gepubliceerd op 28 maart 2014
Deelname aan het kaderprogramma voor onderzoek BRAIN-be "Belgian Research Action through Interdisciplinary Networks" Oproep 2014 I. Inleiding De Ministerraad heeft op 5 oktober 2012 de lancering goedgekeurd van de eerste fase BRAIN-be laat toe, dankzij de financiering van onderzoeksprojecten die steunen op wetenschappelijke(...)
PROGRAMMATORISCHE FEDERALE OVERHEIDSDIENST WETENSCHAPSBELEID
Deelname aan het kaderprogramma voor onderzoek BRAIN-be "Belgian Research Action through Interdisciplinary Networks" Oproep 2014 I. Inleiding De Ministerraad heeft op 5 oktober 2012 de lancering goedgekeurd van de eerste fase (2012-2017) van het recurrent kaderprogramma voor onderzoek BRAIN-be (Belgian Research Action through Interdisciplinary Networks).
BRAIN-be laat toe, dankzij de financiering van onderzoeksprojecten die steunen op wetenschappelijke excellentie en die Europees en internationaal zijn verankerd, tegemoet te komen aan de wetenschappelijke kennisbehoeften van de federale departementen en om het wetenschappelijk potentieel van de Federale Wetenschappelijke Instellingen (FWI's) te ondersteunen. Onder het acroniem FWI worden de instellingen zoals gedefinieerd in het KB van 30 oktober 1996 en het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (SOMA) verstaan.
Het kaderprogramma steunt op de financiering van twee soorten onderzoeksprojecten : - netwerkprojecten van vier jaar met een mogelijkheid van projecten van twee jaar en, - pioniersprojecten van maximum twee jaar.
De uitvoering van BRAIN-be valt onder de verantwoordelijkheid van het Federaal Wetenschapsbeleid bijgestaan door een Plenair Begeleidingscomité bestaande uit vertegenwoordigers van de Federale Departementen en de FWI's. Het Plenair Begeleidingscomité heeft zes thematische comités opgericht, open voor alle Federale Departementen en FWI's, met als voornaamste opdracht het definiëren van de onderzoeksprioriteiten die in de oproepen tot voorstellen voor netwerkprojecten zullen opgenomen worden.
Het programma is opgebouwd rond 6 thematische assen : 1. Ecosystemen, biodiversiteit, evolutie 2.Geosystemen, heelal en klimaat 3. Cultureel, historisch en wetenschappelijk erfgoed 4.Strategieën van de federale overheid 5. Belangrijke maatschappelijke uitdagingen 6.Collectiebeheer BRAIN-be laat toe om, via de onderzoeksprioriteiten binnen de thematische assen, deel te nemen aan transnationale programma's zoals de ERA-NETs of de Joint Programming Initiatives (JPI). De betrokken programma's en acties zijn momenteel : - JPI Connecting Climate Knowledge for Europe (Click-EU), - JPI More Years, Better Lives, - JPI Healthy and Productive Seas and Oceans (Oceans), - JPI Cultural Heritage and Global Change - ERA-net BiodivERsA - ERA-net SEAS-ERA - Towards Integrated Marine Research Strategy and Programmes. - ERA-net+ Heritage Plus II. Tenuitvoerlegging A. Oproepen tot voorstellen In het kader van de uitvoering van het programma BRAIN-be wordt ieder jaar een oproep tot voorstellen gelanceerd voor beide types onderzoeksprojecten.
B. Voor wie staan de oproepen open ? BRAIN-be staat open voor de hele wetenschappelijke gemeenschap in België : universiteiten, hogescholen, publieke wetenschappelijke instellingen en onderzoekscentra zonder winstoogmerk.
Een voorstel wordt ingediend volgens de voorwaarden beschreven in de oproep : - ofwel door meerdere ploegen van verschillende disciplines, genoemd netwerk voor de netwerkprojecten, - ofwel per een FWI voor de pioniersprojecten.
Het project kan nood hebben aan een punctuele expertise die kan geleverd worden onder de vorm van onderaanneming, volgens de voorwaarden beschreven in de oproep.
