Etaamb.openjustice.be
Document van 10 januari 2002
gepubliceerd op 18 september 2002

Besluit van de Regering houdende wijziging van het besluit van de Regering van 22 juni 2001 tot vaststelling van de berekeningsgrondslagen voor de subsidiëring van de personeelskosten in de sectoren « sociale aangelegenheden » en « gezondheid »

bron
ministerie van de duitstalige gemeenschap
numac
2002033025
pub.
18/09/2002
prom.
10/01/2002
ELI
eli/besluit/2002/01/10/2002033025/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

10 JANUARI 2002. - Besluit van de Regering houdende wijziging van het besluit van de Regering van 22 juni 2001 tot vaststelling van de berekeningsgrondslagen voor de subsidiëring van de personeelskosten in de sectoren « sociale aangelegenheden » en « gezondheid »


De Regering van de Duitstalige Gemeenschap, Gelet op de wet van 31 december 1983 tot hervorming der instellingen voor de Duitstalige Gemeenschap, gewijzigd bij de wetten van 6 juli 1990, 18 juli 1990, 5 mei 1993, 16 juli 1993, 30 december 1993, 16 december 1996, 4 mei 1999, 6 mei 1999, 25 mei 1999 en 22 december 2000;

Gelet op het decreet van 19 juni 1990 houdende oprichting van een Dienst van de Duitstalige Gemeenschap voor de personen met een handicap, inzonderheid op artikel 32;

Gelet op het besluit van de Regering van 22 juni 2001 tot vaststelling van de berekeningsgrondslagen voor de subsidiëring van de personeelskosten in de sectoren « sociale aangelegenheden » en « gezondheid »;

Gelet op het ministerieel besluit van 23 maart 1970 tot vaststelling van de voorwaarden waaronder het Rijksfonds voor sociale reclassering van de minder-validen een tegemoetkoming verleent in het loon en de sociale lasten, die door de beschermde werkplaatsen worden gedragen, gewijzigd bij de ministeriële besluiten van 28 juli 1972, 27 februari 1974, 25 juli 1975, 23 oktober 1975, 26 juli 1977 en de besluiten van de Regering van 10 oktober 1990, 7 mei 1993, 18 november 1996, 19 december 1996, 7 juli 1997, 12 december 1997, 19 april 1999, 16 juni 2000 en 16 maart 2001;

Gelet op het raamakkoord over de non-profit sector, gesloten tussen de Regering en de vakorganisaties op 30 juni 2000;

Gelet op het advies van de Inspecteur van Financiën, gegeven op 20 december 2001;

Gelet op het akkoord van de Minister-President, bevoegd inzake Begroting, gegeven op 20 december 2001;

Gelet op het voorstel van de Raad van Beheer van de Dienst voor de personen met een handicap, uitgebracht op 30 november 2001;

Gelet op de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, inzonderheid op artikel 3, § 1, vervangen bij de wet van 4 juli 1989 en gewijzigd bij de wet van 4 augustus 1996;

Gelet op de dringende noodzakelijkheid;

Overwegende dat in het raamakkoord, gesloten op 30 juni 2000 tussen de Regering en de vakbonden, voor de aanpassing van de lonen van het kaderpersoneel in de beschermde werkplaatsen gezorgd is;

Overwegende dat, in uitvoering van dit raamakkoord, drie collectieve arbeidsovereenkomsten binnen het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen en de sociale werkplaatsen op 20 november 2001 gesloten werden, dat deze met terugwerkende kracht op 1 januari 2001 in werking treden, zodat het besluit van de Regering van 22 juni 2001onverwijld dienovereenkomstig moet worden aangepast;

Op de voordracht van de Minister bevoegd inzake Gehandicaptenbeleid en van de Minister bevoegd inzake Jeugd en Gezin, Gezondheid en Sociale Aangelegenheden;

Na beraadslaging, Besluit :

Artikel 1.In artikel 2, lid 5, van het besluit van de Regering van 22 juni 2001 tot vaststelling van de berekeningsgrondslagen voor de subsidiëring van de personeelskosten in de sectoren « sociale aangelegenheden » en « gezondheid » worden de woorden « in de bijlage I » door de woorden « in de bijlagen I en III » vervangen.

Art. 2.Artikel 11 van het besluit van de Regering van 22 juni 2001 tot vaststelling van de berekeningsgrondslagen voor de subsidiëring van de personeelskosten in de sectoren « sociale aangelegenheden » en « gezondheid » wordt aangevuld met volgend lid : « Voor het kaderpersoneel van de beschutte werkplaatsen worden de weddeschalen vastgelegd in de bijlage III en de classificatie en diplomavereisten vastgelegd in de bijlagen IV en V in aanmerking genomen. »

Art. 3.In het besluit van de Regering van 22 juni 2001 tot vaststelling van de berekeningsgrondslagen voor de subsidiëring van de personeelskosten in de sectoren « sociale aangelegenheden » en « gezondheid » worden de bijlagen bij dit besluit ingevoegd.

