gepubliceerd op 08 april 1998
Besluit van de Vlaamse regering betreffende de boekhouding en de administratieve organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn
17 DECEMBER 1997. Besluit van de Vlaamse regering betreffende de boekhouding en de administratieve organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn
De Vlaamse regering, Gelet op de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, inzonderheid op artikel 87, § 3, gewijzigd bij decreet van 17 december 1997 houdende wijziging van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn;
Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 26 november 1996 en 9 december 1997;
Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister bevoegd voor begroting, gegeven op 29 november 1996, 12 december 1997 en 15 december 1997;
Gelet op de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, inzonderheid op artikel 3, § 1, gewijzigd bij de wetten van 4 juli 1989 en 4 augustus 1996;
Gelet op de dringende noodzakelijkheid;
Overwegende dat dit besluit deel uitmaakt van een hervorming waarbij aan de Vlaamse OCMW's een nieuw beheersinstrumentarium wordt ter beschikking gesteld; dat het voor het welslagen van een dergelijke hervorming onontbeerlijk is dat zij eerst wordt toegepast in proeftuinen; dat de bepalingen van dit besluit daarom vanaf 1 januari 1998 moeten kunnen worden toegepast in vijftien piloot-OCMW's; dat dit besluit dan ook bij hoogdringendheid dient te worden genomen;
Op voorstel van de Vlaamse minister van Cultuur, Gezin en Welzijn;
Na beraadslaging, Besluit : TITEL I. - Algemene bepalingen
Artikel 1.Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : 1° het centrum : het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn;2° de raad : de raad voor maatschappelijk welzijn;3° de voorzitter : de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn;4° de secretaris : de secretaris van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn;5° de ontvanger : de ontvanger die het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn bedient;6° de budgethouder : de ambtenaar die of het orgaan dat belast is met budgethouderschap;7° enveloppe : het totale bedrag van de kredieten verbonden aan budgetposten waarvan de herziening van het totale bedrag als een budgetwijziging wordt aangezien. TITEL II. - Meerjarenplan en budget
Art. 2.Het meerjarenplan bestaat uit een strategische nota en een financiële nota.
In de strategische nota worden de beleidsopties ten aanzien van de externe en de interne werking van het centrum toegelicht. Wat de externe werking betreft verantwoordt de raad de gemaakte keuze tussen de aanwezige behoeften en de behoeften die hij wil en kan invullen.
Wat de interne werking betreft formuleert de raad hoe de performantie van de organisatie behouden en eventueel verbeterd kan worden.
De financiële weerslag van de beleidsopties moet terug te vinden zijn in de financiële nota. Deze geeft enerzijds een overzicht per jaar van de ingeschatte kosten en opbrengsten van zowel de gewone exploitatie als van de geplande investeringen, en anderzijds een berekening van de vermoedelijke gemeentelijke bijdrage voor de erin opgenomen boekjaren.
De budgetten worden samengevat volgens het schema van de jaarrekening.
Het overzicht van de ingeschatte kosten en opbrengsten wordt opgesteld volgens het schema van de resultatenrekening in de jaarrekening en wordt evenals de geplande investeringen opgesteld zowel per activiteitencentrum als voor het centrum in zijn geheel. Er wordt eveneens een liquiditeitsplanning opgesteld houdende een aanduiding van de geldstromen van de betreffende jaren.
Het meerjarenplan wordt opgesteld in overeenstemming met de waarderingsregels voor de jaarrekening en wordt in zijn geconsolideerde vorm ter beslissing aan de raad voorgelegd.
De minister, bevoegd voor de bijstand aan personen, bepaalt de nadere regelen inzake de vorm en de inhoud van de financiële nota.
Art. 3.Het budget in zijn geconsolideerde vorm omvat het exploitatie-, het investerings- en het liquiditeitenbudget, alsook de vastlegging van de gebudgetteerde gemeentelijke bijdrage en de beleidsnota.
De budgetten worden afgeleid uit de financiële nota bij het meerjarenplan. De beleidsnota sluit aan op de strategische nota bij het meerjarenplan.
Art. 4.Het exploitatiebudget is het budget van kosten en opbrengsten van het centrum in zijn geheel en van ieder van zijn activiteitencentra.
Het exploitatiebudget wordt samengevat volgens het model van de jaarrekening.
In het budget worden de geraamde kosten en opbrengsten van het boekjaar vergeleken met de cijfers van het laatst afgesloten boekjaar en de geraamde cijfers van het lopende boekjaar, na verwerking van de laatst goedgekeurde budgetwijziging of interne kredietaanpassing.
Art. 5.Het investeringsbudget is het budget van uitgaven en ontvangsten, en kosten en opbrengsten verbonden aan de aanschaf en vervreemding van duurzame middelen.
Er wordt een investeringsbudget per investeringsproject opgesteld. In het investeringsbudget worden minimaal opgenomen : 1° de te investeren som;2° de vooropgestelde realisatietermijn;3° de te ontvangen subsidies;4° de kosten, opbrengsten, schulden en vorderingen uit de exploitatie van het project;5° de kasstroom per jaar en de financieringswijze;6° de verdeling over de activiteitencentra;7° de verdeling over de verschillende rekeningen van het door het centrum gebruikte rekeningstelsel. De minister, bevoegd voor de bijstand aan personen, bepaalt de nadere regelen inzake de vorm en de inhoud van het investeringsbudget.
Het investeringsbudget blijft, wanneer de investering nog niet in uitvoering is, drie jaar geldig. Verlenging is mogelijk voor zover de raad daarmee instemt. Eénmaal een investering in uitvoering blijft het budget geldig. De raad kan echter bij de goedkeuring van een bepaald investeringsbudget de termijn beperken.
Art. 6.Het liquiditeitenbudget is het budget van de geldstromen. Het wordt weergegeven uitgaande van de vermoedelijke liquiditeitentoestand bij de aanvang van het boekjaar en bevat alle geplande geldstromen van het betreffende boekjaar.
De minister, bevoegd voor de bijstand aan personen, bepaalt de nadere regelen inzake de vorm en de inhoud van het liquiditeitenbudget.
Art. 7.De gebudgetteerde gemeentelijke bijdrage wordt bepaald door samentelling van de bijdrage in de werking en de facultatieve bijdragen in de financiering van investeringen en in de ondersteuning van het werkkapitaal.
De bijdrage in de werking stemt overeen met het werkingstekort van het jaar. Dit werkingstekort heeft enkel betrekking op de exploitatie en bestaat uit het resultaat van het boekjaar (exclusief de meetwaarden bij de realisatie van vaste activa) + niet-kaskosten verminderd met niet-kasopbrengsten + inkomsten zonder effect op de resultatenrekening verminderd met uitgaven zonder effect op de resultatenrekening. Het aldus bekomen werkingstekort wordt aangepast met de correcties op de gemeentelijke tussenkomst in de vorige jaren.
