gepubliceerd op 16 januari 2001
Nationaal akkoord tandheelkundigen-ziekenfondsen van 11 december 2000 De Nationale commissie tandheelkundigen-ziekenfondsen, die heeft vergaderd onder het voorzitterschap van de heer G. PERL, heeft op 11 december 2000 het volgende akkoord geslot A. Accreditering van tandheelkundigen 1. De partijen komen overeen het systeem van accreditering(...)
MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU
Nationaal akkoord tandheelkundigen-ziekenfondsen van 11 december 2000 De Nationale commissie tandheelkundigen-ziekenfondsen, die heeft vergaderd onder het voorzitterschap van de heer G. PERL, heeft op 11 december 2000 het volgende akkoord gesloten, dat geldt voor de jaren 2001 en 2002.
A. Accreditering van tandheelkundigen 1. De partijen komen overeen het systeem van accreditering dat in 1998 in werking werd gebracht in de loop van dit akkoord verder te zetten onder de algemene voorwaarden die zijn vastgesteld in het document "Accreditering" dat als bijlage bij dit akkoord gaat : de Nationale commissie tandheelkundigen-ziekenfondsen kan dat document in het licht van de ervaring aanpassen op voorstel van de Stuurgroep kwaliteitsbevordering, in het bijzonder wat betreft de accrediteringsmodaliteiten en de administratieve procedures. 2. De Nationale commissie tandheelkundigen-ziekenfondsen stelt het bedrag van het jaarlijks forfaitair honorarium voor 2001 vast op 76.148 BEF. Ze stelt het bedrag voor 2002 vast ten laatste op 1 december 2001.
B. Nomenclatuur 1. De nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen waarop dit akkoord van toepassing is, is die welke gold op 31 december 2000, zoals opgenomen in bijlage.2. Die nomenclatuur zal zo vlug mogelijk worden aangepast op basis van de voorstellen die de Technische tandheelkundige raad (TTR) zal doen met betrekking tot : a.de tandsteenverwijderingen, vergoedbaar op basis van de waarde L 1 indien gedurende het voorgaande kalenderjaar geen prestaties werden terugbetaald, die op jaarbasis een toename van de uitgaven kunnen meebrengen van 24 miljoen BEF. b. de verlaging van de minimumleeftijd tot 50 jaar voor de vergoeding van de prothesen van 12 en 13 tanden, waarvan de weerslag op jaarbasis op 35 miljoen BEF wordt geraamd.c. de uitbreiding van de doelgroep voor het jaarlijks mondonderzoek tot en met de 24-jarigen, waarvan de weerslag op jaarbasis op 27 miljoen BEF wordt geraamd.d. de schrapping van de controleradiografie bij hemisectie (besparing van 0,7 miljoen BEF op jaarbasis).3. Geen enkele wijziging van het koninklijk besluit tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen, buiten de onder punt 2 bedoelde wijzigingen en de onder punt E, bedoelde correctiemaatregelen, kan tegen de tandheelkundige worden aangevoerd tot het einde van het jaar tijdens hetwelk hij de bedingen van het akkoord heeft aanvaard. Bij ontstentenis van een andersluidende wilsuiting van de tandheelkundige binnen dertig dagen na de bekendmaking van een dergelijke wijziging, wordt deze evenwel geacht begrepen te zijn in de bedingen van dit akkoord.
