gepubliceerd op 21 augustus 2006
Besluit 2006/118 van het College van de Franse Gemeenschapscommissie tot wijziging van het besluit 99/262/a van 25 februari 2000 betreffende de individuele bepalingen voor sociale en professionele integratie van gehandicapte personen
13 JULI 2006. - Besluit 2006/118 van het College van de Franse Gemeenschapscommissie tot wijziging van het besluit 99/262/a van 25 februari 2000 betreffende de individuele bepalingen voor sociale en professionele integratie van gehandicapte personen
Het College, Gelet op het decreet van de Franse Gemeenschapscommissie van 4 maart 1999 betreffende de individuele bepalingen voor sociale en professionele integratie van gehandicapte personen, meer bepaald artikelen 13 en 24;
Gelet op het besluit 99/262/A van het College van de Franse Gemeenschapscommissie van 25 februari 2000 betreffende de individuele bepalingen voor sociale en professionele integratie van gehandicapte personen ingesteld door de Brusselse Franstalige dienst voor gehandicapte personen gewijzigd door de besluiten van het College van de Franse Gemeenschapscommissie van 13 juni 2002, 25 april 2002, 28. november 2002, 13 maart 2003 en 29 april 2004;
Gelet op het advies van de afdeling « Gehandicapte personen » van de Brusselse Franstalige adviserende raad voor Welzijn en Gezondheid, gegeven op 18 januari 2006;
Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 16 maart 2006;
Gelet op de instemming van het lid van het College belast met begroting, gegeven op 30 maart 2006;
Gelet op het advies van de Raad van State gegeven op 15 mei 2006 in toepassing van artikel 84, § 1, 1ste lid, 1° van de gecoördineerde wetten op de Raad van State;
Op voorstel van het Lid van het College belast met Bijstand aan gehandicapte personen, Na beraadslaging, Besluit :
Artikel 1.Dit besluit regelt een materie bedoeld bij artikel 128 van de Grondwet krachtens artikelen 138 en 178 van de Grondwet.
Art. 2.In artikel 7 van het besluit 99/262/A van het College van de Franse Gemeenschapscommissie van 25. februari 2000 betreffende de individuele bepalingen voor sociale en professionele integratie van gehandicapte personen uitgevoerd door de Brusselse Franstalige dienst voor gehandicapte personen, worden de woorden « 2.171 frank » vervangen door de woorden « 53,82 euro ».
Art. 3.In artikel 8 van hetzelfde besluit, worden de woorden « 4.342 frank » en « 1.861 frank » respectievelijk vervangen door de woorden « 107,64 euro » en « 46,13 euro ».
Art. 4.In artikel 24 van hetzelfde besluit, worden de woorden « 513 frank » vervangen door de woorden « 12,72 euro ».
Art. 5.Artikel 28 van hetzelfde besluit wordt vervangen door volgende bepaling : « De bepalingen van dit hoofdstuk zijn van toepassing op de sociale of professionele integratie die verwezenlijkt wordt via één van volgende activiteiten : 1° het uitoefenen van een bezoldigde betrekking;2° het volgen van een beroepsopleiding;3° het volgen van studies of van een vorm van leren erkend door de overheid;de situatie van de kinderen die nog niet schoolplichtig zijn wordt hierin geassimileerd; 4° het uitvoeren van aanhoudende demarches met het oog op een integratie op de arbeidsmarkt;5° het beheer van de huishouding of de werkelijke uitvoering van huishoudelijke taken;6° het bezoeken van een dagcentrum voor zover de steun het behoud thuis bevordert, met uitsluiting van elke overnachting in een instelling;7° het deelnemen aan sociale activiteiten erkend door een attest voor vrijwilligerswerk. Indien de handicap de uitvoering van bovenstaande activiteiten niet mogelijk maakt, wordt de tegemoetkoming toch toegekend wanneer de steun het behoud thuis bevordert, met uitsluiting van elke overnachting in een instelling.
Art. 6.In artikel 29 van hetzelfde besluit zoals gewijzigd door het besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie van 29 april 2004, worden volgende wijzigingen aangebracht : 1° In het 1ste lid, worden de woorden « binnen de budgettaire beperkingen » aan het begin van de zin toegevoegd.2° Het tweede en derde lid worden opgeheven.
Art. 7.Na artikel 29 van hetzelfde besluit, wordt een als volgt luidend artikel 29bis toegevoegd : «
Artikel 29bis.Voor de gevallen die niet voorzien zijn in bijvoegsel 1 en binnen de budgettaire beperkingen, is het pluridisciplinair team bevoegd om te bepalen of de gevraagde tussenkomst tegemoetkomt aan de algemene voorwaarden van het decreet en van het besluit, indien deze nodig en onmisbaar is voor de sociale en professionele integratie. In geen geval zal de toegekende tegemoetkoming hoger mogen zijn dan 15.000. euro; het globaal bedrag van de toegekende steun op basis van dit artikel is beperkt tot 20 % van het budgettair bedrag toegekend aan individuele steun zoals voorzien in artikel 16, 1° van het decreet.
