gepubliceerd op 07 mei 2014
Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, in zijn hoedanigheid van nationaal knooppunt voor het verdrag inzake biologische diversiteit Verklaring na afloop van de openbare raadpleging betreffende de actualisering van de Nation Context van de openbare raadpleging De Belgische Nationale Biodiversiteitsstrategie (NBS) werd o(...)
PROGRAMMATORISCHE FEDERALE OVERHEIDSDIENST WETENSCHAPSBELEID
Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, in zijn hoedanigheid van nationaal knooppunt voor het verdrag inzake biologische diversiteit Verklaring na afloop van de openbare raadpleging betreffende de actualisering van de Nationale Belgische Biodiversiteitsstrategie Context van de openbare raadpleging De Belgische Nationale Biodiversiteitsstrategie (NBS) werd ontwikkeld in reactie op artikel 6 van het Verdrag inzake Biologische Diversiteit (VBD, Rio, 1992). De NBS 2006-2016 werd aangenomen op 26 oktober 2006 door de Interministeriële Conferentie Leefmilieu (ICL). De Stuurgroep VBD werd gemandateerd door de ICL om in overleg met de Stuurgroep `Natuur' de Nationale Biodiversiteitsstrategie 2006-2013 (NBS) bij te werken. De Stuurgroep VBD heeft besloten de eindevaluatie in 2013 te laten plaatsvinden.
De stuurgroepen 'Biodiversiteitverdrag' en 'Natuur' hebben samen gewerkt aan het actualiseren van de NBS 2006-2016. De voorstellen waren gebaseerd op de aanbevelingen voor het actualiseren van de NBS naar aanleiding van de besluiten van de tussentijdse stand van zaken en de nieuwe verbintenissen, zoals ze zijn aangenomen door de Interministeriële Conferentie Leefmilieu van 18 februari 2013. De openbare raadpleging over het voorontwerp van de actualisering van de Belgische Nationale Biodiversiteitsstrategie 2006-2016 werd op 18 februari 2013 door de Interministeriële Conferentie Leefmilieu goedgekeurd naar aanleiding van de bijgewerkte voorstellen op 22 april 2013. De openbare raadpleging werd gehouden van 14 mei tot en met 12 juli 2013.De vragenlijst en de bijbehorende documenten waren online beschikbaar op de pagina : http ://www.biodiv.be/public-consultation.
Overeenkomstig het besluit van de ICL zullen de voorstellen van de bijgewerkte doelstellingen van de NBS (Doc.3) en de vragenlijst in vier talen (FR/NL/FR/DE ) beschikbaar worden gesteld.
De informatie over het houden van de openbare raadpleging is op de volgende manieren bekendgemaakt : (1) een aankondiging in het Belgisch Staatsblad, 15 dagen voor de start van de raadpleging, (2) via de federale portaalsite www.belgium.be, (3) via de federale en regionale milieuportaalsites, (4) via de nationale portaalsite www.aarhus.be, (5) via de website van de nationale campagne voor biodiversiteit www.ikgeeflevenaanmijnplaneet.be en (6) via het Belgisch uitwisselingsweb voor het VBD http ://www.biodiv.be. Op 13 juni 2013 werd het voorontwerp tijdens een dialoog met de betrokken actoren besproken in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen Na de raadplegingsperiode, zijn de stuurgroepen "Biodiversiteitsverdrag" en "Natuur" tweemaal bijeengekomen om de ontvangen opmerkingen op het voorontwerp van de actualisering van de NBS te beoordelen evenals de nog openstaande punten van tijdens de vergadering van de Stuurgroep VBD van 22/04/2013 (overeenkomstig het besluit van de ICL op 26/04/2013). Na de besprekingen, zijn aanpassingen op het voorontwerp van de actualisering van de NBS doorgevoerd met als resultaat de ontwerp-strategie "Biodiversiteit 2020 - Actualisering van de Belgische Nationale Biodiversiteitsstrategie 2006-2016" De tekst werd vervolgens ter goedkeuring voorgelegd aan de stuurgroepen "Biodiversiteitsverdrag" en "Natuur" tijdens hun gezamenlijke vergadering op 8 oktober 2013. Naar aanleiding van deze vergadering zijn door de twee stuurgroepen nog twee doelstellingen aangepast.
Resultaten van de raadpleging In totaal hebben 23 mensen gereageerd op de raadpleging; 6 daarvan deden dit als lid van een vereniging .