De bijdrage in de financiering van investeringen is facultatief en is het jaarlijkse aandeel van de gemeente in de financiering van het centrum, zoals vastgelegd in de reeds vroeger goedgekeurde investeringsbudgetten en in het investeringsbudget van het jaar zelf.
De bijdrage in de ondersteuning van het werkkapitaal is facultatief.
De minister, bevoegd voor de bijstand aan personen, bepaalt de nadere regelen voor de berekening van de gebudgetteerde gemeentelijke bijdrage.
Art. 8.De beleidsnota verwoordt het beleid dat de raad gedurende het boekjaar wenst te voeren.
De beleidsnota omvat minimaal : 1° een bespreking van de beleidsdoelstellingen van het centrum en van de operationele doelstellingen van elke budgethouder;2° een bespreking van de gebudgetteerde kosten en opbrengsten per activiteitencentrum;3° een analyse van de kostprijzen;4° een bespreking van de financiële toestand van het centrum.
Art. 9.Voor de definitieve vaststelling van het exploitatiebudget mogen, door middel van voorlopige kredieten, uitgaven worden gedaan waarvoor een uitvoerbaar krediet uitgetrokken was op het exploitatiebudget van het vorige boekjaar.
Deze voorlopige kredieten mogen, per verlopen of begonnen maand, niet meer bedragen dan één twaalfde van het exploitatiebudget van het vorige boekjaar met een maximum van drie twaalfden.
TITEL III. - Boekhouding en jaarrekening HOOFDSTUK I. - De boekhouding
Art. 10.De boekhouding van het centrum wordt door middel van een stelsel van boeken en rekeningen gevoerd met inachtneming van de gebruikelijke regels van het dubbel boekhouden.
De boekhouding wordt gevoerd in Belgische frank.
Art. 11.Alle transacties van het centrum worden zonder uitstel, getrouw, volledig en naar tijdsorde ingeschreven in minimaal de volgende dagboeken : 1° aankoopdagboek;2° dagboek van de aan derden aanrekenbare prestaties;3° financiële dagboeken waarbij er per financiële rekening en per onderscheiden kas een apart financieel dagboek wordt bijgehouden;4° diversendagboek. De transacties worden volgens doorlopende nummering ingeschreven in of overgebracht naar de rekeningen waarop ze betrekking hebben. Voor de gezamenlijke mutaties die in de loop van de periode in de dagboeken of de hulpdagboeken zijn geregistreerd, wordt er op regelmatige tijdstippen en ten minste eens in de drie maanden een samenvattende boeking verricht in een centraal boek.
De in het vorige lid bedoelde recapitulatie omvat, hetzij het totaal van de boekingen in de gezamenlijke dagboeken, uitgesplitst volgens de betrokken hoofdrekeningen die in het rekeningstelsel van het centrum voorkomen, hetzij het totaal van de boekingen in elk van de dagboeken, wanneer het centrum een boekhouding voert waarbij de aantekeningen tegelijk in de dagboeken en op de betrokken rekeningen geschieden.
Art. 12.Elke boeking geschiedt aan de hand van een gedateerd, doorlopend genummerd bewijsstuk, waarnaar zij moet verwijzen.
De bewijsstukken worden methodisch opgeborgen en tien jaar bewaard.
De boeken, het meerjarenplan, het budget en de jaarrekening worden ten minste dertig jaar bewaard.
Art. 13.In elk centrum dient het rekeningstelsel dermate opgebouwd te zijn dat elke grootboekrekening zowel voor de analytische boekhouding als voor de algemene boekhouding dienstig is. Dit rekeningstelsel moet het mogelijk maken om rechtstreeks vanuit de boekhouding een balans en een resultatenrekening per activiteitencentrum op te maken.
Bij het inboeken van elke transactie worden de rekeningnummers uit het minimum genormaliseerd rekeningstelsel aangevuld met een analytische code.
De minister, bevoegd voor de bijstand aan personen, stelt het minimum genormaliseerde rekeningstelsel, de analytische codes en de indeling van de subanalytische codes vast. Het gebruik van deze subanalytische codes is niet verplicht.
Art. 14.Een activiteitencentrum is een entiteit binnen het centrum die instaat voor een verzameling van afzonderbare taken of activiteiten.
Elke entiteit waarvoor in hoofde van de erkennende of subsidiërende overheid een balans of resultatenrekening vereist is, dient als een activiteitencentrum beschouwd. De activiteitencentra worden onderverdeeld in de volgende groepen : 1° operationele diensten : deze leveren rechtstreekse diensten aan de bevolking;2° ondersteunende diensten : dit zijn diensten die voor twee of meer activiteitencentra werken, maar geen rechtstreeks product of dienst aan de bevolking leveren;3° algemene diensten : dit zijn de overkoepelende organen en de administratie ten behoeve van het geheel;4° moeilijk toewijsbare activiteiten : deze activiteiten kunnen niet onder een van de vorige groepen worden ondergebracht. De resultaten van de ondersteunende diensten worden omgeslagen over de diensten van het centrum volgens het reële gebruik. De resultaten van de algemene diensten worden in principe niet verdeeld over de andere diensten van het centrum. De moeilijk toewijsbare activiteiten kunnen, waar het mogelijk is, geheel of gedeeltelijk toegewezen worden aan activiteitencentra. HOOFDSTUK II. - De inventaris en de waarderingsregels Afdeling 1. - Algemene principes
Art. 15.§ 1. De inventaris wordt opgesteld overeenkomstig het rekeningstelsel.
De rekeningen worden in overeenstemming gebracht met de gegevens van de inventaris. § 2. De waarderingsregels die het centrum toepast, worden door de raad vastgesteld. Zij worden samengevat weergegeven in de toelichting bij de jaarrekening.
De waarderingen moeten voldoen aan de eisen van voorzichtigheid, oprechtheid en goede trouw. Ze mogen niet afhangen van het resultaat van het boekjaar.
Elk bestanddeel van het vermogen wordt afzonderlijk gewaardeerd. § 3. Bij de vaststelling van de waarderingsregels wordt ervan uitgegaan dat het centrum zijn activiteiten zal voortzetten. Als er discontinuïteit in een activiteit optreedt, dient de raad aangepaste waarderingsregels te bepalen.
De waarderingsregels moeten van het ene boekjaar op het andere identiek blijven en stelselmatig worden toegepast.
Ze worden evenwel gewijzigd wanneer de vroeger gevolgde waarderingsregels niet langer voldoen aan de eisen van voorzichtigheid, oprechtheid en goede trouw, onder meer wegens belangrijke veranderingen in de activiteiten van het centrum, in de structuur van zijn vermogen of in de economische of technologische omstandigheden.
Waarderingsregels kunnen slechts worden gewijzigd met instemming van de raad.
De invloed van de wijzigingen op het vermogen, de financiële positie en het resultaat van het centrum wordt vermeld in de toelichting bij de jaarrekening, waarin de gewijzigde waarderingsregel voor het eerst wordt toegepast.