Art. 4.Dit besluit heeft uitwerking op 1 januari 2001.

Art. 5.De Minister bevoegd inzake Gehandicaptenbeleid en de Minister bevoegd inzake Jeugd, Gezin, Gezondheid en Sociale Aangelegenheden zijn, ieder wat hem betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.

Eupen, 10 januari 2002.

De Minister-President, Minister van Werkgelegenheid, Gehandicaptenbeleid, Media en Sport, K.-H. LAMBERTZ De Minister van Jeugd en Gezin, Monumentenzorg, Gezondheid en Sociale Aangelegenheden, H. NIESSEN

Bijlage III Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld DA = dienstanciënniteit Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Regering van 22 juni 2001 tot vaststelling van de berekeningsgrondslagen voor de subsidiëring van de personeelkosten in de sectoren « sociale aangelegenheden » en « gezondheid ».

Eupen, 10 januari 2002.

De Minister-President, Minister van Werkgelegenheid, Gehandicaptenbeleid, Media en Sport, K.-H. LAMBERTZ De Minister van Jeugd en Gezin, Monumentenzorg, Gezondheid en Sociale Aangelegenheden, H. NIESSEN

Bijlage IV Classificatie van de ambten Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Regering van 22 juni 2001 tot vaststelling van de berekeningsgrondslagen voor de subsidiëring van de personeelkosten in de sectoren « sociale aangelegenheden » en « gezondheid ».

Eupen, 10 januari 2002.

De Minister-President, Minister van Werkgelegenheid, Gehandicaptenbeleid, Media en Sport, K.-H. LAMBERTZ De Minister van Jeugd en Gezin, Monumentenzorg, Gezondheid en Sociale Aangelegenheden, H. NIESSEN

Bijlage V FUNCTIEBESCHRIJVING VOOR DE AMBTEN IN DE BESCHUTTE WERKPLAATSEN De beschrijving van de verschillende functies heeft tot doel de ambten die in de beschutte werkplaatsen door validen en minder-validen bekleed worden alsmede alle bestaande ambten ten opzichte van elkaar te ordenen.

De functiebeschrijving is een overzicht van de in de beschutte werkplaatsen bestaande ambten en geeft derhalve aan de medewerkers een idee van de ontwikkelingsmogelijkheden wat hun loopbaan betreft.

De functiebeschrijving bepaalt de bevoegdheden, de opdrachten, de verantwoordelijkheden en de vereisten van het betrokken ambt.

Slechts de inhoud van de functie bepaalt het niveau van de categorie.

De beschrijving betreft een ambt, geen individu.

Het kennisniveau vereist in de functiebeschrijving kan worden bereikt door het bepaalde diploma of door een ervaring die tot een gelijkwaardig kennisniveau geleid heeft. Indien een diploma vermeld is in de functiebeschrijving, dan dient het slechts ter informatie. In deze beschrijving zijn de functies gegroepeerd in « functiefamilies » : b.v. administratieve ambten.

Binnen een « familie » maken we een onderscheid tussen een aantal « subfuncties », b.v. administratieve bedienden, die op hun beurt meerdere niveaus kunnen omvatten.

De beschrijving van elke « subfunctie » omvat : 1° een algemene beschrijving van de opdrachten/verantwoordelijkheden/vereisten die kenmerken van het ambt zijn en die voor alle niveaus van het ambt identiek zijn;2° de definitie van elk niveau van een ambt met de verschillende en onderscheidende criteria van elk niveau. Vanaf de categorie 8 is het personeel ertoe verplicht zijn kennis te verbeteren door aan de modulaire bijkomende opleiding deel te nemen die door de Dienst voor personen met een handicap georganiseerd wordt.

De deelname aan deze opleiding wordt aangeraden aan de groepsleiders van de niveaus 1 en 2.

BESCHRIJVING VAN DE AMBTEN 1. Productiefuncties 1.1. Productiepersoneel Voert alleen of met anderen taken uit volgens precieze onderrichtingen en onder direct gezag.

Niveau 1 Eenvoudige taken waarvan de uitvoering slechts een lichte lichamelijke inspanning en een beperkte attentie vereist.

Niveau 2 Eenvoudige taken waarvan de uitvoering ofwel een middelgrote lichamelijke inspanning ofwel een middelgrote attentie vereist.

