut van tijdelijke bescherming). 3.1. Inhoudelijke acties project Deze projectoproep financiert projecten die volgende inhoudelijke acties zullen organiseren: Actie 1: Inzetten van interculturele bemiddelaars en/of tolken voor Oekraïners: interculturele bemiddelaars kunnen tussenkomen voor tolkopdrachten en/of collectieve onthaalsessies begeleiden in het Oekraïens, waarbij de deelnemers informatie ontvangen over hun rechten en plichten als nieuwe OCMW-cliënten en ingezoomd wordt op hun uitzonderlijk statuut van tijdelijke bescherming.

Actie 2: Inzetten van brugfiguren (maatschappelijke werkers, vrijwilligers (via coördinatie), buddy's) om Oekraïners te helpen wegwijs te raken in de maatschappij. Ze geven hierbij hulp bij administratieve procedures, maar vooral bij de uitvoering en toepassing van hun rechten. De brugfiguren kunnen helpen om de `take up' van hun rechten als leefloner met een tijdelijke bescherming te garanderen (bv. door mee te gaan naar verschillende instanties (overheden, mutualiteit, ziekenhuis, woonbegeleiding) of allerhande inschrijvingen in orde te brengen).

Actie 3: Langdurig groepstraject op maat voor Oekraïners die zeer ver verwijderd staan van de arbeidsmarkt door hun recente vlucht naar België (zogenaamde multilevelproblematieken naar analogie met de huidige AMIF-projecten sociale activering uit de AMIF-projectoproep 02). Deze begeleiding is specifiek voor zeer kwetsbare Oekraïners (bv. alleenstaande moeders, ouderen, laagopgeleiden, mensen met oorlogstrauma's).

De projectindieners kunnen kiezen welke acties gefinancierd worden op basis van hun noden binnen het OCMW. Deze acties zijn de enige acties die gefinancierd kunnen worden. 3.2. Budget Het beschikbare budget vanuit het AMIF voor deze projectoproep bedraagt 1.350.000,00€.

De AMIF-toelage mag maximum 75% van de totale betoelaagbare kost bedragen. Het minimum subsidiebedrag per project bedraagt 200.000,00€.

De projectpromotor is verplicht om zelf 25% van het projectbudget te voorzien. Deze eigen bijdrage kan via eigen middelen of andere regionale/lokale subsidies gefinancierd worden voor zover ze in overeenstemming zijn met de subsidiabiliteitsregels.

Door het aanvragen van een subsidie, engageert een OCMW zich ook om samen met de POD MI zoveel mogelijk kennis en expertise te delen en vast te leggen. Het doet dit door o.a. deel te nemen aan het lerend netwerk AMIF van de POD MI. 3.3. Looptijd Deze oproep financiert projecten die lopen tussen 1 november 2022 en 31 december 2023. Een project loopt maximaal 12 maanden. 3.4. Doelgroep De doelgroepen die in aanmerking komen voor de projecten zijn Oekraïners met een legaal verblijfsstatuut of, waar passend, legaal verblijf in België aan het verkrijgen zijn. Het statuut van tijdelijke bescherming valt onder de legale verblijfsstatuten. Waar nodig moet rekening gehouden worden met de specifieke behoeften van de verschillende categorieën onderdanen van Oekraïners, met inbegrip van personen die internationale bescherming genieten, hervestigde of overgebrachte personen en in het bijzonder kwetsbare personen.

Er moet een objectieve en controleerbare registratie gebeuren van de doelgroep tijdens de volledige verwezenlijking van de projecten. Deze registratie moet het mogelijk maken om een duidelijk onderscheid te maken tussen de doelgroep van de OCMW's en die van het project.