Art. 16.De afschrijvingen, de waardeverminderingen en de voorzieningen voor risico's en kosten moeten stelselmatig worden gevormd volgens de door het centrum vastgelegde methodes. Ze mogen niet afhangen van het resultaat van het boekjaar.
Art. 17.Onverminderd de toepassing van artikel 15, § 3, wordt elk actiefbestanddeel gewaardeerd tegen aanschaffngswaarde en voor dat bedrag in de balans opgenomen, onder aftrek van de desbetreffende afschrijvingen en waardeverminderingen.
Onder aanschaffingswaarde wordt verstaan : of de aanschaffingsprijs of de vervaardigingsprijs of de schenkingswaarde.
Art. 18.De aanschaffingsprijs omvat de aankoopprijs verhoogd met de bijkomende kosten, zoals niet-terugbetaalbare belastingen, vervoerskosten en studiekosten.
De aanschaffingsprijs van een door ruil verkregen actiefbestanddeel is de marktwaarde van het actiefbestanddeel dat of de actiefbestanddelen die in ruil hiervoor zijn overgedragen. Is deze waarde moeilijk vast te stellen, dan is de aanschaffingsprijs de marktwaarde van het door ruil verkregen actiefbestanddeel. Deze waarden worden geschat op de datum van de ruil.
De aanschaffingsprijs van actiefbestanddelen verkregen tegen betaling van een lijfrente is het kapitaal dat op het ogenblik van aanschaffing nodig is om de rente te betalen, in voorkomend geval verhoogd met het bedrag dat bij de aanschaffing werd betaald en met de kosten. Er dient een voorziening gevormd te worden ten belope van het bedrag van het hiervoor genoemde kapitaal. Deze voorziening wordt jaarlijks aangepast.
Art. 19.De vervaardigingsprijs omvat naast de aanschaffingskosten van de grondstoffen, verbruiksgoederen en hulpstoffen, de productiekosten die rechtstreeks aan het individuele product of aan de productengroep toerekenbaar zijn. De indirecte productiekosten maken geen deel uit van de vervaardigingsprijs.
Art. 20.De schenkingswaarde omvat de waarde van goederen die aan het centrum geschonken worden of in de nalatenschap aan het centrum toegewezen worden en de ermee samenhangende belastingen en kosten.
Art. 21.21. Indien het centrum besluit een activiteit stop te zetten, worden de waarderingsregels voor de betreffende activiteit in het jaar van de stopzetting dienovereenkomstig aangepast en geldt in het bijzonder het volgende : 1° de oprichtingskosten met betrekking tot de stop te zetten activiteit moeten volledig worden afgeschreven;2° voor de vaste en de vlottende activa die voor de stop te zetten activiteit gebruikt worden, moet zo nodig tot aanvullende afschrijvingen of waardeverminderingen worden overgegaan om de boekwaarde terug te brengen tot de vermoedelijke realisatiewaarde;3° een voorziening moet worden gevormd voor de kosten die verbonden zijn aan de beëindiging van de werkzaamheden, inzonderheid voor de aan het personeel uit te keren vergoedingen.
Art. 22.In vreemde valuta's luidende vlottende activa en courante passiva worden omgerekend tegen het gemiddelde van de aankoop- en verkoopkoers op datum van de jaarafsluiting.
De aanschaffingsprijs van vaste activa gekocht in vreemde valuta's is de bij de betaling effectief in Belgische frank betaalde prijs. Afdeling 2. - Bijzondere waarderingsregels
Onderafdeling A. - Oprichtingskosten
Art. 23.De oprichtingskosten worden slechts op het actief geboekt voor zover : - ze niet ten laste werden genomen gedurende het boekjaar waarin ze werden besteed; - er een investeringsbudget voor bestaat; - er een nuttigheid voor meer dan één jaar bestaat.
Kosten die worden gemaakt in het kader van een herstructurering, worden alleen dan onder de activa opgenomen, wanneer het gaat om welbepaalde kosten die verband houden met een ingrijpende wijziging in de structuur of de organisatie van het centrum en die ertoe strekken een gunstige en duurzame invloed te hebben op de kostenstructuur van het centrum. In de toelichting bij de jaarrekening moet worden verantwoord dat aan deze voorwaarden is voldaan. De herstructureringskosten die het karakter hebben van werkingskosten of van uitzonderlijke kosten worden geactiveerd door ze op zichtbare wijze in mindering te brengen van het totale bedrag van respectievelijk de werkingskosten en de uitzonderlijke kosten.
Bedragen lager dan 100.000 Belgische frank komen niet in aanmerking voor boeking op het actief en behoren tot de werkingskosten van het boekjaar, tenzij de raad, per individueel geval en op basis van een consistente en consequente gedragslijn, besluit om een afwijking toe te passen.
Art. 24.Oprichtingskosten worden niet geherwaardeerd.
Art. 25.Oprichtingskosten worden afgeschreven over maximaal vijf boekjaren. De kosten die voortvloeien uit uitgifte van leningen en het disagio mogen echter afgeschreven worden over de looptijd van de desbetreffende lening.
De afschrijvingen op oprichtingskosten worden steeds berekend op basis van een volledig jaar. Het eerste afschrijvingsjaar is het jaar van activering van de oprichtingskosten.
Aanvullende of uitzonderlijke afschrijvingen worden geboekt wanneer, ingevolge technische ontwaarding of wegens de wijziging van de economische of technologische omstandigheden, de boekhoudkundige waarde van de oprichtingskosten hoger is dan hun waarde voor het centrum.
Onderafdeling B. - Immateriële vaste activa
Art. 26.Immateriële vaste activa mogen slechts als zodanig opgenomen worden indien er een nuttigheid van meer dan één jaar bestaat. Zij mogen geboekt worden indien er een investeringsbudget voor bestaat of indien ze het voorwerp van een schenking uitmaken.
Bedragen lager dan 100.000 Belgische frank per investeringsproject komen niet in aanmerking voor boeking op het actief en behoren tot de werkingskosten van het boekjaar, tenzij de raad, per individueel geval en op basis van een consistente en consequente gedragslijn, besluit om een afwijking toe te passen.
Immateriële vaste activa worden afgeschreven over maximaal vijf boekjaren. De afschrijvingen worden steeds berekend op basis van een volledig jaar. Het eerste afschrijvingsjaar is het jaar van ingebruikneming van het actief. Aanvullende of uitzonderlijke afschrijvingen worden geboekt indien de boekhoudkundige waarde van de immateriële vaste activa hoger is dan hun gebruikswaarde voor het centrum.
Art. 27.Andere dan van derden verworven immateriële vaste activa worden slechts tegen vervaardigingsprijs op het actief geboekt voor zover die niet hoger is dan een voorzichtige raming van hun gebruikswaarde of van hun toekomstig rendement voor het centrum.
Art. 28.In de toelichting bij de jaarrekening wordt het bedrag van de onder de immateriële vaste activa opgenomen kosten van onderzoek en ontwikkeling vermeld.
Art. 29.Immateriële vaste activa worden niet geherwaardeerd.
