gepubliceerd op 16 maart 2020
Commissie voor Studiebeurzenstichtingen van Brabant SCHOOL- EN ACADEMIEJAAR 2020-2021 De Commissie heeft tot opdracht aan jongeren en hun ouders steun te verlenen door het toekennen van studiebeurzen middels de opbrengst van de stichtingen waarv Deze aanplakbrief vermeldt het rangnummer, de benaming en de datum van alle stichtingen waarvan tha(...)
STUDIEBEURZEN
Commissie voor Studiebeurzenstichtingen van Brabant SCHOOL- EN ACADEMIEJAAR 2020-2021 De Commissie heeft tot opdracht aan jongeren en hun ouders steun te verlenen door het toekennen van studiebeurzen middels de opbrengst van de stichtingen waarvan het beheer haar is opgedragen bij de wet van 19 december 1864. De Commissie dient zich daarbij steeds te gedragen naar de wil van de stichters zoals die is neergelegd in de stichtingsakte.
Deze aanplakbrief vermeldt het rangnummer, de benaming en de datum van alle stichtingen waarvan thans een of meer beurzen beschikbaar zijn, alsook de voorwaarden waaronder die beurzen kunnen worden toegekend.
Wat de stichtingen betreft die voor de bekendmaking van het koninklijk besluit van 7 maart 1865 zijn opgericht en die gemakshalve aangeduid zijn met een sterretje (*) na het rangnummer, dienen de termen "wijsbegeerte" et "retorica" te worden begrepen zoals bepaald onder V van de onderstaande inlichtingen en aanbevelingen.
Nr 218 - De Commissie voor Studiebeurzenstichtingen van Brabant brengt ter kennis van de belanghebbenden dat de beurzen der volgende stichtingen, met ingang van het school- en academiejaar 2020-2021, te begeven zijn: 29. de BARQUIN, Albert (van 1995). Een beurs van 1.000 , voor alle universitaire studierichtingen, en in deze orde : ten gunste van: 1° de verwanten van Albert de Barquin;2° Belgen en in België verblijvende buitenlanders.De sollicitanten dienen bovendien hun humaniora te hebben afgelgd in een katholieke instelling en bijzonder begaafd te zijn in de wiskunde. 33. DE BAY, Lucien (van 1937). Twee beurzen van 2.500 , ten gunste van de jonge mensen die de studies van burgerlijk ingenieur of van doctor in de natuurkundig- scheikundige wetenschappen beginnen of voortzetten en die hun vorige studies slechts in wereldlijke onderwijsinrichtingen hebben gedaan.
Met gelijke verdiensten van de candidaten zullen de beurzen in de volgende volgorde worden toegekend: 1° aan de bloedwerwanten van de stichter Lucien De Bay en aan bloedverwanten van de stichters van de andere beurzen De Bay beheerd door de Commissie voor studiebeurzenstichtingen van Brabant: 2° aan studenten uit Auvelais of Jemeppe-sur-Sambre;3° aan studenten uit Chièvres, Meslin-l'Evêque, uit het kanton Aat, uit het Henegouwen;4° aan studenten uit de Brusselse agglomeratie of uit de Waalse streek van Belgie. (Begeving door een bloedverwant van de stichter en de Commissie). 48.* DESEAUX, Jean (van 1667).
Een beurs van 120 , voor de secundaire studies die toegang geven tot het hoger onderwijs, voor de kerkelijke wijsbegeerte en de theologie, ten gunste van: 1° de naaste bloedverwanten van de stichter;2° diegenen die te Seneffe en te Petit-Roeulx-lez-Braine-le-Comte geboren zijn.3° diegenen die in Henegouwen geboren zijn.4° diegenen die in Waals Brabant geboren zijn. 52.* Verenigde stichtingen DE WINCKELE, Jan (van 1505) en CORSELIUS, Jozef (van 1703).
Een beurs van 120 voor het kerkelijk en het burgerlijk recht, ten gunste van: 1° de bloedverwanten van de stichters;2° de jonge mensen uit Leuven en diegenen die te Tienen geboren zijn, met voorkeurrecht voor de afstammelingen van Jozef Govaerts, peter van de stichter J.De Winckele; 3° diegenen die te Brussel geboren zijn, met voorkeurrecht voor diegenen die deel uitmaken van de familie 't Serruys;4° de Belgen, en de vreemdelingen die in België verblijven.63. Stichting GODECHARLE, Napoléon (van 1871) ten gunste van kunstenaars: beeldhouwers, schilders en architecten (cf.in fine). 89.* MILIUS, Jan (van 1596). (1e reeks).
