gepubliceerd op 23 juni 1999
Besluit van de Waalse Regering betreffende het afvalwater van tandartspraktijken
29 APRIL 1999. - Besluit van de Waalse Regering betreffende het afvalwater van tandartspraktijken
De Waalse Regering, Gelet op het decreet van 7 oktober 1985 inzake de bescherming van het oppervlaktewater tegen verontreiniging, inzonderheid op artikel 8, eerste lid;
Gelet op het decreet van 27 juni 1996 betreffende de afvalstoffen, inzonderheid op artikel 8, 1°;
Gelet op het besluit van de Waalse Regering van 9 april 1992 betreffende de giftige of gevaarlijke afvalstoffen;
Gelet op het advies van de Gewestelijke Afvalstoffencommissie, gegeven op 10 september 1998;
Gelet op het advies van de Watercommissie, gegeven op 25 september 1998;
Gelet op het advies van de Raad van State;
Overwegende dat de kwiklozingen in de Noordzee moeten worden verminderd krachtens de PARCOM-aanbevelingen;
Overwegende dat de uitrusting van de tandartspraktijken met een apparatuur die het afvalwater van de tandamalgaamafval scheidt en deze laatste naar de gepaste verwijderingsfilière afvoert, een aanzienlijke vermindering van de kwiklozingen zal mogelijk maken;
Overwegende dat, bij gebrek aan een internationale technische norm (ISO) waarvan kan worden uitgegaan, enkel normen moeten worden vastgelegd waaraan de amalgaamafscheiding moet voldoen, waarbij de gebruikers vrij zijn het te gebruiken materiaal te kiezen;
Op de voordracht van de Minister van Leefmilieu, Natuurlijke Hulpbronnen en Landbouw, Besluit :
Artikel 1.In de zin van dit besluit wordt verstaan onder : 1° "amalgaam" : product verkregen door de vermenging van een metaalpoeder met een bepaalde hoeveelheid metaalkwik, gebruikt als tandvulling;2° "amalgaamafval" : geheel van de amalgaamafvalstoffen voorvloeiend uit de bereiding van amalgaam, de tandvulling met een amalgaam of de verwijdering van een tandvulling met een amalgaam;3° "tandartspraktijk" : praktijk met één of meer beoefenaars van de tandheelkunde, afdeling tandheelkunde in de ziekenhuizen en opleidingscentrum voor tandartsen uitgerust met een installatie en instrumentatie voor het bereiden, het aanbrengen of het verwijderen van het tandamalgaam;4° "amalgaamafscheider" : toestel voor de afscheiding van het tandamalgaamafval van de vloeibare afvalstoffen die geloosd worden door de tandartspraktijk;5° "afvoerpunt" : plaats waar het afvalwater onder luchtdruk staat en/of punt waar het afvalwater in het inerte systeem van de afvalwaterleidingen van het gebouw terechtkomt;6° "lucht-water-afscheidingssysteem" : punt waar lucht en water worden gescheiden.
Art. 2.De amalgaamafvalstoffen afkomstig van de tandartspraktijk worden opgevangen door een amalgaamafscheider geplaatst en onderhouden overeenkomstig de in de bijlage bij dit besluit vermelde voorschriften.
Art. 3.Het totale kwikgehalte van het door de amalgaamafscheider afgevoerde afvalwater mag gemiddeld per dag niet meer dan 0,3 mg per liter bedragen.
Om de totale kwikconcentratie te bepalen wordt spectrometrie door atoomopslorping als analysemethode gebruikt; het monster wordt voor de analyse gehomogeniseerd.
Art. 4.Elke tandartspraktijk die vóór de inwerkingtreding van dit besluit bestaat, moet binnen vierentwintig maanden na de inwerkingtreding ervan uitgerust worden met een amalgaamafscheider die aan de bepalingen van artikel 2 voldoet.
Art. 5.Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.
Namen, 29 april 1999.
De Minister-President van de Waalse Regering, belast met Economie, Buitenlandse Handel, K.M.O.'s, Toerisme en Patrimonium, R. COLLIGNON De Minister van Leefmilieu, Natuurlijke Hulpbronnen en Landbouw, G. LUTGEN
Bijlage Bepalingen betreffende de amalgaamafscheider A. SPECIFICATIE EN ONDERHOUD § 1. Amalgaamafscheiders zijn bestemd om het afvalwater en de amalgaamafvalstoffen te scheiden. De afscheiding wordt uitgevoerd aan de hand van één van de volgende technieken of door een combinatie ervan : - centrifugatie; - cyclonage; - decantatie en filtrering; - uitwisseling van ionen. § 2. De amalgaamafscheider moet overeenkomstig de instructies van de fabrikant onderhouden worden; het opgegeven debiet mag nooit worden overschreden en de amalgaamafvalstoffen moeten tijdig verwijderd worden om een voortdurende optimale werking van de amalgaamafscheider te waarborgen.
B. INSTALLATIE 1° De amalgaamafscheider moet geplaatst worden zodat het amalgaam gescheiden wordt van het afvalwater van de tandartspraktijk en vooraleer dit laatste zich met ander afvalwater mengt.2° De amalgaamafscheider wordt zo dicht mogelijk bij het afvoerpunt aangesloten en bij voorkeur onder het niveau van de uitlaat van het lucht-water-afscheidingssysteem geplaatst.3° Het spuwbakje en het zuigsysteem moeten op de amalgaamafscheider aangesloten worden.4° De andere toestellen, met inbegrip van de wastafels, mogen slechts na de uitlaat van de amalgaamafscheider op de afvoerleidingen aangesloten worden.5° Als een amalgaamafscheider voor de eerste keer in een bestaande installatie wordt geplaatst, moet het amalgaamslib dat zich in de afvoerleidingen van de tandartspraktijk heeft afgezet, overeenkomstig het besluit van de Waalse Gewestexecutieve van 9 april 1992 betreffende de giftige of gevaarlijke afvalstoffen verwijderd worden, met name door : - alle leidingen die amalgaamslib bevatten, te ledigen vanaf het afvoerpunt tot het aansluitingspunt van de leidingen voor de afvalwaterafvoer; - de buitenleidingen te zuigen en te spoelen.
Gezien om te worden gevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 29 april 1999 betreffende het afvalwater van tandartspraktijken.
Namen, 29 april 1999.
De Minister-President van de Waalse Regering, belast met Economie, Buitenlandse Handel, K.M.O.'s, Toerisme en Patrimonium, R. COLLIGNON De Minister van Leefmilieu, Natuurlijke Hulpbronnen en Landbouw, G. LUTGEN