Een hernieuwing van het materieel wordt toegestaan voor zover dit niet meer overeenstemt met de specifieke behoeften van de gehandicapte persoon en voor zover dit het voorwerp uitmaakte van de vorige tegemoetkoming. Ook kan een hernieuwing van dit materieel toegestaan worden voor zover de leverancier het bewijs voorlegt dat het niet meer gerepareerd kan worden. »
Art. 8.In artikel 33 van hetzelfde besluit worden de woorden « 20.000 frank » vervangen door de woorden « 500 euro ».
Art. 9.Artikel 34 van hetzelfde besluit wordt vervangen door volgende bepaling : « Indien het pluridisciplinair team beslist een gedeeltelijke tegemoetkoming toe te kennen, gebeurt dit op basis van een vergelijking van de kosten van de op de markt beschikbare hulp rekening houdend met de kenmerken en de voordelen van deze steun; in geen geval mag de tegemoetkoming de in bijvoegsel 1 vastgestelde maxima overschrijden. »
Art. 10.In artikel 38 van hetzelfde besluit, worden de woorden « 1.241 frank » vervangen door de woorden « 30,76 euro ».
Art. 11.In artikel 39 van hetzelfde besluit, worden de woorden « In de gevallen voorzien in bijvoegsel 1 » vervangen door de woorden « Elke beslissing van het pluridisciplinair team preciseert desgevallend dat ».
Art. 12.Bijvoegsel 1 van hetzelfde besluit wordt vervangen door het bijvoegsel bij dit besluit.
Art. 13.Dit besluit treedt in werking op de eerste dag van de maand volgend op de publicatie in het Staatsblad.
Art. 14.Het Lid van het College bevoegd voor Bijstand aan gehandicapte personen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Gedaan te Brussel op 13 juli 2006.
Voor het College : Voorzitter van het College Lid van het College belast met Bijstand aan gehandicapte personen;
B. CEREXHE E. HUYTEBROECK
Bijlage 1 van het besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie betreffende de individuele bepalingen van de Brusselse Franstalige Dienst voor Mindervaliden voor de sociale integratie van gehandicapte personen en hun inschakeling in het arbeidsproces Vaststelling van de criteria en modaliteiten voor de tegemoetkomingen in de individuele materiële hulp die onontbeerlijk is voor de sociale integratie van gehandicapte personen en hun inschakeling in het arbeidsproces 1. Algemene bepalingen 1.1.Alle maximabedragen of indicatieve bedragen die in deze bijlage vermeld worden kunnen herzien worden en zijn BTW exclusief.
Vanaf 1 januari 2007 worden ze jaarlijks aangepast op 1 januari rekening houdende met de index van de consumptieprijzen bedoeld in hoofdstuk II van het koninklijk besluit van 24 december 1993 houdende uitvoering van de wet van 6 januari 1989 ter bescherming van het concurrentievermogen van het land, « gezondheidsindex » genaamd, volgens de formule : Basisbedrag op 31.12 van het jaar n-1 x gezondheidsindex december van het jaar n-1 gezondheidsindex december van het jaar n-2 Deze koppeling aan de gezondheidsindex is niet van toepassing op de modaliteiten van tegemoetkomingen voor de bouw of de verbouwing van woningen. 1.2. Met het oog op de toepassing van artikel 39 van het besluit van het College dat onder punt 1.1 wordt genoemd, preciseert de pluridisciplinaire equipe in haar beslissing tot toekenning of de materiële hulp gedoteerd zal worden indien ze niet langer wordt gebruikt.
Voor de bepaling van de begunstigde instelling is het advies van het bestuur vereist. 1.3. Een vernieuwing van het materiaal vermeld in deze bijlage kan toegekend worden voor zover het beoogde materiaal niet langer beantwoordt aan de specifieke noden van de gehandicapte persoon. -Zo kan ook een vernieuwing van het materiaal van deze bijlage toegekend worden indien een herstelling ervan niet meer mogelijk is zoals vastgesteld door een leverancier.
De termijn voor vernieuwing wordt vastgesteld ten opzichte van de factuurdatum of de vorige aanpassing. 1.4. De kosten die verbonden zijn aan de levering worden opgenomen in de maximumbedragen van deze bijlage. 2. Hulpmiddelen bij de communicatie. 2.1. Videoloep.
Voorwaarden a) De aanvrager moet één van de volgende deficiënties vertonen : - gezichtsscherpte van minder dan 3/10 maar gelijk aan of hoger dan 1/100 aan het beste oog, na optimale correctie door een bril; - verkleining van het gezichtsveld met gemiddeld 10 tot 20, bilateraal of in het beste oog; - centrale scotomen (minimum 5°) waaronder de macula of meerdere kleine maculaire of paramaculaire scotomen (tot 30°). b) De aanvraag moet worden gestaafd met een rapport van een revalidatiecentrum voor gehandicapten dat erkend wordt door het R.I.Z.I.V., door het bestuur of door het « Agence wallonne pour l'Intégration des personnes handicapées » (Waals Agentschap voor de Integratie van gehandicapte personen).
