gepubliceerd op 23 december 2016
Besluit van de afgevaardigd bestuurder van SELOR, Selectiebureau van de Federale Overheid, tot vaststelling van het reglement van orde betreffende de taalexamens in bestuurszaken in toepassing van het koninklijk besluit van 8 maart 2001 tot vastste De afgevaardigd bestuurder a.i. van SELOR, Selectiebureau van de Federale Overheid, Gelet op de (...)
SELOR - SELECTIEBUREAU VAN DE FEDERALE OVERHEID
Besluit van de afgevaardigd bestuurder van SELOR, Selectiebureau van de Federale Overheid, tot vaststelling van het reglement van orde betreffende de taalexamens in bestuurszaken in toepassing van het
koninklijk besluit van 8 maart 2001Relevante gevonden documenten
type
koninklijk besluit
prom.
08/03/2001
pub.
31/03/2001
numac
2001002020
bron
ministerie van ambtenarenzaken
Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden voor het uitreiken van de bewijzen omtrent de taalkennis voorgeschreven bij artikel 53 van de wetten op het gebruik van de talen in bestuurszaken samengevat op 18 juli 1966
sluiten tot vaststelling van de voorwaarden voor het uitreiken van de bewijzen omtrent de taalkennis voorgeschreven bij artikel 53 van de wetten op het gebruik van de talen in bestuurszaken samengevat op 18 juli 1966 De afgevaardigd bestuurder a.i. van SELOR, Selectiebureau van de Federale Overheid, Gelet op de wetten op het gebruik van de talen in bestuurszaken samengevat op 18 juli 1966, inzonderheid op artikel 53;
Gelet op het koninklijk besluit van 8 maart 2001Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 08/03/2001 pub. 31/03/2001 numac 2001002020 bron ministerie van ambtenarenzaken Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden voor het uitreiken van de bewijzen omtrent de taalkennis voorgeschreven bij artikel 53 van de wetten op het gebruik van de talen in bestuurszaken samengevat op 18 juli 1966 sluiten tot vaststelling van de voorwaarden voor het uitreiken van de bewijzen omtrent de taalkennis voorgeschreven bij artikel 53 van de wetten op het gebruik van de talen in bestuurszaken samengevat op 18 juli 1966, inzonderheid op artikel 2 en artikel 17;
Gelet op het koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel, inzonderheid op artikel 14, Besluit : HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen : publicatie van de testsessies, inschrijvingen, oproepingen Art. 1 - 4 HOOFDSTUK II. - Fraudebestrijding Art. 5 - 7 HOOFDSTUK III. - Afnamemodaliteiten per type proef Onderafdeling 1 - Algemene principes Art. 8 - 9 Onderafdeling 2 - Computergestuurde schrijftesten Art. 10 - 11 Onderafdeling 3 - Computergestuurde begripsproeven Art. 12 Onderafdeling 4 - Mondelinge taalproeven Art. 13 - 14 HOOFDSTUK IV. - Ontwikkelingstermijn Art. 15 - 17 HOOFDSTUK V. - De afgevaardigden van de representatieve vakbondsorganisaties Art. 18 - 19 HOOFDSTUK VI. - Slotbepalingen Art. 20 - 21 HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen : publicatie van de testsessies, inschrijvingen, oproepingen
Artikel 1.SELOR publiceert de sessies online en de kandidaten schrijven zich online in. De kandidaat is verantwoordelijk voor het beheer van zijn persoonlijk account en van zijn online inschrijving.
De sessies worden gepubliceerd op de website van SELOR, en toegankelijk door middel van het online account dat elke kandidaat aangemaakt heeft. SELOR stuurt de oproepingen voor de testsessies die met de inschrijvingen overeenkomen per mail. Ze zijn ook te zien in de online accounts.
Art. 2.In geval van ongewettigde afwezigheid ondanks een geldige inschrijving wordt de kandidaat voor een jaar uitgesloten vanaf de datum waarop hij zich ingeschreven had. De kandidaat kan een afwezigheid wettigen door middel van een medisch certificaat of een verhinderingsbewijs (bv. overmacht, staking). De kandidaten die weten dat ze hun afspraak zullen missen dienen zich uit te schrijven om de plaats vrij te maken voor andere kandidaten.