Vier beurzen van 500 voor de wijsbegeerte, de theologie en de rechten, ten gunste van de onderdanen van het Groot-Hertogdom Luxemburg. (Deze begeving dient door voorstelling van kandidaten door de Regering van het Groot-Hertogdom te gebeuren). (2e reeks).
Vier beurzen van 500 ten gunste van de jonge mensen uit Belgisch Luxemburg: a) twee voor de rechten;b) een voor de wereldlijke of kerkelijke wijsbegeerte;c) een voor de theologie. (3e reeks) Vier beurzen van 500 ten gunste van: 1° de bloedverwanten van de stichter (Madrid, 1596);2° de Leuvenaars;3° de Belgen, en de vreemdelingen die in België verblijven;a) drie voor de rechten;c) een voor de theologie. 92.* Verenigde stichtingen NOTTINGHAM, Rogerus (van 1692) en SULLIVAN, Florentius (van 1739). (cf. in fine). 113. VAN ASSCHE, Robert (van 1969). Twee beurzen van 400 voor de middelbare, normale, technische en beroepsstudies, ten gunste van: verdienstelijke jonge meisjes van belgische nationaliteit, geboren of wonende te Brussel-Stad en in tweede plaats geboren of wonende in de brusselse agglomeratie voor wie het schoolgaan op financieel vlak moeilijk kan worden door ongelukkige omstandigheden buiten hun wil - overlijden van één van de ouders, scheiding of echtscheiding van de ouders, het verlaten van de kinderen door de ouder die in hun onderhoud voorzag, werkloosheid van één van de ouders. 115. VAN CROMBRUGGHE, Anna (van 1969). Twee beurzen van 400 voor de middelbare, normale, technische en beroepsstudies, ten gunste van: verdienstelijke jonge jongens van belgische nationaliteit, geboren of wonende te Brussel-Stad en in tweede plaats geboren of wonende in de brusselse agglomeratie voor wie het schoolgaan op financieel vlak moeilijk kan worden door ongelukkige omstandigheden buiten hun wil - overlijden van één van de ouders, scheiding of echtscheiding van de ouders, het verlaten van de kinderen door de ouder die in hun onderhoud voorzag, werkloosheid van één van de ouders. 122.* VANDER BORGHT, Willem (van 1498). (2e reeks).
Twee beurzen van 750 voor de secundaire studies die toegang geven tot het hoger onderwijs, ten gunste van: 1° de weinig bedeelde jonge mensen van de parochie Gijzegem;en 2° de afstammelingen van de broers of zusters van de stichter en 3° de weinig bedeelde kinderen van de parochie van de Sint-Michiels kathedraal (oude Sinte-Goedele parochie) te Brussel, maar slechts voor één jaar, behalve voortzetting indien er zich geen kandidaten onder 1° voordoen. (3e reeks).
Drie beurzen van 750 voor de secundaire studies die toegang geven tot het hoger onderwijs, ten gunste van: 1° de weinig bedeelde jonge mensen van de parochie van de Sint-Michiels kathedraal (oude Sinte-Goedele parochie) te Brussel ; voor de jongeren wonende in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of in de Stad Aalst.
BEURZEN VAN DE IERSE STICHTINGEN 92.* Verenigde stichtingen NOTTINGHAM, Rogerus (van 1692) en SULLIVAN, Florentius (van 1739).
Twee beurzen van 1.150 ten gunste van: 1° de jonge mensen van de familie Sullivan in het graafschap Kerry of van de familie MacCarthy in hetzelfde graafschap, voor de theologie, en de jonge mensen uit Dublin met voorkeurrecht voor de edele en eerbare families, voor de kerkelijke wijsbegeerte en de theologie;2° de jonge mensen uit Kerry, Cashel of Ulster voor de theologie;3° alle Ieren voor de voor de kerkelijke wijsbegeerte en de theologie;4° de jonge mensen uit de parochie Sint-Niklaas te Gent, met voorkeurrecht voor de koorknapen van deze kerk, voor de kerkelijke wijsbegeerte en de theologie.5° de Belgen en de in België verblijvende buitenlanders, voor de kerkelijke wijsbegeerte en de theologie. 63.STICHTING GODECHARLE, Napoleon (van 1871) Drie beurzen van 5.000 (2.500 gedurende twee opeenvolgende jaar), voor studiereizen in het buitenland, ten gunste van: kunstenaars Beeldhouwers, Schilders en Architecten die van Belgische nationaliteit zijn of staatsburger zijn van een van de landen van de Europese Unie en op datum van het afsluiten van de kandidaturen sedert tenminste vijf jaar in België verblijven die op één januari van de wedstrijdjaar minder dan vijfendertig jaar oud zijn en die door de werken die ze aan het oordeel van de jury van de Wedstrijd Godecharle zullen voorgesteld hebben, zullen bewijzen dat ze "bedeeld zijn met een merkwaardige begaafdheid" en die "terecht een ruim succes mogen verwachten". Aan de belanghebbenden worden een exemplaar van het reglement en een aanvraagformulier tot deelneming aan de wedstrijd toegezonden op aanvraag gericht tot het secretariaat van de Commissie.
