Etaamb.openjustice.be
Document
gepubliceerd op 06 maart 2019

Globaal Veiligheids- en Preventieplan Projectoproep 1. Context Op 2 februari 2017 keurde de Brusselse Hoofdstedelijke Regering het Globaal Veiligheids- en Preventieplan (GVPP) goed. Dat strategisch document bevat de maatregelen die (...) Alle stuwende krachten van het Gewest worden verzocht hun steentje bij te dragen tot de uitvoering (...)

bron
brussels hoofdstedelijk gewest
numac
2019011012
pub.
06/03/2019
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST


Globaal Veiligheids- en Preventieplan Projectoproep (2019) 1. Context Op 2 februari 2017 keurde de Brusselse Hoofdstedelijke Regering het Globaal Veiligheids- en Preventieplan (GVPP) goed.Dat strategisch document bevat de maatregelen die uitgevoerd moeten worden om de veiligheid in het Brussels Gewest te versterken. Het verdeelt de maatregelen onder in tien thema's en legt vijf overkoepelende doelstellingen vast die de Regering voor de looptijd van het plan (2017-2020) vooropstelt. Het bestrijkt het werkveld van alle sectoren, gaande van de vroegtijdige preventie van problematische verschijnselen tot slachtoffer- en daderbegeleiding.

Alle stuwende krachten van het Gewest worden verzocht hun steentje bij te dragen tot de uitvoering van dat plan. Het Gewest geeft de Brusselse gemeenten vandaag al financiële middelen waarmee zij hun lokale preventieplannen kunnen ontplooien. Ook de politiezones krijgen specifieke steun toegewezen. Er werd beslist een projectoproep uit te schrijven om de verenigingssector te mobiliseren.

Voor een periode van drie jaar (2018-2020) wordt voor negen miljoen euro aan financiële middelen vrijgemaakt. In 2019 gaat drie miljoen euro naar de ondersteuning van verenigingen die een bijdrage kunnen leveren aan de uitvoering van specifieke maatregelen van het GVPP. Dit document is opgebouwd uit drie delen. Het eerste deel biedt een overzicht van de doelstellingen en de maatregelen waaraan de verenigingen verzocht worden mee te werken door projecten voor te stellen. Het tweede deel beschrijft de praktische regels in verband met de indiening, behandeling en selectie van de kandidatuurdossiers voor het jaar 2019. Het derde deel beschrijft de praktische regels in verband met de indiening en de behandeling van verzoeken tot verderzetting van projecten. Dat derde deel betreft uitsluitend de winnaars van de projectoproep 2018. 2. Doelstellingen Teneinde een echt integraal en versterkt stedelijk veiligheidsbeleid te ontwikkelen, wordt de volledige veiligheidsketen opgeroepen om in overleg samen te werken, van bij de preventie tot aan de reactie, teneinde de uitoefening van de individuele vrijheden en de sociale cohesie te garanderen.De interventie en het partnerschap van alle betrokken actoren (lokale overheden, besturen, preventiediensten en -ambtenaren, gemeenschapswachten, actoren van het maatschappelijk middenveld, politie en justitie) zijn het concrete antwoord op de vaststelling dat het behoud van de openbare orde verbetert van zodra de samenwerking tussen de traditionele veiligheids- en preventieactoren wordt aangehaald. Die doelstelling ligt aan de basis van de projectoproep die verenigingen zonder winstoogmerk uitnodigt om bij te dragen aan de verwezenlijking van specifieke maatregelen van het Globaal Veiligheids- en Preventieplan. 3. Maatregelen die in aanmerking komen voor financiering in 2019 Om in aanmerking te komen voor financiering moeten de projecten van de verenigingen een antwoord bieden op een van de onderstaande maatregelen: (de referenties verwijzen ter informatie naar het GVPP (http://www.veiligheid-securite.brussels)

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 4. Indiening en behandeling van de nieuwe kandidatuurdossiers in 2019 Op straffe van onontvankelijkheid komen de kandidaturen, in elektronisch formaat, vóór 25 maart 2019, 12 uur toe ter attentie van de heer directeur-generaal van Brussel Preventie & Veiligheid op het volgende adres: ProDev@bpv.brussels met een als volgt geformuleerd onderwerp van de e-mail: Kand2019/Naam van de vereniging/Nummer van de maatregel waarop het project in hoofdzaak betrekking heeft.

Voor ieder ingediend project wordt een aparte fiche opgemaakt op basis van het model in bijlage 1. De verenigingen mogen per maatregel slechts één fiche per jaar indienen. Er wordt een uitzondering gemaakt voor de kandidaturen die verworpen werden op basis van de uitsluitingscriteria (bijlage 2, punt 1 « Statuut en documentatie »).

