gepubliceerd op 18 juni 2009
Deelname aan het clusterinitiatief van het programma "Wetenschap voor een duurzame ontwikkeling" - SSD I. Inleiding bij het SSD De Ministerraad heeft op 4 maart 2005 de uitvoering goedgekeurd van het programma "Wetenschap v Het onderzoeksprogramma "Wetenschap voor een duurzame ontwikkeling" sluit aan op het eers(...)
PROGRAMMATORISCHE FEDERALE OVERHEIDSDIENST WETENSCHAPSBELEID
Deelname aan het clusterinitiatief van het programma "Wetenschap voor een duurzame ontwikkeling" - SSD I. Inleiding bij het SSD De Ministerraad heeft op 4 maart 2005 de uitvoering goedgekeurd van het programma "Wetenschap voor een duurzame ontwikkeling" (SSD) waarvoor de federale Staat en de deelgebieden een samenwerkingsakkoord gesloten hebben.
Het onderzoeksprogramma "Wetenschap voor een duurzame ontwikkeling" sluit aan op het eerste en het tweede Plan voor wetenschappelijke ondersteuning van een beleid gericht op duurzame ontwikkeling [PODO I (1996 - 2001) en PODO II (2000 - 2005)].
De prioritaire onderzoeksdomeinen van het programma "Wetenschap voor een duurzame ontwikkeling" zijn de volgende : - Energie - Transport en mobiliteit - Agrovoeding - Gezondheid en milieu - Klimaat en atmosfeer (waaronder Antarctica) - Biodiversiteit (waaronder Antarctica en Noordzee) - Terrestrische (met inbegrip van zoet water) en mariene ecosystemen (waaronder Antarctica en Noordzee) - Transversaal onderzoek : het concept duurzame ontwikkeling beter vertalen/operationaliseren, binnen en tussen de prioritaire gebieden.
In het kader van de prioritaire onderzoeksdomeinen bevordert het Programma eveneens het in aanmerking nemen van het aspect normalisatie.
De operationele directie en het beheer van het programma worden toevertrouwd aan de POD Wetenschapsbeleid. Deze wordt bijgestaan door een plenair begeleidingscomité samengesteld uit vertegenwoordigers van de betrokken federale, regionale en gemeenschapsadministraties.
II. Deze oproep tot voorstellen : Clusterprojecten Deze oproep heeft enkel betrekking op het deel Clusters van het programma SSD. De "clustering" van onderzoeksprojecten is een begeleidingsmaatregel van het programma "Wetenschap voor een duurzame ontwikkeling".
Het is een aanvulling op andere beheersmaatregelen (follow-upcomités van projecten, thematische platformen) om de doelstellingen van het programma te halen, in het bijzonder : - de ondersteuning van de ontwikkeling van een wetenschappelijke expertise op de verschillende betrokken domeinen; - de versterking van de samenwerking en de exploitatie van de synergieën en/of de complementariteit tussen projecten; de toename van de interdisciplinariteit; - de verdere integratie van de Belgische groepen in de nationale, Europese en internationale wetenschappelijke netwerken; - de bijdrage aan duurzame ontwikkeling : de overheden van het land de nodige wetenschappelijke ondersteuning bieden die nodig is voor de ontwikkeling en de uitvoering van supranationale, federale, regionale en lokale beleidsvoeringen inzake duurzame ontwikkeling.
Elk voorstel moet de drie aspecten van duurzame ontwikkeling integreren (sociaal, economisch en milieuaspect).
Het totale beschikbare bedrag voor deze oproep bedraagt 600.000 EUR. De toegekende financiering per cluster zal maximum 100.000 EUR bedragen. De projecten zullen eind 2009 starten en zullen eindigen uiterlijk eind 2011.
De voorstellen ingediend in het kader van deze oproep zullen het voorwerp uitmaken van een interne evaluatieprocedure.
III. Tot wie richt zich deze oproep ? Elk voorstel zal minimum twee onderzoeksploegen (partners) bijeenbrengen die tot twee netwerkprojecten van het programma SSD (of van de programma's PODO I en II) behoren. De cluster kan voor externe partners worden opengesteld.