Art. 3.De kandidaat die zich voor een test meldt terwijl hij zich niet geldig ingeschreven heeft wordt geweigerd.
Art. 4.De kandidaten die zich na het in de oproepingsbrief vermelde uur voor het examen aanbieden, kunnen slechts aan het examen deelnemen na instemming van de voorzitter, van een toezichter of van een jurylid. Zij dienen hoe dan ook het examen te beëindigen op het uur dat voor dat examen is vastgesteld. Er wordt geen bijkomende examentijd voorzien. HOOFDSTUK II. - Fraudebestrijding
Art. 5.Volgende bepalingen zijn van toepassing voor de mondelinge, schrijftesten op pc, computergestuurde proeven en de eventuele voorbereidingsfase waarvoor SELOR instaat : Het gebruik van de gsm of enig ander fysiek, elektronisch of online communicatiemiddel (woordenboek, smartphone, internet, meegebrachte persoonlijke notities, naslagwerken, boeken, etc.) is verboden tijdens de examensessie en tijdens de voorbereiding ervan bij SELOR, op straffe van onmiddellijke uitsluiting.
Tussen kandidaten communiceren of met andere personen communiceren is eveneens verboden tijdens de voorbereiding van de taaltesten en tijdens de testen zelf, op straffe van onmiddellijke uitsluiting. De kandidaten mogen uitsluitend de documentatie raadplegen die door SELOR toegelaten is, wat hen meegedeeld wordt door een personeelslid van SELOR, een toezichter of een jurylid. Zij mogen slechts gebruik maken van papier indien dit hen door een personeelslid van SELOR of een jurylid ter beschikking wordt gesteld.
De overtreders worden gestraft met een uitsluiting van een jaar vanaf de datum van de testsessie waarop ze zich ingeschreven hadden en moeten het SELOR-gebouw verlaten zodra de uitsluiting hen meegedeeld wordt. Deze uitsluiting wordt mondeling meegedeeld en vervolgens binnen de dertig werkdagen schriftelijk bevestigd aan de kandidaat. Ze duurt een jaar vanaf de datum van de test waarvoor de uitsluiting meegedeeld wordt.
Art. 6.De toezichters, personeelsleden van SELOR en juryleden staan in voor de ordehandhaving en voor de toepassing van de bepalingen uit artikel 5.
Art. 7.Daar de taaltesten zelf en de documenten met betrekking tot de taaltesten, ongeacht de drager, door auteursrechten worden beschermd zal er geen kopie van de vragen gegeven worden. De kandidaten mogen geen inhoudelijke elementen van de testen meenemen, noch de documenten die op de taaltesten betrekking hebben meenemen. Inhoudelijke testelementen kopiëren, fotograferen, proberen te kopiëren of verspreiden is verboden op straffe van uitsluiting.
De voorzitters, toezichters en juryleden worden gehouden om het vertrouwelijke karakter van deze documentatie in acht te nemen, zowel bij het uitoefenen van hun opdracht als daarna, en dit zonder beperking in de tijd. HOOFDSTUK III. - Afnamemodaliteiten per type proef Onderafdeling 1 - Algemene principes
Art. 8.De afgevaardigd bestuurder van SELOR bepaalt de testinhoud en de afname- en beoordelingsmodaliteiten van de taaltesten, ongeacht of de afname mondeling, computergestuurd schriftelijk, computergestuurd of desgevallend van een ander type is.
Een kandidaat mag de zaal slechts verlaten na teruggave aan een toezichter, voorzitter of jurylid van alle documenten die hem werden overhandigd, tenzij dit anders vermeld is.
Art. 9.De toezichters staan in voor de ordehandhaving bij pc-testen.
Zij mogen geen uitleg ten gronde aan de kandidaten geven (behalve wat er te lezen valt bij de instructieschermen).
Onderafdeling 2 - Computergestuurde schrijftesten
Art. 10.Behoudens tegenbericht verloopt de afname van de schrijftesten computergestuurd. De instructies die van toepassing zijn worden bij de voorbeelden in de vragenlijst meegegeven. De tekst wordt anoniem gemaakt voor de beoordeling door de juryleden.