C. Honoraria 1. Tot 28 februari 2001 blijven de bedragen van de honoraria voor de verstrekkingen die zijn opgenomen in artikel 5 van de nomenclatuur, vastgesteld op de bedragen die gelding hadden op 31 december 2000.2. Vanaf 1 maart 2001 wordt de waarde van de sleutelletter van de radiografieën verhoogd met : * 31,53 % voor de nomenclatuurverstrekking 307090 - 307101 * 21,53 % voor alle andere radiografieën.3. Voor de andere verstrekkingen worden die bedragen vanaf 1 maart 2001 lineair geïndexeerd met 1,53 %.4. In het raam van de wettelijke beperkingen zal vóór 30 november 2001 over de indexering van de honoraria worden onderhandeld opdat ze op 1 januari 2002 in werking treedt. D. Derdebetalersregeling 1. De partijen komen overeen op het eind van elk jaar het effect van de bepalingen betreffende de derdebetalersregeling te evalueren en de maatregelen voor te stellen die door de resultaten van die evaluatie zouden kunnen worden aangegeven.2. De partijen komen overeen in de Nationale commissie tandheelkundigen-ziekenfondsen de Paritaire groep te behouden die ermee belast is de geschillen te onderzoeken die voortvloeien uit de toepassing van de derdebetalersregeling en die was opgericht bij het Akkoord van 9 december 1992. E. Correctiemaatregelen De door het Verzekeringscomité vastgestelde partiële begrotingsdoelstelling voor 2001 bedraagt 17.538,4 miljoen BEF. De ramingen die uitvoering geven aan de bepalingen van het akkoord bedragen 17.548,3 miljoen Bef. Dit bedrag wordt als volgt onderverdeeld in rubrieken zodat een afzonderlijke evaluatie mogelijk is : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Van zodra de partiële begrotingsdoelstelling of de doelstelling per rubriek wordt overschreden of dreigt te worden overschreden als bedoeld in de bepalingen van het koninklijk besluit van 5 oktober 1999 tot uitvoering van artikel 51, § 4, van de voornoemde wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, zullen, een of meer correctiemaatregelen uit de niet- limitatieve lijst moeten worden toegepast, rekening houdende met de analyses van de vastgestelde uitgaven en uitsluitend op voorstel van de Nationale commissie tandheelkundigen-ziekenfondsen.
Deze maatregelen zullen nochtans niet worden genomen indien de overschrijding te wijten is aan een significante stijging van de uitgaven die hetzij toe te schrijven zijn aan wettelijke of reglementaire bepalingen genomen tegen het advies van de Nationale commissie tandartsen-ziekenfondsen, hetzij beschouwd worden als uitzonderlijke of bijzondere uitgaven zoals bedoeld in artikel 40, § 1, vierde lid, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994. Alleen de Nationale commissie tandheelkundigen-ziekenfondsen is bevoegd om te oordelen of deze significante toename zich al dan niet heeft voorgedaan. Correctiemaatregelen : aanpassing van de leeftijdsgrenzen voor de protheses.
Ingeval de voormelde correctiemechanismen ontoereikend zijn of niet in werking worden gesteld, of indien de correctiemaatregelen zoals bedoeld in artikel 51, § 3, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, niet tijdig worden genomen of indien ze ontoereikend zijn, wordt voorzien in een automatische en onmiddellijk toepasselijke vermindering van de honoraria of andere bedragen of van de vergoedingstarieven in geval van beduidende overschrijding of van risico van beduidende overschrijding van de partiële jaarlijkse begrotingsdoelstellng, volgens de regels die zijn vastgesteld in vorenbedoeld artikel 51, § 2, vijfde tot zevende lid.
Indien de uitgaven voor het jaar 2000 meer dan 0,25 pct beneden de voor dat jaar vastgelegde partiële begrotingsdoelstelling liggen, zal maximaal 75 pct van het verschil tussen de partiële begrotingsdoelstelling en de werkelijke uitgaven aangewend worden om vóór 1 september 2001 één of meerdere van volgende volgens prioriteit gerangschikte wijzigingen aan te brengen aan de nomenclatuur van de tandheelkundige verstrekkingen of aan de honorering van die verstrekkingen : - aanpassing van de intellectuele akten, - uitbreiding van het jaarlijks mondonderzoek tot een grotere leeftijdsklasse, - herwaardering wortelkanaalvulling, - controle op tandplak via kleuringsmechanismen.
De NCTZ zal vóór 31 december 2001 beslissen over de aanwending van eventuele bijkomende financiële middelen die ter beschikking van de tandheelkundige sector worden gesteld als aandeel in het geheel van de globale begrotingsdoelstelling voor 2002.
F. Sociaal statuut Voor de jaren 2001 en 2002 brengt de Commissie het advies uit dat die voordelen jaarlijks zouden moeten worden geïndexeerd overeenkomstig de evolutie van het gezondheidsindexcijfer die op 31 oktober van het vorige jaar is vastgesteld.
De NCTZ dringt er op aan geen wijzigingen aan te brengen aan de uitvoeringsmodaliteiten van het sociaal statuut, tenzij na overleg met haar.