Art. 30.Voor de immateriële vaste activa waarvan de gebruiksduur niet is beperkt, wordt er slechts tot waardevermindering overgegaan in geval van duurzame minderwaarde of ontwaarding.
Onderafdeling C. - Materiële vaste activa
Art. 31.Materiële vaste activa mogen slechts als zodanig opgenomen worden indien de levensduur meer dan één jaar bedraagt. Zij mogen slechts geboekt worden indien er een investeringsbudget voor bestaat of indien ze het voorwerp van een schenking uitmaken.
Bedragen lager dan 100.000 Belgische frank per investeringsproject in zijn geheel komen niet in aanmerking voor boeking op het actief en behoren tot de werkingskosten van het boekjaar tenzij de raad, per individueel geval en op basis van een consistente en consequente gedragslijn, besluit om een afwijking toe te passen.
Art. 32.In de vervaardigingsprijs van materiële vaste activa mag rente op vreemd vermogen dat wordt gebruikt voor de financiering van hun aanschaffing of constructie, worden opgenomen doch slechts voor zover deze rente betrekking heeft op de periode die het gebruik van deze activa voorafgaat.
Art. 33.De gebruiksrechten betreffende materiële vaste activa waarover het centrum beschikt op grond van leasing of gelijkaardige overeenkomsten, worden onder de activa opgenomen voor het gedeelte van de volgens de overeenkomst te storten termijnen, dat strekt tot wedersamenstelling van de kapitaalswaarde van het goed waarop de overeenkomst betrekking heeft.
Art. 34.§ 1. Voor de materiële vaste activa met een beperkte gebruiksduur worden passende afschrijvingen geboekt. De afschrijvingsduur wordt per actief bepaald in het investeringsbudget.
De volgende lineaire afschrijvingsduurtijden zijn van toepassing : 1° gebouwen : 33 jaar, dit is 1/33ste per jaar;2° meubilair, niet-medisch materiaal, niet-medische installaties : 10 jaar;3° rollend materiaal, medisch materiaal, medische installaties, computeruitrusting : 5 jaar;4° verbeteringswerken : de levensduur van het betreffende actief die de kortste is, hetzij de technische, hetzij de economische;5° de activa in leasing of verworven onder gelijkaardige overeenkomsten : het afschrijvingspercentage voor gelijkaardige goederen in eigendom van het centrum. Van deze afschrijvingspercentages mag worden afgeweken indien het getrouw beeld dit vereist, met dien verstande dat de afschrijvingsduur nooit langer mag zijn. § 2. De afschrijvingen worden steeds berekend op basis van een volledig jaar. Het eerste afschrijvingsjaar is het jaar van ingebruikneming van het actief.
Aanvullende of uitzonderlijke afschrijvingen worden geboekt wanneer, wegens technische ontwaarding of wegens wijziging van de economische of technologische omstandigheden, de boekhoudkundige waarde van de materiële vaste activa hoger is dan hun gebruikswaarde voor het centrum.
De afschrijvingen mogen slechts worden teruggenomen wanneer blijkt dat daarvoor toegepaste afschrijvingsplan, wegens gewijzigde economische of technologische omstandigheden, een te snelle afschrijving tot gevolg heeft gehad.
Art. 35.Voor de materiële vaste activa waarvan de gebruiksduur niet is beperkt, wordt slechts tot waardevermindering overgegaan ingeval van duurzame minderwaarde of ontwaarding.
Art. 36.Voor de buiten gebruik gestelde of niet meer duurzaam tot de activiteiten van het centrum behorende materiële vaste activa wordt in voorkomend geval tot een uitzonderlijke afschrijving overgegaan om rekening te houden met de waarschijnlijke realisatiewaarde ervan.
Art. 37.Materiële vaste activa mogen worden geherwaardeerd wanneer de waarde van deze activa, bepaald al naargelang van hun nut voor het centrum, op vaststaande en duurzame wijze uitstijgt boven hun boekwaarde. Zij mogen slechts worden geherwaardeerd in de mate waarin de aldus uitgedrukte meerwaarde wordt verantwoord door de rentabiliteit van het centrum of de betrokken activiteit.
De geherwaardeerde waarde die voor deze materiële vaste activa in aanmerking wordt genomen, wordt verantwoord in de toelichting bij de jaarrekening waarin de herwaardering voor het eerst werd toegepast.
Wanneer de herwaardering betrekking heeft op materiële vaste activa met beperkte gebruiksduur, wordt de geherwaardeerde waarde afgeschreven over de vermoedelijke residuele gebruiksduur van de betrokken activa.
De geboekte meerwaarden worden rechtstreeks toegerekend op de rubriek ''Herwaarderingsmeerwaarden'' van het passief van de balans.
Onderafdeling D. - Financiële vaste activa
Art. 38.De deelnemingen en aandelen worden gewaardeerd tegen aanschaffingsprijs.
Art. 39.De aanschaffingswaarde van deelnemingen of aandelen ontvangen als vergoeding voor inbrengen die niet bestaan in contanten of die voortkomen uit de omzetting van vorderingen, stemt overeen met de conventionele waarde van de ingebrachte goederen en waarden of van de omgezette vorderingen. Als evenwel die conventionele waarde lager is dan de marktwaarde van de ingebrachte goederen en waarden of van de ingebrachte vordering, stemt de aanschaffingswaarde overeen met de hogere marktwaarde.
De niet-opgevraagde bedragen op deelnemingen en aandelen worden vermeld in de toelichting waarin de nog vol te storten deelnemingen en aandelen zijn opgenomen.
Art. 40.Voor de deelnemingen en de aandelen die in de rubriek ''Financiële vaste activa'' zijn opgenomen, wordt tot waardevermindering overgegaan ingeval van duurzame minderwaarde of ontwaarding, verantwoord door de toestand, van de rentabiliteit of de vooruitzichten van de vennootschap waarin de deelnemingen of de aandelen worden aangehouden.
Op de vorderingen, inclusief de vastrentende effecten, die in de financiële activa zijn opgenomen, worden waardeverminderingen toegepast, als er voor het geheel of een gedeelte van de vordering onzekerheid bestaat over de betaling hiervan op de vervaldag.
Art. 41.De bijkomende kosten voor het aanschaffen van financiële vaste activa mogen ten laste worden genomen van de resultatenrekening van het boekjaar in de loop waarvan ze werden aangegaan.
Art. 42.Het centrum mag deelnemingen en aandelen herwaarderen, wanneer de waarde van deze activa, bepaald al naargelang van hun nut voor het centrum, op vaststaande en duurzame wijze uitstijgt boven hun boekwaarde.
Wanneer de betrokken activa noodzakelijk zijn voor de voortzetting van de activiteiten van het centrum of van een onderdeel daarvan, mogen zij slechts worden geherwaardeerd in de mate waarin de aldus uitgedrukte meerwaarde wordt verantwoord door de rentabiliteit van de activiteit of het betrokken onderdeel.
