Etaamb.openjustice.be
Document
gepubliceerd op 12 februari 2010

Stroomgebiedsbeheersplan voor de Belgische kustwateren in het kader van de implementatie van de Europese Kaderrichtlijn Water : verklaring naar aanleiding van de openbare raadpleging Context van de raadpleging In overeenstemming (...) De federale overheid is hierbij verantwoordelijk voor de opstelling van het beheersplan voor de Bel(...)

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2010024039
pub.
12/02/2010
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU


Stroomgebiedsbeheersplan voor de Belgische kustwateren in het kader van de implementatie van de Europese Kaderrichtlijn Water (2000/60/EG) : verklaring naar aanleiding van de openbare raadpleging Context van de raadpleging In overeenstemming met de artikelen 11 en 13 van de Richtlijn 2000/60/EG van het Europees Parlement en de Raad van 23 oktober 2000 tot vaststelling van een kader voor communautaire maatregelen betreffende het waterbeleid dienen de lidstaten ervoor te zorgen dat voor elk stroomgebiedsdistrict of voor het op hun grondgebied gelegen deel van een internationaal stroomgebiedsdistrict een stroomgebiedsbeheersplan en maatregelenprogramma worden opgesteld.

De federale overheid is hierbij verantwoordelijk voor de opstelling van het beheersplan voor de Belgische kustwateren onder federale bevoegdheid binnen het internationale stroomgebiedsdistrict van de Schelde. De coördinatie binnen het Scheldedistrict werd door het Verdrag van Gent van 3 december 2002 geformaliseerd.

In overeenstemming met het artikel 14 van deze richtlijn vond er van 22 december 2008 tot en met 9 augustus 2009 een raadpleging van het publiek plaats over het ontwerp van het stroomgebiedsbeheersplan voor de Belgische kustwateren ter implementatie van de Kaderrichtlijn Water (2000/60/EG). De richtlijn voorziet dat de raadpleging van het publiek « ten minste zes maanden » moet duren, « voor het maken van schriftelijke opmerkingen over die documenten, teneinde actieve betrokkenheid en raadpleging mogelijk te maken ».

Het stroomgebiedsbeheersplan omvat : (a) een beschrijving van de kenmerken van het Belgische kustwaterlichaam;(b) een overzicht van de significante belastingen en effecten van menselijke activiteiten op de toestand van de Belgische kustwateren;(c) de resultaten van de monitoringsprogramma's;(d) een opsomming van de vastgestelde milieudoelstellingen, en (e) een beschrijving van de basismaatregelen en aanvullende maatregelen (maatregelenprogramma).Hierbij gaat het vooral om reeds bestaande maatregelen.

Gezien de Belgische kustwateren de invloed ondergaan van de zoetwateraanvoer vanuit rivieren, zoals de Schelde, is de kwaliteit van de Belgische kustwateren in belangrijke mate afhankelijk van bovenstroomse maatregelen. Daarnaast is er ook instroom van Atlantische wateren en vinden talrijke activiteiten op zee plaats (scheepvaart, pleziervaart, visserij, baggeractiviteiten enzovoort) die eveneens een invloed kunnen hebben op de kwaliteit van het Belgische kustwater.

Van 22 december 2008 tot en met 9 augustus 2009 werd het ontwerp-beheersplan samen met een samenvatting en 10 kerngedachten digitaal beschikbaar gesteld op de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu voor publieke participatie. Een online-vragenlijst zou hierbij een beeld moeten geven over hoe de burgers de mariene milieuproblematiek (algenbloei, zwerfafval, etc.) en het ontwerp-beheersplan ervaren.

De informatie over het houden van een raadpleging over het ontwerp van het stroomgebiedsbeheersplan voor de Belgische kustwateren ter implementatie van de Europese Kaderrichtlijn Water (2000/60/EG) werd op de volgende manieren bekendgemaakt : (1) door een bericht in het Belgisch Staatsblad, (2) via de federale portaalsite www.belgium.be, (3) via de nationale portaalsite www.aarhus.be en (4) via de portaalsite van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (www.consult-leefmilieu.be/www.consult-environnement.be). Ook werd het beheersplan op het publiek gedeelte van de website van de Internationale Schelde Commissie geplaatst.

Resultaten van de openbare raadpleging Slechts één instelling (de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) van Vlaanderen) maakte inhoudelijke opmerkingen op het ontwerp-beheersplan naar aanleiding van de openbare raadpleging. De opmerkingen betreffen voornamelijk tekstuele verbeteringen en aanvullingen en verduidelijkingen met betrekking tot de maatregelen genomen door de gewesten ter verbetering van de waterkwaliteit.

Gezien de aard van de opmerkingen werd een bijeenkomst georganiseerd met experts ter zake om de commentaren ontvangen na de raadpleging zo goed mogelijk te behandelen. Hoewel de opmerkingen relevant zijn, was het bij één opmerking niet nodig om de tekst van het ontwerp van het stroomgebiedsbeheersplan hieraan aan te passen. Zo kan de evolutie van het Scheldedebiet moeilijk in verband gebracht worden met de evolutie van de neerslag boven het Scheldebekken aangezien ook andere factoren een invloed hebben op de het Scheldedebiet.

Slechts drie individuele personen namen deel aan de online-vragenlijst. Deze personen bleken akkoord te gaan met de vaststellingen in het ontwerp-beheersplan inzake de status van de Belgische kustwateren. Eén persoon suggereerde dat er strengere bovenstroomse maatregelen en strengere maatregelen met betrekking tot visserij, scheepvaart en havens nodig zijn.

Verder werd er een klacht ingediend door le Service public de Wallonie, Direction générale opérationnelle Agriculture, Ressources naturelles et Environnement (DGARNE), gezien de Franse versie van het ontwerp-beheersplan niet gelijktijdig beschikbaar was met de Nederlandse versie. Hierdoor werd de termijn van de openbare raadpleging verlengd tot en met 9 augustus (in plaats van 21 juni).

Goedkeuring van het plan Het ontwerp van het stroomgebiedsbeheersplan voor de Belgische kustwateren ter implementatie van de Europese Kaderrichtlijn Water werd aangepast in functie van de opmerkingen geformuleerd bij de raadpleging en ter goedkeuring voorgelegd aan Staatssecretaris E. Schouppe.

Op 7 december 2009 werd het stroomgebiedsbeheersplan goedgekeurd.

Bekendmaking van het plan Het stroomgebiedsbeheersplan voor de Belgische kustwateren ter implementatie van de Europese Kaderrichtlijn Water (2000/60/EG) en deze verklaring zullen integraal beschikbaar zijn op de portaalsite van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (www.consult-environnement.be/ www.consult-leefmilieu.be) en via de federale portaalsite www.belgium.be

^