G. Duur van het akkoord Dit akkoord wordt gesloten voor een periode van twee jaar en verstrijkt op 31 december 2002; het mag evenwel met een ter post aangetekende gemotiveerde brief die is gericht aan de Voorzitter van de Nationale commissie tandheelkundigen-ziekenfondsen, worden opgezegd : 1. door één van de partijen : a) vóór 1 december 2001 voor het volgend jaar, wanneer die partij meent dat één van de punten van dit akkoord niet in acht is genomen;b) binnen dertig dagen na de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad, van correctiemaatregelen die niet voortvloeien uit de toepassing van punt E en van correctiemaatregelen die niet zijn goedgekeurd door de vertegenwoordigers van de tandheelkundigen overeenkomstig de regelen die zijn vastgesteld in artikel 50, § 8, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994. Die opzegging kan algemeen zijn of beperkt zijn tot bepaalde verstrekkingen of groepen van verstrekkingen, waarop de correctiemaatregelen betrekking hebben.
In geval van gedeeltelijke opzegging moet in de aangetekende brief ook duidelijk worden verwezen naar de bedoelde verstrekkingen of groepen van verstrekkingen.
Die opzegging heeft uitwerking met ingang van de datum waarop de bedoelde correctiemaatregelen in werking treden.
Een partij is deugdelijk vertegenwoordigd als ze op zijn minst zes van de leden die haar vertegenwoordigen, verenigt; 2. door een tandheelkundige : a) binnen dertig dagen na de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad van correctiemaatregelen zoals bedoeld onder punt 1.b) hiervoren.
Die opzegging kan algemeen zijn of beperkt zijn tot bepaalde verstrekkingen of groepen van verstrekkingen.
In geval van gedeeltelijke opzegging moet in de aangetekende brief ook duidelijk worden verwezen naar de bedoelde verstrekkingen of groepen van verstrekkingen.
Die opzegging heeft uitwerking met ingang van de datum waarop de bedoelde correctiemaatregelen in werking treden. b) vóór 15 december 2001 voor het volgende jaar. In geval van beperkte opzegging van het akkoord in de loop van 2001 wordt de opzegging geacht betrekking te hebben op het hele akkoord vanaf 1 januari 2002.
H. Extracties De Nationale commissie tandheelkundigen-ziekenfondsen belast de Technische tandheelkundige raad ermee een verslag op te maken waarin wordt bestudeerd wat de gevolgen zijn van de afschaffing van de vergoeding van de extracties door het Akkoord van 9 december 1992 en eventuele correcties voor te stellen.
I. Werkgroep De partijen beslissen de werkgroep « Commissie voor dentibuccale medicometrie » te behouden die is opgericht ingevolge de beslissing van de Nationale commissie tandheelkundigen-ziekenfondsen van 19 december 1995.
J. Voorwaarden waaronder het akkoord wordt toegepast 1. Behalve ingeval de rechthebbende bijzondere eisen stelt zoals de plaats of het tijdstip van de behandeling zonder dat hiervoor een absolute tandheelkundige of medische noodzaaak bestaat, worden de honorariumbedragen, vastgesteld overeenkomstig de bedingen van dit akkoord, toegepast op de raadplegingen en op de technische verstrekkingen die onder de volgende voorwaarden worden verricht : a.Wanneer de tandheelkundige minstens 32 uur gespreid over minstens 4 dagen opgeeft als zijn activiteit volgens de voorwaarden van het akkoord met vermelding van de plaats(en) van deze activiteit. b. Wanneer de tandheelkundige 3/4 van zijn totale activiteit opgeeft als de activiteit volgens de voorwaarden van het Akkoord, met een minimum van 8 uren, met vermelding van de uren en plaats(en) van de totale activiteit.2. Ingeval de bij dit akkoord vastgestelde honoraria worden overschreden, mag de rechthebbende van de tandheelkundige een vaste vergoeding vorderen gelijk aan drie maal het bedrag van de overschrijding, met een minimum van 500 BEF. 3. Het brutogrensbedrag van de jaarlijkse inkomsten tot hetwelk de in dit akkoord vastgestelde honorariabedragen worden toegepast, wordt vastgesteld op : - 1.599.000 BEF per gezin, verhoogd met 53.300 BEF per persoon ten laste, wanneer er maar één gerechtigde is; - 1.066.000 BEF per gerechtigde, verhoogd met 53.300 BEF per persoon ten laste, wanneer er verscheidene gerechtigden zijn. 4. De Nationale commissie tandheelkundigen-ziekenfondsen is bevoegd om de geschillen bij te leggen die kunnen rijzen inzake de interpretatie of de uitvoering van de akkoorden;zij kan het advies van de Technische tandheelkundige raad inwinnen wanneer het geschil betrekking heeft op de interpretatie van de nomenclatuur.
