Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Waalse Regering van 23 maart 2006
gepubliceerd op 07 april 2006

Besluit van de Waalse Regering houdende goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Commissie van erkenning van centra voor coördinatie van thuisverzorging en thuisdienstverlening

bron
ministerie van het waalse gewest
numac
2006201229
pub.
07/04/2006
prom.
23/03/2006
ELI
eli/besluit/2006/03/23/2006201229/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

23 AUGUSTUS 2006. - Besluit van de Waalse Regering houdende goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Commissie van erkenning van centra voor coördinatie van thuisverzorging en thuisdienstverlening


De Waalse Regering, Gelet op het decreet II van 22 juli 1993 betreffende de overheveling van sommige bevoegdheden van de Franse Gemeenschap naar het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschapscommissie;

Gelet op het decreet van 19 juni 1989 houdende organisatie van de erkenning en de toekenning van toelagen aan de centra voor coördinatie van thuisverzorging en thuisdiensten;

Gelet op het besluit van de Executieve van de Franse Gemeenschap van 26 juni 1989 tot uitvoering van het decreet van 19 juni 1989 houdende organisatie van de erkenning en de toekenning van toelagen aan de centra voor coördinatie van thuisverzorging en thuisdienstverlening, inzonderheid op artikel 5;

Gelet op het besluit van de Waalse Regering van 14 juli 2005 tot benoeming van de leden van de Commissie van erkenning van centra voor coördinatie van thuisverzorging en thuisdiensten;

Op de voordracht van de Minister van Gezondheid, Sociale Actie en Gelijke Kansen;

Na beraadslaging, Besluit :

Artikel 1.De Waalse Regering keurt het huishoudelijk reglement goed van de Commissie van erkenning van centra voor coördinatie van thuisverzorging en thuisdiensten.

Art. 2.Dit besluit treedt in werking op 22 december 2005.

Art. 3.De Minister van Gezondheid, Sociale Actie en Gelijke Kansen is belast met de uitvoering van dit besluit.

Namen, 23 maart 2006.

De Minister-President, E. DI RUPO De Minister van Gezondheid, Sociale Actie en Gelijke Kansen, Mevr. Ch. VIENNE

Bijlage Commissie van erkenning van de centra voor de coördinatie van thuiszorg en thuisdienstverlening Huishoudelijk reglement HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen

Art. 2.Het aan de Commissie gevraagde advies wordt binnen de drie maanden na aanhangigmaking uitgebracht, zo niet wordt het gunstig geacht.

De termijn wordt berekend vanaf de datum waarop de oproeping met volledig dossier wordt verstuurd tot en met de agenda.

Het bestuur licht de centra voor de coördinatie van thuiszorg en thuisdienstverlening in over de datum waarop hun dossier in vergadering behandeld zal worden door de Commissie. HOOFDSTUK II. - Kalender en oproepingen

Art. 3.Bij het begin van het kalenderjaar maakt de Commissie de kalender van de gewone vergaderingen op.

Art. 4.De Commissie vergadert minstens eenmaal per jaar.

Art. 5.De voorzitster roept de commissieleden op eigen initiatief op, en minstens telkens als het noodzakelijk is om dossiers te behandelen die onder de bevoegdheden van de Commissie vallen, op verzoek van de Minister bevoegd voor Gezondheid of van minstens de helft der leden.

Art. 6.De oproeping wordt gericht aan de leden minstens tien dagen vóór de vergadering en bevat stelselmatig een agenda en de stukken die daarop betrekking hebben.

Indien het niet vroeger is verstuurd, wordt het ontwerp van verslag van de voorgaande vergadering bij de oproeping gevoegd.

De oproepingen worden naar het adres dat de leden opgegeven hebben, verstuurd. Plaats en uur van de vergadering worden daarin vermeld.

Voor dringende zaken kan de termijn van tien dagen worden ingekort.

Art. 7.De voorzitster stelt de agenda vast.

Bij opening van de vergadering worden de agenda en het ontwerp van verslag van de voorgaande vergadering goedgekeurd. HOOFDSTUK III. - Secretariaat

Art. 8.Het voorzitterschap wordt bijgestaan door het secretariaat.