Modaliteiten Tegemoetkoming in de kostprijs beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Minimumtermijn voor vernieuwing : 5 jaar 2.2. Draadloze geluidszender - FM-apparatuur Voorwaarden a) De aanvrager moet een gemiddeld gehoorverlies aantonen van ten minste 55 db aan het beste oor, volgens het percentage gehoorverlies berekend via de formule van Fournier. b) Vereiste is een functioneel medisch verslag van een K.N.O.-specialist of een revalidatiecentrum voor gehandicapten met gehoorstoornissen dat erkend wordt door het R.I.Z.I.V., door het bestuur of door het « Agence wallonne pour l'Intégration des personnes handicapées ».
Modaliteiten Tegemoetkoming in de kostprijs beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 2.3. Aangepaste telefoon of telefoonondersteuning De tegemoetkoming dekt in geen geval de aansluiting op het netwerk of de gespreksprijs.
Voorwaarden a) de aanvrager moet of een medisch functioneel verslag voorleggen, afgeleverd door een KNO-specialist waarin een gehoorvermindering wordt vastgesteld van 60 db aan het beste oor, zonder gebruik van apparaten, berekend volgens de schaal van Fournier, of waarin vastgesteld wordt dat de aanvrager een laryngectomie heeft waardoor hij zijn functioneel spraakvermogen verloren heeft.b) Of op basis van een medisch dossier blijkt dat de aanvrager lijdt aan een ernstige vorm van afasie; c)Wanneer de handicap het gebruik van een telefoonapparaat met geluidsversterking niet toelaat, kan de toekenning van een fax overwogen worden. In dat geval, dekt de tegemoetkoming enkel de fax van de aanvrager en niet die van de correspondent.
Modaliteiten Tegemoetkoming in de kostprijs beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Minimumtermijn voor hernieuwing : 5 jaar 2.4. Brailleschrijfmachines Voorwaarde De aanvrager moet een gezichtsverlies bewijzen Modaliteiten Tussenkomst in de kostprijs beperkt tot Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 2.5. Computers en software Voorwaarden a) Het moet een hulpmiddel tot schriftelijke communicatie zijn voor personen met spierdystrofie in de bovenste ledematen (krachtvermindering, spasticiteit, coördinatie- en/of gevoeligheidsstoornissen, gewrichtsaandoeningen, morfologische vervorming,...) waardoor met de hand schrijven moeilijk wordt of voor blinden en ernstig slechtzienden. b) Wanneer er niet voldoende gegevens beschikbaar zijn voor de geneesheer van de Administratie, dan wordt een medisch verslag gevraagd.c) het gebruik van een laptop in plaats van een vaste toren moet met redenen omkleed zijn.d) Geen enkele tussenkomst wordt toegekend voor de aankoop van informaticamateriaal dat gebruik wordt in het bijzonder onderwijs, behalve : - ingeval van gebruik thuis (oefeningen, taken), op basis van een aanvraag die voldoende gemotiveerd wordt door de schooldirecteur. - ingeval van gebruik op school wanneer de aanvrager het voorziene type onderwijs niet volgt, ingevolge meervoudige deficiënties. e) De tussenkomst wordt niet toegekend voor de aankoop van computers of gewone printers die gebruikt worden in het kader van bezoldigde beroepsactiviteiten of binnen het kader van activiteiten als vrijwilliger, of die gebruikt worden in het kader van een school- of beroepsopleiding die betrekking heeft op informatica.f) Het gebruik van een groter scherm (van 17 inch voor een gewoon scherm en van 15 inch voor het scherm van een laptop) moet voldoende gerechtvaardigd zijn omwille van de aandoening.g) De aanvrager moet het bewijs leveren dat hij over voldoende kennis beschikt om het informaticamateriaal te gebruiken.h) De termijn voor vernieuwing van de tussenkomst voor een computer en een gewone printer wordt bepaald op ten vroegste vier jaar en binnen deze termijn kan geen enkele tussenkomst worden toegekend voor eventuele herstellingen of onderhoud van dit materiaal. Modaliteiten Tussenkomst in de kosten beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Minimumtermijn voor hernieuwing : 4 jaar 2.6. Specifieke accessoires voor blinden en slechtzienden.
Voorwaarden a) Ingeval van gebruik in het schoolonderwijs of beroepsopleidingen, dient de directeur van de instelling de noodzaak van de aanvraag te rechtvaardigen.b) De omzetting van cursussen in braille, in grote karakters of op diskette moet gedaan worden door een instelling die erkend is door de overheid. Modaliteiten Tussenkomst in de kostprijs beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 2.7. Gebarentolken - alle hulpmiddelen voor de communicatie.
Voorwaarden De aanvrager moet doof of slechthorend zijn. Hij moet zijn aanvraag elke twee jaar bij het bestuur verlengen.
Modaliteiten Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Een hernieuwing van de aanvraag is 2 maal mogelijk in de loop van die twee jaar voor een bedrag van 30 nieuwe tickets per keer.
