Etaamb.openjustice.be
Document
gepubliceerd op 18 juli 2022

Globaal Veiligheids- en Preventieplan. - Projectoproep 1. Context Op 14 januari 2021 keurde de Brusselse Hoofdstedelijke Regering het Globaal Veiligheids- en Preventieplan (GVPP) voor de periode 2021 tot 2024 goed. Net als zijn voorga(...) Het Gewest rekent op al haar stuwende krachten voor de uitvoering van het plan. De Brusselse gemeen(...)

bron
brussels hoofdstedelijk gewest
numac
2022015393
pub.
18/07/2022
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST


Globaal Veiligheids- en Preventieplan. - Projectoproep (2022) 1. Context Op 14 januari 2021 keurde de Brusselse Hoofdstedelijke Regering het Globaal Veiligheids- en Preventieplan (GVPP) voor de periode 2021 tot 2024 goed.Net als zijn voorganger legt dit plan de gewestelijke prioriteiten inzake veiligheid en preventie vast. Het vormt een strategisch referentiekader voor alle actoren uit de sector in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het omschrijft 77 maatregelen, die onderverdeeld zijn in negen thema's, om de veiligheid in het Brussels Gewest te versterken. Het plan bestrijkt de volledige sector, gaande van de vroegtijdige preventie van problematische verschijnselen tot slachtoffer- en daderbegeleiding.

Het Gewest rekent op al haar stuwende krachten voor de uitvoering van het plan. De Brusselse gemeenten worden vandaag gefinancierd door het Gewest voor de ontplooiing van hun lokale preventieplannen. Ook de politiezones krijgen specifieke steun toegewezen. Op 28 mei 2021 lanceerde BPV een projectoproep voor de hele verenigingssector, van toepassing op alle thema's van het GVPP 2021-2024, met uitzondering van het thema `eigendomsdelicten' waarvan de maatregelen niet van toepassing zijn op het werk van de verenigingen zonder winstoogmerk (vzw). 52 projecten uit de verenigingssector, goed voor 17 van de 20 `geopende maatregelen' in het Plan krijgen zo een specifieke financiering.

Maatregel 8.8 van het GVPP 2021-24 was de enige maatregel van thema 8 `Smokkel en fraude' die werd opgensteld voor de projectoproep 2021 en een van de 3 maatregelen die geen deel uitmaakte van de gesubsidieerde projecten in 2021.

Dit jaar schrijft BPV een projectoproep uit, gericht op maatregel 8.8 van het GVPP 2021-24, die raakt aan de problematiek van cyberveiligheid en de begeleiding van slachtoffers van die misdrijven.

Bijgevolg is voor het jaar 2022 een financiering van € 175.000 voorzien voor de ondersteuning van verenigingen die kunnen bijdragen aan de verwezenlijking van maatregel 8.8 "Zorgen voor een goede opvang van de slachtoffers van daden van cybercriminaliteit." In het kader van onderhavige projectoproep verstaan we onder cybercriminaliteit elke criminele activiteit waarin de (netwerken van) informatie- en communicatietechnologie een centrale rol spelen. Zo kunnen drie categorieën onderscheiden worden: - De eerste categorie is `cyber-dependent' criminaliteit. Dat is elke criminele activiteit die kan worden uitgevoerd met behulp van computers, informaticanetwerken of andere vormen van informatie- en communicatietechnologie, met het oog op sabottage, spionnage of financiële winst. Die criminaliteit richt zich in het algemeen tegen computers, netwerken of andere ICT-middelen. - In de tweede categorie, `cyber-enabled' criminaliteit, vergroten de ICT-middelen de grootorde of de draagwijdte van traditionele criminaliteit. - Bij `cyber-assisted' (of `computer-supported') criminaliteit zijn ICT-middelen slechts een middel bij (de voorbereiding van) de criminele daad.

Het gebruik van sociale media, de toename van telewerk en het gebruik dat daarbij wordt gemaakt van verbindingsplatforms, uitwisseling van bankgegevens, medische gegevens enz. zijn een opportuniteit voor nieuwe vormen van cybercriminaliteit. Met deze doelgerichte oproep wil BPV de strijd met cybercriminaliteit en de impact ervan aabinden en steun bieden aan de slachtoffers van dit groeiende probleem.