Niveau 3 Eenvoudige taken waarvan de uitvoering ofwel een grotere lichamelijke inspanning ofwel een constante attentie vereist en halfgespecialiseerde taken waarvan de uitvoering een elementaire theoretische of praktische beroepsopleiding vereist.

Niveau 4 Gespecialiseerde taken waarvan de uitvoering een theoretische of praktische beroepsopleiding van middelmatig niveau vereist.

Niveau 5 Gekwalificeerde taken waarvan de uitvoering een theoretische of praktische beroepsopleiding van hoog niveau vereist. 1.2. Productie-experten Belast met de productie-activiteiten in een bedrijfstak.

Dit omvat : * de voorbereiding en onderhoud van de productie-infrastructuur; * de selectie van de grondstoffen * autonoom voor de loop van de productie zorgen of erop toezicht houden * de toepassing van de veiligheidsnormen Niveau 1 Belast met eenvoudige productieprocessen, met eenvoudige mengsels van beschikbare grondstoffen.

Getuigschrift van middelbare studies - A3 - eindeleertijdsgetuigschrift en beroepservaring zijn vereist. * Voorbeeld : - vervaardiging van tuinhuisjes - machinebediener Niveau 2 Belast met complexere productieprocessen, met bijzondere mengsels van grondstoffen.

Getuigschrift van hoger secundair onderwijs - A2 - patroonsbekwaamheid vereist. * Voorbeeld : vervaardiging van elektronische circuits 1.3. Groepsleider/meesterknecht Verantwoordelijk voor de uitvoering van taken door een groep.

Dit omvat : * het direct gezag en de follow-up van het werk * de controle van de uitvoering en van de vooruitgang van het werk *de technische voorbereiding en de organisatie van de productie * de kwaliteitscontrole * de toepassing van de veiligheidsnormen * de leden van de groep informeren en ondersteunen * de aandacht van de hiërarchische meerdere op specifieke personeelsproblemen vestigen, d.w.z. dat hij, bij pedagogische problemen, contact neemt met zijn hiërarchische meerdere * technische en administratieve opdrachten vervullen volgens de richtlijnen van de hiërarchie.

Niveau 1 Belast met de zich herhalende vervaardiging van eenvoudige producten door een kleine groep.

Getuigschrift van middelbare studies - A3 - eindeleertijdsgetuigschrift en beroepservaring vereist.

Niveau 2 Belast met de vervaardiging van complexere en gediversifieerde producten door een grotere groep.

Getuigschrift van hoger secundair onderwijs - A2 - patroonsbekwaamheid vereist.

Niveau 3 Belast met de vervaardiging van complexe en gediversifieerde producten door een grote groep bestaande uit één of meerdere kleinere groepen.

Getuigschrift van hoger secundair onderwijs - A2 - patroonsbekwaamheid en solide beroepservaring vereist.

Kan met één of meerdere opdrachten van het afdelingshoofd belast worden en hem bij afwezigheid vervangen. 1.4. Afdelingshoofd Verantwoordelijk voor de organisatie van het werk in een afdeling en voor het toezicht erop.

Dit omvat : * de autonome verwezenlijking van moeilijke technische of administratieve taken * de programmatie van het werk * de voorbereiding van de benodigde middelen * de coördinatie van de activiteiten van de groep met die van ander partners * de informatiemededeling in het kader van de begeleiding van de minder-validen * de contacten met de cliënteel om bepaalde technische moeilijkheden op te lossen * noodzakelijke investeringen voorstellen * de optimalisatie van de rentabiliteit en van de financiële productiviteit * de kwaliteit van de producten * de inachtneming van de veiligheidsnormen * aan het uitwerken van de werkprocedures en aanwijzingen medewerken * de voorbereiding van de offertes * de samenstelling van de groepen met selectie van de kwalificatie van het personeel * de opleiding van het personeel.

Niveau 1 Belast met de organisatie van een afdeling en het toezicht erop, een afdeling bestaande uit meerdere kleinere groepen die herhaaldelijk eenvoudige producten vervaardigen.

Getuigschrift van hoger secundair onderwijs - A2 - patroonsbekwaamheid en één à 2 jaar specialisatie/kwalificatie vereist.

Niveau 2 Belast met de organisatie van een afdeling en het toezicht erop, een afdeling bestaande uit meerdere grotere groepen die complexere en gediversifieerde producten vervaardigen.

Getuigschrift van hoger secundair onderwijs - A2 - patroonsbekwaamheid, één à 2 jaar specialisatie/kwalificatie en een solide ervaring in een leidinggeven functie vereist.