De geherwaardeerde waarde die voor deze deelnemingen en aandelen in aanmerking wordt genomen, wordt verantwoord in de toelichting bij de jaarrekening waarin de herwaardering voor het eerst werd toegepast.
Onderafdeling E. - Voorraden
Art. 43.De grond- en hulpstoffen, het gereed product en de voor verkoop bestemde gebouwen worden gewaardeerd tegen aanschaffingswaarde of tegen de marktwaarde op balansdatum als die lager is.
Als voorraadwaarderingsmethode voor de aanschaffmgswaarde wordt de FIFO-methode of de methode van de voortschrijdende gewogen gemiddelde kostprijs gehanteerd.
De waardering tegen de lagere marktwaarde mag niet worden gehandhaafd indien achteraf de marktwaarde hoger is dan de lagere waarde waartegen de voorraad werd gewaardeerd. De waardering kan echter nooit hoger liggen dan de aanschaffingswaarde.
Art. 44.De goederen in bewerking en de bestellingen in uitvoering worden gewaardeerd tegen vervaardigingsprijs.
Art. 45.Het klein materiaal, alsook de grond- en hulpstoffen, die continu worden vernieuwd en waarvan de aanschaffingswaarde te verwaarlozen is in verhouding tot het balanstotaal, mogen op het actief worden opgenomen voor een vast bedrag indien de hoeveelheid, de waarde en de samenstelling ervan niet aanmerkelijk veranderen van het ene boekjaar tot het andere. In dit geval wordt de prijs voor de vernieuwing van deze bestanddelen opgenomen onder de werkingskosten.
Art. 46.Aanvullende waardeverminderingen op de voorraden worden geboekt om rekening te houden hetzij met de evolutie van hun realisatie- of marktwaarde hetzij met de risico's inherent aan de aard van de betrokken producten of de gevoerde activiteit.
Onderafdeling F. - Vorderingen en schulden
Art. 47.De vorderingen en schulden worden in de balans opgenomen voor hun nominale waarde onverminderd de eventuele boeking van waardeverminderingen op de vorderingen.
Art. 48.Op de vorderingen worden waardeverminderingen toegepast, als er voor het geheel of een gedeelte van de vordering onzekerheid bestaat over de inbaarheid hiervan.
Op de vorderingen worden eveneens waardeverminderingen toegepast als hun realisatiewaarde op datum van de jaarafsluiting lager is dan de boekwaarde.
Onderafdeling G. - Vastrentende effecten
Art. 49.De vastrentende effecten worden gewaardeerd op grond van hun aanschaffingswaarde.
Wanneer evenwel hun actuariële rendement berekend bij de aankoop, met inachtneming van hun terugbetalingswaarde op vervaldag verschilt van hun nominale rendement, wordt het verschil tussen de aanschaffingswaarde en de terugbetalingswaarde pro rata temporis voor de resterende looptijd van de effecten in resultaat genomen als bestanddeel van de renteopbrengst van deze effecten en, naargelang van het geval, toegevoegd aan of afgetrokken van de aanschaffingswaarde van de effecten.
De inresultaatneming van dit verschil geschiedt op actuariële basis, uitgaande van het actuariële rendement bij aankoop.
Art. 50.De bepalingen van artikel 48 zijn eveneens van toepassing op de vastrentende effecten.
Onderafdeling H. - Geldbeleggingen en liquide middelen
Art. 51.Geldbeleggingen en liquide middelen worden gewaardeerd tegen nominale waarde.
Art. 52.Waardeverminderingen op liquide middelen worden toegepast wanneer de realisatiewaarde op de datum van de jaarafsluiting lager is dan de aanschaffingswaarde.
Onderafdeling I. - Herwaarderingsmeerwaarden
Art. 53.De op de passiefzijde van de balans geboekte herwaarderingsmeerwaarden mogen bij latere minderwaarde worden afgeboekt tot beloop van het nog niet afgeschreven gedeelte van de meerwaarde.
Onderafdeling J. - Voorzieningen voor risico's en kosten
Art. 54.De voorzieningen voor risico's en kosten hebben tot doel naar hun aard duidelijk omschreven verliezen of kosten te dekken die op de balansdatum waarschijnlijk of zeker zijn, doch waarvan het bedrag niet vaststaat.
Voorzieningen mogen niet worden gebruikt voor waardecorrecties op activa.
Art. 55.De voorzieningen voor risico's en kosten worden geïndividualiseerd naargelang van de risico's en kosten met dezelfde aard die ze moeten dekken.
Voorzieningen moeten, onder meer, gevormd worden met het oog op : 1° de verplichtingen die op het centrum rusten inzake rust- en overlevingspensioenen, brugpensioenen en andere gelijkaardige pensioenen of renten voor zijn personeel;2° de kosten van verbeteringswerken;3° de verlies- of kostenrisico's die voortvloeien uit : a) persoonlijke of zakelijke zekerheden, verstrekt tot waarborg van schulden of verbintenissen van derden;b) verbintenissen tot aankoop of verkoop van vaste activa;c) de uitvoering van gedane of ontvangen bestellingen;d) termijnposities of -overeenkomsten in deviezen, termijnposities of -overeenkomsten op goederen;e) technische waarborgen verbonden aan reeds door het centrum verrichte verkopen of diensten;f) hangende geschillen. HOOFDSTUK III. - De jaarrekening
Art. 56.De jaarrekening van een centrum omvat de balans, de resultatenrekening, de toelichting, het schema van de financiële stromen en het jaarverslag. Deze documenten vormen één geheel.
De balans en de resultatenrekening worden afzonderlijk voor ieder activiteitencentrum en eveneens in geconsolideerde vorm voor het gehele centrum opgemaakt. De toelichting, het schema van de financiële stromen en het jaarverslag worden enkel voor het gehele centrum in zijn totaliteit opgemaakt.
De posten van de jaarrekening worden uitgedrukt in Belgische frank.
Art. 57.De jaarrekening moet een getrouw beeld geven van het vermogen, de financiële positie en het resultaat van het centrum.
De jaarrekening moet duidelijk worden opgesteld en stelselmatig weergeven enerzijds de aard en het bedrag op de dag waarop het boekjaar wordt afgesloten, van de bezittingen en rechten van het centrum, van zijn schulden en verplichtingen alsook van zijn eigen middelen, en anderzijds voor het op die dag afgesloten boekjaar, de aard en het bedrag van zijn kosten en opbrengsten.
Art. 58.De voorstelling van de jaarrekening moet identiek zijn van het ene jaar tot het andere.
De voorstelling van de jaarrekening wordt echter gewijzigd wanneer ze niet meer beantwoordt aan het voorschrift van artikel 57, onder meer als gevolg van een belangrijke wijziging in de structuur van het vermogen, van de opbrengsten of van de kosten van het centrum.
Deze wijzigingen worden vermeld en verantwoord in de toelichting die behoort tot het boekjaar waarin ze werden ingevoerd.
De beginbalans van een boekjaar moet, onverminderd de toepassing van het vorige lid, overeenstemmen met de eindbalans van het voorafgaande boekjaar.