De doelgroep zal na deelname aan het project een tevredenheidsenquête moeten invullen aan de hand van een standaardformulier dat door de POD Maatschappelijke Integratie ter beschikking gesteld wordt. 3.5. Eindbegunstigden Deze projectoproep staat open voor OCMW's van gemeenten met meer dan 50.000 inwoners gezien hun federale missie die ze realiseren. 4. ALGEMENE BEPALINGEN De subsidies uit het AMIF zijn geen volledige, maar gedeeltelijke financiering.De financiering uit het fonds bedraagt maximaal 75% van de effectief gerealiseerde, verifieerbare en subsidiabel geachte uitgaven. De beslissing over het toekennen van de maximale Europese financiering ligt bij de Stuurgroep, bestaande uit de vertegenwoordigers van de bevoegde ministers/staatssecretarissen en de Verantwoordelijke Autoriteit.

Alleen projecten die kunnen aantonen dat ze geen lucratief karakter hebben, komen in aanmerking voor een subsidie. Indien er inkomsten gerealiseerd worden, zullen deze in mindering worden gebracht van de communautaire subsidie.

De geselecteerde projecten moeten zich richten naar de administratieve en financiële regels die van toepassing zijn op de federale programmatie en die voortvloeien uit zowel de Europese als de nationale wetgeving.

De opvolging van de uitvoering van de verschillende projecten door de Verantwoordelijke Autoriteit gebeurt op basis van de in het subsidiebesluit vastgestelde bepalingen.

De POD Maatschappelijke Integratie is mee verantwoordelijk voor de inhoudelijke opvolging van de activiteiten en resultaten van de projecten. De POD Maatschappelijke Integratie kan hiertoe bepaalde eigen formats en platforms ontwikkelen.

De POD Maatschappelijke Integratie heeft een contactpersoon aangesteld om de opvolging van de projecten te verzekeren. Deze persoon staat in voor de inhoudelijke en administratieve ondersteuning aan de OCMW's zowel bij de opstart van het project, tijdens het project als bij de afsluiting, en verzorgt ook de inhoudelijke coördinatie van de projecten.

Er zullen binnen een lerend netwerk AMIF van de POD MI (genaamd: lerend netwerk sociale activering nieuwkomers) goede praktijken en ervaringen uitgewisseld worden en zal er zowel top-down als bottom-up informatieoverdracht gestimuleerd worden.

De contactpersoon bij de POD Maatschappelijke Integratie zal de belangrijkste contactpersoon zijn voor de OCMW's om tegemoet te komen aan hun methodologische en inhoudelijke vragen. Deze persoon zal ook beschikbaar zijn om oplossingen te vinden voor problemen die de OCMW's ervaren. Op die manier wordt de continuïteit met het vorige AMIF-programma 2014-2020 gegarandeerd.

Elke projectuitvoerder moet alle registraties, facturen of gelijkwaardige documenten en relevante gegevens die verband houden met (1) de uitgaven en inkomsten van het project, (2) de doelgroep van het project, en (3) de projectactiviteiten bijhouden. Elke projectuitvoerder maakt een eindverslag (narratief en financieel) op van het project aan de hand van een standaard formulier. Het verlag geeft een globaal overzicht van de resultaten van het project. 5. VOORWAARDEN VOOR SUBSIDIABILITEIT De voorschriften voor de subsidiabiliteit van de uitgaven van de projecten gefinancierd onder het federale beheer van AMIF en ISF zijn van toepassing op deze projectoproep.Deze subsidiabiliteitsregels worden bijgevoegd bij deze projectoproep. Voor deze oproep legt de Verantwoordelijke Autoriteit volgende opties op: a) Personeelskosten: enkel werkelijke kosten voor personeel van het project zijn subsidiabel;b) Kosten voor conferenties en seminaries : enkel werkelijke kosten zijn subsidiabel;c) Kosten gelinkt aan de doelgroep: enkel werkelijke kosten zijn subsidiabel;d) Indirecte kosten: deze mogen maximum 7% van de subsidiabele directe kosten of 15% van de subsidiabele directe loonkosten bedragen.De projectuitvoerder moet in het projectvoorstel de keuze maken voor één van beide opties. 6. INDIENING VAN DE PROJECTVOORSTELLEN De projectvoorstellen worden ingediend aan de hand van een standaard aanvraagformulier.Dit formulier moet volledig ingevuld en ondertekend digitaal worden overgemaakt via mail aan amif.isf@ibz.eu.