De aanvraag tot vernieuwing moet verplicht gerechtvaardigd worden door de sociale dienst van Info-Sourds of een begeleidingsdienst die door de overheid erkend is.
De tickets worden afgegeven door een aangesloten of erkende Tolkdienst voor doven op basis van een individuele beslissing van het bestuur.
Het bestuur bepaalt het model van het te gebruiken ticket.
De tickets kunnen worden ingewisseld bij tolken opgenomen op de lijst van een aangesloten of erkende Tolkdienst voor doven.
De tolken dienen de ingewisselde tickets in bij de aangesloten of erkende Tolkdienst voor doven. De waarde van het uurticket op de datum van de tolkprestatie wordt hen door deze laatste vergoed.
Het bestuur vergoedt de aangesloten of erkende Tolkdienst voor doven de tolkprestaties volgens een overeenkomst die werd afgesloten tussen het bestuur en Info-Sourds. 3. Absorberende producten voor incontinente personen. Voorwaarden a) De aanvrager moet een doktersvoorschrift overhandigen ter bevestiging dat hij aan urine- of faecale incontinentie lijdt als gevolg van neurologische mergletsels of van aangeboren of opgelopen letsels aan het onderste urine- en darmstelsel, of dat zijn handicap is te wijten aan een achterstand van de psychomotorische of geestelijke ontwikkeling.In geval van vernieuwing, kan het bestuur desgevallend een bevestiging van het voorschrift vragen. b) Voor kinderen wordt de tussenkomst slechts toegekend vanaf 4 jaar. Modaliteiten a) Er wordt geen tegemoetkoming verleend voor zalven en poeders.b) De medische rechtvaardiging voor dit materiaal moet ten minste elke twee jaar worden verlengd, behalve wanneer blijkt dat de pathologie voor het hele leven geldt. Tegemoetkoming in de kosten per kalenderjaar beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 4. Materiaal ter preventie van doorligwonden 4.1. Kussens voor preventie van doorligwonden Voorwaarden a) Het bestuur kan tussenkomen in de kostprijs van een bijkomend kussen voor preventie van doorligwonden, naast het kussen waar de gehandicapte persoon reeds over beschikt wanneer tijdens de vernieuwingsperiode van de prestatie toegekend door de verplichte zorgverzekering, een tweede kussen voor preventie van doorligwonden voorgeschreven wordt en gerechtvaardigd is omwille van het gebruik van een tweede rolstoel.b) Het kussen voor preventie van doorligwonden moet op de lijst staan van de geregistreerde apparaten die mogelijk terugbetaald worden door de verplichte zorgverzekering.c) De aanvrager moet een bewijs voorleggen van de weigering door de verplichte zorgverzekering.Hij moet een functioneel medisch verslag voorleggen ter motivering van de prestatie en het continue gebruik; hij moet een rolstoel gebruiken of een aandoening hebben die een hoog risico met zich meebrengt voor het ontwikkelen van doorligwonden. d) De weigering tot tussenkomst van de verplichte zorgverzekering kan de aanvrager niet ten laste gelegd worden.e) De termijnen voor vernieuwing van de administratie zijn gelijk aan deze die van toepassing zijn bij de verplichte zorgverzekering.f) De voorwaarden voor vervanging van het kussen voor preventie van doorligwonden voor het verstrijken van de termijn voor vernieuwing zijn gelijk aan deze die van toepassing zijn bij de verplichte zorgverzekering : - de aanvrager moet een met reden omkleed voorschrift voorleggen van een geneesheer die in de handicap van de aanvrager gespecialiseerd is en die verklaart dat de evolutie van de aandoening aan de oorsprong ligt van de aanvraag; - ofwel moet de aanvrager een attest voorleggen van een verstrekker die door het RISIV erkend is en die verklaart dat het kussen voor preventie van doorligwonden niet hersteld kan worden en dat de slijtage niet toe te schrijven is aan een brutaal of ongepast gebruik.
Modaliteiten Tegemoetkoming in de kosten beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 4.2. Matras voor preventie van doorligwonden 4.2.1. Matras type 1 Voorwaarden a) De aanvrager moet rolstoelgebruiker zijn en blootgesteld zijn aan een verhoogd risico op doorligwonden.b) De aanvrager dient een doktersvoorschrift te overleggen met daarin omklede redenen. Modaliteiten Tegemoetkoming in de kosten beperkt tot Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Minimumtermijn voor vernieuwing : 3 jaar 4.2.2 Matras type 2 Voorwaarden De aanvrager heeft een ernstige neurologische aandoening in vergevorderd stadium.