Dit document beschrijft de praktische regels in verband met de indiening, behandeling en selectie van de kandidatuurdossiers. 2. Doelstellingen Voor de ontwikkeling van een integraal en geïntegreerd stedelijk veiligheidsbeleid sporen we de volledige veiligheidsketen aan om te overleggen.Van bij de preventie tot aan de reactie, met als doel de garantie van de uitoefening van de individuele vrijheden en de sociale cohesie. We stellen vast dat de openbare orde verbetert, wanneer er sprake is van een sterkere samenwerking tussen de traditionele veiligheidsactoren en de preventieactoren. Concreet leidt dat tot het opzetten van solide samenwerkingsverbanden en een rol voor elke betrokken partner: lokale overheden, besturen, preventiediensten en -ambtenaren, gemeenschapswachten, actoren uit het maatschappelijk middenveld, politie en justitie. Die doelstelling ligt aan de basis van de projectoproep die verenigingen zonder winstoogmerk uitnodigt om bij te dragen aan de verwezenlijking van specifieke maatregelen van het Globaal Veiligheids- en Preventieplan. 3. Maatregel die in aanmerking komt voor financiering in 2022 Om in aanmerking te komen voor financiering moeten de projecten van de verenigingen een antwoord bieden op de onderstaande maatregel: (de referentie verwijst naar het GVPP 2021-24, beschikbaar op de website van BPV: https://bps-bpv.brussels/nl/globaal-veiligheids-en-preventieplan-2021-2024)

Smokkel en fraude

Trafic et fraude

M8.8

Zorgen voor een goede opvang van de slachtoffers van daden van cybercriminaliteit.

M8.8

Veiller à une bonne prise en charge des victimes des actes de cybercriminalité.


4. Indiening en behandeling van de kandidatuurdossiers in 2022 Op straffe van onontvankelijkheid komen de kandidaturen, in elektronisch formaat, vóór 16 augustus 2022, 12 uur toe voor mevrouw de directrice-generaal van Brussel Preventie & Veiligheid op het volgende adres: ProDev@bpv.brussels, met een als volgt geformuleerd onderwerp van de e-mail: Opr2022/Naam van de vereniging/M8.8 Ze respecteren het model voor het aanvraagformulier opgenomen in bijlage 1. De verenigingen mogen voor deze oproep slechts één aanvraagformulier indienen. Er wordt een uitzondering gemaakt voor de kandidaturen die verworpen werden op basis van de uitsluitingscriteria (bijlage 2, punt 1 `Statuut en documentatie').

Er wordt een ontvangstbewijs verstuurd voor de kandidaturen. De vereniging draagt de verantwoordelijkheid om zich ervan te vergewissen dat de elektronische versie goed is toegekomen bij Brussel Preventie & Veiligheid vóór 16 augustus 2022, om 12 uur.

De ontvankelijkheid wordt onderzocht op basis van de criteria die vermeld zijn in bijlage 2, onder punt 1 `Statuten en documentatie'.

Elk gebrek voor dit punt leidt tot uitsluiting. Verenigingen in gebreke hebben evenwel de mogelijkheid om alsnog een compleet dossier in te dienen binnen de termijnen voorzien in onderhavige oproep, namelijk vóór 16 augustus 2022, 12 uur.

De ontvankelijke projecten, die in 2022 operationeel gemaakt kunnen worden (en waarvoor in de kandidatuur wordt aangetoond dat zij eventueel uitgebreid kunnen worden in 2023 en daarna), worden beoordeeld door de diensten van Brussel Preventie & Veiligheid op grond van de wegingscriteria die toegelicht zijn in bijlage 2 en op basis van het advies van de externe deskundigen die partner zijn van het GVPP. De lijst van die deskundigen is opgenomen in bijlage 3.

De projecten die een score krijgen van minimaal 26/38, en die minstens de helft van het maximumaantal punten krijgen voor elke sectie van 2 tot 5 in de tabel in bijlage 2, worden opgenomen in een rangschikking.

De selectie gebeurt op basis van de projecten die het best aan maatregel 8.8 beantwoorden, tot de beschikbare kredieten uitgeput zijn. De weerhouden projecten worden ter goedkeuring aan de regering voorgelegd. De besluiten worden betekend aan de laureaten en voorzien in een tegemoetkoming in de werkings- en personeelskosten voor de uitvoering van het project.

De kandidaatverenigingen wordt verzocht de Subsidiegids voor subsidies aan privéverenigingen, beschikbaar op de website van BPV, te raadplegen (https://bps-bpv.brussels/nl/verenigingen-zonder-winstoogmerk). Die bevat meer informatie over de kosten die in aanmerking komen en over andere administratieve aspecten van de oproep, met name de formaten van de samenvattende projectfiche en van het activiteitenverslag, die vereist zijn voor de laureaten.

Alle kandidaten worden geïnformeerd over het gevolg dat aan hun dossier wordt gegeven.

Vragen, beperkt tot 1.500 karakters (spaties inbegrepen), kunnen worden verstuurd vóór 10 augustus, 12 uur naar ProDev@bpv.brussels, met een als volgt geformuleerd onderwerp van de e-mail: Vraag Opr2022/Naam van de vereniging/M8.8

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

^