Het projectvoorstel moet vergezeld zijn van de volgende bijlagen: a) Een document waaruit blijkt dat de nodige cofinanciering is voorzien of aangevraagd (verplicht volgens format te vinden op de website);b) Een ondertekend budget opgesteld aan de hand van de standaard budgetfiches;c) De door beide partijen ondertekende partnerschapsverklaringen (indien het project wordt uitgevoerd in partnerschap met andere organisaties);d) Het meest recente jaarverslag van de organisatie;e) Het financieel identificatieformulier;f) Een document dat aantoont dat de ondertekenaar van dit formulier hiertoe gemachtigd is door de hoger vermelde juridische vertegenwoordiger (indien de indiener/ondertekenaar niet de juridische vertegenwoordiger is);g) Een btw-attest waaruit blijkt dat uw organisatie de btw niet kan recupereren. Alle documenten dienen per mail te worden overgemaakt aan de Verantwoordelijke Autoriteit, aan amif.isf@ibz.eu. De uiterste datum voor invoering van de projecten is vrijdag 14 oktober 2022. 7. SELECTIEPROCEDURE 7.1. Inoverwegingname Projectvoorstellen worden in overweging genomen wanneer zij voldoen aan volgende voorwaarden: a) Het project wordt op tijd ingediend;b) Het maximale cofinancieringspercentage door het AMIF zoals bepaald in deze oproep wordt gerespecteerd;c) Hetzelfde project wordt niet gesubsidieerd door een andere Europese financiering;d) De doelgroep die door deze oproep wordt vooropgesteld wordt gerespecteerd;e) De doelstellingen van deze oproep worden gerespecteerd Het niet respecteren van één van deze criteria leidt tot het niet inoverwegingname van het project, zonder enige verdere analyse. 7.2. Inhoudelijke en financiële evaluatie De ontvankelijke projecten worden vervolgens geanalyseerd door zowel de FOD Binnenlandse Zaken als de POD Maatschappelijke Integratie op basis van de volgende criteria: a) Kwaliteit van het project b) Kwaliteit van het budget c) Ervaring en deskundigheid van de eindbegunstigde d) De mate waarin het project bijdraagt tot de integratie van Oekraïners De projectvoorstellen worden vervolgens, vergezeld van de resultaten van de inhoudelijke analyse, voorgelegd aan de Stuurgroep.Deze kan beslissen een project te verwerpen, een project te weerhouden of een project te laten wijzigen.

In dit laatste geval zal de projectuitvoerder door de Verantwoordelijke Autoriteit geïnformeerd worden over de opmerkingen en voorstellen van de Stuurgroep. De herwerkte voorstellen worden binnen de bepaalde termijn elektronisch aan de cel Europese Fondsen bezorgd, opnieuw geanalyseerd en voorgelegd aan de Stuurgroep om een beslissing te nemen.

De beslissingen over alle projectvoorstellen worden voorgelegd aan de Inspectie van Financiën. Vervolgens wordt de selectie geformaliseerd in de vorm van een ministerieel besluit, ondertekend door de Minister van Binnenlandse Zaken. 8. INFORMATIESESSIE Op donderdag 29 september 2022 zal de Verantwoordelijke Autoriteit in samenwerking met de POD MI een informatiesessie organiseren voor alle geïnteresseerde projectuitvoerders.Inschrijven kan door een mail te sturen naar amif.isf@ibz.eu.

Voor inhoudelijke vragen over de activiteiten die uitgevoerd worden in het kader van deze projectoproep, kan u contact opnemen met de POD MI op volgend adres: lisa.asselman@mi-is.be of op 02/508.86.34.

^