Etaamb.openjustice.be
Beschikking van 22 december 2000
gepubliceerd op 21 juli 2001

Ordonnantie tot wijziging van de ordonnantie van 9 september 1993 houdende de wijziging van de Huisvestingscode voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en betreffende de sector van de sociale huisvesting

bron
ministerie van het brussels hoofdstedelijk gewest
numac
2001031272
pub.
21/07/2001
prom.
22/12/2000
ELI
eli/ordonnantie/2000/12/22/2001031272/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

22 DECEMBER 2000. - Ordonnantie tot wijziging van de ordonnantie van 9 september 1993 houdende de wijziging van de Huisvestingscode voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en betreffende de sector van de sociale huisvesting (1)


De Brusselse Hoofdstedelijke Raad heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt :

Artikel 1.Deze ordonnantie regelt een aangelegenheid bedoeld in artikel 39 van de Grondwet.

Art. 2.In de ordonnantie van 9 september 1993 houdende de wijziging van de Huisvestingscode voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en betreffende de sector van de sociale huisvesting wordt een hoofdstuk VIbis ingevoegd, luidend : "HOOFDSTUK VIbis. - Adviesraden van de huurders

Art. 29bis.In dit hoofdstuk wordt verstaan onder huurder, de huurder en de personen ouder dan 16 jaar die officieel onder zijn dak leven.

Art. 29ter.In elke openbare vastgoedmaatschappij wordt een adviesraad van de huurders opgericht.

Art. 29quater.Elke adviesraad van de huurders is samengesteld uit vijf tot vijftien vertegenwoordigers van de huurders, vaste leden en plaatsvervangers, die om de drie jaar door de huurders worden gekozen volgens een door de regering te bepalen procedure. De datum van de verkiezingen wordt door de regering vastgesteld.

De samenstelling en de werking van de adviesraden van de huurders worden door de regering vastgesteld, na advies van de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij. Bij de samenstelling wordt rekening gehouden met het aantal woningen, het aantal en het soort vestigingen en het aantal huurders. Om verkiesbaar te zijn moeten de kandidaten op de datum van de verkiezing minstens tien maanden huurder van de openbare vastgoedmaatschappij zijn. De huurders die bij rechterlijke beslissing die in kracht van gewijsde is gegaan veroordeeld zijn omdat ze hun verplichtingen tegenover de openbare vastgoedmaatschappij niet nagekomen zijn, kunnen niet verkozen worden en evenmin zitting hebben.

De verkiezing wordt pas geldig verklaard als minstens 5 % van de huurders aan de stemming deelgenomen heeft. Ingeval de verkiezing ongeldig wordt verklaard, wordt een nieuwe verkiezing gehouden binnen een termijn van drie maanden.

Ingeval er geen adviesraad bestaat wegens een te lage opkomst bij de verkiezingen of bij gebrek aan kandidaten, wordt een verkiezing gehouden als 10 % van de huurders daarom vraagt. Die aanvraag mag niet eerder dan twaalf maanden na de vorige verkiezing worden ingediend.

Een adviesraad, die overeenkomstig de in dit lid bedoelde procedure verkozen is, wordt ambtshalve vernieuwd voor de duur van de daaropvolgende driejarige periode.

Iedere huurder mag de vergaderingen van de Adviesraad bijwonen en zijn leden vragen stellen in verband met de bevoegdheden van de raad.

De regering richt een beroepscommissie op, benoemt de voorzitter en de leden ervan en stelt de werkwijze ervan vast na advies van de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij. Ze heeft haar zetel bij de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij, die haar de werkingsmiddelen verschaft. De beroepscommissie doet uitspraak over de beroepen inzake geschillen betreffende de verkiezingen.

Art. 29quinquies.De openbare vastgoedmaatschappij bezorgt de adviesraad van de huurders de informatie die nodig is om zijn bevoegdheden uit te oefenen. In voorkomend geval kan de raad een aangewezen vertegenwoordiger van de raad van bestuur uitnodigen.

Twee vertegenwoordigers gekozen uit de leden van de adviesraad van de huurders nemen deel aan de vergaderingen van de raad van bestuur van de openbare vastgoedmaatschappij, doch mogen niet aanwezig zijn bij de behandeling van de agendapunten over het personeel van de maatschappij, de toekenning van de woningen en enig ander dossier over personen Voor het deel van de vergadering van de raad van bestuur dat ze mogen bijwonen, beschikken die vertegenwoordigers over dezelfde rechten en plichten als de bestuurders. Ze hebben echter geen stemrecht.

De openbare vastgoedmaatschappij stelt de nodige lokalen ter beschikking van de adviesraad van de huurders om te vergaderen.

De adviesraad van de huurders organiseert minstens eenmaal per jaar een vergadering waarop alle huurders uitgenodigd worden Tijdens deze vergadering brengt de adviesraad van de huurders verslag uit over zijn activiteiten, de toestand en de projecten van de openbare vastgoedmaatschappij. Die vergaderingen kunnen naargelang van het aantal woningen en van de geografische ligging per wooncomplex georganiseerd worden.

Wanneer er geen adviesraad wordt ingesteld, is de openbare vastgoedmaatschappij verplicht om alle huurders tweemaal per jaar uit te nodigen op een vergadering tijdens welke de geplande renovatie- en onderhoudswerken, het animatieprogramma voor de verschillende vestigingsplaatsen van sociale wooncomplexen, de wijzigingen in de wetgeving die gevolgen hebben voor de huurders, de wijzigingen in het huishoudelijk reglement en elk punt dat minstens 5 % van de huurders op de agenda wil plaatsen, worden besproken.