De indieners hebben de mogelijkheid een samenwerking voor te stellen met een niet-Belgische universiteit of onderzoeksinstelling, volgens de voorwaarden beschreven in de oproep.
C. Evaluatie De voorstellen ingediend in het kader van een oproep, zullen het voorwerp uitmaken van een externe evaluatie door buitenlandse wetenschappelijke experten.
III. Huidige oproep tot voorstellen De huidige oproep tot voorstellen heeft betrekking tot netwerkprojecten en pioniersprojecten.
De oproep voor de netwerkprojecten heeft betrekking op de volgende onderzoeksassen : As 2 - Geosystemen, heelal en klimaat - Heelal - Wetenschap ter ondersteuning van het Federaal Plan `Adaptatie aan klimaatverandering' (FAP) - Wetenschap ter ondersteuning van de uitvoering van de Kaderrichtlijn mariene strategie (KRMS) - Antarctica : exploitatie van atmosfeerwaarnemingen (ground-based) vanop het Prinses Elisabethstation As 3 - Cultureel, historisch en wetenschappelijk erfgoed Gekruiste en interdisciplinaire exploitatie/valorisatie van het federaal erfgoed - toegepast op "Sleeping beauties" - m.b.t. tot socio-culturele ontmoetingen/confrontaties - m.b.t. tot gezondheid van de mens, dieren en milieu - m.b.t. tot BELGIUM 1900. De culturele, intellectuele en economische invloed van België ten tijde van de overgang van de 19e naar de 20e eeuw (1880-1914) - m.b.t. Food history - Onderzoek over voedselgeschiedenis.
As 5 - Belangrijke maatschappelijke uitdagingen - de Digital Turn - de overgang naar een koolstofarme maatschappij die efficiënt omgaat met hulpbronnen : o de financiering van de overgang naar een koolstofarme maatschappij o een maatschappij die efficiënt omgaat met hulpbronnen : circulaire economie o ongelijkheden en redistributieve uitdaging van de overgang De oproep voor de pioniersprojecten heeft betrekking tot de 6 thematische assen van het programma De informatie die van nut is voor de indieners, met inbegrip van het overzicht van de onderzoeksprioriteiten, staat in het Informatiedossier ten behoeve van de indieners (zie IV).
IV. Modaliteiten voor het beantwoorden van de huidige oproep tot voorstellen De indiening gebeurt in twee stappen, vooreerst door het indienen van een blijk van belangstelling en vervolgens door het indienen van een onderzoeksvoorstel.
De geïnteresseerden moeten een blijk van belangstelling indienen, uitsluitend gebruikmakend van het formulier beschikbaar op de website van de POD Wetenschapsbeleid.
Alleen wie een blijk van belangstelling indient, kan later een volledig voorstel indienen.
Deze blijken van belangstelling zullen door de POD Wetenschapsbeleid enkel worden gebruikt om buitenlandse experts voor de evaluatie van de onderzoeksvoorstellen te zoeken.
Personen die wensen te reageren op deze oproep kunnen de nodige informatie bekomen via de website http://www.belspo.be Informatie- en netwerkingssessies zullen worden georganiseerd op donderdag 3 april en vrijdag 4 april 2014. Om deel te nemen gelieve zich op voorhand in te schrijven via de website.
V. Sluitingsdatum De blijken van belangstelling moeten de POD Wetenschapsbeleid ten laatste op 5 mei 2014 bereiken.
De voorstellen moeten de POD Wetenschapsbeleid ten laatste op 30 mei 2014 om 12.00 uur bereiken.
De indieners van voorstellen moeten erop toezien dat de blijken van belangstelling en de onderzoeksvoorstellen binnen de gestelde termijnen toekomen en beantwoorden aan alle ontvankelijkheidscriteria (zie site http://www.belspo.be).
Eenmaal de sluitingsdatum verstreken, zal de POD Wetenschapsbeleid geen rekening meer kunnen houden met antwoorden op de oproep tot voorstellen.