Modaliteiten Tegemoetkoming in de kosten beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Minimumtermijn voor vernieuwing : 3 jaar 5. Hulpmiddelen voor de mobiliteit. 5.1 Rolstoel Voorwaarden a) Het bestuur kan tegemoetkomen in de kosten van een bijkomende rolstoel naast deze waarover de gehandicapte reeds beschikt, indien tijdens de hernieuwingstermijn van de door de verplichte ziekteverzekering toegekende prestatie, een 2de rolstoel wordt voorgeschreven en gerechtvaardigd omwille van het gebruik thuis van een traplift met zetel of, als de auto niet aangepast is, wegens moeilijkheden i.v.m. het vervoer en/of de hantering van de stoel. b) De rolstoel moet opgenomen zijn op de lijst van geregistreerde toestellen die in aanmerking komen voor de terugbetaling van de verplichte ziekteverzekering.c) De aanvrager moet het bewijs leveren dat de verplichte ziekteverzekering de rolstoel geheel of gedeeltelijk weigert te vergoeden.d) De geweigerde tegemoetkoming van de verplichte ziekteverzekering mag de aanvrager niet worden aangerekend.e) De hernieuwingstermijnen van het bestuur zijn gelijk aan die welke worden toegepast door de verplichte ziekteverzekering.f) De voorwaarden voor vervanging van de rolstoel vóór het einde van de hernieuwingstermijn zijn gelijk aan degene die worden toegepast door de verplichte ziekteverzekering : - de aanvrager moet een met redenen omkleed doktersvoorschrift voorleggen van een specialist op het gebied van de handicap van de aanvrager, ter bevestiging dat de evolutie van de deficiëntie aan de oorsprong van de aanvraag ligt; - of de aanvrager overlegt een verklaring van een door het R.I.Z.I.V. erkende prestatieplichtige dat de rolstoel niet meer gerepareerd kan worden en dat slijtage niet kan worden toegeschreven aan onjuist of grof gebruik. g) De aanpassingen aan de rolstoel zijn enkel toegelaten wanneer ze niet gecodificeerd zijn en dienen als verlichting of als houder voor materiaal dat voor de gebruiker onontbeerlijk is (wandelstok, respirator,...) fixatie taxi of voor verwarming van de handen.
Modaliteiten Tussenkomst in de kosten beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 5.2. Buggy-major Voorwaarden De aanvrager moet een doktersvoorschrift van een specialist voorleggen. De gehandicapte moet ten minste 4 jaar oud zijn.
Modaliteiten Tussenkomst in de kosten beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 5.3. Aanpassing van een voertuig Algemene voorwaarden en modaliteiten voor de tegemoetkoming. a) De aard en ernst van de handicap moeten de aanpassing rechtvaardigen.b) De gehandicapte moet het voertuig zelf besturen en een afschrift voorleggen van zijn rijbewijs, met daarin de voorwaarden en/of beperkingen en de aanpassingen;de kandidaat voor een rijbewijs moet een bewijs van rijbekwaamheid overhandigen. Indien de gehandicapte passagier is, is eveneens een tegemoetkoming mogelijk maar dan wel uitsluitend om de toegang tot het voertuig aan te passen. c) De aanvraag moet vergezeld gaan van een rapport van een centrum dat erkend wordt in het kader van artikel 45 van het koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs.d) Indien het voertuig na een ongeval gerepareerd of vervangen moet worden, wordt de aanpassing geen tweede keer ten laste genomen;daarom dient de gehandicapte alle vereiste maatregelen te nemen inzake verzekeringen. e) Hernieuwingstermijn : 5 jaar;deze termijn wordt vastgesteld op 3 jaar voor de aanpassingen aan een tweedehands gekocht voertuig dat ten minste 6 jaar oud is. f) In geval van verandering van voertuig vóór afloop van de in punt e) bedoelde termijn, wordt slechts een tegemoetkoming voor een nieuwe aanpassing verleend als de verandering vooraf door het bestuur is goedgekeurd omwille van een intensief gebruik beroepshalve, een wijziging in de beroepstoestand of in de gezinssamenstelling of aan een verergering van de handicap.g) In geen geval mag het totale bedrag van de tenlasteneming van de verschillende aanpassingen voor een vlottere toegang tot het voertuig de 8 515,75 euro overschrijden.h) Bij een tweedehands gekocht voertuig, wordt het bedrag van de tegemoetkoming met 20 % verminderd per jaar dat het voertuig oud is, vanaf 6 jaar en met een maximale vermindering van 60 %.Om de leeftijd van de wagen te berekenen, wordt rekening gehouden met de maand en het jaar waarin de wagen voor het eerst in omloop werd gebracht. i) De tegemoetkoming kan slechts worden betaald op overlegging van een afschrift van het erkenningattest van het omgevormde voertuig, opgemaakt overeenkomstig de reglementaire richtlijnen terzake.j) Er wordt geen tegemoetkoming verleend voor een bestaande aanpassing op een tweedehands gekocht voertuig.k) Er wordt geen tegemoetkoming verleend voor de elektrische bediening van ruiten en achteruitkijkspiegels, de centrale vergrendeling van deuren, airco en stuurbekrachtiging. Tegemoetkoming in de kosten beperkt tot : 5.3.1. Aanpassing betreffende het besturen Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 5.3.2. Aanpassingen voor secundaire functies Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 5.3.3. Toegang tot voertuig Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 5.3.4. Toegang tot het voertuig met rolstoel Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 5.3.5. Hulpmiddelen om de rolstoel in de wagen te laden Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 5.3.6. Aanpassing van de structuur van het voertuig voor een vlottere toegankelijkheid Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 5.3.7. Technische controle van de voertuigen na installatie van de aanpassing Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 5.4. Specifieke rijlessen of beoordeling van de rijbekwaamheid Voorwaarden De lessen moeten gericht zijn op het bepalen van de rijbekwaamheid of het moet gaan om rijlessen.