Art. 59.Compensatie tussen tegoeden en schulden, tussen rechten en verplichtingen en tussen kosten en opbrengsten is verboden.
De gecumuleerde afschrijvingen en waardeverminderingen worden afgetrokken van de actiefposten waarop ze betrekking hebben.
Art. 60.Bij het opstellen van de jaarrekening moet er rekening gehouden worden met alle voorzienbare risico's, mogelijke verliezen en ontwaardingen, ontstaan tijdens het boekjaar waarop de jaarrekening betrekking heeft of tijdens voorgaande boekjaren, zelfs indien deze risico's, verliezen of ontwaardingen slechts bekend zijn tussen de balansdatum en het ogenblik waarop de jaarrekening door de raad wordt vastgesteld.
In de gevallen waarin, bij gebreke aan objectieve beoordelingscriteria, de waardering van de voorzienbare risico's, de mogelijke verliezen en de ontwaardingen onvermijdelijk aleatoir is, wordt hiervan melding gemaakt in de toelichting wanneer de betrokken bedragen, rekening houdend met de doelstelling van artikel 57, belangrijk zijn.
Bij het opstellen van de jaarrekening moet er eveneens rekening gehouden worden met de kosten en de opbrengsten die betrekking hebben op het boekjaar of op voorgaande boekjaren, ongeacht de dag waarop deze kosten en opbrengsten worden betaald of geïnd, behalve indien de effectieve inning van deze opbrengsten onzeker is.
Wanneer de opbrengsten of de kosten in belangrijke mate worden beïnvloed door opbrengsten of kosten die aan een ander boekjaar moeten worden toegerekend, wordt daarvan melding gemaakt in de toelichting.
Art. 61.Bij elke rubriek en onderrubriek van de balans, de resultatenrekening en het schema van de financiële stromen, wordt het bedrag van de overeenkomstige post van het voorgaande boekjaar vermeld.
Wanneer de bedragen van het boekjaar niet vergelijkbaar zijn met die van het voorafgaande boekjaar, mogen de bedragen van het voorafgaande boekjaar worden aangepast met het oog op hun vergelijkbaarheid. In dat geval worden deze aanpassingen, behalve wanneer zij onbelangrijk zijn, in de toelichting vermeld en, onder verwijzing naar de betrokken rubrieken, toegelicht.
Art. 62.De minister, bevoegd voor de bijstand aan personen, stelt de nadere modaliteiten vast voor : - het schema van de balans na resultaatsverdeling; - het schema van de resultatenrekening; - het schema van de financiële stromen; - de omschrijving van de rubrieken van de balans en de resultatenrekening; - de in de toelichting op te nemen vermeldingen.
Art. 63.Het jaarverslag heeft tot doel de lezer ervan een zo volledig mogelijk inzicht te verstrekken in de werking van het centrum.
Het jaarverslag bestaat uit drie delen : het algemeen gedeelte, het beschrijvend gedeelte en het financieel gedeelte. Deze drie delen vormen een samenhangend geheel.
Art. 64.Het algemeen gedeelte omvat minimaal de volgende informatie : 1° de identificatie van het centrum;2° de naam, de voornamen en de woonplaats van de voorzitter, de raadsleden, de secretaris en de ontvanger;3° een overzicht en de samenstelling van de bestaande comités;4° het organigram van het centrum, met vermelding van de budgethouders;5° een overzicht van de diensten die het centrum aan de bevolking aanbiedt;6° de openingsuren van de diverse diensten, alsmede de wijze waarop met deze diensten contact kan worden opgenomen.
Art. 65.Het beschrijvend gedeelte omvat minimaal de volgende informatie : 1° een bespreking van de tijdens het boekjaar ontplooide activiteit;2° de inpassing van het boekjaar in de meerjarenplanning;3° een bespreking van de gerealiseerde doelstellingen ten aanzien van de beoogde doelstellingen, alsmede een verklaring van de afwijking tussen beide;4° een overzicht van de tijdens het boekjaar gerealiseerde investeringen;5° een stand van zaken van de lopende investeringsprojecten waarbij informatie verstrekt wordt over het oorspronkelijk budget, over de reeds aangegane verplichtingen en over de in de jaarrekening opgenomen realisaties;6° een overzicht van de tewerkstelling en een bespreking van het sociaal klimaat;7° een overzicht van de op het centrum toepasbare milieuwetgeving en de in dat verband tijdens het boekjaar geleverde inspanningen.
Art. 66.Het financieel gedeelte omvat minimaal de volgende informatie : 1° een horizontale en verticale vergelijking van de balansen en de resultatenrekeningen op geconsolideerd niveau over de laatste drie jaar, alsook een toelichting bij de resultaten van deze vergelijking;2° een horizontale en verticale vergelijking van de balansen en de resultatenrekeningen per activiteitencentrum voor wat betreft de laatste drie jaar, alsook een toelichting bij de resultaten van deze vergelijking;3° de evolutie over de laatste drie jaar van de solvabiliteit en liquiditeit aan de hand van relevante ratio's;4° de evolutie over de laatste drie jaar van de relevante gepresteerde eenheden van prestatie en dit per activiteit, 5° de evolutie over de laatste drie jaar van de gemeentelijke bijdrage;6° een vergelijking en een bespreking van de verhoudingen tussen het initiële budget, het definitieve budget en de gerealiseerde resultaten over het boekjaar waarop het jaarverslag betrekking heeft. TITEL IV. - Administratieve organisatie HOOFDSTUK I. - Administratieve organisatie en interne communicatie
Art. 67.De secretaris en de ontvanger zijn elk verantwoordelijk voor de administratieve organisatie en voor het opzetten van interne controleprocedures aangaande de materies die tot hun respectieve bevoegdheden behoren. Deze worden opgenomen in het administratief handboek dat ter kennis wordt gebracht van de raad.
Met administratieve organisatie wordt bedoeld : de procedures en richtlijnen die ervoor moeten zorgen dat, binnen het kader van de door de raad vastgestelde beleidslijnen, de administratie ordelijk en efficiënt verloopt.
Art. 68.De secretaris en de ontvanger hebben inzage in alle stukken die voor het uitoefenen van hun bevoegdheden van belang zijn. HOOFDSTUK II. - Uitgavencyclus
Art. 69.De budgethouder maakt op het stuk dat aanleiding geeft tot een uitgave melding van : 1° het activiteitencentrum of de verdeling van bestelwaarde naar activiteitencentra;2° het rekeningnummer of de rekeningnummers van de kredieten. De budgethouder moet te allen tijde het beschikbare krediet dat hij beheert, kunnen raadplegen.
Art. 70.Voor zover vereist, legt de budgethouder het stuk dat aanleiding geeft tot een uitgave voor visum voor aan de ontvanger.
Voor stukken die niet aan het visum van de ontvanger onderworpen zijn, stuurt de budgethouder het stuk zelf onverwijld door naar de wederpartij.
