gepubliceerd op 29 april 2013
Openbare raadpleging betreffende de actualisering van de Nationale Belgische Biodiversiteitsstrategie 2006-2016. - Context van de openbare raadpleging De 'Nationale Belgische Biodiversiteitsstrategie 2006-2016' is opgesteld in uitvoering v(...) Nationale biodiversiteitsstrategieën en actieplannen zijn de belangrijkste instrumenten om het VBD (...)
PROGRAMMATORISCHE FEDERALE OVERHEIDSDIENST WETENSCHAPSBELEID
Openbare raadpleging betreffende de actualisering van de Nationale Belgische Biodiversiteitsstrategie 2006-2016. - Context van de openbare raadpleging De 'Nationale Belgische Biodiversiteitsstrategie 2006-2016' (NBS) is opgesteld in uitvoering van Artikel 6 van het Verdrag inzake biologische diversiteit (VBD, Rio, 1992).
Nationale biodiversiteitsstrategieën en actieplannen zijn de belangrijkste instrumenten om het VBD op nationaal niveau te implementeren. De NBS 2006-2016 werd op 26 oktober 2006 goedgekeurd door de Interministeriële Conferentie Leefmilieu. Het is het eerste document over biodiversiteit dat zowel op federaal als op regionaal niveau van toepassing is.
De Strategie beschrijft een waaier van prioritaire doelstellingen om de oorzaken van biodiversiteitsverlies in België te anticiperen, te voorkomen en in te perken. Zij beoogt ook de uitvoering van het VBD en voorziet een nationaal antwoord op de talrijke verdragen en overeenkomsten inzake biodiversiteit waaraan België deelneemt.
De stuurgroepen 'Biodiversiteitverdrag' en 'Natuur' zijn samen begonnen met het actualiseren van de NBS 2006-2016. Deze stuurgroepen brengen de bevoegde regionale en federale overheden samen.
Het actualiseren van de NBS is een goede gelegenheid om de ambitieuze, wereldwijde overeenkomst, die onder Belgisch EU-voorzitterschap (2010) werd goedgekeurd op de biodiversiteitsconferentie in Nagoya, alsook de uitkomsten van de elfde Conferentie van de Partijen gehouden in 2012, in nationaal beleid om te zetten. Deze actualisering houdt ook rekening met de bijdrage van België aan de uitvoering van de EU-Biodiversiteitsstrategie (2011-2020) en met andere biodiversiteitgerelateerde verbintenissen tot 2013.
De voorstellen zijn gebaseerd op de aanbevelingen voor het actualiseren van de NBS naar aanleiding van de besluiten van de tussentijdse stand van zaken en de nieuwe verbintenissen, zoals ze zijn aangenomen door de Interministeriële Conferentie Leefmilieu van 18 februari 2013.
Bekendmaking De informatie over het houden van de openbare raadpleging zal op de volgende manieren worden bekendgemaakt: (1) door dit bericht in het Belgisch Staatsblad, (2) via de federale portaalsite www.belgium.be, (3) via de federale en regionale milieuportaalsites, (4) via de nationale portaalsite www.aarhus.be, (5) via de website van de nationale campagne voor biodiversiteit www.ikgeeflevenaanmijnplaneet.be en (6) via het Belgisch uitwisselingsweb voor het VBD http://www.biodiv.be.
Openbare raadpleging De raadpleging duurt 60 dagen, van 14 mei tot en met 12 juli 2013.
Tijdens die periode kunt u het geactualiseerde voorstel van de NBS in het EN / NL / FR raadplegen op www.biodiv.be/implementation/docs/stratactplan.
U wordt uitgenodigd uw mening te geven door de online vragenlijst op de website www.biodiv.be/public-consultation in te vullen. De vragenlijst is beschikbaar in het EN / NL / FR. Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie : 'Raadpleging NBS' Nationaal knooppunt Biodiversiteitsverdrag Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen Vautierstraat 29 B-1000 Brussel T : 02-62 74 545 ou 02-62 74 404 F : 02-62 74 195 E : cbd-nfp@naturalsciences.be Follow-up Bij de opmaak van de definitieve versie van de geactualiseerde Nationale Biodiversiteitsstrategie 2013-2020 zullen de stuurgroepen 'Biodiversiteit' en 'Natuur' zich baseren op de resultaten van de openbare raadpleging. U zal deze versie in het EN / NL / FR / DE op www.biodiv.be/implementation/docs/stratactplan kunnen terugvinden. In het Belgisch Staatsblad zal een bericht worden gepubliceerd, dat samenvat op welke wijze rekening werd gehouden met de resultaten van de openbare raadpleging bij het finaliseren van de NBS.