Laatstgenoemde stelt de ontwerpen van verslag van de Commissie op en verstuurt ze op eigen initiatief naar de commissieleden uiterlijk tien dagen na het houden van de Commissie.

In het verslag worden vermeld : - de naam van de aanwezige, afwezige of verontschuldigde leden, en de eventuele volmachten; - de agenda; - de goedkeuring van het proces-verbaal van de voorgaande vergadering en de eventueel opgeworpen bemerkingen; - het verslag van de besprekingen of bemerkingen en de stemmingen die hebben plaatsgehad; - de agenda van de voorziene vergaderingen of werkgroepen; - model van volmacht.

De verslagen worden op het commissiesecretariaat bijgehouden.

Het secretariaat ontvangt de verzoeken om advies samen met de dossiers en maakt ze aan de Voorzitster over met een voorstel tot agenda.

De voorzitster stemt in met het versturen van de oproeping en de daarop betrekking hebbende stukken.

Art. 9.Het secretariaat wordt belast met de materiële organisatie van de vergadering, waaronder ook het opstellen van de aanwezigheidslijst.

Art. 10.Voor dringende zaken kan het secretariaat gebruik maken van e-mail. In dit geval zorgt het er eveneens voor dat de stukken per gewone briefwisseling verstuurd worden.

Art. 11.Na afloop van elke commissievergadering bereidt het secretariaat de adviezen voor die het de leden toestuurt tien dagen na het houden van de Commissie, samen met het ontwerp van verslag.

Behalve voor de dringende noodzakelijkheid goedgekeurd in het kader van de werkzaamheden beschikken de leden over een termijn van tien dagen om bij de voorzitster te reageren op de ontwerpen van advies die de voorzitster na afloop van die termijn en bij uitblijven van reactie vanwege de leden, ondertekent.

Bij één of meerdere reacties worden de adviezen voorgelegd aan de eerstvolgende Commissie, samen met de goedkeuring van het verslag.

Art. 12.Het secretariaat deelt de ondertekende adviezen en de verslagen goedgekeurd door de Commissie aan de Minister mee.

Art. 13.De inhoud van de werkzaamheden is vertrouwelijk.

De adviezen zijn bestemd voor de Minister en mogen slechts verspreid worden vanaf het ogenblik dat er een ministeriële beslissing is getroffen. HOOFDSTUK IV. - Commissie

Art. 14.§ 1. De Commissie kan pas geldig advies uitbrengen als minstens de helft van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is.

Indien het quorum niet is bereikt, roept de voorzitster alle leden opnieuw op voor een vergadering die binnen de vijftien dagen plaats moet vinden. Op die vergadering beraadslaagt de Commissie rechtsgeldig voor het punt (alle punten) dat (die) op de agenda gezet is (zijn), ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Op die vergadering beraadslaagt de Commissie rechtsgeldig bij gewone meerderheid voor het punt (alle punten) dat (die) op de agenda gezet is (zijn), ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden.

De beslissingen worden bij gewone meerderheid getroffen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitster doorslaggevend. § 2. De uitslag van de stemming wordt bij het advies gevoegd.

Op haar verzoek kan de minderheid een nota waarin haar standpunt uiteen wordt gezet, bij het meerderheidsadvies voegen.

Art. 15.Enkel de geagendeerde punten die bij de oproeping zijn gevoegd, kunnen rechtsgeldig aan een stemming onderworpen worden.

Er kan evenwel tijdens de vergadering een punt geagendeerd worden indien de aanwezige of vertegenwoordigde leden het willen behandelen.

Art. 16.Geen enkel commissielid dat, als lid van de verzoekende inrichtende macht of personeelslid ervan, een rechtstreeks belang heeft in het aan de Commissie voorgelegde verzoek om advies mag deelnemen aan de bespreking of aan de stemming betreffende het advies over dat verzoek.

Als het bestaan van een rechtstreeks belang van één of meer leden betwist wordt, beraadslaagt de Commissie in aanwezigheid van dat lid (die leden).

Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitster doorslaggevend.

Art. 17.Bij verhindering van de voorzitster worden de vergaderingen voorgezeten door de ondervoorzitster.