Voor stukken die wel onderworpen zijn aan het visum van de ontvanger, gebeurt de doorsturing door de ontvanger, die daarvan onverwijld kennis geeft aan de budgethouder, tenzij de toewijzing gebeurde overeenkomstig het vooraf verleende visum.
Niet door de ontvanger geviseerde stukken worden onmiddellijk aan de budgethouder terugbezorgd.
Art. 71.Voor ieder uitgaand stuk dat aanleiding geeft tot een betaling moet onmiddellijk het nodige krediet gereserveerd worden. De financiële dienst registreert iedere binnenkomende factuur en stuurt ze ter goedkeuring aan de budgethouder.
Wanneer een factuur niet in overeenstemming is met de bestelling neemt de budgethouder contact op met de leverancier om zich te vergewissen van de rechtsgeldigheid van de factuur. Als de budgethouder de factuur niet goedkeurt, neemt deze gepaste maatregelen om het centrum te vrijwaren in al zijn rechten en stelt hij de ontvanger daarvan in kennis.
Art. 72.Enkel de door de budgethouder goedgekeurde facturen waarvan de wetmatigheid door de ontvanger is nagezien, worden door de ontvanger betaald.
De kwijting bij betaling in gereed geld wordt gegeven op de factuur.
Art. 73.Minimaal eens per jaar bij de afsluiting van de boekhouding wordt een inventaris opgemaakt van de verplichtingen ingevolge niet geleverde en nog niet gefactureerde goederen en diensten en de gefactureerde maar nog niet geleverde goederen en diensten. Deze worden geboekt op overlopende balansrekeningen.
Art. 74.Eventuele verschillen tussen de bedragen op de overlopende rekeningen en de reële gefactureerde bedragen zijn voor rekening van het budget van het jaar waarin de factuur effectief wordt ontvangen.
Art. 75.Alle kredieten, met uitzondering van de kredieten van een investeringsbudget, die na de procedure bepaald in artikel 73 overblijven, worden als vervallen beschouwd.
Voor er over een investering wordt beslist, dient de ontvanger een financieel verslag op te stellen. Dit verslag vermeldt de financiële weerslag voor het centrum. De financiële weerslag behelst zowel de kosten- als de opbrengstenzijde. In datzelfde verslag evalueert de ontvanger de verschillende financieringswijzen en doet hieromtrent een voorstel.
Art. 76.Per dienst en onder de verantwoordelijkheid van de secretaris wordt een bijzonder register van de vaste activa aangelegd waarin de aanschaf- of verwervingswaarde van de vaste activa per activum wordt bijgehouden.
Ten minste eenmaal per jaar, bij het opstellen van de jaarrekening, wordt dit register bijgewerkt.
Controle en aansluiting op de jaarrekening gebeurt door de ontvanger.
Art. 77.De volgende uitgaven zijn ambtshalve uitgaven in de zin van artikel 91 van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn : 1° de bijdrage van het centrum in de wedde, de kantoor- en reiskosten van de gewestelijk ontvanger;2° de premie bedoeld in artikel 141 van de nieuwe gemeentewet gecodificeerd bij koninklijk besluit van 24 juni 1988;3° de aan financiële instellingen verschuldigde sommen;4° de aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid van de Provinciale en Plaatselijke Overheidsdiensten verschuldigde sommen. HOOFDSTUK III. - Personeelskosten
Art. 78.De totale loonstaten volgen voor de inboeking de doorlopende nummering van de aankoopfacturen indien geen apart journaal gebruikt wordt.
De secretaris wijst de personeelskosten toe aan de diverse activiteitencentra. De toewijzing moet terug te vinden zijn in de totale loonstaten die naar activiteitencentra zijn onderverdeeld. HOOFDSTUK IV. - Inkomstencyclus
Art. 79.Ieder activiteitencentrum zorgt, onder verantwoordelijkheid van de secretaris, voor het opstellen van een uitgaande factuur voor zijn prestaties of zijn leveringen van goederen, desgevallend na kennisgeving door de ontvanger van een inning waarvoor geen factuur werd opgesteld.
De uitgaande facturen zijn doorlopend genummerd. Zij worden minimaal eens per maand onder verantwoordelijkheid van de ontvanger centraal ingeboekt. Het per activiteitencentrum inboeken van één of meer verzamelfacturen van gelijksoortige prestaties is toegestaan.
Alle vorderingen worden ingeboekt op basis van afzonderlijke bewijsdocumenten.
De ontvanger stelt de secretaris in kennis van de ontvangsten waarvoor nog geen uitgaande facturen werden opgesteld. Indien de secretaris deze ontvangsten niet heeft toegewezen binnen een termijn van één maand na kennisgeving, en uiterlijk op 3 1 december, dan beslist de ontvanger over de toewijzing.
Art. 80.§ 1. De ontvanger kan de vorderingen van het centrum waarvan de invorderbaarheid twijfelachtig is, overboeken naar een rekening « dubieuze debiteuren ». § 2. De ontvanger boekt als oninvorderbare vordering de ontheffingen en verminderingen die behoorlijk zijn toegestaan door de raad of een daartoe bevoegd bijzonder comité, die hem kennis geven van deze beslissingen. § 3. De ontvanger boekt als oninbare vorderingen de vorderingen die wegens materiële vergissingen vervallen.
De bedragen te betalen door schuldenaren wier insolventie bewezen is door onverschillig welke bewijsstukken, worden op voorstel van de ontvanger oninbaar verklaard door de raad of een daartoe bevoegd bijzonder comité. § 4. De oninvorderbare ontvangsten worden geboekt op de datum waarom de oninvorderbaarheid wordt vastgesteld. De vorderingen die als oninvorderbaar geboekt worden, worden op beknopte wijze verantwoord in een bij de rekening gevoegd verslag.
Art. 81.Van iedere uitgaande factuur wordt, voordat ze wordt verstuurd, met vermelding van het activiteitencentrum en het rekeningnummer waarop moet worden ingeboekt, kennis gegeven aan de ontvanger.
Art. 82.Het is niet toegestaan om gegevens van uitgaande facturen die reeds zijn ingeboekt te wijzigen of om uitgaande facturen geheel of gedeeltelijk te annuleren.
Annulaties of wijzigingen worden doorgevoerd met een creditnota of een bijkomende factuur. HOOFDSTUK V. - De eindrekening van de ontvanger
Art. 83.§ 1. De ontslagnemende ontvanger blijft zijn dienst waarnemen tot de ambtsaanvaarding van zijn opvolger.
Op dat ogenblik maakt hij, in drievoud, een inventaris op van de registers, de documenten, de boeken, het meubilair, het materiaal en andere voorwerpen die de ontvanger ter beschikking heeft. Het derde exemplaar berust in het archief van het centrum of in dat van het provinciaal gouvernement wanneer het een gewestelijk ontvanger betreft. § 2. Bij overlijden, afzetting of schorsing van de plaatselijke ontvanger, of wanneer hij zich in de onmogelijkheid bevindt om de eindrekening op te maken, worden alle vereiste bewarende maatregelen getroffen en wordt de voormelde inventaris opgemaakt door bemiddeling van de raad.
