gepubliceerd op 12 maart 2009
Besluit van de Vlaamse Regering houdende toekenning van 3 gewestwaarborgen
9 JANUARI 2009. - Besluit van de Vlaamse Regering houdende toekenning van 3 gewestwaarborgen
Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming van de instellingen, inzonderheid artikel 6, § IV, gewijzigd bij de wetten van 8 augustus 1988 en 16 januari 1989;
Gelet op het decreet van 19 december 2008, houdende verlening van een gewestwaarborg voor grensoverschrijdende financiële transacties;
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 27 juli 2004 tot bepaling van de bevoegdheden van de leden van de Vlaamse Regering, gewijzigd bij de besluiten van de Vlaamse Regering van 15 oktober 2005, 23 december 2005, 19 mei 2006, 1 september 2006, 15 juni 2007, 28 juni 2007, 10 oktober 2007, 14 november 2007, 5 september 2008, 22 september 2008 en 6 januari 2009;
Gelet op de grensoverschrijdende financiële transactie-overeenkomsten afgesloten door de steden Dendermonde en Sint-Niklaas en de gemeente Hamme, op 24 februari 2004;
Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën van 7 januari 2009;
Op voordracht van de minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Institutionele Hervormingen, Bestuurszaken, Buitenlands Beleid, Media, Toerisme, Havens, Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid en de Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaamse minister van Financiën en Begroting en Ruimtelijke Ordening, Besluit :
Artikel 1.§ 1 : Er wordt een gewestwaarborg voor een cumulatief maximumbedrag van 120 miljoen US-dollar verleend ter garantie van de nakoming door de lokale besturen van hun verplichtingen onder de grensoverschrijdende financiële transactie-overeenkomsten, in de omstandigheden zoals bepaald in artikel 3 van dit besluit. § 2 : De gewestwaarborg wordt gehecht aan de verplichtingen van volgende lokale besturen : de stad Sint-Niklaas voor een maximaal bedrag van : 60.655.680 US-dollar de stad Dendermonde voor een maximaal bedrag van : 38.688.480 US-dollar de gemeente Hamme voor een maximaal bedrag van : 20.655.840 US-dollar § 3 : De waarborg wordt samen gegeven voor de drie lokale besturen, doch zonder hoofdelijkheid tussen hen.
Art. 2.De gewestwaarborg wordt verleend met ingang van 1 januari 2009 en dit voor een termijn die verstrijkt ten laatste op 30 april 2036, behoudens verlenging met uitdrukkelijke voorafgaandelijke goedkeuring door het Vlaams Gewest. Aan de bepalingen van dit besluit zal geen afbreuk kunnen worden gedaan tot aan de datum waarop de gewestwaarborg verstrijkt tenzij met akkoord van de begunstigde(n) van deze gewestwaarborg
Art. 3.De lokale besturen of de begunstigden zoals gedefinieerd in bijlage I, naargelang het geval, kunnen beroep doen op de gewestwaarborg (i) nadat zij tot betaling zijn aangemaand door de uitgever van de waarborgbrief die werd verstrekt conform de contractsdocumentatie; of (ii) indien zij bijkomende middelen nodig hebben om een default positie onder de contractsdocumentatie te vermijden; of (iii) wanneer bij optie-betaling, de daartoe gereserveerde middelen niet de contractueel overeengekomen bedragen bereiken.
De lokale besturen kunnen hun rechten onder deze gewestwaarborg aan derden overdragen, mits voorafgaandelijke en schriftelijke goedkeuring van het Vlaams Gewest.
Art. 4.Het Vlaams Gewest verbindt er zich onherroepelijk en onvoorwaardelijk toe om op het eerste schriftelijk verzoek van een lokaal bestuur of een begunstigde zoals vermeld in bijlage I tot uitbetaling over te gaan Na uitbetaling van een waarborg wordt het gewaarborgde plafondbedrag voor de betrokken gemeente in artikel 1 van dit besluit verminderd met het uitbetaalde bedrag en desgevallend terug verhoogd, indien de uitbetaalde middelen, door de begunstigden terug betaald worden, rekening houdend met het renteverlies, die het Vlaamse Gewest heeft gederfd.
Een dergelijk beroep op de gewestwaarborg kan door middel van een electronisch verzoek met ontvangstbevestiging, tegelijk gericht aan de minister-president en de Vlaamse minister bevoegd voor financiën en begroting, hun respectieve kabinetschefs en de secretaris-generaal van het departement Financiën en Begroting. Dit beroep op de gewestwaarborg zal per aangetekend schrijven aan de Vlaamse minister, bevoegd voor financiën en begroting worden bevestigd.
In geval, de lokale besturen hun rechten overgedragen hebben, zullen de uitbetalingen geschieden conform de bepalingen van de contractsdocumentatie en binnen de termijnen gesteld in de contractsdocumentatie, met een minimum van 10 werkdagen.
Art. 5.Deze garantie is een autonome en abstracte garantie zodat het Vlaams Gewest afstand doet van en zich niet mag beroepen op enig verweermiddel dat zijn grond vindt in de rechtsverhouding tussen de betrokken lokale besturen en hun contractanten of in de rechtsverhouding tussen het Vlaams Gewest en de lokale besturen.
Art. 6.Het Vlaams Gewest verklaart onvoorwaardelijk en onherroepelijk zich niet ten aanzien van de betrokken lokale besturen te subrogeren.