Art. 18.Indien de Commissie het nodig acht, kan zij het centrum voor de coördinatie van thuiszorg en thuisdienstverlening waarvan het dossier op de agenda staat uitnodigen om bijkomende of aanvullende inlichtingen te verstrekken.

Art. 19.Indien de Commissie een advies uitbrengt met voorstel tot weigering of intrekking van de erkenning wegens het niet voldoen aan de normen, licht zij het centrum voor de coördinatie van thuiszorg en thuisdienstverlening hierover in, en laatstgenoemde beschikt over een termijn van vijftien dagen om een memorie bij de Minister bevoegd voor Gezondheid in te dienen, te rekenen van het versturen van het aangetekend schrijven.

Dezelfde bepalingen gelden bij een voorstel tot inkorting van de subsidies, in het kader van de adviezen uitgebracht wat betreft de periodieke evaluatie van subsidies.

Art. 20.De Commissie kan een beroep doen op deskundigen die ze aanstelt. HOOFDSTUK V. - Werkgroepen

Art. 21.Om haar opdracht te vervullen kan de Commissie werkgroepen oprichten voor een specifiek thema of in het kader van een verzoek om advies uitgaand van de Minister bevoegd voor Gezondheid.

In het kader van die werkgroepen kan er een beroep gedaan worden op deskundigen die vooraf aangesteld worden door de Commissie.

Art. 22.De commissieleden mogen deel uitmaken van de werkgroepen.

De niet tot de Commissie behorende leden die tot een bepaalde werkgroep geroepen worden, worden naargelang hun competentie en op persoonlijke titel uitgenodigd op voorstel van de voorziter van de werkgroep en met instemming van de Commissie.

Art. 23.Op uitzondering van de verslagen worden de stukken van de werkgroepen enkel aan de leden ervan gericht.

De andere commissieleden wordt op eigen verzoek op het secretariaat inzage in de stukken verleend.

Art. 24.Het commissiesecretariaat verzorgt de praktische organisatie van de werkgroep binnen de perken van de middelen die de Regering toewijst.

Art. 25.De voorzitters van de werkgroepen worden door de Commissie aangesteld.

Regelmatig brengen ze ter goedkeuring verslag aan de Commissie uit over de voortgang der werkzaamheden.

De voorzitster van de Commissie kan van rechtswege alle vergaderingen van de verschillende werkgroepen bijwonen en ze eventueel voorzitten. HOOFDSTUK VI. - Afwezigheden en volmachten

Art. 26.Elk lid dat verhinderd is om de werkzaamheden van de Commissie bij te wonen licht daar het secretariaat over in en maakt schriftelijk zijn eventuele bemerkingen in verband met de agenda over.

Die bemerkingen worden op de vergadering medegedeeld.

Een verontschuldigd lid kan zijn stemrecht te gelde maken door een volmacht te geven aan een ander lid, volgens het door de Commissie vastgestelde model.

Eén lid kan slechts houder zijn van één enkele volmacht.

Art. 27.Indien een lid driemaal na elkaar van de Commissie afwezig blijft zonder zich te hebben verontschuldigd, wordt het hierover om opheldering gevraagd door de voorzitster, die al naargelang de uitleg die het betrokken lid aanvoert, het ontslag aan de Minister kan voorstellen.

Art. 28.Het lid dat driemaal na elkaar zonder zich te hebben verontschuldigd afwezig blijft van de vergaderingen van een werkgroep, wordt als ontslagnemend uit die werkgroep beschouwd.

Gezien om te worden gevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 23 maart 2006 houdende goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Commissie van erkenning van centra voor coördinatie van thuisverzorging en thuisdiensten.

Namen, 23 maart 2006.

De Minister-President, E. DI RUPO De Minister van Gezondheid, Sociale Actie en Gelijke Kansen, Mevr. Ch. VIENNE

^
Etaamb.be maakt gebruik van cookies
Etaamb.be gebruikt cookies om uw taalvoorkeur te onthouden en om beter te begrijpen hoe etaamb.be gebruikt wordt.
DoorgaanMeer details
x