Volgende wedstrijd: 2021 - Inschrijving: op 11 maart 2021 - Uiterste inschrijvingsdatum met afgeving van volledig dossier.
BEGEVERS-BLOEDVERWANTEN Lijst van de stichtingen waarvan de statuten de tussenkomst van bloedverwanten-begevers voorzien voor de toekenning van beurzen en waarbij de begevers of waarbij begevers niet werden aangeduid daar er geen verwante kwam opdagen om de openstaande functies te bekleden.
Deze lijst geeft de vereiste kwaliteiten weer om tot de openstaande functies te worden toegelaten..
Antonius BEAUCLEF: de oudste verwante priester van de stichter.
Renerus BOONEN: de naaste bloedverwant van de stichter.
COLLART (stichting van 1664, vroeger gehecht aan het St-Annacollege te Leuven, nu verenigd met de stichtingen MALOTTEAU en consorten. De stichter was pastoor te Thisnes): de naaste bloedverwant van de stichter.
Jozef CORSELIUS (nu verenigd met de stichting DE WINCKELE): een bloedverwant (om beurten een afstammeling van Isabella J. van Papenbroek, Wwe J.-J. Pipenpoy en een afstammeling van Johanna-Maria van Papenbroek, echtgenote Jonckeer Gilles d'Hujoël).
Jean COUSIN: een begever bloedverwant. Bij voorkeur voor de naaste in volgorde van geboorte.
Hendrik CURE (verenigd met de stichtingen BREUGEL en consorten): twee bloedverwanten van de stichter: de oudste en naaste mannelijke bloedverwanten, de ene van vaderszijde, de andere van moederszijde, wonende te Leuven.
Louis DE BATTY: een begever-bloedverwant: de meest naaste bloedverwant die priester is; voorkeur zal gegeven worden aan degene die de naam van de stichter draagt, zelf indien hij een verdere bloedverwant is.
Jacques en Hubert en Jacques DE BAY: de oudste priester van de familie De Bay dient bij drie leden van de Commissie gevoegd.
Willem en Jaak DE BERGHES (nu verenigd met de stichting HEUSCHLING): een afstammeling van Godfried, Heer van Stabroek.
Bernard en Jules DEFALQUE: een afstammeling van Nicolas Ginion, vader van de medestichtster.
Jean DESEAUX: een bloedverwant van de stichter, bij voorkeur priester.
François de SPOELBERCH: een begever-bloedverwant : het oudste van de mannelijke kinderen van de tak van de broer van de stichter. Henri de SPOELBERCH, of bij diens ontstentenis de oudste van de dames of juffrouwen van dezelfde tak.
Josse GALMART: een bloedverwant van de stichter dient gevoegd bij de bloedverwant-begever reeds in functie.
GERLAC AB ANGELIS (stichting voorheen gehecht aan het Pauscollege te Leuven en nu verenigd met de stichting SCAILLE): een bloedverwant van de stichter (met voorkeur voor de oudste).
Jaak HUART (nu verenigd met de stichtingen BRUNEAU en consorten): de oudste bloedverwant priester van de stichter.
Edgard HULIN: twee bloedverwanten van de stichter: de afstammelingen van Edgard Hulin, elk in één van de twee linies vertegenwoordigd door Mevrouw Van der Linden, dochter van Edgard Hulin, en door Maurice Hulin.
Louis PARMENTIER (nu verenigd met de stichtingen MALOTTEAU en consorten): de naaste afstammeling van het mannelijk geslacht van Jean Parmentier, neef van de stichter.
Jodocus RAES: twee bloedverwanten van de stichter wanneer het de toekenning van de beurs aan een verwante betreft : aan afstammeling van Piet Raes, neef van de stichter, en een wettige afstammeling van Thomas Cruysens, echtgenoot van Isabella Raes, achternicht van de stichter.
