Etaamb.openjustice.be
Decreet van 20 juni 2008
gepubliceerd op 12 september 2008

Decreet houdende wijziging van titel X van de decreten betreffende de radio-omroep en de televisie, gecoördineerd op 4 maart 2005

bron
vlaamse overheid
numac
2008202834
pub.
12/09/2008
prom.
20/06/2008
ELI
eli/decreet/2008/06/20/2008202834/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

20 JUNI 2008. - Decreet houdende wijziging van titel X van de decreten betreffende de radio-omroep en de televisie, gecoördineerd op 4 maart 2005 (1)


Het Vlaams Parlement heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt : decreet houdende wijziging van titel X van de decreten betreffende de radio-omroep en de televisie, gecoördineerd op 4 maart 2005.

Artikel 1.Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

Art. 2.In artikel 167, § 1, laatste lid, van de decreten betreffende de radio-omroep en de televisie, gecoördineerd op 4 maart 2005, worden de woorden "en § 3" geschrapt.

Art. 3.Aan artikel 168, § 4, van dezelfde decreten wordt een tweede lid toegevoegd, dat luidt als volgt : « De Vlaamse Regering gaat over tot vervanging van een lid van een kamer wanneer dat lid : 1° aangetast is door fysieke of mentale ongeschiktheid;2° ontslag neemt of dient te nemen ten gevolge van een onverenigbaarheid;3° vraagt om zijn mandaat te beëindigen met toepassing van § 5, eerste lid;4° ontslagen is van ambtswege met toepassing van § 5, tweede lid;5° afgezet is met toepassing van artikel 168bis.»

Art. 4.Aan artikel 168 van dezelfde decreten wordt een § 5 toegevoegd, die luidt als volgt : « § 5. Indien de voorzitter, ondervoorzitter of een lid van een kamer vraagt om zijn mandaat te beëindigen, is, als de Vlaamse Regering akkoord gaat, een opzeggingstermijn van zes maanden vereist. Die termijn kan in onderling akkoord verkort worden.

De voorzitter van een kamer stelt het ontslag van ambtswege van een lid vast, nadat dat lid vier keer opeenvolgend, of gedurende een periode van twee maanden, met uitzondering van de maanden juli en augustus, afwezig is geweest. »

Art. 5.Er wordt een artikel 168bis ingevoegd, dat luidt als volgt : «

Art. 168bis.§ 1. De algemene kamer en de kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen stellen een reglement van orde op.

Het reglement van orde omvat onder meer de werkingsregels, de procedure voor de algemene vergadering van de Vlaamse Regulator voor de Media, alsook de beroepscode die de leden van elke kamer moeten naleven. § 2. In geval van overtreding van het reglement van orde door een lid van een kamer, treedt het college van voorzitters op als tuchtkamer.

Het college van voorzitters kan op gemotiveerde wijze aan de leden van de kamers een terechtwijzing, een schorsing van maximaal zes maanden of een vermindering van zitpenningen en/of van de forfaitaire vergoeding als tuchtrechtelijke sanctie opleggen.

Het college van voorzitters kan aan de Vlaamse Regering bij gemotiveerd advies de afzetting voorstellen van een lid dat de deontologische regels overtreedt. § 3. Bij overtreding van het reglement van orde door de voorzitter of ondervoorzitter van de algemene kamer of de kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen, wordt de algemene vergadering van de Vlaamse Regulator voor de Media samengeroepen.

De algemene vergadering van de Vlaamse Regulator voor de Media bestaat uit alle leden van de algemene kamer en van de kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen, met uitzondering van de respectieve voorzitters.

In geval van overtreding van het reglement van orde door de voorzitter of ondervoorzitter van de algemene kamer of de kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen, kan de algemene vergadering van de Vlaamse Regulator voor de Media op gemotiveerde wijze een terechtwijzing, een schorsing van maximaal zes maanden of een vermindering van zitpenningen en/of van de forfaitaire vergoeding als tuchtrechtelijke sanctie opleggen.

De algemene vergadering van de Vlaamse Regulator voor de Media kan aan de Vlaamse Regering bij gemotiveerd advies de afzetting voorstellen van de voorzitter of ondervoorzitter van elk van beide kamers die de deontologische regels overtreedt. § 4. De Vlaamse Regering stelt de omstandigheden vast waarin de afzetting, bedoeld in § 2 en § 3 voorgesteld kan worden.

Er is in elk geval aanleiding tot afzetting om redenen die voortvloeien uit de toepassing van artikel 404 van het Gerechtelijk Wetboek. ».

Art. 6.Artikel 172 van dezelfde decreten wordt vervangen door wat volgt : «

Art. 172.De raad van bestuur en zijn voorzitter worden aangesteld door de Vlaamse Regering. Het mandaat van bestuurder is onverenigbaar met het mandaat van lid van één van beide kamers van de Vlaamse Regulator voor de Media. »

Art. 7.Aan artikel 174 van dezelfde decreten wordt een tweede lid toegevoegd, dat luidt als volgt : « De gedelegeerd bestuurder woont de vergaderingen van de kamers binnen de Vlaamse Regulator voor de Media als waarnemer bij. »

Art. 8.In artikel 168, § 1, tweede en derde lid, § 2, tweede lid, en § 4, tweede lid, van dezelfde decreten wordt het woord "benoemd" vervangen door het woord "aangesteld".

Art. 9.Aan de lopende mandaten van de leden van de algemene kamer en van de raad van bestuur wordt van rechtswege een einde gemaakt op de dag waarop dit decreet in werking treedt.

Art. 10.Dit decreet treedt in werking op de datum van publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Kondigen dit decreet af, bevelen dat het in het Belgisch Staatsblad zal worden bekendgemaakt.

Brussel, 20 juni 2008.

De minister-president van de Vlaamse Regering, K. PEETERS De Vlaamse minister van Bestuurszaken, Buitenlands Beleid, Media en Toerisme, G. BOURGEOIS _______ Nota (1) Zitting 2007-2008. Stukken : - Voorstel van decreet : 1661 - Nr. 1. - Amendementen : 1661 - Nr. 2. - Verslag : 1661 - Nr. 3. - Tekst aangenomen door de plenaire vergadering : 1661 - Nr. 4.

Handelingen - Bespreking en aanneming : vergadering van 11 juni 2008.

^