Niveau 3 Belast met de organisatie van meerdere afdelingen en het toezicht erop, afdelingen bestaande uit talrijke werknemers die zeer complexe en gediversifieerde producten vervaardigen.

Een 4-jarige opleiding van het hoger onderwijs is vereist.

Kan met één of meerdere opdrachten van het afdelingshoofd/de werkmeester belast worden en hem bij afwezigheid vervangen. 2. Administratieve functies 2.1. Algemene diensten Belast met taken die voor het hele bedrijf nuttig zijn, zoals b.v. ontvang, conciërge, telefoondienst, onderhoudswerk, reiniging van de lokalen, chauffeur...

Niveau 1 Werkt slechts onder het directe gezag en volgens precieze instructies.

Niveau 2 Idem als niveau 1, moet echter ervaring en een goede kennis van het hele bedrijf hebben om de aangepaste instructies in onvoorziene situaties toe te passen.

Niveau 3 Idem als niveau 2, met bovendien de functionele leiding van enkele medewerkers. Werkt met een belangrijke infrastructuur die een voorafgaande opleiding vereist. 2.2. Administratieve bedienden Belast met administratieve taken die door hun gevolgen een gedefinieerd geheel vormen.

Om de functie uit te oefenen is een goede kennis van de regels en van de administratieve procedures die direct betrekking hebben tot de te verrichten taken noodzakelijk. Voor de toepassing van de regels/procedures moeten de problemen erkend en de aangepaste oplossingen gevonden worden.

Niveau 1 Voert herhaaldelijk opdrachten uit of werkt volgens instructies die naargelang het geval gegeven worden.

Getuigschrift van middelbare studies - A3 - eindeleertijdsgetuigschrift.

Voorbeelden : * eenvoudige berekeningen controleren * gegevens opnemen * lijsten/classificaties opstellen * voor de verzending van post zorgen.

Niveau 2 Belast met de autonome uitvoering van een bepaald aantal administratieve opdrachten die zich systematisch herhalen.

Volgens precieze instructies kunnen bijkomende taken uitgevoerd worden.

Getuigschrift van middelbare studies - A3 - eindeleertijdsgetuigschrift en solide beroepservaring in dat ambt vereist.

Voorbeelden : * eentalige dactylografie * elementaire boekhoudkundige bewerking en controle volgens de instructies * de voorraden aanvullen * voor de follow-up van de bestellingen zorgen * rekeningen opstellen * aan de inventaris deelnemen.

Niveau 3 Belast met de autonome uitvoering van een heleboel administratieve opdrachten, zoals de voorbereiding, de registratie, de uitvoering, de controle en/of de bewerking van een groot aantal dossiers of verrichtingen die een goede kennis van de toe te passen regels en geldige procedures vereist.

Getuigschrift van hoger secundair onderwijs - A2 - patroonsbekwaamheid vereist.

Voorbeelden : * dactylografie van gedicteerde teksten of tweetalige dactylografie * registratie, mededeling of bewerking van gegevens met behulp van een aangepaste technische bureau-uitrusting (boekhouding, personeelsbeheer...) * beheer van de voorraden * statistieken.

Niveau 4 Idem als niveau 3; wegens de moeilijkheid en de diversiteit van de taken is echter, naast getuigschrift van hoger secundair onderwijs - A2 - patroonsbekwaamheid ook een solide ervaring in dat ambt vereist.

Kan belast worden met de coördinatie van de activiteiten volgens een gedefinieerde planning.

Voorbeelden : * boekhoudkundige opdrachten uitvoeren die een specifieke boekhoudkundige kennis vereisen * teksten opstellen, verbeteren, vertalen * post sorteren en het te geven gevolg voorbereiden * vergaderingen voorbereiden * een reeks rekeningen beheren. 2.3. Administratieve beheerder Belast met het beheer van een specifiek administratief activiteitsgebied.

Dit omvat : * de uitvoering van operationele taken, zoals de registratie, de centralisatie en de controle van gegevens * de volledige bewerking van resultaten en de ontwikkeling ervan, te weten statische verificatie; analyse, synthese, informatie.

Kan de leiding van één of meerdere administratie bedienden op zich nemen en wordt dan met de opleiding van deze medewerkers belast.

Niveua 1 Belast met het beheer van een activiteitsgebied dat een goede kennis van het hele huishoudelijk reglement en van de procedures vereist.

Getuigschrift van hoger secundair onderwijs - A2 - patroonsbekwaamheid alsmede één à 2 jaar specialisatie/kwalificatie vereist.

Voorbeelden : * coördinatie van de productieplanning voor een grote atelier * voor de personeelsdienst verantwoordelijk zijn.