De aanpassing van het voertuig of de aard van de handicap van de aanvrager moeten de aanvullende lessen rechtvaardigen.
De aanvraag moet vergezeld worden van een met redenen omkleed attest van een geneesheer-specialist en een attest van een erkende autorijschool waarin het aantal vereiste bijkomende lesuren wordt vastgesteld. Als het basisforfait waarvan kwestie in punt 5.5.2 moet worden overschreden, legt de autorijschool dit met redenen omkleed uit.
Modaliteiten Het maximum aantal uren bedraagt 15 uur voor de rijlessen en 15 uur voor het vaststellen van de rijbekwaamheid. De aanvraag kan niet herhaald worden.
Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 5.5. Wandelstokken - krukken Voorwaarden De aanvrager moet een bewegingsstoornis vertonen die het permanente gebruik van wandelstokken rechtvaardigt. Dit wordt door een doktersvoorschrift bevestigd, dat tevens het type wandelhulpmiddel preciseert.
Modaliteiten Tegemoetkoming in de kosten beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 5.6. Geleidehond Voorwaarden De aanvrager moet een ernstige visuele deficiëntie vertonen.
Een organisatie die de integratie van gehandicapten nastreeft en die erkend wordt door de autoriteiten, moet de garantie leveren dat de voor de aanvrager bestemde hond goed is afgericht.
Modaliteiten De tegemoetkoming dekt alle aankoopkosten van de hond (in het bijzonder de aankoop van het dier, de personeels-, onderhouds- en dressuurkosten, diverse kosten zoals die van verzekering en dierenarts, eventueel verblijfkosten van de gehandicapte).
Tegemoetkoming in de kosten beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 5.7. Aanleren van oriëntatie- en mobiliteitstechnieken Voorwaarden a) De ernst van de visuele handicap moet de tenlasteneming van de prestatie rechtvaardigen.b) De opleiding moet worden verzorgd door een erkende instelling krachtens een wetgeving inzake de integratie van gehandicapten en zich richten tot personen met een visuele deficiëntie.c) Het lesprogramma kan niet meer dan 100 lesuren bevatten, voor cursussen voor volwassenen en meer dan 200 uur voor minderjarigen.d) In geval van een omvangrijke en duurzame wijziging in de verplaatsingsgewoonten, kan een aanvullende opleiding van maximaal 20 lesuren ten laste worden genomen.e) Aan het eind van het lesprogramma moet de instelling een evaluatieverslag van de opleiding overhandigen. Modaliteiten Tegemoetkoming in de kosten beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 5.8. Witte of gele stok Voorwaarden De aanvrager moet de technieken beheersen om zich te verplaatsen of lessen daartoe volgen.
Modaliteiten Tegemoetkoming in de kosten beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 6. Pedagogische begeleiding Voorwaarden a) De aanvrager moet kampen met : - ofwel een visuele deficiëntie; - ofwel een gehoordeficiëntie; - ofwel een hersenbeschadiging of een beschadiging van het centrale zenuwstelsel, eventueel geassocieerd met een bewegingshandicap aan de bovenste ledematen, wat tot grote moeilijkheden leidt die niet voldoende gecompenseerd kunnen worden met technische hulpmiddelen en die de noodzaak van een pedagogische begeleiding rechtvaardigen. b) De aanvrager moet : - hetzij een hogere, al dan niet universitaire studie volgen die erkend is door één van de drie Gemeenschappen; - hetzij een beroepsopleiding volgen die georganiseerd, erkend of gesubsidieerd wordt door een Belgische overheid. c) De pedagogische begeleiding moet worden verzorgd door een hiertoe door het College van de Franse Gemeenschapscommissie of door het « Agence wallonne pour l'Intégration des personnes handicapées » erkende dienst.d) Op initiatief van het bestuur kan een psychisch-pedagogisch onderzoek naar de vaardigheden van de aanvrager worden verlangd. Modaliteiten a) De tegemoetkoming heeft betrekking : - op de specifieke pedagogische hulp voor studenten of stagiairs (mondelinge uitleg, herhalingen, wetenschappelijk toezicht,...) die plaatsvindt buiten de les- of opleidingsuren; - op de tolkprestaties in gebarentaal of andere communicatiehulpmiddelen die plaatshebben tijdens of buiten de les- of opleidingsuren. b) Op een jaarlijks maximum van 450 uur voor personen met een visuele deficiëntie, 600 uur voor personen met een gehoordeficiëntie en 250 uur voor personen met hersenbeschadiging of een beschadiging van het centrale zenuwstelsel. In afwijking van artikel 29 van het besluit van het College waarvan sprake onder punt 1.1, wordt de tegemoetkoming verleend aan de erkende pedagogische begeleidingsdienst die de prestaties heeft geleverd. c) Wanneer de duur van het onderwijs of de opleiding geen volledig voltijds uurrooster dekt, wordt het maximumaantal in aanmerking genomen uren verhoudingsgewijs verminderd. Tegemoetkoming in de kosten beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 7. Inrichting roerend en onroerend goed BELANGRIJKE OPMERKING : Voor iedere afdeling van punt 7 wordt de maximale tegemoetkoming slechts een keer toegekend, in geval van verhuizing om zelfstandig te gaan wonen, kan van deze regel afgeweken worden en kan opnieuw een maximumbedrag toegekend worden. 