Henri-Joseph REGA (nu verenigd met de stichting BRUNEAU): de oudste bloedverwant-priester van vaderszijde van de stichter; de oudste bloedverwant-priester van moederszijde van de stichter.
Willem RENARDI: een bloedverwant van de stichter: de oudste seculiere priester afstammeling van de zuster van de stichter, Maria, echtgenote Hendrik Tilman.
Jean STOUTEN (verenigd met de stichtingen « DE KEMMERE en consorten): een afstammeling van André Stouten, broer van de stichter.
Michel TRAMASURE: een bloedverwant van de stichter, de naaste van vaderszijde, dient gevoegd bij de bloedverwant-begever reeds in functie.
Barbara en Katharina, Mattheus TYPOETS (verenigd met de stichtingen MALOTTEAU en consorten): de naaste bloedverwant van de stichters dient gevoegd bij de bloedverwant-begever reeds in functie.
Jan VANDER AUWERA (verenigd met de stichtingen BERTRAND en consorten): een bloedverwant van de stichter: seculiere priester, afstammeling van de grootvaders van de stichter.
Godfried VAN GOMPEL: een bloedverwant van de stichter.
David VAN SESTICH: een bloedverwant van de stichter, de oudste en die te Leuven woont.
Jan VAN 'T SESTICH: een afstammeling van de broer van de stichter die te Leuven woont.
Personen die hun rechten op gezegde functies wensen te laten gelden worden verzocht hun aanvraag vóór 7 mei 2020 in te dienen bij de Commissie, WTC III, Simon Bolivarlaan 30, bus 11 te 1000 Brussel. Een stamboom in dubbel exemplaar, met bewijsstukken dienen bij de aanvraag gevoegd te worden.
HOE EEN STUDIEBEURS AANVRAGEN? DIVERSE INLCHTINGEN EN AANBEVELINGEN. I. - De aanvragen tot het verkrijgen van een of meer van de hierboven vermelde beurzen dienen VCOCOR 7 MEI 2020 vrachtvrij toe te komen op het secretariaat van de Commissie voor Studiebeurzenstichtingen van Brabant, WTCIII, Simon Bolivarlaan 30, bus 11, 1000 Brussel.
Desgewenst zal van de aanvraag ontvangst worden gemeld (mits daartoe bij de aanvraag een postzegel wordt gevoegd van 1 ).
Nadere inlichtingen : Tel en Fax: 02/512.06.26 - e-mail: csbb@misc.irisnet.be - webstek: www.cfbeb-csbb.be II. - ELKE AANVRAAG DIENT VOLGENDE GEGEVENS TE VERMELDEN : 1°) de naam van de stichting waarvan een beurs wordt aangevraagd; 2°) naam, voornaam en volledig adres van de aanvrager alsook diens geboorteplaats en -datum ; 3°) het beroep van vader en moeder c.q. van de voogd van de aanvrager; 4°) de hoedanigheid waarin de aanvrager om een beurs verzoekt (zie hierboven de diverse berichten betreffende de te begeven beurzen); 5°) de aard van de studie die de aanvrager wil aanvatten, de duur van die studie en de naam van de onderwijsinstelling waarin die zal worden gevolgd; 6°) de samenstelling van het gezin; 7°) de benaming en het bedrag van andere beurzen of overheidstoelagen die de aanvrager reeds geniet. Ingeval de aanvrager geen andere studiebeurzen of toelagen geniet, dient zulks UITDRUKKELIJK vermeld te worden; 8°) het nummer van de post- of bankrekening waarop het bedrag van de aangevraagde beurs kan worden overgemaakt.
III. - Voor elke aangevraagde beurs dient een afzonderlijke aanvraag ingediend te worden. De aanvrager die verscheidene aanvragen indient, moet evenwel de hieronder bepaalde documenten slechts in één exemplaar toevoegen.