Art. 29sexies.§ 1. De adviesraad van de huurders brengt op eigen initiatief of op verzoek van de raad van bestuur van de openbare vastgoedmaatschappij, adviezen uit over alle andere kwesties dan individuele kwesties en die met zijn bevoegdheden verband houden. § 2. Behalve in dringende gevallen die verantwoord worden door uitzonderlijke of onvoorziene omstandigheden is het voorafgaande advies van de adviesraad van de huurders vereist voor : - de programma's voor het onderhoud, de renovatie en de inrichting van de gebouwen en de omgeving, onverschillig de wijze van financiering van de openbare vastgoedmaatschappij, voor een bedrag van meer dan I miljoen, exclusief BTW, jaarlijks aangepast aan het indexcijfer van de consumptieprijzen; - de methode(s) die de openbare vastgoedmaatschappij vaststelt om de huurlasten te berekenen, de jaarlijkse afrekening van de huurlasten te maken, opgesplitst volgens hun aard, de wijze van verdeling en het bedrag van de desbetreffende voorzieningen; - de goedkeuring of de wijziging van het huishoudelijk reglement tenzij het aangepast wordt aan een wijziging in de wetgeving. In dat geval wordt de wijziging ter informatie meegedeeld; - elk programma inzake collectieve voorzieningen van de openbare vastgoedmaatschappij zelf of waarbij zij betrokken is; - elk programma m verband met culturele of sociale animatie en informatie dat de openbare vastgoedmaatschappij de huurders wil aanbieden. § 3. De adviesraad kan alleen dan een advies uitbrengen als de helft van zijn leden aanwezig is. Als dat quorum niet aanwezig is, roept hij een tweede vergadering bijeen tijdens welke het advies geldig uitgebracht kan worden, zelfs wanneer de helft van de leden niet aanwezig is. In de convocatie voor die tweede vergadering wordt die mogelijkheid uitdrukkelijk vermeld. De adviesraad brengt het in de vorige paragraaf bedoelde advies uit binnen een maand na de adviesaanvraag; na het verstrijken van deze termijn, wordt het advies geacht te zijn uitgebracht. § 4. De adviezen van de adviesraad vermelden de minderheidsstandpunten die door ten minste twintig procent van de aanwezige leden zijn geformuleerd. De openbare vastgoedmaatschappij deelt aan de adviesraad op geregelde tijdstippen en ten minste tweemaal per jaar mee welk gevolg er aan de adviezen is gegeven. Als de openbare vastgoedmaatschappij het advies van de adviesraad van de huurders niet volgt, dient ze haar beslissing te motiveren. § 5. De adviesraad kan op eigen initiatief of op verzoek van de openbare vastgoedmaatschappij op de vestigingsplaatsen van de sociale woningen animatie-activiteiten organiseren of eraan meewerken.

Art. 29septies.De Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij controleert, volgens de door de regering vastgestelde regels, de werking van de adviesraden van de huurders en het goede verloop van de betrekkingen ervan met hun openbare vastgoedmaatschappij De Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij vernietigt in voorkomend geval en volgens de door de regering vastgestelde procedure, de beslissingen van de openbare vastgoedmaatschappijen over de aangelegenheden bedoeld in het artikel 29sexies, § 2, en waarvoor geen advies ingewonnen is

Art. 29octies.De Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij geeft de huurders van de openbare vastgoedmaatschappijen voorlichting omtrent de taak van de adviesraad en zijn werkwijze.

Ze zorgt voor de voortgezette opleiding van de huurders die verkozen zijn tot lid van de bij de openbare vastgoedmaatschappij opgerichte adviesraad.

Art. 29nonies.De regering trekt jaarlijks op haar begroting de kredieten uit die nodig zijn voor de werking van de adviesraden van de huurders en stelt de toekenningsregels ervan vast. »

Art. 3.De laatste zin van het tweede lid van artikel 27 van de ordonnantie van 9 september 1993 houdende de wijziging van de Huisvestingscode voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en betreffende de sector van de sociale huisvesting wordt aangevuld met de woorden : ", met inbegrip van de voorschriften vervat in hoofdstuk VIbis. » Punt 2 van het laatste lid van hetzelfde artikel wordt met de volgende woorden aangevuld : ", met inbegrip van de voorschriften vervat in hoofdstuk VIbis. » Kondigen deze ordonnantie af bevelen dat ze in het Belgisch Staatsblad zal worden bekendgemaakt.

Brussel, 22 december 2000.

De Minister-president van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Plaatselijke Besturen, Ruimtelijke Ordening, Monumenten en Landschappen, Stadsvernieuwing en Wetenschappelijk Onderzoek, F.-X. de DONNEA De Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Openbare Werken, Vervoer, Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp, J. CHABERT De Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Werkgelegenheid, Economie, Energie en Huisvesting, E. TOMAS De Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken en Externe Betrekkingen, G. VANHENGEL De Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Leefmilieu en Waterbeleid, Natuurbehoud, Openbare Netheid en Buitenlandse Handel, D. GOSUIN _______ Nota (1) Gewone zitting 1999-2000. Documenten van de Raad. - Voorstel van ordonnantie, A - 93/1.

Gewone zitting 2000-2001.

Documenten van de Raad. - Verslag, A - 93/2.

Volledig verslag. - Bespreking en aanneming. Vergadering van vrijdag 22 december 2000.

^