K. Formaliteiten 1. De tandheelkundigen die weigeren toe te treden tot de termen van dit akkoord, geven kennis van hun weigering binnen dertig dagen na de bekendmaking van dit akkoord in het Belgisch Staatsblad, met een ter post aangetekende brief, gericht aan de Nationale commissie tandheelkundigen-ziekenfondsen, waarvan de zetel is gevestigd in de Dienst voor geneeskundige verzorging van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering, Tervurenlaan 211, 1150 Brussel. In die brief moet het volgende staan : Ik, ondergetekende, Naam en voornamen : . . . . .
Volledig adres : . . . . .
R.I.Z.I.V.-identificatienummer : . . . . . verklaar dat ik weiger toe te treden tot termen van het op 11 december 2000 gesloten Nationaal akkoord tandheelkundigen-ziekenfondsen.
Datum : Handtekening : 2. De andere tandheelkundigen dan degene die, overeenkomstig de bepalingen welke zijn vermeld onder 1, kennis hebben gegeven van hun weigering tot toetreding tot de termen van het akkoord dat op 11 december 2000 in de Nationale commissie tandheelkundigen-ziekenfondsen is gesloten, worden ambtshalve geacht tot dit akkoord te zijn toegetreden voor hun volledige beroepsactiviteit, behalve als zij, binnen dertig dagen na de bekendmaking van dit akkoord in het Belgisch Staatsblad, de voorwaarden inzake tijd en plaats hebben meegedeeld waaronder zij, overeenkomstig de bedingen van dit akkoord, de honorariumbedragen zullen toepassen die daarin zijn vastgesteld. Die mededeling moet worden gedaan met een ter post aangetekende brief, gericht aan de Nationale commissie tandheelkundigen-ziekenfondsen op het onder 1 vermelde adres. In de brief moet het volgende staan : Ik, ondergetekende, Naam en voornaam : . . . . .
Volledig adres : . . . . .
R.I.Z.I.V.-identificatienummer : . . . . . verklaar mijn beroepsactiviteit, uitgeoefend overeenkomstig de bedingen van het op 11 december 2000 gesloten nationaal akkoord tandheelkundigen-ziekenfondsen, te beperken onder de volgende voorwaarden inzake tijd en plaats : a) Beroepsactiviteit die ten minste 32 uren onder Akkoord per week omvat : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 3.Alle latere wijzigingen van de voorwaarden inzake tijd en plaats waaronder de onder 2 bedoelde tandheelkundigen, overeenkomstig de bedingen van het akkoord, de daarin vastgestelde honorariumbedragen zullen toepassen, mogen worden toegepast, ofwel na een opzegging van dertig dagen, ofwel, zonder opzegging, na aanplakking van die wijzigingen in hun spreekkamer.
Die wijzigingen moeten door de betrokken praktizerenden worden meegedeeld aan het secretariaat van de Nationale commissie tandheelkundigen-ziekenfondsen, ofwel onverwijld, van bij de toepassing ervan, als ze worden toegepast na aanplakking en zonder opzegging, ofwel dertig dagen vóór de toepassing ervan, waarbij de datum van de mededeling ervan de aanvang van de in het eerste lid bedoelde opzeggingstermijn is. 4. De tandheelkundigen die binnen de bij de wet vastgestelde termijn geen kennis hebben gegeven van hun weigering tot toetreding tot het akkoord, moeten in hun wachtkamer en, waar het gaat om de inrichtingen, ofwel in de wachtkamers, ofwel in het ontvangstlokaal, ofwel in het inschrijvingslokaal, een document aanplakken dat is opgemaakt volgens de richtlijnen van de Dienst voor geneeskundige verzorging van het R.I.Z.I.V. en waarin is vermeld of zij tot het akkoord zijn toegetreden en waarin ook de raadplegingsdagen en -uren zijn opgegeven waarop ze de tarieven van dit akkoord toepassen alsmede de raadplegingsdagen en -uren waarop ze die tarieven niet toepassen.
Bijlage bij het akkoord van 11 december 2000 Accreditering 1. Om mee te werken aan het selecteren van de beste verzorging en de beste voorwaarden inzake kostprijs te garanderen, moet een bijzondere inspanning worden gedaan voor de promotie van zowel de kwaliteit als de economie van de tandverzorging.2. Daartoe wordt een Stuurgroep « kwaliteitspromotie » opgericht die bestaat uit : a) 6 effectieve en 6 plaatsvervangende leden, vertegenwoordigers van de representatieve beroepsverenigingen;b) 6 effectieve en 6 plaatsvervangende leden, vertegenwoordigers van de verzekeringsinstellingen;c) 6 effectieve en 6 plaatsvervangende leden, vertegenwoordigers van de universiteiten. De leden bedoeld onder a) en c) dienen als tandheelkundige erkend te zijn.