De meeste ontvangen reacties waren kwalitatieve opmerkingen met betrekking tot de relevantie van de voorgestelde updates (doelstellingen, visie en algemene doel).
Hoewel niet alle opmerkingen zijn opgenomen, hebben ze wel geholpen bij het verbeteren van de tekst.
Uit de analyse van de ontvangen reacties is gebleken dat : - Onder de 22 mensen die zich hadden uitgesproken over de visie tot 2050 en de algemene doelstelling van de strategie waren er, 14 helemaal mee eens, 7 gedeeltelijk eens en één helemaal niet mee eens. - Op alle vragen met betrekking tot de strategische en operationele doelstellingen, waren 61 % van de reacties het ermee eens, 22 % gedeeltelijk eens, 3 % niet echt mee eens, 1 % helemaal niet mee eens en 13 % bleven onbeantwoord.
In de voorgestelde punten in de raadpleging wordt de noodzaak om de gebruikte begrippen te verduidelijken benadrukt, zoals : biodiversiteit en ecosysteemdiensten, beschermde gebieden, groene infrastructuur, wetenschapsbeleid, evenals het verduidelijken of bijstellen van de streefdoelen. Op vraag van de deelnemers om meer informatie te verstrekken over kwesties zoals klimaatverandering en financiering, zijn delen van de tekst ter verduidelijking van de genoemde begrippen toegevoegd. Het belang van ecosysteemdiensten werd in een strategisch doel en drie operationele doelstellingen toegevoegd. Deze doelstellingen konden niet worden bijgesteld tot een hoger niveau, omdat ze al zeer ambitieus waren. Naar aanleiding van soortgelijke opmerkingen staat er nu voor elke strategische doelstelling een non-exhaustieve lijst van de belangrijkste betrokken actoren. Het is alom erkend dat het belang van de burger als actor een meerwaarde is.
Een gering deel van de ontvangen reacties bestond erin om verbeteringen in de tekst aan te brengen.
Deze opmerkingen werden door de experts verwerkt en opgenomen in de definitieve versie van de strategie. Zij hebben de nauwkeurigheid, de leesbaarheid en de structuur ervan verbeterd.
Goedkeuring van het plan Het voorontwerp van de geactualiseerde strategie "Biodiversiteit 2020" werd na wijzigingen, naar aanleiding van opmerkingen van de openbare raadpleging, door de Interministeriële Conferentie Leefmilieu goedgekeurd en aangenomen op 13 november 2013.
De strategie definieert een reeks van 15 prioritaire doelstellingen en 86 operationele doelstellingen om het biodiversiteitsverlies een halt toe te roepen en op nationaal en internationaal vlak bij te dragen tot het realiseren van de doelstelling voor 2020. Een visie voor 2050 is ook al aangenomen.
Verspreidingsplan De 4-talige (EN/NL/FR/DE) brochure "Biodiversiteit 2020 - De Belgische Nationale Biodiversiteitsstrategie " en samenvatting ervan, alsook een NL/FR versie van deze verklaring zullen beschikbaar zijn op de website van de Federale Overheid www.belgium.be onder de rubriek "nieuws", op de nationale portaalsite www.aarhus.be en op www.consult-environnement.be. Ze zullen ook in hun geheel worden gepubliceerd op het Belgisch Uitwisselingsweb voor het VBD www.biodiv.be/implementation/docs/stratactplan.
Links naar de website van het Belgische Clearing-House Mechanisme zullen worden gepubliceerd op de federale en regionale milieu-portaalsites : - De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu www.health.belgium.be/eportal - Het Brussels Instituut voor Milieubeheer www.bruxellesenvironnement.be - Het Directoraat-generaal Natuurlijke Hulpbronnen en Leefmilieu van het Waals Gewest environnement.wallonie.be, - De ANB administratie " Agentschap voor Natuur en Bos " van het Vlaamse Gewest www.natuurenbos.be Het Nationaal knooppunt biodiversiteit nodigt de betrokkenen uit voor een 'networking event' op maandag 19 mei in het Museum voor Natuurwetenschappen te Brussel om alles te weten te komen over de geactualiseerde nationale strategie, de actiemiddelen ter hun beschikking en de betrokken Belgische actoren! Inschrijving tot en met 12 mei op www.biodiv.be Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie : 'Biodiversiteit 2020' Nationaal knooppunt Biodiversiteitsverdrag Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen Vautierstraat 29 B-1000 Brussel T : 02-62 74 545 of 02-62 74 404 F : 02-62 74 195 E : cbd-nfp@naturalsciences.be