Art. 7.Op initiatief van de minister van Financiën en Begroting zullen het Vlaams Gewest en de betrokken lokale besturen regelmatig samenkomen om de verplichtingen van de lokale besturen, in hoofde van hun grensoverschrijdende financiële transacties op te volgen, meer specifiek de, zich opdringende preventieve maatregelen, nodig om het risico op een gebeurlijk beroep van de gewestwaarborg te beperken.
Art. 8.De bijkomende voorwaarden zoals bedoeld in artikel 2 van het decreet van 18 december 2008, houdende verlening van een gewestwaarborg voor grensoverschrijdende financiële transacties worden opgenomen als bijlage II bij dit besluit.
Art. 9.Op deze garantie is Belgisch recht van toepassing. Alle geschillen die mochten ontstaan naar aanleiding van deze bankgarantie zullen definitief worden beslecht door de bevoegde Nederlandstalige rechtbanken van Brussel.
Art. 10.De Vlaamse minister, bevoegd voor de financiën en begroting is belast met de uitvoering van dit besluit.
Art. 11.Een afschrift van dit besluit wordt aan elk van de lokale besturen overgemaakt.
Brussel, 9 januari 2009.
De minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Institutionele Hervormingen, Bestuurszaken, Buitenlands Beleid, Media, Toerisme, Havens, Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid K. PEETERS De viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaamse minister van Financiën en Begroting en Ruimtelijke Ordening, D. VAN MECHELEN
BIJLAGEN BIJLAGE I BIJ HET BESLUIT VAN DE VLAAMSE REGERING HOUDENDE TOEKENNING VAN 3 GEWESTWAARBORGEN De begunstigden van de gewestwaarborg zijn : (a) Contractsdocumentatie De "Head Grantee en Grantor " onder de Deelnemingsovereenkomst van respectievelijk de steden Sint-Niklaas, Dendermonde en de gemeente Hamme gedateerd 24 februari 2004;de "Trustee " onder de Deelnemingsovereenkomst van respectievelijk de steden Sint-Niklaas, Dendermonde en de gemeente Hamme gedateerd 24 februari 2004; de "Equity Investor " onder de Deelnemingsovereenkomst van respectievelijk de steden Sint-Niklaas, Dendermonde en de gemeente Hamme gedateerd 24 februari 2004 of elke onderneming of instelling door de gemeenten aangeduid voor zover dit nuttig of noodzakelijk is om een ingebrekeblijving van de contractsdocumentatie door de gemeenten te voorkomen, voorzover hieromtrent het voorafgaand akkoord van de Vlaams minister, bevoegd voor financiën en begroting wordt bekomen. (b) Derde-instellingen De lokale besturen kunnen hun (betalings-)verplichtingen contractueel plaatsen bij derde-instellingen.Voor zover deze instellingen hun verplichtingen ten aanzien van de lokale besturen zijn nagekomen, worden deze instellingen voor een maximum van de voldane verplichtingen tevens begunstigde van deze gewestwaarborg.
De contractuele plaatsing van de verplichtingen van de lokale besturen aan de financiële instelling die de verplichting tot terugbetaling van het eigen vermogen overneemt, kan slechts gebeuren mits de marktwaarde van de, aan de instelling overgedragen financiële titels minstens het geactualiseerde bedrag bereikt, nodig voor de optielichting tenzij de lokale besturen daarnaast of voor het saldo tevens voldoende garanties kunnen leveren opdat voldoende middelen aanwezig zullen zijn voor een dergelijke optielichting. Voor de actualisatievoet wordt de rentevoet van US Treasury Bond genomen met een looptijd, die door lineaire intrapolatie overeenstemt met het tijdstip, waarop de vervroegde optielichting werd voorzien.
Indien de lokale besturen hun (betalings-)verplichtingen contractueel wensen te plaatsen bij een derde-instelling, leggen zij het contractvoorstel voor aan het Vlaams Gewest, Indien, de Vlaamse minister, bevoegd voor financiën en begroting, binnen een periode van twintig werkdagen na voorlegging van het contractvoorstel, geen goedkeuring verleent, wordt het contractvoorstel als afgewezen beschouwd. De afwijzing doet geen afbreuk aan de rechten van de lokale besturen, verbonden aan de gewestwaarborg.
BIJLAGE II BIJ HET BESLUIT VAN DE VLAAMSE REGERING HOUDENDE TOEKENNING VAN 3 GEWESTWAARBORGEN De bijkomende voorwaarden zoals bedoeld in artikel 2 van het decreet van 18 december 2008, houdende verlening van een gewestwaarborg voor grensoverschrijdende financiële transacties kunnen als volgt worden weergegeven : Het uitgewonnen bedrag zal bij de betrokken besturen worden gerecupereerd.
Voor het bekomen van de waarborg zullen de betrokken besturen een waarborgpremie betalen. Deze beloopt : 693.590,94 euro voor de stad Sint-Niklaas, 442.398,46 euro voor de stad Dendermonde en 236.197,23 euro voor de gemeente Hamme.
De gewestwaarborg wordt slechts van kracht, na betaling van de waarborgpremie.
In geval de Europese Commissie beslist dat deze premie hoger dient te zijn, heeft het Vlaams Gewest het recht om de premie te verhogen en in overeenstemming te brengen met de voorwaarden van de Europese Commissie.