Art. 11.Bij de verbetering van de schriftelijke taalproef wordt geen rekening gehouden met het kladschrift, voor zover het gebruik ervan toegelaten wordt voor de proef.
Onderafdeling 3 - Computergestuurde begripsproeven
Art. 12.De ingevulde vragenlijsten worden manueel of volgens geautomatiseerde technieken verbeterd of verwerkt naar keuze van de afgevaardigd bestuurder van SELOR. Behoudens tegenbericht worden de antwoorden van de kandidaten elektronisch opgeslagen en verwerkt.
Er wordt geen rekening gehouden met de antwoorden die niet volgens de instructies werden ingevoerd.
Onderafdeling 4 - Mondelinge taalproeven
Art. 13.Niemand mag als lid van een examencommissie fungeren voor een proef waaraan een bloed- of aanverwant tot de vierde graad inbegrepen, deelneemt.
Art. 14.De kandidaten leggen hun mondelinge taalproef af in de volgorde bepaald door de jury. HOOFDSTUK IV. - Ontwikkelingstermijn
Art. 15.Een kandidaat die slaagt voor een mondelinge, schriftelijke of computergestuurde proef mag zich opnieuw inschrijven voor andere taalproeven, voor zover er nog plaatsen beschikbaar zijn binnen de gepubliceerde sessies en hij zich geldig inschrijft.
Art. 16.Een kandidaat die niet slaagt voor een proef uit een taaltest, ongeacht of het om een computergestuurde schrijftest, een computergestuurde begripsproef, een mondelinge proef, of elk ander type proef, mag noch dezelfde proef noch eender welke andere proef voor dezelfde taal afleggen voor het verstrijken van een bepaalde termijn voor de testprocedures bedoeld in het koninklijk besluit van 8 maart 2001Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 08/03/2001 pub. 31/03/2001 numac 2001002020 bron ministerie van ambtenarenzaken Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden voor het uitreiken van de bewijzen omtrent de taalkennis voorgeschreven bij artikel 53 van de wetten op het gebruik van de talen in bestuurszaken samengevat op 18 juli 1966 sluiten.
Art. 17.De vastgelegde duur van deze ontwikkelingstermijn is drie kalendermaanden vanaf de datum van bekendmaking van het resultaat voor de proef waarvoor de kandidaat niet geslaagd is en geldt voor alle taaltestprocedures georganiseerd krachtens het koninklijk besluit van 8 maart 2001Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 08/03/2001 pub. 31/03/2001 numac 2001002020 bron ministerie van ambtenarenzaken Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden voor het uitreiken van de bewijzen omtrent de taalkennis voorgeschreven bij artikel 53 van de wetten op het gebruik van de talen in bestuurszaken samengevat op 18 juli 1966 sluiten. Deze termijn wordt in de database van inschrijvingsaanvragen en resultatenbeheer toegepast en dit voor alle taaltestprocedures in bestuurszaken voor dezelfde landstaal waarvoor de kandidaat niet geslaagd is, bedoeld in artikel 16. HOOFDSTUK V. - De afgevaardigden van de representatieve vakbondsorganisaties
Art. 18.De planning van de testen wordt meegedeeld aan de afgevaardigden van de representatieve vakbondsorganisaties.
Art. 19.De afgevaardigden mogen de examensessies bijwonen, voor zover dit wettelijk of reglementair bepaald is. Tijdens de mondelinge examensessies mogen zij de examenopgave inkijken, voor zover die van toepassing is. De afgevaardigden geven de geraadpleegde documenten terug aan de jury, zij mogen deze niet meenemen. Zij mogen vóór, tijdens en na de examensessie geen contact hebben met de kandidaten.
Zij mogen bovendien de examensessie pas verlaten na het verstrijken van de tijd vermeld in de uitnodiging of na instemming van de voorzitter, van de toezichter of van een jurylid. Zij mogen niet aanwezig zijn tijdens de deliberatie. HOOFDSTUK VI. - Slotbepalingen
Art. 20.Dit besluit herroept en vervangt alle vorige versies.
Art. 21.Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.
Brussel, 9 december 2016.
Koen VERLINDEN Afgevaardigd bestuurder a.i. van SELOR