7.1. Bouw en verbouwing Voorwaarden a) De aanvrager moet een ernstig bewegingshandicap vertonen die de werken rechtvaardigt.b) De stedenbouwkundige voorschriften en de technische normen inzake toegankelijkheid van de woningen voor gehandicapten, uitgevaardigd door het Brussels Gewest, moeten worden gerespecteerd.c) De gehandicapte of diens wettelijke vertegenwoordiger moet eigenaar van de woning zijn of, bij ontstentenis, van de eigenaar bepaalde garanties krijgen ten aanzien van de duurzaamheid van de huur : - een authentiek en geregistreerd huurcontract, met een duur die in overeenstemming is met de omvang van de mogelijke tegemoetkoming door het bestuur (één jaar per schijf van 532,80 euro + BTW), zonder dat die duur langer moet zijn dan 9 jaar; - wanneer de eigenaar familie is in de eerste of tweede graad, is een schriftelijke verbintenis voldoende; - bovendien moet de eigenaar zich schriftelijk akkoord verklaren met de geplande aanpassingen. d) De werken moeten in de woning van de aanvrager worden verricht.e) Er wordt geen tegemoetkoming toegekend voor de aanleg van terrassen.f) Er wordt geen tegemoetkoming verleend indien de werken bestemd zijn voor collectieve woningen. Modaliteiten De tegemoetkoming kan opgesplitst worden maar algemeen mag die niet meer bedragen dan het maximumbedrag voorzien per aanvrager.
Tegemoetkoming in de kosten beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 7.2. Toestellen voor verticale verplaatsingen Algemene voorwaarden a) De aard of ernst van de handicap moeten de aanpassing rechtvaardigen. Eigendomsvoorwaarden :zie de voorwaarden van punt 7.1.c). b) Het bestuur kan een verklaring eisen van een erkende controle-instantie waarin de naleving van de geldende normen inzake veiligheid en conformiteit worden bevestigd. Daartoe moet het toestel : - beschikken over een « CE » attest - vergezeld gaan van de CE-aangifte voor eenvormigheid, opgesteld door de fabrikant. c) De configuratie van de woning van de aanvrager moet het plaatsen van een dergelijk toestel rechtvaardigen. 7.2.1. Lift of traplift Specifieke voorwaarden De functionele noden van de aanvrager of de configuratie ter plaatse moeten de keuze van dit soort toestel rechtvaardigen ten opzichte van een trappenlift met stoel.
Modaliteiten Tegemoetkoming in de kosten beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 7.2.2 Traplift Modaliteiten Tegemoetkoming in de kosten beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 7.2.3 Vervoerbare traplift voor rolstoel Specifieke voorwaarden a) De woonomstandigheden en/of de situatie van de aanvrager moeten de aankoop van dit toestel rechtvaardigen.b) Het toestel moet essentieel dienen om in het huis van de aanvrager gebruikt te worden. Modaliteiten Tegemoetkoming in de kosten beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 7.2.4. Verwijderbare toegangshelling Specifieke voorwaarden De aanvrager moet een rolstoelgebruiker zijn.
Modaliteiten Tegemoetkoming in de kosten beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 7.3. Toestellen voor openen en sluiten van deuren 7.3.1. Bediening voor openen en sluiten op afstand van de garagepoort Voorwaarden a) Een met redenen omkleed voorschrift van een gespecialiseerd geneesheer moet de prestatie rechtvaardigen omwille van ernstigheid van de functionele stoornis.b) De aanvrager moet een bestuurder van een voertuig zijn : zoniet moet de garage voor hem de enige toegangsweg tot de woning zijn. Modaliteiten Tegemoetkoming in de kosten beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 7.3.2. Bediening voor openen en sluiten op afstand van de inkomdeur Voorwaarden Een met redenen omkleed voorschrift van een gespecialiseerd geneesheer moet de prestatie rechtvaardigen omwille van ernstigheid van de functionele stoornis.
Modaliteiten Tegemoetkoming in de kosten beperkt tot : Opening met parlofoon 680,68 euro Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 7.4 Aanvullende uitrusting Voorwaarden a) Het moet gaan om materialen, apparaten of aanpassingen van meubels, met uitzondering van werken aan onroerende goederen.b) De aard en de ernst van de handicap moeten de aanpassing rechtvaardigen. c). De maximale tegemoetkoming wordt slechts een keer toegekend.