Zodra de vervanger aangewezen is, wordt hem die inventaris ter hand gesteld.
Art. 84.§ 1. Na de inventaris wordt de eindrekening opgemaakt, ondertekend en gewaarmerkt door de uittredende ontvanger, en onder voorbehoud aanvaard door de nieuwe ontvanger. § 2. Wanneer de uittredende plaatselijke ontvanger de eindrekening te laat afgeeft of weigert af te geven aan de opvolger, maant de raad hem aan zijn verplichtingen na te komen.
De aanmaning geschiedt bij gerechtsdeurwaardersexploot dat de uitvoeringstermijn vaststelt.
Is bij het verstrijken van die termijn op de aanmaning niet ingegaan, dan maakt de raad de eindrekening op volgens de gegevens die in zijn bezit zijn.
De aanmanings- en expertisekosten worden in de eindrekening ten laste van de uittredende ontvanger aangerekend.
De uittredende ontvanger krijgt een exemplaar van de rekening met verzoek zijn opmerkingen te formuleren binnen dertig dagen. § 3. Bij overlijden of afzetting van de plaatselijke ontvanger, of wanneer de uittredende plaatselijke ontvanger zich in de onmogelijkheid bevindt om de eindrekening op te maken, maakt de raad die rekening op.
De uittredende ontvanger of zijn rechtverkrijgenden krijgen een exemplaar van de rekening, met verzoek hun opmerkingen te formuleren binnen dertig dagen. § 4. In voorkomend geval wordt de eindrekening, samen met de opmerkingen van de uittredende plaatselijke ontvanger of zijn rechtverkrijgenden, voorgelegd aan de raad die ze voorlopig afsluit.
Art. 85.De artikelen 83, § 2, en 84, §§ 2 tot 4, zijn van toepassing op de gewestelijke ontvanger, onder voorbehoud dat de bevoegdheden door deze bepalingen toevertrouwd aan de raad, door de provinciegouverneur worden uitgeoefend.
Art. 86.De eindrekening omvat : 1° de laatst goedgekeurde jaarrekeningen;2° de reeds vastgestelde maar nog niet goedgekeurde jaarrekeningen;3° de transacties die nog niet in de boekjaren zijn opgenomen;4° de nog niet goedgekeurde eindrekening van het lopende boekjaar. Ze vermeldt dat de fondsen, waarden, effecten en boekhoudingsstukken aan de aantredende ontvanger overhandigd werden en dat hij de verbintenis aangaat in de volgende jaarrekeningen de transacties, aangehaald in alinea 1, 3°, te verantwoorden, onder voorbehoud van alle rechten in geval van vergissing, verzuim, valsheid in geschrifte of onnodige herhalingen.
Indien er een kastekort is vastgesteld, wordt een vordering ten belope van het bedrag van het tekort geboekt in de algemene boekhouding ten laste van de uittredende ontvanger.
Een afschrift van de eindrekening wordt, na de vaststelling ervan, overhandigd aan : 1° de uittredende ontvanger of zijn rechtverkrijgenden;2° de nieuwe ontvanger;3° de raad.
Art. 87.Zodra de eindrekening definitief is vastgesteld, wordt de boekhouding, als daar aanleiding toe bestaat, ermee in overeenstemming gebracht.
Art. 88.Het deficit ten bezware van de gewestelijke ontvangers wordt door het bij koninklijk besluit van 16 maart 1935 ingestelde waarborgfonds voor het beheer van de gewestelijke ontvangers aan het centrum terugbetaald en door de administratie van de belasting op de toegevoegde waarde, de registratie en domeinen ten laste van de gewestelijke ontvangers in debet teruggevorderd.
Art. 89.De jaarrekeningen en de eindrekeningen kunnen niet meer gewijzigd worden nadat zij definitief zijn goedgekeurd.
TITEL V. - Diverse bepalingen
Art. 90.Er wordt een Vlaamse Commissie voor de OCMW-Boekhouding ingesteld.
Deze heeft tot taak de Vlaamse regering of de minister, bevoegd voor de bijstand aan personen, op hun verzoek of uit eigen beweging, van advies te dienen over : 1° de boekhoudkundige voorschriften die op de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van toepassing zijn;2° de algemeen aanvaarde goede praktijk inzake financieel management en audit van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn. De minister, bevoegd voor de bijstand aan personen, bepaalt de samenstelling en de werking van deze commissie.
Art. 91.De externe auditcommissie is samengesteld uit minimum 2 ambtenaren : 1° één of meer ambtenaren aangesteld door de gouverneur van de provincie waaronder het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn ressorteert.Een ervan is de voorzitter van de commissie; 2° één of meer ambtenaren aangesteld door het gemeentebestuur;3° facultatief : één of meer ambtenaren aangesteld door het minister, bevoegd voor de bijstand aan personen. TITEL VI. - Slotbepalingen
Art. 92.De bepalingen van artikel 58 en artikel 61, tweede lid zijn niet van toepassing op de eerste jaarrekening die is opgesteld volgens de regelen van dit besluit.
Art. 93.Het verstrekken van historische informatie zoals bedoeld in de artikelen 65 en 66, mag beperkt worden tot de periodes waarin de informatie is opgesteld volgens de regelen van dit besluit.
Art. 94.Het besluit van de Vlaamse regering van 25 januari 1989 betreffende de boekhouding, de jaarrekening en het rekeningenstelsel voor de serviceflatgebouwen, de woningcomplexen met dienstverlening en de rusthuizen, is niet van toepassing op de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van het Vlaamse Gewest.
Art. 95.Het decreet van 17 december 1997 houdende wijziging van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, treedt in werking op 1 januari 2001, onverminderd de toepassing van artikel 27, § 2, van dit decreet.
Art. 96.Voor openbare centra voor maatschappelijk welzijn bedoeld in artikel 27, § 2, van het decreet van 17 december 1997 houdende wijziging van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, treedt dit besluit in werking op 1 januari 1998, onverminderd : 1° de eventuele toepassing van zijn bepalingen in het kader van de budgettaire maatregelen genomen voor de inwerkingtreding ervan, maar behorend tot het jaar van zijn inwerkintreding;2° de toepassing van de bepalingen die het besluit wijzigt of opheft inzake boekhoudkundige transacties volgend op zijn inwerkingtreding, maar behorend tot een van de voorafgaande dienstjaren. De Vlaamse minister, bevoegd voor de bijstand aan personen, bepaalt welke centra onder de toepassing vallen van artikel 27, § 2, van het genoemd decreet.
Art. 97.De Vlaamse minister bevoegd voor de bijstand aan personen, is belast met de uitvoering van dit besluit.
Brussel, 17 december 1997.
De minister-president van de Vlaamse regering, L. VAN DEN BRANDE De Vlaamse minister van Cultuur, Gezin en Welzijn, L. MARTENS