Niveau 2 Belast met het beheer van een complexer gebied dat een intensievere bewerking dan het niveau 1 vereist.

Getuigschrift van hoger secundair onderwijs - A2 - patroonsbekwaamheid alsmede één à 2 jaar specialisatie/kwalificatie en een ervaring van meerdere jaren op dat gebied vereist.

Voorbeelden : * voor de boekhouding van een grotere functionele eenheid zorgen * statische analyses van een reeks kosten uitvoeren en toepassen en voor eventueel optredende problemen oplossingen vinden. 2.4. Administratieve verantwoordelijke Coördineert en controleert de werkzaamheden van een groep administratieve bedienden/beheerders.

Werkt richtlijnen/procedures uit voor zijn activiteitsgebied en stelt begrotingen op.

Is verantwoordelijk voor de analyse en voor de rentabiliteit van zijn activiteitsgebied en stelt de te nemen maatregelen voor.

Moet een grondige kennis hebben van alle activiteiten van de groep alsmede van de betrekkingen met de andere afdelingen en van de samenhang met het hele bedrijf.

Werkt en voert een planning voor alle medewerkers uit wat de voortgezette opleiding en de bevordering betreft.

Niveau 1 Leidt een grote groep van administratieve bedienden die eenvoudige opdrachten vervullen of een kleinere groep die gekwalificeerde taken uitvoert.

Een 3- of 4-jarige opleiding van het hoger onderwijs (graduaat) is vereist.

Niveau 2 Leidt een administratieve groep belast met de uitvoering en bewerking van een breed activiteitsgebied.

Is persoonlijk gespecialiseerd in zijn vak.

Heeft een specifieke kennis in recht/boekhouding/techniek/organisatie/informatica/...

Een 3- of 4-jarige opleiding van het hoger onderwijs (graduaat) en een solide beroepservaring vereist.

Niveau 3 Leidt een administratieve groep belast met de uitvoering en bewerking van een breed en complex activiteitsgebied.

Neemt meestal de functionele verantwoordelijkheid op voor verschillende activiteiten vallend onder zijn bevoegheden, welke meerdere diensten dekken.

Heeft een grote ervaring op dat gebied.

Wegens zijn hoge verantwoordelijkheid en de complexiteit van het betrokken gebied zijn naast de opleiding van het niveau 2 ook een grondige kennis in recht/handel/financiën/boekhouding alsmede een goede kennis van de bedrijfsorganisatie en van de sociale wetgeving vereist. 3. Algemene functies 3.1. Algemene leiding/werkmeester Voor dit ambt dekken de meerderheid van de bevoegdheden het hele bedrijf.

Verantwoordelijk voor de coördinatie en de werking van meerdere eenheden, zoals b.v. de afdelingen.

Dit omvat : * richtlijnen/procedures uitwerken die zijn activiteitsgebied betreffen; stelt zijn begroting op * bepaalt doelstellingen en is verantwoordelijk voor de analyse van de rentabiliteit van het activiteitsgebied * moet een grondige kennis hebben van alle werkzaamheden van zijn activiteitsgebied alsmede van de samenhang met het hele bedrijf * moet zich op de hoogte houden van de wetgeving betreffende de lopende verrichtingen van het bedrijf * neemt actief deel aan de uitwerking van de strategie van het bedrijf * zorgt voor de bestellingen van materieel en uitrusting * contacten met de cliënteel en de leveranciers * toezicht op en actualisatie van de infrastructuren en van de veiligheidsinrichtingen * uitwerking van de investeringsplannen * uitwerking van de opleidings- en bevorderingsplannen voor de medewerkers.

Niveau 1 Leidt een afdeling (atelier) die een eenvoudige infrastructuur gebruikt voor de vervaardiging van producten die op de markt zonder groot probleem een afzetgebied vinden.

Niveau 2 Leidt een middelgrote afdeling (atelier) met productie-infrastructuren gespecialiseerd voor de vervaardiging van afgewerkte en gediversifieerde producten die op een veeleisende markt een afzetgebied vinden. 4. Directie Leidt en coördineert het hele bedrijf. Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Regering van 22 juni 2001 tot vaststelling van de berekeningsgrondslagen voor de subsidiëring van de personeelkosten in de sectoren « sociale aangelegenheden » en « gezondheid ».

Eupen, 10 januari 2002.

De Minister-President, Minister van Werkgelegenheid, Gehandicaptenbeleid, Media en Sport, K.-H. LAMBERTZ De Minister van Jeugd en Gezin, Monumentenzorg, Gezondheid en Sociale Aangelegenheden, H. NIESSEN

^