IV. - BIJ EEN AANVRAAG DIENEN VOLGENDE DOCUMENTEN TE WORDEN GEVOEGD: 1°) een uittreksel uit de geboorteakte van aanvrager (op ongezegeld papier : zie art. 59, 47£ Zegelwetboek) of enig andere officieel document waaruit die geboorteplaats en -datum blijken; 2°) een getuigschrift van goed zedelijk gedrag (eveneens op ongezegeld papier); 3°) een door de directeur van de onderwijsinstelling getekend getuigschrift met vermelding van de gevolgde studie, van de klas of leergang alsook van de behaalde uitslagen (totaal percentage); 4°) een fotocopie van het jongste aanslagbiljet dat de ouders van de aanvrager of eventueel de aanvrager zelf van de Administratie der directe belastingen hebben ontvangen (*); 5°) bewijsstukken waaruit blijkt dat de aanvrager op het genot van de aangevraagde beurs aanspraak kan maken. Wanneer de aanvraag meer bepaald wordt gedaan in de hoedanigheid van bloedverwant van de stichter, dient de aanvraag vergezeld te gaan van een STAMBOOM IN DUPLO alsook van de volgende bewijsstukken: uittreksels uit akten van burgerlijke stand of uit oude parochieregisters waaruit de verwantschap van de aanvrager met de stichter van de aangevraagde beurs DAADWERKELIJK en VOLLEDIG blijkt. De afgegeven copieën moeten leesbaar en eensluidend verklaard zijn. Bedoelde stukken zijn eveneens vrijgesteld van zegelrecht krachtens art. 59, 47£ Zegelwetboek.
Iedere aanvrager dient telkens zelf de vereiste bewijsstukken te bezorgen. Dat betekent dat hij bij zijn aanvraag niet vermag te verwijzen naar eerder door de Commissie genomen besluiten noch naar eerder door andere aanvragers aan de Commissie bezorgde documenten; 6°) wanneer de beurs wordt aangevraagd met het oog op studie in het buitenland, een tot de Commissie gericht verzoek om machtiging daartoe.
AANVRAGEN DIE NIET VAN DE VEREISTE BIJLAGEN ZIJN VOORZIEN WORDEN NIET IN AANMERKING GENOMEN. V. - Waar in de bekendmaking van beschikbare beurzen de termen "jongeren" en "jonge mensen" gebruikt worden, slaan die natuurlijk op jongeren of jonge mensen van beider kunne. - Voor de oudste stichtingen aangeduid met een *, dient onder "wijsbegeerte" te worden verstaan hogere studies in andere disciplines dan die rechtstreeks verband houden met de theologie, de rechten, de geneeskunde en de retorica. Onder "retorica" de studierichtingen die met name betrekking hebben op linguïstiek, de filologie, de letterkunde en de verbale expressie (welsprekendheid, toneel, enz...)..
VI. - Elke aanvraag dient PERSOONLIJK te zijn: twee of meer kandidaten - ook al zouden zij zuster en broer zijn - mogen dus niet gezamenlijk een beurs aanvragen bij één en hetzelfde verzoekschrift.
VII. - De verschillende opgeroepen categorieën worden in opeenvolgende orde en niet simultaan ingesteld: de eerste categorieën genieten de voorkeur op de volgende.
VIII. - DE COMMISSIE VERZOEKT DE BELANGSTELLENDEN MET AANDRANG ENKEL EEN AANVRAAG IN TE DIENEN VOOR DE BEURZEN WAARVOOR ZIJ KENNELIJK AAN DE TOEKENNINGSVOORWAARDEN VOLDOEN. IX. - De hierboven bedoelde bedragen worden telkenjare na 15 januari uitgekeerd, mits een studiegetuigschrift is voorgelegd, zulks ten vroegste op 15 januari.
X. - Belangstellende kunnen een exemplaar van dit aanplakbiljet verkrijgen door toezending van een bedrag van 2,50 in postzegels of door overschrijving van datzelfde bedrag op postrekening nr BE76 0000 0050 4295 van de Commissie. Dit aanplakbiljet kan ook op de webstek van de commissie gelezen worden: www.cfbeb-csbb.be XI. - Voor ieder gewenst antwoord dient een postzegel van 1 bijgevoegd te worden. (*): Te verstrekken informatie wanneer persoonsgegevens bij de betrokkene worden verzameld: Deze gegevens, bij gebreke waarvan de aanvraag niet in aanmerking kan worden genomen, zijn nodig om de Commissie, bestaande uit zeven leden en bijgestaan door haar secretaris-ontvanger, in staat te stellen om in het geval van een veelheid van aanvragen te bepalen aan welke student(en) de beurs(zen) zal (zullen) worden toegekend, afhankelijk van de respectieve behoeften. Deze gegevens kunnen door de aanvrager(ster) worden aangevuld en/of gecorrigeerd en door hem (haar) worden geraadpleegd in de zetel van de Commissie na afspraak. Alleen de leden en de secretaris- ontvanger van de Commissie zijn gemachtigd er nota van te nemen.
Brussel, 7 maart 2020.
DE COMMISSIE: De Secretaris-Ontvanger, De Voorzitter, Elisabeth RENGLET. Jean-Pierre ROOMAN.