Enkel de in het clusterproject gefinancierde partners (met uitzondering van de onderaannemers) zullen het contract tekenen.
Bij elk voorstel wordt een projectcoördinator aangewezen die al bij een SSD-project is betrokken.
IV. Beschrijving van de activiteiten die het voorwerp uitmaken van deze oproep Voortaan wordt verwacht dat een cluster op een evenwichtige wijze rekening houdt met de sociale, economische en milieugebonden aspecten in een perspectief van ondersteuning van een beleid gericht op duurzame ontwikkeling en dat sommige van de volgende aspecten worden aangetoond : - de concretisering van een dialoog tussen onderzoekers uit de vakgebieden mens- en natuurwetenschappen; - de concretisering van een dialoog tussen onderzoekers en beleidsmakers; - een nieuwe visie of/en een geïntegreerde aanpak van een problematiek gelinkt aan duurzame ontwikkeling met als doel op een andere manier een complexe materie aan te pakken of op efficiëntere wijze te antwoorden op wetenschappelijke vraagstellingen; - de integratie via dat mechanisme van het onderzoek in internationale initiatieven.
De volgende prioritaire thema's werden bepaald op basis van de reeds gefinancierde projecten : A. Haalbaarheid van een evaluatie van diensten geleverd door Belgische ecosystemen;
B. Naar een geïntegreerde monitoring van risicofactoren klimaat-milieu-gezondheid;
C. Wetenschappelijke en technische ondersteuning van het concept van het REDD mechanisme : emissiereductie als gevolg van ontbossing en degradatie van de bossen;
D. Acceptatie van (nieuwe) technologieën of nieuwe vestigingen voor de productie, transport en distributie van energie(capaciteit);
E. Energie toekomstverkenningen : vergelijking van modellen (en resultaten) gebruikt of beschikbaar in België;
F. "Indoor/Outdoor air quality - Health";
G. Toegankelijkheid tot plaatsen en tot transport.
Elk voorstel dat in het kader van deze oproep wordt ingediend moet zijn gebaseerd op het clusterprincipe.
De betrokken projecten worden beschreven in de gegevensbank FEDRA van de POD Wetenschapsbeleid die op het volgende adres toegankelijk is : http ://www.belspo.be/fedra/ De programmaverantwoordelijken zullen antwoorden op de vragen betreffende de oproep. Gelieve contact op te nemen met de heer Georges Jamart (02 238 36 90, georges.jamart@belspo.be) of de heer Marc Van Heuckelom (02 238 35 55, marc.vanheuckelom@belspo.be).
V. Regeling voor het antwoorden op de huidige oproep tot voorstellen Personen die wensen te reageren op deze oproep kunnen de nodige informatie verkrijgen : - via het Internet : een elektronische versie van het dossier is beschikbaar op volgend adres http ://www.belspo.be (rubriek Oproep tot voorstellen) - of door zich te wenden tot : SSD - Clusterprojecten Programmatorische federale overheidsdienst (POD) WETENSCHAPSBELEID Wetenschapsstraat 8 B-1000 Brussel Tel. 02 238 34 11 Fax 02 230 59 12 Alle voor de indieners van voorstellen nuttige informatie is terug te vinden in : - het informatiedossier ten behoeve van de indieners van een voorstel; - het indieningsdossier ten behoeve van de indieners van een voorstel.
De indieners van voorstellen dienen zich te houden aan de richtlijnen van het informatiedossier.
Het voorstel wordt ingediend in het Nederlands, het Frans of het Engels en het is verplicht een samenvatting in het Nederlands of het Frans voor te leggen.
VI. Afsluitingsdatum De voorstellen moeten elektronisch worden verstuurd, in "Word" en in "Pdf", op het volgende adres : SSD_callCluster@belspo.be De voorstellen moeten de POD Wetenschapsbeleid uiterlijk op 27 juli 2009 om 12.00 uur bereiken.
De indieners van voorstellen moeten erop toezien dat hun voorstellen binnen de gestelde termijnen toekomen.
Zodra de afsluitingsdatum is verstreken, zal de POD Wetenschapsbeleid geen rekening meer kunnen houden met antwoorden op de oproep tot voorstellen.