Etaamb.openjustice.be
Document
gepubliceerd op 17 december 2007

Koninklijk Museum voor Midden-Afrika Te begeven leidinggevende wetenschappelijke functie De hierna vermelde leidinggevende wetenschappelijke functie is te begeven bij het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (voltijdse functie) : - H(...) 1. Taalrol. Deze functie is toegankelijk voor kandidaten (m/v) ingedeeld bij de Nederlandse of F(...)

bron
programmatorische federale overheidsdienst wetenschapsbeleid
numac
2007021136
pub.
17/12/2007
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

PROGRAMMATORISCHE FEDERALE OVERHEIDSDIENST WETENSCHAPSBELEID


Koninklijk Museum voor Midden-Afrika Te begeven leidinggevende wetenschappelijke functie (m/v) De hierna vermelde leidinggevende wetenschappelijke functie is te begeven bij het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (voltijdse functie) : - Hoofd van de Afdeling 12 "Geschiedenis van de Belgische aanwezigheid overzee" (trap III der leidinggevende functies). 1. Taalrol. Deze functie is toegankelijk voor kandidaten (m/v) ingedeeld bij de Nederlandse of Franse taalrol of die kunnen worden ingedeeld bij de Nederlandse of de Franse taalrol. 2. Situering : Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) is een wetenschappelijke instelling van de Belgische Federale Overheid. Het maakt deel uit van de Programmatorische Federale Overheidsdienst (POD) Wetenschapsbeleid.

Het is niet alleen een toonaangevend instituut voor wetenschappelijk onderzoek over Afrika, maar ook één van de meest bezochte musea in België.

Het museum herbergt unieke collecties zoals : - 's werelds rijkste en meest befaamde verzameling etnografische voorwerpen uit Centraal-Afrika; - het historisch interessante en volledige archief van Henry Morton Stanley; - een unieke foto- en filmotheek en een zeer uitgebreide collectie kaarten en geologische informatie; - een zoölogische verzameling die een groot aantal wetenschappelijk zeer belangrijke type-exemplaren bevat van de Afrikaanse fauna; - een afdeling Entomologie die ongeveer zes miljoen insecten bewaart; - een collectie tropisch hout die is uitgegroeid tot de belangrijkste van Europa.

Als instelling voor wetenschappelijk onderzoek stelt het KMMA ongeveer 75 wetenschappers tewerk in vijf verschillende domeinen : culturele antropologie, zoölogie, geologie, geschiedenis en land- en bosbouweconomie.

Naast onderzoek wordt er ook aan wetenschappelijke dienstverlening gedaan. Jaarlijks worden een honderdtal studenten begeleid bij het maken van hun thesis. Heel wat onderzoekers nemen eveneens deel aan seminaries, workshops en individuele stages.

Verschillende wetenschappelijke databanken zijn voor het publiek toegankelijk. Zo beheert Metafro InfoSys een enorme metadatabank die een catalogus van gegevensbronnen over Centraal-Afrika bevat. Naast een uitgebreide bibliotheek beschikt het KMMA over gespecialiseerde documentatiecentra met onderwerpen zoals biodiversiteit, menswetenschappen en geologie.

Al meer dan een eeuw is het de opdracht van de wetenschappers van het KMMA om de opmerkelijke collecties te bewaren en te beheren, aan wetenschappelijk onderzoek te doen en het verspreiden van deze kennis naar het brede publiek. 3. Functie-inhoud - Profielen (vereiste specifieke wetenschappelijke vaardigheden). Hoofd van de Afdeling 12 "Geschiedenis van de Belgische aanwezigheid overzee". 3.1. Functie-inhoud.

Het hoofd van de afdeling 12 is verantwoordelijk voor de leiding van het onderzoek, collectie- en archiefbeheer, valorisatie van resultaten, en dienstverlenende en publieksgerichte activiteiten van de afdeling "Geschiedenis van de Belgische aanwezigheid overzee".

Hij/ Zij dient goede vaardigheid en werkervaring te hebben op het gebied van interne en externe communicatie. 3.2. Uw profiel (vereiste specifieke wetenschappelijke vaardigheden). 3.2.1. Diplomavereisten.

De kandidaten (m/v) moeten houder/ houdster zijn van een diploma van doctor in de geschiedenis, kunstgeschiedenis of equivalent (diploma behaald na de verdediging in het openbaar van een proefschrift met betrekking tot de geschiedenis van Afrika). 3.2.2. Vereiste competenties.

De kandidaten (m/v) moeten - pertinente ervaring hebben in het plannen, organiseren en beheren van wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot de geschiedenis van Afrika en verspreiden van wetenschappelijke informatie; - pertinente ervaring hebben met de verwerving, het beheer en de valorisatie van collecties, het organiseren van tentoonstellingsactiviteiten en met wetenschappelijke dienstverlening; - een duidelijke visie hebben over de rol van geschiedenisonderzoek, het belang van collectiebeheer, het beheren van archieven en van dienstverlening in de brede context van de opdrachten van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika; - vertrouwd zijn met de problematiek van de duurzame ontwikkeling in Afrika en in multidisciplinair verband kunnen werken; - sterke leidinggevende capaciteiten bewijzen en getuigen van een goede team spirit. 3.2.3. Volgende elementen zijn een voordeel. - Een goede kennis van de tweede landstaal en van het Engels zullen beschouwd worden als bijkomende troeven. 4. Arbeidsplaats. Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren. 5. Bijkomende inlichtingen. Meer informatie omtrent de inhoud van deze functie kan worden bekomen bij Mevr. A. Flahou, directiemedewerkster, Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren (tel. : 02 769 52 88; e-mail : aflahou@africamuseum.be). 6. Hoe Solliciteren ? Solliciteren kan - na te hebben kennis genomen van het selectiereglement dat onder meer de volledige toegangsvoorwaarden bevat en dat preciseert welke inlichtingen en documenten bij de kandidatuur dienen te worden gevoegd; het selectiereglement kan worden bekomen bij de diensten van de POD Wetenschapsbeleid (tel. : 02 238 34 19 of 02 238 35 68) of via de website van deze POD ( www.belspo.be, rubriek "vacatureberichten"); - tot en met de 15de werkdag volgend op de datum waarop deze vacatures worden bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad, dus tot 10 januari 2008 bij aangetekende brief gericht aan de Heer L. Grauls, Hoofd van de Dienst Human Resources van de Federale Programmatorische Overheidsdienst (POD) Wetenschapsbeleid, Wetenschapsstraat 8 (1ste verd.), 1000 Brussel.

^