Een vertegenwoordiger van het Ministerie van Volksgezondheid maakt met raadgevende stem deel uit van de Stuurgroep.
De leden van de Stuurgroep worden aangesteld door de Nationale commissie tandheelkundigen-ziekenfondsen.
De leden voorzien onder a) en b) worden voorgedragen door hun respectievelijke instanties die vertegenwoordigd zijn in de Nationale commissie tandheelkundigen-ziekenfondsen.
De leden onder c) worden voorgedragen door de leidende organen van de universiteit die zij vertegenwoordigen.
De beslissingen in de Stuurgroep worden genomen bij eenvoudige meerderheid van iedere onder a), b) en c) vertegenwoordigde groep. 3. De Nationale commissie tandheelkundigen-ziekenfondsen behoudt over alle domeinen van de accreditering een initiatiefrecht.4. Principes.a) Praktijkregister. Bij het aanvragen van de accreditering zal de tandheelkundige een aantal gegevens over zijn praktijk meedelen. Enkel de tandheelkundigen die werken in één of meerdere praktijken die wettelijk in orde zijn komen in aanmerking voor accreditering.
Het praktijkregisterformulier zal de volgende basisgegevens omvatten : - beschikbaarheid door opgave van aantal uren per week per kabinet; - solo werken of in groep; - exclusief uitoefenen van een vakgroep of een discipline in de tandheelkunde. - uitrusting : - hoeveel installaties ? - RX-apparatuur : - aantal; - type (intra-oraal, pano, tele, digitaal); - controlerend organisme; - afvalverwerking : - AA-separator : aantal en type; - ophaling gevaarlijke afvalstoffen : erkend organisme; - andere afvalstoffen : hoe ? b) Bijscholing Om te worden geaccrediteerd en te blijven moet jaarlijks een minimum hoeveelheid bijscholing worden gevolgd. De hoeveelheid bijscholing en de waardering ervan wordt bepaald met een puntensysteem. In het bijscholingspakket worden elementen opgenomen die handelen over de ethische en economische aspecten van de praktijkvoering.
De organisatoren van de cursussen moeten hiervoor worden erkend en via follow up constant worden geëvalueerd. c) Intercollegiale evaluatie van de praktijk of peer review Het beroep zal debat-ontmoetingen organiseren met een maximum aantal deelnemers.Een uitwisseling van ervaring, gebaseerd op eenieders persoonlijke ervaring, zal bij de deelnemers leiden tot een betere waardering van hun persoonlijke praktijk.
De peer reviewgroeperingen kunnen van de diensten van het R.I.Z.I.V. en van de werkgroep Medicometrie van de Nationale commissie tandheelkundigen-ziekenfondsen de voor hun evaluatie nuttige statistische gegevens krijgen.
Deel uitmaken van een dergelijke discussiegroep (peer review) is een accrediteringsvoorwaarde. d) Dataregistratie Om te worden geaccrediteerd moet de tandheelkundige bereid zijn om mee te werken aan dataregistratie m.b.t. de tandheelkundige praktijk. Deze dataregistratie moet doenbaar zijn en in overeenstemming zijn met het concrete tandverzorgingsbeleid zoals dit wordt bepaald in de Nationale commissie tandheelkundigen-ziekenfondsen en de Technische tandheelkundige raad. Vorm en inhoud van deze dataregistratie moeten verder worden uitgewerkt.
De NCTZ vraagt aan het Verzekeringscomité ingesteld bij de Dienst voor geneeskundige verzorging van het RIZIV een budget van 35 miljoen BEF ter beschikking te stellen voor de administratieve uitvoering van de dataregistratie en epidemiologie, met toepassing van artikel 56 van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994. e) Als drempelactiviteit geldt een minimum aantal van 100 prestaties per jaar verricht in het kader van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging.f) De procedure voorziet in een beoordeling op naamloze dossiers.5. Alleen de tandheelkundigen die op 1 januari van een kalenderjaar ingeschreven zijn bij het RIZIV kunnen voor dat kalenderjaar geaccrediteerd worden. 6. De geaccrediteerde tandheelkundige ontvangt een vast bedrag per jaar als accrediteringshonorarium.