Er wordt een ontvangstbewijs verstuurd voor de kandidaturen. De vereniging draagt de verantwoordelijkheid om zich ervan te vergewissen dat de elektronische versie goed is toegekomen bij Brussel Preventie & Veiligheid vóór 25 maart 2019, om 12 uur.

De ontvankelijkheid wordt onderzocht op basis van de criteria die vermeld zijn in bijlage 2, onder punt 1 `Statuut en documentatie'. Elk gebrek voor dit punt leidt tot uitsluiting. Verenigingen in gebreke hebben evenwel de mogelijkheid om alsnog een compleet dossier in te dienen binnen de termijnen voorzien in onderhavige oproep, namelijk vóór 25 maart 2019, 12 uur.

De ontvankelijke projecten, die in 2019 operationeel gemaakt kunnen worden en waarvoor in de kandidatuur wordt aangetoond dat zij uitgebreid kunnen worden in 2020, worden beoordeeld door de diensten van Brussel Preventie & Veiligheid op grond van de wegingscriteria die toegelicht zijn in bijlage 2 en op basis van het advies van de externe deskundigen die geraadpleegd worden in het kader van het GVPP. De lijst van die deskundigen is opgenomen in bijlage 3.

De projecten die een score krijgen van minimaal 17/25, met minimaal 3/6 voor de criteria 2 tot 5, worden gerangschikt. De selectie gebeurt op basis van de projecten die het best aan de maatregelen beantwoorden, tot de beschikbare kredieten uitgeput zijn. De weerhouden projecten worden ter goedkeuring aan de Regering voorgelegd. De besluiten worden betekend aan de laureaten en voorzien in een tegemoetkoming in de werkings- en personeelskosten en in de kosten voor de ontwikkeling van ondersteunende instrumenten voor de uitvoering van het project.

Alle kandidaten worden vóór 24 mei 2019 geïnformeerd over het gevolg dat aan hun dossier wordt gegeven.

De vragen, beperkt tot 1.500 karakters (spaties inbegrepen), kunnen worden verstuurd naar ProDev@bpv.brussels, met een als volgt geformuleerd onderwerp van de e-mail: Vraag Kand2019/Naam van de vereniging/Nummer van de maatregel waarop het project in hoofdzaak betrekking heeft. 5. Indiening en behandeling van de winnende projecten 2018 De projecten weerhouden in het kader van de projectoproep 2018 doorlopen een vereenvoudigde procedure.Op straffe van onontvankelijkheid komen de verzoeken tot verderzetting van het project, in elektronisch formaat, vóór 18 maart 2019, 12 uur toe ter attentie van de heer directeur-generaal van Brussel Preventie & Veiligheid op het volgende adres: ProDev@bpv.brussels met een als volgt geformuleerd onderwerp van de e-mail: Winnaar Kand2018/Naam van de vereniging/Nummer van de maatregel waarop het project in hoofdzaak betrekking heeft.

De aanvragen worden opgesteld volgens het model voor de vereenvoudigde procedure opgenomen in bijlage 5. Voor elk project waarvoor een verderzetting wordt aangevraagd, wordt een aparte fiche ingediend.

Er wordt een ontvangstbewijs verstuurd voor de dossiers. De vereniging draagt de verantwoordelijkheid om zich ervan te vergewissen dat haar elektronische aanvraag tot verderzetting goed is toegekomen bij Brussel Preventie & Veiligheid vóór 18 maart 2019, om 12 uur.

De ontvankelijkheid wordt onderzocht op basis van de ontvankelijkheidscriteria van de aanvraag tot verderzetting van het project, opgenomen in bijlage 4 `Statuut en documentatie'.

De ontvankelijke aanvragen tot verderzetting van het project worden door BPV beoordeeld alvorens ze ter goedkeuring aan de Regering worden voorgelegd. De besluiten worden betekend aan de laureaten en voorzien in een tegemoetkoming in de werkings- en personeelskosten en in de kosten voor de ontwikkeling van ondersteunende instrumenten voor de uitvoering van het project.

Alle kandidaten worden vóór maandag 25 april 2019 geïnformeerd over het gevolg dat aan hun dossier wordt gegeven.

De vragen, beperkt tot 1.500 karakters (spaties inbegrepen), kunnen worden verstuurd naar ProDev@bpv.brussels, met een als volgt geformuleerd onderwerp van de e-mail: Vraag Kand2019/Naam van de vereniging/Nummer van de maatregel waarop het project in hoofdzaak betrekking heeft.

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

^