Etaamb.openjustice.be
Document
gepubliceerd op 24 juli 1999

Europees Comité ter voorkoming van foltering en onmenselijke of vernederende behandelingen of straffen Het mandaat van het Belgische lid in het Europees Comité ter voorkoming van foltering en onmenselijke of vernederende behandelingen of straff Het Comité bestaat uit een aantal leden dat gelijk is aan het aantal Partijen bij het Europees Verd(...)

bron
parlementaire vergadering van de raad van europa
numac
1999019666
pub.
24/07/1999
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

PARLEMENTAIRE VERGADERING VAN DE RAAD VAN EUROPA


Europees Comité ter voorkoming van foltering en onmenselijke of vernederende behandelingen of straffen Het mandaat van het Belgische lid in het Europees Comité ter voorkoming van foltering en onmenselijke of vernederende behandelingen of straffen (CPT) loopt ten einde op 8 januari 2000. Bijgevolg zal de Belgische zetel vacant worden per 9 januari 2000.

Het Comité bestaat uit een aantal leden dat gelijk is aan het aantal Partijen bij het Europees Verdrag ter voorkoming van foltering en onmenselijke of vernederende behandelingen of straffen.

De leden van het Comité worden bij absolute meerderheid van stemmen gekozen door het Comité van Ministers van de Raad van Europa uit een lijst met namen opgesteld door het Bureau van de Parlementaire vergadering van de Raad van Europa; elke nationale afvaardiging van de Partijen in de Parlementaire Vergadering draagt drie kandidaten voor, van wie er ten minste twee haar nationaliteit dienen te bezitten.

De leden van het Comité worden gekozen voor een periode van vier jaar.

Zij kunnen slechts eenmaal worden herkozen.

De leden treden op in hun persoonlijke hoedanigheid, zijn onafhankelijk en onpartijdig en moeten beschikbaar zijn om het Comité doeltreffend van dienst te zijn.

De Belgische delegatie in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa doet een oproep tot de kandidaten die de nodige kwalificaties en ervaring hebben.

De leden van het Comité worden gekozen uit personen van hoogstaand zedelijk karakter, bekend wegens hun bekwaamheid op het gebied van de rechten van de mens of met beroepservaring op de gebieden die onder het verdrag vallen.

Een specialisatie inzake gevangenisproblemen en wetsgeneeskunde is een pluspunt (richtlijn nr. 530 van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa).

De kandidaten moeten beschikken over een grondige kennis van één van de officiële talen van de Raad van Europa (Frans en Engels) en een voldoende kennis van de andere. Zij moeten bovendien een voldoende kennis hebben van de landstalen.

Deze oproep is zowel tot vrouwen als tot mannen gericht.

De kandidaten voor een mandaat van lid van het Europees Comité ter voorkoming van foltering en onmenselijke of vernederende behandelingen of straffen moeten bij hun kandidaatstelling meedelen waarom zij naar hun eigen beoordeling geschikt zijn voor deze functie. Zij moeten hun schriftelijke kandidatuur, aan de hand van het model hieronder, uiterlijk op 17 september 1999 sturen aan de Belgische delegatie in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, ter attentie van de heer Roland Roblain, secretaris van de delegatie, Senaat, Natieplein 1, 1009 Brussel (tel. 02/501 72 59).

Bijlage : Model van curriculum vitae, mee te delen door de kandidaten voor het mandaat van Belgische lid van het Europees Comité ter voorkoming van foltering en onmenselijke of vernederende behandelingen of straffen I. Burgerlijke staat Naam, voornaam Geslacht Datum en plaats van geboorte Nationaliteit II.Studies, diploma's en andere kwalificaties III. Beroepservaring a) Op het vlak van de rechten van de mens b) Op een ander gebied waarover de Conventie handelt c) Omschrijving van die activiteiten IV.Politieke activiteiten a) Functies uitgeoefend in de schoot van een politieke partij b) Data c) Parlementaire mandaten

^