Modaliteiten De tegemoetkoming kan opgesplitst worden maar mag het maximumbedrag per aanvrager niet overschrijden.
Tegemoetkoming in de kosten beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 8. Uitrustingsgoederen 8.1. Elektrisch regelbaar bed en vering 8.1.1. Voorwaarden De aanvrager moet een ernstige neurologische deficiëntie vertonen die hem ervan weerhoudt zich alleen op te richten en op te staan, of rolstoelgebruiker zijn. Een doktersvoorschrift van een specialist moet samen met de aanvraag worden ingediend. 8.1.2. Modaliteiten Tegemoetkoming in de kosten beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 8.2 Bedgalg Voorwaarden De aanvraag moet vergezeld gaan van een doktersvoorschrift van een specialist dat het model preciseert en dit rechtvaardigt ten aanzien van de handicap van de aanvrager.
Modaliteiten Tegemoetkoming in de kosten beperkt tot : 8.2.1. Statische bedgalg (papegaai-type) Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 8.2.2. Elektrische bedgalg De in overweging genomen kostprijs omvat de plaatsingswerken.
Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 8.2.3. Lift voor bad, in werking gezet door de druk van water of lucht of werkend op batterijen Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 8.3. Zetel 8.3.1. Doorboorde zetel Voorwaarden De aanvrager moet een medisch functioneel verslag voorleggen dat de noodzaak rechtvaardigt omwille van de deficiëntie. Indien het gebruik van een doorboorde zetel met speciale schelp noodzakelijk blijkt, dan moet het medisch verslag vermelden dat de aanvrager ernstige moeilijkheden heeft om te blijven zitten.
Modaliteiten Tegemoetkoming in de kosten beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 8.3.2. Douchezetel Voorwaarden De aanvrager moet een medisch functioneel verslag voorleggen waarin vermeld wordt dat er sprake is van ernstige motorische deficiëntie, waardoor het moeilijk, zelfs onmogelijk wordt om rechtop te staan zonder ondersteuning. Wanneer het gebruik van een douchezetel noodzakelijk blijkt, dan moet het gebruik ervan medisch gerechtvaardigd zijn.
Modaliteiten Tegemoetkoming in de kosten beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 8.3.3. Badstoel Voorwaarden De aanvrager moet een medisch verslag voorleggen waarin vermeld staat dat de aanvrager ernstige moeilijkheden heeft waardoor het gebruik van een bad moeilijk wordt, zelfs onmogelijk, zonder de gevraagde ondersteuning.
Wanneer het gebruik van een badstoel met een schelp van het type relax noodzakelijk blijkt, omwille van een ernstige deficiëntie waardoor zitten moeilijk of zelfs onmogelijk wordt, dan moet het medisch voorschrift daar melding van maken.
Modaliteiten Tegemoetkoming in de kosten beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 8.3.4.. Brancard voor douche of bad Voorwaarden Een medisch voorschrift moet vermelden dat de aanvrager een ernstige deficiëntie heeft waardoor het gebruik van douche of bad moeilijk, zelfs onmogelijk wordt zonder de gevraagde hulp.
Het gebruik van een brancard met hoogteregeling moet naar behoren gerechtvaardigd worden.
Modaliteiten Tegemoetkoming in de kosten beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 8.3.5. Ergonomische stoel Voorwaarden Een medisch verslag moet de noodzaak van de stoel rechtvaardigen, zowel ten opzichte van de aandoening waar de aanvrager aan lijdt als de activiteit die hij wil doen.
Modaliteiten Tegemoetkoming in de kosten beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 8.3.6. Elektrische relaxzetel Voorwaarden De aanvrager moet aan een ernstige neurologische deficiëntie lijden die hem verhindert om zich alleen op te richten of recht te gaan staan of om een rolstoel te gebruiken. Een verslag van een gespecialiseerd geneesheer moet aan de aanvraag toegevoegd worden.
Een medisch verslag moet vermelden dat omwille van de aandoening de aanvrager moet beschikken over een model dat elektrisch regelbaar is.
Modaliteiten Enkel tegemoetkoming voor de motorisering van de stoel.
Tegemoetkoming in de kosten beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 9. Klein gereedschap Voorwaarden De aanvrager moet de noodzaak aantonen van het kleine gereedschap dat hem een grotere onafhankelijkheid in het dagelijks leven moet bezorgen. Modaliteiten Tegemoetkoming in de bijkomende kosten ten opzichte van gereedschap dat door valide personen wordt gebruikt.
Tegemoetkoming in de kosten beperkt tot : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 10. Onderhoud en reparatie van bepaalde hulpmiddelen Voorwaarden Het moet gaan of om een rolstoel, of om een prestatie die het voorwerp uitmaakt of kan uitmaken van een tenlastenmeing door de Service Bruxellois Francophone des Personnes Handicapées met uitzondering van gewone computers en printers. Modaliteiten 10.1. Onderhoud Tegemoetkoming in de kostprijs van het onderhoud beperkt tot Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 10.2. Herstelling Tegemoetkoming in de kostprijs voor de herstelling beperkt tot Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld